“If you want to become rich, never put all eggs in one basket….”. Een wereldberoemde quote van misschien wel dé bekendste belegger ter wereld, Warren Buffet. Het is een waarheid als een koe als het om beleggen gaat. Gok je op 1 paard, dan is de kans groot dat je je vermogen ziet verdampen tot er niets meer over is. Verdeel je je kansen, dan is de kans groot dat je je vermogen gestaag ziet groeien. Voor veel (amateur) beleggers wringt daar de schoen. Want waar haal je de tijd vandaan om onderzoek te doen naar alle verschillende aandelen, obligaties, vreemde valuta en cryptocurrencies? Een beleggingsfonds is in dat geval een hele goede optie. Deze spreidt namelijk al je ingelegde eieren over meerdere mandjes waardoor de kans aanzienlijk groter wordt dat je beleggingen geld gaan opleveren voor je. In dit artikel behandelen we de grootste beleggingsfondsen van Nederland zodat je precies weet bij welk fonds je je kapitaal het beste kunt onder brengen.
Wat is een beleggingsfonds precies?
Voordat we vertellen welke beleggingsfondsen in Nederland het grootste zijn is het natuurlijk wel handig om te weten wat een beleggingsfonds precies is en wat ze precies doen voor je. In de meest simpele vorm:
“Een beleggingsfonds is een grote gemeenschappelijke pot waarin met publiek geld wordt belegd in allerhande zaken als aandelen, indices, obligaties en vreemde valuta. Een belegger die geld inlegt in een beleggingsfonds ontvangt een deelbewijs. Het grote voordeel van een beleggingsfonds is dat de belegger vanaf minuut 1 in meerdere zaken belegt waardoor de eieren automatisch over meerdere manden verspreid worden. Een beleggingsfonds, hoe gespecialiseerd ook, zal namelijk altijd beleggen in meerdere waarden. Ideaal dus voor de belegger die niet over voldoende kapitaal (en/of tijd) beschikt om zelf alle beleggingen voldoende te spreiden.”
Beleggen middels een beleggingsfonds neemt dus veel tijd en energie uit handen van de belegger. Jij legt een x bedrag in en de professionals van het fonds (fondsen worden beheerd door banken en beursgenootschappen) beleggen jouw spaarcenten in tal van zaken zoals aandelen, obligaties en indices. Zij gaan op zoek naar de beste deals waar hoge rendementen mee verworven kunnen worden. Middels je deelbewijs ontvang je vervolgens dividend over de gemaakte winst. Een gedeelte van de winst is daarbij uiteraard voor het beleggingsfonds. Het is de prijs die je betaalt voor het uit handen nemen van de spreiding van je ingelegde vermogen.
Verschillende beleggingsfondsen
In de uitleg over wat een beleggingsfonds precies is kon je al lezen dat beleggingsfondsen zich doorgaans specialiseren in één bepaald aspect van de markt en daar dan alsnog het vermogen voor je spreiden. Grofweg kun je 3 soorten beleggingsfondsen onderscheiden:
- Aandelenfondsen
- Obligatiefondsen
- Mixfondsen
Aandelenfondsen
Zoals het woord al doet vermoeden belegt een aandelenfonds praktisch alleen in aandelen. Vaak is een beleggingsfonds daarbij extra gespecialiseerd in één bepaald deel van de markt. Zo belegt ING Dutch Fund alleen in Nederlandse beursgenoteerde bedrijven en het ASN Milieu en Waterfonds in ondernemingen die zich bezighouden met duurzame energie en waterbehandeling.
Obligatiefondsen
Ook hier valt uit het woord zelf al weer op te maken waar het beleggingsfonds in investeert: obligaties. Dit kunnen obligaties zijn van overheden, semi-overheden of bedrijven. In ons artikel over waar je op moet letten als je obligaties wilt kopen kon je al lezen dat een (staats)obligatie één van de meest veilige vormen van beleggen is, zeker als de obligatie is uitgegeven door een land met een ‘Triple A Status’. De kans dat een land met zo’n kredietwaardigheid niet meer aan z’n betalingsverplichtingen kan voldoen is zeer klein waardoor de risico’s die je met zo’n belegging loopt ook automatisch klein zullen zijn. Daar staat dan uiteraard wel tegenover dat de rendementen ook een stuk lager zijn, want bij beleggen kun je in principe altijd de vuistregel hanteren: klein risico, laag rendement. Groot risico, hoog rendement.
Mixfondsen
Zoals het woord al aangeeft belegt een mix-beleggingsfonds in meerdere zaken. Van aandelen tot obligaties en van vreemde valuta tot grondstoffen en indices. Een voordeel van zo’n mixfonds is de grote mate waarin je vermogen is verspreid. Verlies je aan de ene kant geld door een verkeerde belegging vanuit het beleggingsfonds? Dan is de kans groot dat er aan de andere kant winst wordt gemaakt waarmee eventuele verliezen worden goedgemaakt.
Waarom beleggen met een beleggingsfonds?
Nu helder is wat een beleggingsfonds precies doet en welke soorten beleggingsfondsen er zijn rijst misschien de vraag waarom je zou moeten beleggen middels een beleggingsfonds. Laten we voorop stellen dat je op tal van manieren kunt beleggen in tal van zaken. Dit kun je helemaal zelf uitpluizen, je kunt ook professionals volgen en hun stappen kopiëren. Bij een beleggingsfonds wordt dit automatisch voor je gedaan. De professionals van het beleggingsfonds gaan op zoek naar beleggingen waarvan zij denken dat er een leuk rendement uit valt te behalen. Zoals je hebt kunnen lezen zal het ene fonds zich daarbij voornamelijk richten op aandelen, terwijl het andere fonds alle takken van sport in de portefeuille heeft zitten.
Vooral voor beginnende beleggers is dit een uitstekende manier om hun spaargeld aan het werk te zetten. Zonder dat je er zelf verder nog veel omkijken naar hebt wordt je geld aan het werk gezet voor je en kies je voor een beleggingsfonds met een uitstekende reputatie, dan weet je haast zeker dat je vermogen beetje bij beetje zal groeien. Het is dan ook dé reden om ervoor te kiezen om te gaan beleggen middels een beleggingsfonds. Bij een goed fonds is het risico laag, de rendementen relatief hoog en ben je zelf helemaal vrij van onderzoek doen.
Je hoeft zelf geen uren meer achter je computer te zitten om uit te vogelen welke bedrijven het goed doen of welke valuta interessant is om aan te schaffen. Dit wordt door het beleggingsfonds volledig voor je uit handen genomen zodat je tijd en energie overhoudt die je in zaken kunt steken die je écht leuk vindt. Dat daar dan een fee tegenover staat die je afdraagt aan het fonds moet je als investering zien. Voor niets gaat de zon tenslotte op.
Grootste beleggingsfondsen van Nederland
En dan de hamvraag van dit artikel: wat zijn de grootste beleggingsfondsen van Nederland? Goed om in het achterhoofd te houden wanneer je dit leest: rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Ja, onderstaande beleggingsfondsen doen het al jaren achtereenvolgens bijzonder goed, maar dit biedt 0,0 garantie voor de toekomst. Dit is duidelijk terug te zien in de zogenaamde Lipper Fund Awards die ieder jaar worden uitgereikt aan beleggingsfondsen. Praktisch ieder jaar is er wel een ander beleggingsfonds dat er met de eerste prijs vandoor gaat. De wereld verandert snel en de wereld van beleggen misschien nog wel sneller. Goed om te beseffen dus als je van plan bent om te gaan beleggen middels een beleggingsfonds.
Als we de Lipper Fund Awards als graadmeter nemen is NN Investment Partners uit Den Haag de grote winnaar van vorig jaar. De vermogensbeheerder nam het stokje over van J.P. Morgan Asset Management en ook in de categorie Mixed Assets hebben ze een Group Awards in de wacht weten te slepen. In de categorie aandelen won BlackRock een award, gevolgd door beleggingsfondsen als T Rowe Price, NN Investment Partners, ASR Nederland Beleggingsbeheer en Actiam.
Dat behaalde resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst blijkt wel in de categorie individuele beleggingsfondsen, alhoewel er een drietal fondsen van eigen bodem opnieuw terugkeerden in de top 5: Het Kempen Orange Fund, ABN-AMRO profielfonds 5 A en NN Dynamic Mix Fund II. De rest van de top 5 bestaat uit nieuwkomers als het BSF Europe Opportunities Extension-fonds en Fidelity Funds – Global Technology.
Beleggen middels bovenstaande grootste beleggingsfondsen van Nederland is absoluut geen garantie dat je risicoloos gaat beleggen, maar het feit dat een aantal namen ieder jaar opnieuw terugkeert in de top 5 vertelt natuurlijk wel dat ze structureel iets goed doen. Zeker als je nieuw bent met beleggen loont het om de optie eens onder de loep te nemen. Het scheelt je veel tijd en energie ten opzichte van zelf alles uitzoeken en bovendien heb je minder kapitaal nodig om toch al je beleggingen netjes te kunnen spreiden. Zelfs met een relatief klein vermogen kun je al aan de slag met beleggen middels een beleggingsfonds en om dan toch maar in de spirit van Warren Buffet te blijven: “never depend on a single income. Make investments to create a second source…”. Een beleggingsfonds is wat dat betreft een prima springplank naar die tweede inkomensstroom!