Waarom kiezen voor een epoxyvloer?

Waarom kiezen voor een epoxyvloer?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Denk je na over een nieuwe vloer en ben je je aan het oriënteren op de mogelijkheden? Of denk je dat je het beste voor een epoxyvloer kunt kiezen, maar wil je eigenlijk wel weten waarom je dat wel of niet zou doen? In dit artikel vertellen we je niet alleen wat een epoxyvloer is en welke eigenschappen deze heeft, maar we laten je ook gelijk weten wat de voor- en nadelen van zo’n vloer zijn.


Wat is epoxy?

Epoxy is een kunststof polymeer dat uit aardolie wordt gewonnen. Epoxy wordt voor veel verschillende dingen gebruikt. Zo kan het dienen als coating voor een (industriële) vloer, maar het wordt ook gebruikt in auto-onderdelen, bij boten en voor vliegtuigen. Er bestaat ook zoiets als epoxylijm, wat vooral veel wordt gebruikt als reparatielijm.


Wat is een epoxyvloer?

Een epoxyvloer is een naadloze gietvloer, die je vooral tegenkomt in bedrijfsruimtes, winkelcentra en andere openbare ruimtes. Epoxy wordt in verschillende lagen aangebracht en vervolgens afgemaakt met een toplaag. Die toplaag zorgt ervoor dat vloer beschermd is tegen bijvoorbeeld oliën en zuren, maar zorgt er ook voor dat de vloer slijtvast is. Het is niet voor niets dat je dit soort vloeren veel terugziet in garages en andere industriële ruimtes, deze vloer is namelijk perfect in staat om het gewicht van zware voertuigen en machines te dragen. De eigenschappen van een epoxyvloer maken het al jarenlang een gewilde vloer voor industriële toepassingen, maar ook in kantoren en woningen worden tegenwoordig regelmatig epoxyvloeren gelegd.


Uiterlijk van een epoxyvloer

Epoxyvloeren zijn dus naadloos, wat de vloer gelijk al een heel strak uiterlijk geeft. De vloeren zijn in alle RAL-kleuren verkrijgbaar, waarbij de toplaag dusdanig aangepast kan worden dat er allerlei verschillende stijlen gecreëerd kunnen worden. Zo kan de vloer hoogglans of mat worden afgewerkt, een print krijgen, of er kan een design worden toegepast. In winkels en showrooms kan er bijvoorbeeld een logo of reclameboodschap in de vloer verwerkt worden. De vele mogelijkheden qua uiterlijk zijn voornamelijk de reden dat epoxyvloeren steeds populairder worden in woningen.


Een epoxyvloer in huis

Het fijne aan epoxyvloeren is dat ze haast tegen alles bestand zijn, gemakkelijk schoon te maken zijn, en dat ze verkrijgbaar zijn in veel verschillende kleuren. Niet alleen kun je kiezen uit veel verschillende kleuren, maar ook qua afwerking zijn de mogelijkheden zeer divers, waardoor je bijvoorbeeld een betonlook of marmerlook kunt creëren, of de vloer (hoog)glanzend of mat kunt laten maken. Door de vele mogelijkheden qua kleur en afwerking, past zo’n vloer haast in ieder interieur thuis. Daarnaast biedt epoxy de mogelijkheid om de vloeren van verschillende ruimten naadloos op elkaar aan laten sluiten, wat een prachtig en strak resultaat oplevert.


Voordelen epoxyvloer

Een epoxyvloer heeft dus een hoop positieve eigenschappen, wat maakt dat deze vloer steeds populairder wordt. Hieronder hebben we alle voordelen nog even voor je op een rijtje gezet. Een epoxyvloer is:

  • Bestand tegen zuren en chemicaliën
  • Vloeistofdicht
  • Slijt- en stootvast
  • Hygiënisch
  • Makkelijk te reinigen
  • In veel kleuren en afwerkingen verkrijgbaar

Nadelen epoxyvloer

Natuurlijk kent epoxy niet alleen maar voordelen. Een van de grootste nadelen van een epoxyvloer is dat het gezondheidsrisico’s met zich meebrengt tijdens het aanbrengen en uitharden van de vloer. Tijdens dit proces is het extreem belangrijk dat de ruimte goed geventileerd worden, en de ruimtes waar de lucht van die vloer zich heen kan verspreiden, mogen tijdens dit proces niet gebruikt worden. Na het uitharden van de vloer, zijn deze risico’s niet meer aanwezig. Andere nadelen van een epoxyvloer zijn:

  • Niet geschikt voor vloerverwarming
  • Is krasgevoelig
  • Er kunnen scheuren ontstaan wanneer de ondervloer niet stabiel is
  • De vloer voelt (net als een tegelvloer) erg koud aan
  • Er is sprake van contactgeluid tijdens het belopen van de vloer
  • De vloer is vrij prijzig

Een epoxyvloer laten leggen

Als je nadenkt over het laten plaatsen van een epoxyvloer, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een aanbieder die ruime ervaring heeft met het plaatsen van deze vloeren. Op die manier kun je problemen als scheuren zoveel mogelijk voorkomen. Houd er ook rekening mee dat het plaatsen van een epoxyvloer in verschillende fases gebeurt, en dat je dus gedurende langere tijd geen gebruik van de (omliggende) ruimtes kunt maken.


De fases van het plaatsen van de vloer

Het plaatsen van een epoxyvloer gebeurt meestal in drie fases. In de eerste fase zal de ondervloer goed gereinigd moeten worden, en zullen eventuele beschadigingen aan die vloer moeten worden gerepareerd.

De eerste laag

Daarna wordt de eerste laag geplaatst, ook wel de schraaplaag genoemd. Die laag zorgt voor een goede overgang tussen de ondergrond en de gietvloer. Eventuele oneffenheden en barsten in de ondervloer zullen door deze laag geen impact hebben op de toplaag van de vloer.

De gietlaag

Nadat de schraaplaag is aangebracht, is het tijd om de gietlaag aan te brengen. Zoals de naam al verraadt is de eigenlijke vloer (gietvloer). In deze laag wordt dan ook de kleur verwerkt die je hebt uitgezocht.

De toplaag

Als laatste wordt de toplaag aangebracht. Deze toplaag beschermt de vloer tegen invloeden van buitenaf, en bepaald de uiteindelijke kleur en het uiterlijk van de vloer. In deze laag wordt de afwerking (bijvoorbeeld mat of glans) verwerkt.

Proces van enkele dagen

Doordat het plaatsen van een epoxyvloer uit verschillende stappen bestaat, zal het een aantal dagen duren voordat je de vloer daadwerkelijk kunt gebruiken. Vanwege de gezondheidsrisico’s is het in die periode ook niet ‘toegestaan’ om je (in de buurt van) die ruimte te bevinden. Zodra de vloer helemaal is uitgehard, kun je er zonder enkel risico gebruik van maken.


Prijs epoxyvloer

Zoals eerder al even kort genoemd, is een epoxyvloer vrij prijzig. De gemiddelde prijs ligt ergens tussen de 60 en 110 euro per vierkante meter. Factoren als het aantal hoeken in een ruimte, de gewenste afwerking en de moeilijkheidsgraad van het project, hebben uiteraard invloed op de uiteindelijke prijs. De beste manier om uit te vinden wat een epoxyvloer voor jou precies zal gaan kosten, is door offertes aan te vragen bij verschillende aanbieders. Op die manier heb je snel een duidelijk overzicht van de verschillende aanbieders en hun prijzen, waarna je een weloverwogen keuze kunt maken.


Onderhoud

Het goed onderhouden epoxyvloer ziet er jaren later nog steeds prachtig uit. Door de vloer schoon te houden met een zachte bezem of stofzuiger, en door het te dweilen met water en aanbevolen reinigingsproducten, kun je de vloer in topconditie houden. In het begin, wanneer de vloer net is gelegd, is het wel heel belangrijk dat je voorzichtig met de vloer omgaat. Zo kun je de eerste weken bijvoorbeeld het contact met water het beste vermijden. Dit komt omdat er in de eerste weken na het plaatsen van de vloer nog een soort onzichtbare laag gevormd wordt, die de vloer uiteindelijk beschermd.


Waarom een epoxyvloer?

Je weet nu wat een epoxyvloer is, wat de voor- en nadelen van zo’n vloer zijn, en hoe deze vloer precies geplaatst zal worden. Ook weet je ongeveer wat de kosten bedragen, en dat het een vloer is die niet binnen een dag klaar voor gebruik is. Of een epoxyvloer de juiste keuze voor jou is, hangt van verschillende dingen af. Voor industriële bedrijven is een epoxyvloer perfect, maar ook voor woningen of kantoorruimtes kan zo’n vloer een enorme toevoeging zijn. Het geeft de ruimte een prachtige strakke uitstraling en is ook nog eens gemakkelijk schoon te houden. Dus als je de mogelijkheid hebt om die ruimtes waar de vloer gelegd moet worden voor langere tijd te verlaten, en als een epoxyvloer binnen je budget past, dan kan deze vloer dé ideale vloer zijn. Niet alleen door zijn krachtige eigenschappen, maar ook door de vele mogelijkheden qua uiterlijk.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag