9 tips voor een voetbalreis naar Engeland

9 tips voor een voetbalreis naar Engeland

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Ze zeggen dat het voetbal in Engeland is uitgevonden, al schijnen de Chinezen in een ver verleden een vergelijkbaar spel met de bal en twee teams hebben gehad. Waar de waarheid nu ligt, is niet geheel duidelijk. Wat wel duidelijk is, zeker voor een voetballiefhebber, is dat het absolute voetbalwalhalla zich in Engeland bevind. Iedere liefhebber van de sport met het ‘bruine monster’, moet eens in zijn leven naar een wedstrijd in de Premier League of één van de lagere divisies zijn geweest. Eerder gaven we al tips voor een voetbalreis. Nu geven we 9 tips voor een voetbalreis naar Engeland.


1. Georganiseerd of met eigen vervoer?

Afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren is het mogelijk om op twee manieren naar Engeland af te reizen. Je gaat via een georganiseerd arrangement of je kiest ervoor om de reis geheel zelf te regelen. Het heeft beide zijn voors en tegens. Voor een georganiseerde reis ben je vaak duurder uit, maar weet je wel zeker dat je je niet om allerlei randzaken zorgen hoeft te maken. Het hotel, de wedstrijdtickets en het vliegticket zijn inbegrepen. Vaak moet je het transport ter plekke wel zelf regelen.

Ga je bijvoorbeeld naar een wedstrijd in het zuiden van Engeland? Steden als Londen en Southampton zijn met de auto te doen als je via Calais naar Dover de oversteek  maakt. Voor wedstrijden in Manchester, Liverpool of Birmingham (City of Aston Villa) kun je beter het vliegtuig pakken. Uiteraard via een organisatie of zelf een ticket regelen. Of als je naar Newcastle United of Sunderland gaat dan kun je besluiten om met de boot te gaan via IJmuiden. Voor een echt Engels voetbalweekend is dit een aanrader, want je kunt al ruimschoots genieten van de sfeer op de boot, als je van een voetbalfeestje houdt.


2. Maak er een minivakantie van

Mensen kiezen vaak voor een snelle, korte onderbreking van de week door in het weekeinde even snel naar een wedstrijd te gaan. Logisch, want anders kost het de baas centen. Maar als je echt de sfeer wil proeven, neem dan de tijd en zet het woord ‘haast’ voor even in de vrieskast. Pak vrijdagochtend het vliegtuig naar bijvoorbeeld Liverpool en vlieg maandagavond weer terug vanuit Manchester. Deze twee steden liggen namelijk dicht bij elkaar (50-60 kilometer met auto).

Met Easyjet vlieg je onder de honderd euro per persoon vanuit Amsterdam naar Liverpool en weer terug. Zo kun je vrijdagavond de stad, in het weekeinde één of twee wedstrijden bezoeken en op maandagochtend verken je de stad. Zo kan je voor alles de tijd nemen en zie je meer dan alleen twee wedstrijden en de luchthaven. Kijk bijvoorbeeld op Voetbalreizen.com, voor een langer verblijf. Een andere optie is een minicruise naar bijvoorbeeld Newcastle. Een stuk minder gehaast dan vliegen en daarnaast heb je al direct 2 overnachtingen geregeld.


3. De goedkoopste mogelijkheden

Er zijn een aantal mogelijkheden in het seizoen wanneer je de kaarten voor een wedstrijd in Engeland goedkoper kan kopen. Vlak voordat het seizoen begint, in augustus, wordt het competitieschema bekend gemaakt en willen de clubs de kaarten snel verkopen. Zeker in de eerste competitiemaand. Zoek naar aanbiedingen op dat moment. Ten tweede zijn duels in de competitie vaak duurder, dan in de League en FA Cup. In een korte tijd moeten veel kaarten worden verkocht, omdat de speeldata kort op de lotingen liggen. Kijk ook naar de VIP-arrangementen, want die zijn ook scherper geprijsd.

Een derde mogelijkheid voor een goedkopere reis is een wedstrijd op een doordeweekse dag. Het wedstrijdticket is voordeliger, maar ook het verblijf en het transport met het vliegtuig weegt minder zwaar op de portemonnee.  Ten slotte is het handig om te weten dat wedstrijden van de grotere clubs in april-mei vaak worden verplaatst, omdat deze clubs ver komen in de beker. Dit heeft een gunstig effect op de prijs, omdat veel minder mensen tickets willen kopen voor wedstrijden die nog niet definitief zijn vastgesteld. Clubs willen de tickets toch kwijt en het kan daarom voorkomen dat clubs stunten met prijzen.

Een laatste algemene tip is om zo vroeg mogelijk te boeken, want dan zijn hotels en vluchten vaak voordeliger.


4. Niet te vergeten

Het is handig om je bewust te zijn van een drietal zaken als je naar Engeland afreist voor een bliksembezoek of een minivakantie a la Premier League. Op het Britse eiland betalen ze met de pond in plaats van de euro. Ponden kan je krijgen op Schiphol, maar vaak is dit wel iets duurder. Pinnen in Engeland is ook een optie.

Voor het opladen van je telefoon is het handig om een wereldstekker- omvormer mee te nemen, want anders kan je wel eens met een lege smartphone komen te zitten. Tot slot is het handig om je bewust te zijn van de tijdzone. In Engeland is het een uur eerder, dus als je op tijd wil zijn voor een wedstrijd, zorg dan voor dat je de klok een uur terugzet.


5. Bezoek de traditionele grote vier

blank

In Engeland hoef je niet bang te zijn om een tekort aan voetbal-vitamines binnen te krijgen. Er bestaan namelijk 140 leagues, met daarin 480 divisies daarin en in totaal 7000 clubs.  Kortom: om keuze zit je niet verlegen. Toch wil je als (Engels) voetballiefhebber eens naar een wedstrijd van een club uit de traditionele top vier: Arsenal, Chelsea, Liverpool of Manchester United. Uit respect voegen we daar ook Manchester City aan toe. Ga naar Londen voor The Gunners en beleef een heerlijke middag in het Emirates Stadium en ga aan het einde op de foto met het standbeeld van Dennis Bergkamp. Wil je toch aan de oude nostalgie van het Highbury ruiken? Loop dan tien minuten en je kunt de legendarische East Stand en West Stand nog bewonderen. Ook Chelsea is een echte aanrader, vanwege de fanatieke aanhang die negentig minuten luidkeels zingen.

Over zingen gesproken…Liverpool. Voor een nagenoeg magische ervaring moet je naar het noorden afreizen. In de stad van The Beatles, Gerry and the Pacemakers, huisvest het rode bolwerk van Liverpool FC. Het ‘You”ll Never Walk Alone’ aan het begin van de wedstrijd is al een reden om eens de havenstad te vliegen. Een uurtje verderop en je zit al in Manchester. Zoals hierboven al omschreven is het de ultieme reis om wedstrijden van Liverpool én Manchester United te bezoeken in één weekend. Bezoek het ‘Theatre of Dreams‘, de bijnaam van Old Trafford, en voel je voor even verbonden op de plek waar veel van de allergrootste spelers hebben gespeeld: Zlatan Ibrahimovic, Cristiano Ronaldo, Eric Cantona, David Beckham, George Best en Bobby Charlton. Net als bij Arsenal, heeft Manchester United ook een standbeeld voor het stadion neergezet met daarop poserend oud manager Sir Alex Ferguson.


6. De echte romantiek vind je hier

Niet naar een grote club, maar wel de typisch Engelse voetbalsfeer meemaken? Ga dan eens naar een wedstrijd tussen twee ‘kleinere’ teams of een team uit de Championship, League One of League Two. Voor veel minder geld en een lidmaatschap van 30 pond, wat je overigens bij alle clubs dient aan te vragen als je op eigen gelegenheid gaat, kan je al genieten van een heerlijke Engelse wedstrijd.  In West-Londen heb je bijvoorbeeld Brentford FC, uitkomend in de Championship. Wist je dat Rod Stewart in zijn jonge jaren bij Brentford heeft gespeeld? Gelukkig voor zijn fans en zichzelf koos hij voor de muziek. Een andere optie is om een wedstrijd te bezoeken van West-Ham United of Millwall FC. Praktische tip: een derby tussen ‘the Hammers’ en Millwall is zeker aan te raden voor een groepje fanatieke liefhebbers. Voor het gezin is deze wedstrijd weer minder praktisch, vanwege de rivaliteit tussen beide clubs.


7. Prijzen variëren per club

Om goedkoper aan je tickets te kopen noemden we bij tip 3 al een aantal zaken waar je op moet letten. Hiervoor noemden we naar welke clubs je kan gaan voor welke soort beleving. Houd daarom rekening met variërende prijzen van club tot club. Soms is het lastig in te schatten hoeveel je nu echt kwijt bent. Logischerwijs ben je voor een club, zoals Crystal Palace of Queen Park Rangers minder kwijt dan bij Liverpool of Manchester City. De prijzen bij de grote clubs beginnen vaak bij 75 euro per persoon en kunnen oplopen tot 300 euro. Dit is afhankelijk van de tegenstander en de plek die je hebt. Bij de ‘mindere’ clubs beginnen de prijzen vanaf 40 euro.


8.  Voel je als een Brit

Als je naar Engeland gaat dan wil je natuurlijk ook een stukje meepikken van de rijke Britse (voetbal) cultuur. We geven je extra tips mee om dicht bij dit gevoel te komen!

  • Ga in de ochtend voor een traditioneel Engels ontbijtje met bacon, sausages en eieren bij een zaak dicht bij het stadion.
  • Na de wedstrijd gelijk het uitgaansleven induiken. Britten weten wat gezelligheid en drinken is. Als een Brit drinkt dan drinkt hij er geen één of twee…
  • Drink vooraf een biertje in één van de bekende pubs van de club. De pub van Arsenal heet The Tollington. De pub van Chelsea heet The Chelsea Pensioner. Bij Liverpool vind je The Sandon. In Manchester vind je de Mary Ds Bar (City) en bij United heet de pub The Bishop Blaize

9. In het stadion

  • Tijdens het samenstellen van je voetbalreis kun je kiezen voor een stadiontour inbegrepen bij de wedstrijd. Wil je het You”ll never walk alone speciaal tijdens jouw tour horen? Af en toe wordt dit speciaal afgespeeld voor mensen die een stadiontour doen.
  • Door een speciale Engelse wet is het mogelijk voor supporters van de uitspelende ploeg om zelf het vervoersmiddel te kiezen naar de wedstrijd. Engelsen hebben in de meeste gevallen dan ook geen moeite met supporters van de uitspelende club rondom het stadion voorafgaande aan de wedstrijd.
  • Desondanks raden we niet aan om te gaan juichen, wanneer de uitspelende ploeg scoort, mocht je fan zijn van een ploeg die dan uit speelt.

blank


Kijk je al uit naar een wedstrijd van één van je favoriet clubs? Aarzel dan niet en boek via een bekende aanbieder, zoals Voetbaltravel, voetbalreizen.com, forzavoetbalreizen.com of één van de vele andere aanbieders. Met deze tips op zak ben je geheid goed voorbereid en maak je zeker een juiste keuze voor jouw Engelse avontuur!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag