Hoe kun je een plattegrond (laten) maken van je huis?

Hoe kun je een plattegrond (laten) maken van je huis?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Een plattegrond van je huis maken of laten maken is erg praktisch voor een aantal zaken. Als je opnieuw wilt gaan inrichten of wilt verbouwen, kan je hem gebruiken om te kijken of je ideeën wel haalbaar zijn.  Daarnaast helpt het om een beeld te geven van je woning als je deze wilt gaan verkopen. Je kan zelf met wat hulpmiddelen – of programma’s een plattegrond maken, of dit laten doen bij bijvoorbeeld een makelaar. In dit artikel lees je alles over het in elkaar zetten van een plattegrond en waar zo’n overzicht handig voor is.


Een plattegrond van je woning is handig om verschillende redenen.

Een plattegrond van je huis is niet moeilijk te realiseren en heeft een aantal voordelen. Dit geldt zeker op het moment dat je je huis wilt verkopen. Op Funda val je meer op als je een plattegrond van je woning kan laten zien. Wat zijn nog meer voordelen van een plattegrond:

  • Je kan makkelijker passen en meten als je denkt aan een nieuw interieur.
  • Je hebt een goed overzicht voor als je wilt gaan verbouwen.
  • Een plattegrond zorgt voor een hogere ranking op Funda.
  • Op Funda kunnen mensen de plattegrond van jouw huis in 2D en 3D bekijken. Zo kunnen ze zich een compleet beeld vormen van hoe jouw huis in elkaar zit.

Een plattegrond is kortom, het beste overzicht van de ruimtes in je huis, de afmetingen van die ruimtes en hoe de verschillende ruimtes zich tot elkaar verhouden. Zoals architecten weleens zeggen: “Je kan geen interieurproject laten slagen als je niet weet hoe de ruimtes van een kantoor of woning in elkaar zitten.”


Hoe kom je aan een plattegrond voor je huis?

Een plattegrond van je huis is niet moeilijk te realiseren. Kort gezegd zijn er twee manieren om aan een plattegrond voor je huis te komen, en dat zijn:

  • Zelf een plattegrond tekenen met behulp van een app of tekenprogramma.
  • Een plattegrond laten maken door een makelaarsbedrijf.

Wat betreft apps of (teken) en ontwerpprogramma’s, is het belangrijk om voor een gebruiksvriendelijk programma te kiezen. Een programma dat dus iedereen kan gebruiken, en dat niet alleen voor professionals is ontwikkeld. Wij geven hier verderop in het artikel een paar handige tips voor.

Je kan een plattegrond ook laten maken bij een tekenbureau of bij een makelaar. Veelal maken zij gebruik van een programma zoals Floorplanner, om de plattegrond te realiseren. Floorplanner kan je ook zelf gebruiken, al zal je er zelf wat langer mee bezig zijn als je geen tekenervaring hebt.


Zelf een plattegrond maken met Magicplan

Magicplan is één van de bekendste apps om zelf een plattegrond van je huis mee te maken. Deze app is gratis, al moet je voor bepaalde objecten wel betalen. Magicplan is verkrijgbaar voor iOs en Android.
Het idee achter Magicplan is dat deze app een plattegrond maakt door foto’s te maken van de desbetreffende ruimtes. Aan de hand daarvan wordt de plattegrond in elkaar gezet. De app vraagt toestemming om je camera te mogen gebruiken en geeft jou vervolgens instructies van welke punten je een foto moet maken.

Deze kan je eenvoudig bewerken, zodat je eindeloos kan spelen met ideeën voor een nieuwe inrichting of verbouwing. Magicplan kent wereldwijd maar liefst 12 miljoen gebruikers. Een van de redenen waarom veel mensen deze app gebruiken is dat hij erg makkelijk is.

Hoeveel kost de App Magicplan?

Je kan Magicplan gratis downloaden en gebruiken op je Apple of Android apparaat. Voor een aantal tools kan je tegen betaling gebruik maken. Dit zijn:

  • PDF, JPG  en 3D bestanden van je plattegrond (en)
  • Commercieel gebruik
  • Interactieve website.

Je kan een abonnement nemen op Magicplan. Je hebt dan onbeperkt alle mogelijkheden van deze app voor plattegronden. Zo’n abonnement kost 9,99 euro per maand. Een van de andere opties is om één plattegrond eenmalig te kopen en dan gebruik te kunnen maken van alle mogelijkheden op de app.

Magicplan onderscheidt zich van andere apps omdat je niet echt hoeft te tekenen met het maken van een plattegrond. Je kan hem dus makkelijk gebruiken als tekenen niet je hobby is. Wél zo efficiënt. Voor een aantal diensten van Magicplan moet je bijbetalen, maar dat is niet zoveel als voor het uitbesteden van de plattegrond maken.

https://nl.pinterest.com/pin/466685580122798517/


Plattegrondsoftware Lucidchart

Bij Lucidchart kan je gratis (en makkelijk, beloven ze) zelf een plattegrond van je huis maken. Het is bovendien gratis. Het programma werkt op elke browser en kan gebruikt worden op Mac, Windows en Linux.

De website Lucidchart is oorspronkelijk ontworpen voor bedrijven. Om gebruik te maken van hun functies moet je betalen. Voor een eenvoudige plattegrond van je huis kan je het wellicht al redden met hun gratis diensten.

https://nl.pinterest.com/pin/158400111873226299/

Op de website van Lucidchart wordt veel gesproken over ‘diagrammen’, waarbij je al snel zal lezen dat een plattegrond ook een diagram is. Laat je dus niet meteen van de wijs brengen.


Plattegrond laten maken bij Choro

Bij tekenbureau Choro kan je het maken van een plattegrond zorgeloos uit handen geven. Afhankelijk van de drukte wordt je plattegrond ongeveer na twee dagen aangeleverd. Ze kunnen ook sneller werken naarmate jij complete en duidelijke gegevens aanlevert.  Ze zijn niet extreem duur, maar rekenen ook niet de laagste prijs. Wat vindt Choro belangrijk bij het maken van een plattegrond:

  • Hoge kwaliteit
  • 3D model inbegrepen
  • Bij het bestellen van een 2D plattegrond bij Choro ontvang je de 3D plattegrond gratis.

Met een plattegrond van Choro op zak kan je zorgeloos een compleet beeld van je huis neerzetten op Funda.


Plattegrond laten maken bij Makelaarsland (of vraag bij een andere makelaar om de mogelijkheden)

Bij Makelaarsland kan je niet alleen terecht voor makelaarsdiensten, maar ook voor het laten tekenen van een plattegrond. Dat werkt heel simpel: jij levert de schets of bouwtekening aan, en aan de hand daarvan kan Makelaarsland de plattegrond maken. Wat je daarvoor precies moet doen, wordt uitgelegd zodra je een plattegrond gaat bestellen.
Je krijgt de plattegrond binnen met een mail. Deze bevat een link om het bestand met de plattegrond te openen.

Als je een plattegrond van je woning wilt laten maken terwijl je geen bouwtekening hebt, kan dit ook. Er komt dan een professional van Makelaarsland bij je langs om de ruimtes in te meten. Dit kost 95 euro, maar zelf heb je er dan geen omkijken naar.

Ben je van plan je huis te verkopen en heb je al een makelaar in de hand genomen, informeer dan of zij ook plattegronden maken. Als je het uitbesteed, is het misschien prettig om dat door een bekende te latendoen.


Een plattegrond maken met Floorplanner

Floorplanner is de meest bekende Nederlandse dienst als het gaat om een plattegrond maken voor je woning. Registreer je, en je kan beginnen met het tekenen van de muren. Vervolgens kan je de deuren en ramen plaatsen. Floorplanner heeft een grote bibliotheek met allerlei objecten die je kan plaatsen, van bankstel tot lamp: je kan het allemaal neerzetten. Floorplanner is daarmee geschikt voor zowel mensen die hun interieur willen veranderen, die willen verbouwen of die een plattegrond nodig hebben voor de verkoop van hun huis.

Bij Floorplanner kan je een gratis account aanmaken voor beperkt gebruik van het programma. Voor het maken van een bestand voor Funda (FML), heb je een abonnement nodig met meer opties.

Is het moeilijk om Floorplanner te gebruiken?

De meningen zijn erover verdeeld: is Floorplanner handig voor de gemiddelde particulier? Erg moeilijk is het programma niet, maar je zal wel zelf moeten tekenen. Enige handigheid hierin zal het maken van een plattegrond zeker makkelijker maken. Als je geen enkele ervaring hebt met plattegronden zou een overzicht maken op Floorplanner best weleens wat tijd kunnen kosten. Wél is het het proberen waard. Je kan makkelijk starten met een gratis account, en kijken of het iets voor je is.


Een plattegrond van je huis voegt altijd wat toe

Met een goede plattegrond van je huis, kan je makkelijk experimenteren met interieurplannen. Met het juiste bestand (FML) kan je een plattegrond gebruiken op Funda. Dit maakt het voor bezoekers van Funda een stuk makkelijker om zich een beeld te vormen van het huis.

Er zijn verschillende programma’s en apps (zoals Magicplan) om je te helpen met het maken van een plattegrond. Daarbij is Magicplan erg handig: je hoeft namelijk niet te tekenen. Deze app maakt foto’s van de ruimtes en aan de hand daarvan wordt een plattegrond gemaakt. Het enige wat je dus hoeft te doen is foto’s maken op de juiste manier (hiervoor krijg je instructies). Een programma zoals Floorplanner kan ook door particulieren worden gebruikt, maar kan wat meer tijd kosten als je geen ervaren tekenaar bent.

Je kan het maken van een plattegrond van je huis ook uitbesteden. Dit kan bij sommige makelaars (Makelaarsland) of bij een tekenbureau. Dit kost wel wat meer geld, maar dan heb je er ook geen omkijken meer naar.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag