9 tips voor een boodschappenlijstje als je gaat gourmetten

9 tips voor een boodschappenlijstje als je gaat gourmetten

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Ga jij binnenkort gourmetten en wil je graag weten wat je precies nodig hebt, en hoe je een zo handig mogelijk boodschappenlijstje op kunt stellen? In dit artikel geven we je 9 handige tips voor het opstellen van een boodschappenlijstje, waardoor je zeker weet dat je alles in huis haalt wat je nodig hebt. Vlees, vis, stokbrood en sauzen, we hebben overal aan gedacht. Zo kan niets een gezellige avond gourmetten in de weg staan.


Gourmetten

Gourmetten is al jarenlang ontzettend populair. Vooral met de feestdagen en in het weekend is dit een manier van gezellig met z’n allen eten die we vaak tegenkomen. Het fijne aan gourmetten is dat de voorbereidingen voor het etentje ruim van tevoren gedaan kunnen worden, waardoor je niet nog eens uren in de keuken hoeft te staan om je gasten van een heerlijke maaltijd te voorzien. Daarnaast kan iedereen tijdens het gourmetten zelf bepalen wat ze willen eten én dit zelf bereiden. Dat plus de tijd die het gourmetten in beslag neemt, waardoor je lang met elkaar aan tafel zit, maakt gourmetten ideaal voor een gezellig etentje.


De kladversie van je boodschappenlijstje

Om te beginnen is het handig om even pen en papier (of je telefoon) te pakken, zodat je bij de volgende tips gelijk kunt opschrijven wat je nodig hebt. Maak je geen zorgen over de indeling van dit lijstje, en of die wel of niet handig is, want als laatste geven we je ook nog een paar tips om je kladlijstje om te toveren tot een superhandig boodschappenlijstje. Daar gaan we:


1. Hoeveel vlees en/of vis heb je nodig?

De eerste vraag die je jezelf kunt stellen is hoeveel vlees en vis je nu eigenlijk nodig hebt voor jouw gezelschap. Grofweg zou je kunnen zeggen dat je per volwassene ongeveer 300 tot 350 gram vlees en/of vis nodig hebt. Voor grote eters zou je iets meer kunnen rekenen, en voor kinderen en kleine eters iets minder. Komen er ook vegetariërs eten? Zorg dan dat je voor hen een aantal vleesvervangers in huis haalt.

Inspiratie nodig? De volgende vlees, vis, en vleesvervangers doen het altijd goed:

  • Vlees: Kip, hamburgers, biefstuk, (kip)shoarma, varkenshaas
  • Vis: Zalm, garnalen/gamba’s, kabeljauw
  • Vega: Falafel, (mini)groenteburgers, tofu, vega schnitzel

Voor wie helemaal geen zin heeft om zelf van alles bij elkaar te zoeken, bestaat natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om een complete gourmetschotel aan te schaffen. Bij de meeste supermarkten zijn er complete vis-,vlees- en vegetarische gourmetschotels verkrijgbaar.


2. Groenten en fruit

Naast vlees, vis, en eventuele vleesvervangers, is het ook altijd lekker om wat groenten en fruit aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan champignons en ui. Paprika en tomaat. Maar ook banaan en ananas. Groenten en fruit die lekker zijn bij het gourmetten zijn onder andere:

  • Groenten: Champignons of andere paddenstoelen, courgette, ui, paprika, aubergine, mais
  • Fruit: Banaan, ananas, appel, perzik

Tip: Om te zorgen voor een beetje afwisseling is het ook slim om een of meer frisse salades te serveren. Kies bijvoorbeeld voor een simpele salade met komkommer, feta en tomaat. Of bijvoorbeeld voor een salade met tonijn of geitenkaas.


3. Brood, ei en pannenkoekenbeslag

Naast alle vlees, vis, groenten en fruit, is het natuurlijk ook altijd lekker om (stok)brood te serveren. Kies voor op het brood bijvoorbeeld voor lekkere salades, verschillende kazen, kruidenboter en gezouten boter, en voor vega(n) opties als hummus. Daarnaast vinden veel mensen het lekker om een omelet te maken in de pannetjes die bij de gourmet zitten. Hiervoor kun je wat kommetjes met geklutst ei en eventueel geraspte kaas neerzetten. Ook pannenkoekenbeslag doet het vaak goed, vooral als je gaat gourmetten met kinderen.


4. Sauzen

Geen gourmet zonder sauzen, dus vergeet vooral niet om die ook op je lijstje te zetten. Je zou onder andere de volgende sauzen kunnen opschrijven:

  • Knoflooksaus
  • Satésaus
  • Chilisaus
  • Cocktailsaus

5. Kruiden en marinade

Wanneer je het vlees zelf gaat marineren zul je ook aan bijvoorbeeld marinade, kruiden en/of paneermeel moeten denken. Bedenk goed wat je precies nodig hebt, zodat je er niet tijdens het marineren/voorbereiden achter hoeft te komen dat je bijvoorbeeld geen knoflook of ketjap in huis hebt.


6. Toetje

Denk je dat je gasten na het gourmetten nog wel wat ruimte over hebben? Dan kun je ook nog een toetje serveren. Wil je het jezelf makkelijk maken? Dan kun je ervoor kiezen om de mensen zelf hun toetje te laten maken. Was daarvoor de plaat van de gourmet even goed af, waarna je hem weer terug plaatst op het toestel. Zet daarna schaaltjes op tafel met vers gesneden fruit, zoals perzik, banaan, appel en peer. Serveer iedereen vervolgens een schaaltje met schepijs, en laat ze zelf hun fruit even op de gourmet verwarmen. Eventueel nog wat slagroom of stroop erbij serveren, en je voorziet je gasten op een supersimpele manier van een heerlijk toetje.


7. Drinken

Natuurlijk moet je ook aan het drinken denken als je een boodschappenlijstje gaat maken voor een avondje gourmetten. Zorg voor voldoende bier, wijn en fris. En zet eventueel een karaf met (bron)water op tafel voor de liefhebber. Ook lekker: doe wat schijfjes citroen of komkommer in de karaf met water.


8. Andere benodigdheden

Voor het gourmetten zijn er meer dingen nodig dan enkel en alleen het eten wat je erop gaat doen en erbij gaat eten. Denk bijvoorbeeld aan olie of boter om de plaat mee in te vetten. Maar ook dingen als servetten zijn erg handig. En heb je eigenlijk nog kaarsen of waxinelichtjes nodig? Of zout en/of peper?


9. Een handig lijstje maken

Zodra je aan de hand van bovenstaande tips bedacht hebt wat je allemaal nodig hebt voor een gezellige avond gourmetten, is het tijd om je kladlijstje om te toveren tot een handig en overzichtelijk boodschappenlijstje. Voor wie daar geen geduld voor heeft, is het natuurlijk ook oké om gewoon het kladlijstje mee naar de supermarkt te nemen. Maar voor wie het liever een beetje overzichtelijk houdt, is het handiger om je boodschappenlijstje slim in te delen. Niet alleen kun je op die manier in een oogopslag zien of je daadwerkelijk alles hebt opgeschreven, maar ook tijdens het doen van de boodschappen bespaart het handige lijstje je een hoop tijd en moeite. Het maken van een handig boodschappenlijstje kun je op verschillende manieren doen:

Op volgorde

Voor wie zo min mogelijk tijd door wil brengen in de supermarkt, is het maken van een lijstje op volgorde van de supermarkt een hele handige tip. Hierbij kijk je letterlijk naar de indeling van jouw supermarkt, zodat je een lijstje kunt maken op basis van wat je als eerste tegenkomt. Zo voorkom je dat je continu kriskras door de supermarkt heen moet lopen om de spullen die op jouw boodschappenlijstje staan bij elkaar te zoeken. En hoewel het opstellen van een lijstje op volgorde van je supermarkt je iets meer tijd van tevoren kost, bespaar je die tijd uiteindelijk weer tijdens het doen van je boodschappen. Voorbeeld:

  • Groenten en fruit: Sla, komkommer, champignons, perzik en ananas
  • Beleg: Brie, krabsalade, roomkaas
  • Vlees en vis: Varkenshaas, biefstuk, kabeljauw, groenteburgers
  • Brood: 1 x Turks brood, 1 x stokbrood
  • Sauzen: Satésaus, cocktailsaus en knoflooksaus

Door je lijstje op deze manier in te delen, weet je precies wat je nodig hebt en waar je dat kunt vinden.

Op productgroep

Een andere manier om je boodschappenlijstje op te stellen, is door de boodschappen per productgroep op te schrijven. Hierbij houd je dan verder geen rekening met de indeling de supermarkt, maar kijk je enkel en alleen naar wat je per productgroep nodig hebt. Maak hiervoor kopjes als groenten en fruit, zuivel, voorraadkast, drinken, en schrijf de producten die daarbij horen er vervolgens onder. Ook op deze manier heb je een overzichtelijk lijstje waarop je niet alleen kunt zien of je daadwerkelijk alles hebt, maar waarmee je ook een hoop tijd kunt besparen tijdens het doen van je boodschappen.


Boodschappenlijstje voor een avondje gourmetten

Als je een boodschappenlijstje gaat maken voor een gezellige avond gourmetten met vrienden of familie, dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je alles opschrijft wat je nodig hebt. Bekijk eerst hoeveel vlees, vis, en eventuele vleesvervangers je nodig hebt voor jouw gezelschap. Bedenk vervolgens ook wat je daarnaast gaat serveren. Bijvoorbeeld wat voor groenten je voor op de gourmet kiest, of je nog salades gaat maken, brood serveert, en of je ei en/of pannenkoekenbeslag op tafel zet. Door eerst een kladlijstje te maken aan de hand van bovenstaande tips, kun je vervolgens met de laatste tip een overzichtelijk lijstje maken. Het voordeel van een overzichtelijk boodschappenlijstje is niet alleen dat je tijd in de supermarkt bespaart, maar ook dat je (haast) niets kunt vergeten.


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

WeightWatchers
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag