Wat moet je weten als je een containerwoning wil kopen of huren?

Wat moet je weten als je een containerwoning wil kopen of huren?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

De containerwoning is al lang geen vreemde meer op de huizenmarkt. Wat ooit begon als oplossing voor het woningtekort in Amsterdam, is tegenwoordig wel meer dan dat. Containerwoningen zijn in veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar, en de prijs is vaak voordelig, wat het een interessante keuze maakt. Maar wat moet je weten als je een containerwoning wil kopen of huren? In dit artikel vertellen we je er alles over.


Wat is een containerwoning precies?

De naam zegt het eigenlijk al, maar een containerwoning is een woning gemaakt van een zeecontainer. Deze containers kunnen door hun standaard afmetingen relatief goedkoop worden geproduceerd. Die goedkope productie zorgt vervolgens voor een lage aanschaf- of huurprijs, wat er in combinatie met de ruimte voor zorgt dat een containerwoning erg aantrekkelijk kan zijn.


Containerwoning als oplossing voor woonproblemen

In 2004 kwamen er in Amsterdam een flink aantal containerwoningen beschikbaar om het kamer/woningprobleem in Amsterdam aan te pakken. Deze containers werden neergezet voor studenten die geen kamer konden vinden en zo toch een eigen woonruimte hadden. Het fijne aan deze woningen is dat ze alles bieden wat je nodig hebt; een woonkamer, keuken en zelfs een eigen badkamer. De lage huurprijs en het recht op huursubsidie door een eigen voordeur, maakten deze containerwoningen gewilde woonobjecten.

Waarom een containerwoning huren?

De reden om een containerwoning te huren of kopen kan heel divers zijn. Zo zijn er mensen die een containerwoning op hun eigen grond laten plaatsen, zodat ze daar in kunnen wonen tot bijvoorbeeld de bouw van hun eigen woonhuis klaar is. De container wordt door het bedrijf waarvan je hem huurt in je tuin geplaatst en vervolgens ook gewoon weer opgehaald als de huurperiode voorbij is. Het voordeel hieraan is dat de huur voor zo’n containerwoning vaak erg laag is, terwijl je toch van alle gemakken bent voorzien. Daarnaast zijn de containers in verschillende afmetingen te huur, waardoor je zowel in een tweepersoons containerwoning kunt verblijven, als in een voor bijvoorbeeld vier personen.


Waarom een containerwoning kopen?

Wanneer je langere tijd gebruik wil maken van een containerwoning, kan het voordeliger zijn om er een te kopen. De gemiddelde huurprijs voor een kleine container ligt namelijk ergens rond de 300 euro per maand, terwijl de koopprijs dan ergens rond de 12000 euro ligt. Mocht je de container dus voor langere tijd nodig hebben, kan het voordeliger zijn om hem te kopen, zodat je hem na gebruik ook weer kunt verkopen. Wat voor jou de beste keuze is (kopen of huren), is natuurlijk volledig afhankelijk van jouw situatie.

Containerwoning kopen

Naast dat een lange gebruikstijd een reden kan zijn om een containerwoning te kopen, kan het ook zo zijn dat je graag permanent in een containerwoning wil wonen. Misschien denk je erover om een prefab (of kant-en-klare) containerwoning aan te schaffen en daarin te gaan wonen. Voor ongeveer 50000 euro koop je namelijk al een complete containerwoning van 90 m2, wat net zo groot is als een ruim appartement. Maar het kan ook zijn dat je graag zelf een huis wil bouwen van zeecontainers, daar de mogelijkheden hierbij eindeloos zijn.


Een prefab containerwoning

Om het een beetje overzichtelijk te houden, beginnen we even met het onder de loep nemen van een prefab containerwoning. Deze woningen zijn voorzien van alle gemakken. Ze zijn goed geïsoleerd, en eigenlijk per direct bewoonbaar. Dit is vooral erg fijn als je snel een woonruimte nodig hebt, of wanneer je graag een containerwoning wil die al helemaal gebouwd is. Ook als (mantel)zorgwoning zijn deze containers zeer geschikt.

Comfort

Nu vraag je je misschien af hoe comfortabel het nou eigenlijk is om in zo’n containerwoning te wonen. Dat kan héél comfortabel zijn. Standaard zijn de containerwoningen die bij Nederlandse aanbieders verkrijgbaar zijn al volledig afgewerkt, waardoor je niet het idee hebt dat je werkelijk in een zeecontainer woont. Het Amerikaanse bedrijf Honomobo gaat zelfs nog een stapje verder. Zij bouwen huizen van containerwoningen die zó luxe en mooi zijn, dat er eigenlijk geen reden is om voor een traditioneel gebouwd huis te kiezen. Ook zijn er Nederlandse aanbieders, zoals zeecontainerwoningen.nl, die prachtige containerwoningen aanbieden, zoals op maat gemaakte villa’s of prachtige kleinere containerwoningen.

Voordelen prefab containerwoning

Het kopen of huren van een prefab containerwoning kent een hoop voordelen. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Korte bouw- en levertijd
  • De woning wordt kant-en-klaar afgeleverd
  • Woning is vaak naar wens aan te passen
  • Lange levensduur
  • Eenvoudige verplaatsing bij verhuizing
  • Niet altijd een bouwvergunning nodig
  • Niet duur, wel duurzaam

Bouwen met containers

Ook het bouwen van een huis met zeecontainers kan een zeer aantrekkelijke optie zijn. Niet alleen omdat de aanschaf van zeecontainers vrij goedkoop is, maar ook omdat het bouwen met deze containers heel flexibel is; haast alles is mogelijk. Hieronder hebben we nog twee voordelen voor je op een rij gezet:

Goedkoop

De aanschaf van zeecontainers is goedkoop, namelijk tussen de 1000 en 3000 euro. Deze containers zijn dan kaal en moeten uiteraard nog wel afgewerkt worden. Zo moet de container bijvoorbeeld geïsoleerd worden en zullen er ramen en deuren in gemaakt moeten worden. Die afwerking is volledig naar eigen wens in te vullen, en kun je in principe zo duur maken als je zelf wilt.

Veel mogelijkheden

Door te bouwen met zeecontainers heb je ontzettend veel mogelijkheden. Meerdere containers op elkaar zorgen voor een woonhuis met meerdere verdiepingen, terwijl het naast elkaar plaatsen van de containers een groter oppervlakte van een verdieping creëert. Daarnaast kun je elke container aanpassen zoals jij dat wil, waardoor je al je creativiteit kwijt kunt in het bouwen van je huis.


Nadelen van containerwoningen

Het bouwen van een containerwoning, of een prefab containerwoning huren of kopen, lijkt nu misschien de ideale woonoplossing, maar natuurlijk zitten er ook nadelen aan. Een aantal nadelen zijn:

Containerwoningen zijn niet overal toegestaan

Het bouwen of neerzetten van een containerwoning is niet overal toegestaan. Check dus voordat je overgaat tot het aanschaffen van containers of een volledige containerwoning, altijd de regels van de gemeente waar je de woning wil plaatsen. Zo ben je er zeker van dat je je aan de regels houdt, en niet achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan.

Zeecontainers bewoonbaar maken, kost tijd en geld

Het verbouwen, aanpassen, isoleren en bewoonbaar maken van een lege zeecontainer kan een flinke klus zijn. Niet alleen zul je stukken uit de wanden van de container moeten halen om ramen en deuren te creëren, maar je zult ze bijvoorbeeld ook volledig moeten isoleren. De kosten hiervoor kunnen behoorlijk oplopen, vooral als je veel van het werk door anderen moet laten doen omdat je er zelf de kennis of mogelijkheden niet voor hebt.

Er wordt weleens beweert dat het bouwen van een containerwoning uiteindelijk vaak helemaal niet goedkoper is dan het bouwen van een traditionele woning, al is dat een bewering die absoluut in twijfel getrokken kan worden. Afhankelijk van jouw wensen, het soort containerwoning en de manier waarop deze geplaatst wordt, kan een containerwoning absoluut een veel goedkopere woonruimte opleveren, dan een traditioneel gebouwd huis.


Een originele oplossing

Een containerwoning is niet alleen goedkoop, maar het is ook nog eens een hele originele manier van wonen. Met een containerwoning kun je namelijk alle kanten uit. Niet alleen is er heel veel keuze uit verschillende prefab containerwoningen, maar wanneer je zelf een container om gaat bouwen tot woning, kun je er echt veel kanten mee op. Op pinterest en instagram vind je een aantal supertoffe containerwoningen, die je direct laten zien hoeveel er mogelijk is. Ook zijn er veel mensen die een containerwoning zo ombouwen dat ze volledig autonoom zijn. Door zonnepanelen wekken ze energie op, voor warm water gebruiken ze zonneboilers en de riolering vervangen ze door een composttoilet. Vooral onder de eco-bouwers zijn containerwoningen populair door de duurzaamheid en mogelijkheden.

View this post on Instagram

Las casas container #containerwoning #noord

A post shared by Ane 🐿 (@anewaldorf) on


Aanbieders en meer informatie

Wanneer je nadenkt over het aanschaffen of bouwen van een containerwoning doe je er goed aan om je eerst uitgebreid te laten informeren over de mogelijkheden. Vraag informatie aan bij verschillende aanbieders, zodat je duidelijk hebt wat mogelijk is en wat dat kost. Het aanbod is namelijk heel divers en ook de prijzen lopen nogal uiteen. Door verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken, kun je een weloverwogen keuze maken. Check ook zeker de regels van de gemeente voordat je overgaat tot het aanschaffen van containers of een containerwoning, zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan.


Een containerwoning kopen of huren

Of een containerwoning voor jou de beste oplossing is, is volledig afhankelijk van jouw situatie. Een prefab containerwoning huren of kopen is erg prettig als je een huis laat (ver)bouwen en voor een bepaalde tijd een woonruimte nodig hebt. Maar ook als mantelzorgwoning is dit een hele fijne oplossing. Er zijn ook kant-en-klare containerwoningen die zó luxe en mooi zijn, dat ze niet kunnen opboksen tegen een traditioneel gebouwd huis. Vanwege de relatief goedkope aanschafwaarde van zo’n containerwoning kan dit een hele fijne oplossing zijn voor starters. Daarnaast is ook het zelf bouwen van een woning met containers een duurzame en originele manier om jouw droomhuis te realiseren. Of je beter zelf een containerwoning kunt bouwen of beter voor een kant-en-klare variant kunt kiezen, hangt volledig af van jouw situatie en wensen.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag