Wil je de trap graag opknappen nadat je die oude vloerbedekking eraf hebt getrokken, maar zit je nu met lijmresten opgescheept en weet je niet goed hoe je die het beste kunt verwijderen? Dan zit je hier goed. In dit artikel geven we je namelijk 7 tips om die lijmresten van de trap te verwijderen, zodat je snel verder kunt met het opknappen van de trap.
Bison Lijmverwijderaar
Deze lijmverwijderaar is een van de krachtigste voor de consumentenmarkt en werkt beter dan veel huis/tuin/keuken oplossingen. Zeer geschikt voor diverse oppervlakten. Gemakkelijk en nauwkeurig aan te brengen door de praktische spuitkop.
Lijmresten verwijderen
Wanneer je oud vloerbedekking (of van die halve maantjes) van de trap haalt, kan het zijn dat je te maken krijgt met oude lijmresten die aan de trap zijn blijven plakken. Deze resten zul je eerst moeten verwijderen voordat je verder kunt gaan met het opknappen van de trap.
Zelfs als je opnieuw voor vloerbedekking of halve maantjes voor op de trap kiest, is het belangrijk om eerst die oude lijmresten te verwijderen. Het laten zitten van die oude lijmresten kan misschien wel aantrekkelijk lijken, omdat het je een hoop werk bespaart, maar toch is dit absoluut niet verstandig. Door die lijmresten is het oppervlakte namelijk minder egaal en dus minder geschikt voor een nieuwe lijmlaag.
Lijmresten herkennen
Wat het ook is dat je met de trap gaat doen, het verwijderen van die oude lijmresten is dus belangrijk. Voordat je kunt bepalen wat de beste manier is om die lijmresten te verwijderen, is het eerst handig om te bekijken met wat voor soort lijmresten je te maken hebt. De lijm kan in drie soorten opgedeeld worden, namelijk:
- Lijmkit
- Lijm op waterbasis
- Lijm op oplosbasis
Lijmkit werd vroeger veel gebruikt om vloerbedekking vast te plakken. Ligt het tapijt op de trap er al een lange tijd, dan is de kans dus groot dat er lijmkit gebruikt is om het vast te leggen. Lijm op waterbasis wordt daarentegen nog niet zo heel lang gebruikt. Deze vorm van lijm kom je dus alleen tegen bij tapijt dat er nog niet zo lang ligt.
Lijmkit
Lijmkit is een soort lijm die je gemakkelijk kunt herkennen. Bij het verwijderen van het tapijt is er een harde donkerbruine of grijze lijmlaag op de treden blijven zitten. Het vervelende aan lijmkit is dat het flink wat werk is om dit te verwijderen. Lijmkit is namelijk (meestal) niet te verwijderen met heet water, en ook voor speciale lijmverwijderaars is deze lijm vaak totaal ongevoelig. Om deze vorm van lijm te verwijderen heb je twee opties:
1. Lijmkit verwijderen met cola
Cola? Ja, cola. Waar dit voor veel mensen een van de favoriete frisdranken is, is het ook een perfect middel om tapijtlijm te verwijderen. Dit doe je zo:
- Boor voorzichtig een paar gaatjes in de lijm. Kijk hierbij wel goed uit dat je niet in de trap zelf boort.
- Dek eventuele kieren af, zodat de cola niet door kieren in de trapkast druipt.
- Maak de lijm vochtig door er met een in cola gedrenkte doek overheen te deppen, of door de cola met een plantenspuit over de lijm te spuiten. Kijk wel uit dat je het niet té nat maakt.
- Dek de treden af met plastic en laat de cola een paar uur (of een hele nacht) intrekken.
- Verwijder de lijmresten met een plamuurmes.
2. Lijmkit verwijderen met een schuurmachine of verfkrabber
Heeft de cola niet geholpen om de lijmresten te verwijderen? Dan zit er niets anders op dan met gereedschap aan de gang te gaan. Voor het verwijderen van de lijmkit kun je gebruikmaken van een schuurmachine of verfkrabber. Kies vooral voor gereedschap dat je zelf prettig vindt werken, en kijk goed uit dat je geen schade aan de traptreden zelf aanricht.
Lijm op waterbasis
Lijm op waterbasis is de meest gunstige lijmsoort, omdat je deze vrij snel en gemakkelijk kunt verwijderen. Weet je niet zeker of je te maken hebt met lijm op waterbasis? Dan zou je daarachter kunnen komen door de stappen die straks volgen uit te proberen. Mocht je de lijm niet op die manier kunnen verwijderen, dan is de lijm dus niet op waterbasis en kun je iets anders proberen.
3. Lijm op waterbasis verwijderen met heet water
Lijm op waterbasis lost op in heet water, waardoor je deze lijm dus gemakkelijk met een sopje kunt verwijderen. Dit doe je zo:
- Dek allereerst de kieren af om te voorkomen dat het water in de trapkast terechtkomt.
- Maak daarna een sopje van warm/heet water en een scheutje afwasmiddel of handzeep.
- Maak de lijmresten vochtig door een doek in het sopje te dompelen en daarmee over de lijmresten te deppen, of door het sopje in een plantenspuit te doen en de lijmresten daarmee in te sprayen. Kijk wel uit dat je het niet té nat maakt.
- Dek de lijmresten af met een stuk plastic en laat dit minstens een paar uur (of zelfs een hele nacht) weken.
- Nu kun je de lijmresten vrij makkelijk verwijderen met een plamuurmes.
4. Lijm op waterbasis verwijderen met cola
Lukt het niet om de lijm alleen met heet water te verwijderen? Dan kun je het ook in dit geval met cola proberen.
- Dep met een doekje dat vochtig is gemaakt met cola over de lijmresten. Of spray de cola met een plantenspuit op de lijm.
- Dek het af met plastic, en laat dit een paar uur intrekken.
- Verwijder vervolgens de tapijtresten met een plamuurmes.
Lijm op oplosbasis
Krijg je de lijm niet met cola of water opgelost? Dan heb je waarschijnlijk te maken met lijm op oplosbasis. Het verwijderen van lijm op oplosbasis kan op de volgende manieren:
5. Lijm op oplosbasis verwijderen met chemische middelen
Het idee om lijm met chemische middelen te verwijderen, is er een waar sommige mensen niet heel blij van worden. Toch is dit vaak de snelste en meest makkelijke manier om van deze lijm af te komen. Je kunt hiervoor gebruikmaken van bijvoorbeeld vloerlijmverwijderaar van Albastine of HG. Houd er rekening mee dat je de ruimte goed ventileert wanneer je met dit soort middelen aan de gang gaat.
6. Lijm op oplosbasis verwijderen met eco lijmverwijderaar
Voor mensen die echt niet aan de gang willen gaan met chemische middelen, is er gelukkig ook een ecologisch alternatief. Zo zijn er verschillende merken die eco lijmverwijderaars hebben gemaakt, waaronder bijvoorbeeld Eco-point.
7. Schuren
Voor wie helemaal geen gebruik wil maken van middelen om de lijm op te lossen, rest altijd nog de mogelijkheid om de lijm weg te schuren. Hiervoor kun je het beste gebruikmaken van een schuurmachine. Doe dit wel voorzichtig, zodat je de trap zelf niet beschadigd. Let wel: dit is een tijdrovend en precies klusje, dus mocht je hier geen geduld voor hebben, dan kun je het wellicht beter laten doen door een vakman.
Lijmresten van de trap verwijderen
Lijmresten van de trap verwijderen is niet iets wat je even snel doet. Niet alleen zul je moeten nagaan met wat voor lijm je te maken hebt, maar vervolgens kost het verwijderen zelf ook nog een hoop tijd. In het geval van gebruik van water of cola zul je echt een paar uur tot een hele nacht moeten wachten voor je verder kan gaan, en dan zul je ook nog een paar uur kwijt aan het verwijderen van de lijmresten. Ook in het geval van een oplosmiddel of bij schuren ben je een hoop tijd kwijt. Houd daar rekening mee wanneer je zo’n project start.
Tips om lijmresten te verwijderen van je trap
Met de 7 tips om lijmresten van je trap te verwijderen die je in dit artikel hebt kunnen vinden, moet het je toch haast wel lukken om die vervelende lijmresten van je trap af te krijgen. Houd er rekening mee dat het verwijderen van de lijmresten vooral een hoop tijd en geduld van je vraagt, waardoor je dit klusje niet even op een middagje klaart. Heb je geen tijd of zin om je hieraan te wagen? Dan kun je altijd een bedrijf inschakelen dat de trap voor je renoveert. Dit scheelt je niet alleen een hoop gedoe, maar zorgt er ook voor dat de trap er weer helemaal als nieuw uit komt te zien. Laat je trap bijvoorbeeld bekleden met hout, laminaat, tapijt of pvc. Online kun je alles vinden over traprenovaties door professionals, en kun je eventueel offertes aanvragen bij verschillende aanbieders om zo tot een juiste keuze te komen.