13 tips voor het beginnen van een bed en breakfast

13 tips voor het beginnen van een bed en breakfast

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Het starten van een eigen bed and breakfast is ontzettend leuk, maar ook veel administratief werk en plannen. Voordat je begint is het van belang dat je allerlei zaken goed op orde hebt, zoals vergunningen van de gemeente, een privacyverklaring conform de AVG, een website inclusief reserveringssysteem en nog veel meer. In dit artikel geven we je 13 tips voor het beginnen van een bed and breakfast, om het voor jou zo overzichtelijk mogelijk te maken.


1. Onderzoek de omgeving

Bij het starten van een eigen bedrijf is het altijd van belang dat je eerst nagaat wat er al bestaat. Je wilt namelijk voorkomen dat jij een kopie van de B&B twee straten verderop start. Maar ook om inspiratie op te doen is het goed om te kijken wat er al bestaat. 

Je doet dus onderzoek in de omgeving om te zien wat er al is en wat de mogelijkheden zijn. Dit helpt je om jouw eigen identiteit te creëren en je te onderscheiden van de rest. Dat kun je bijvoorbeeld doen met tip 6 of 11.


2. Controleer de mogelijkheden bij de gemeente

Wanneer je weet wat je wilt en waar, dan is het van belang dat je controleert bij de gemeente of dit ook echt mogelijk is in het pand dat jij voor ogen hebt. Vraag bij de gemeente een vergunning aan om een bed and breakfast te starten. 

Het zou zonde zijn als jij al jouw plannen concreet hebt en dan pas bij de gemeente hoort dat je deze prachtige ideeën helemaal niet kunt gaan realiseren. Voor het starten van een B&B, maar ook voor een eventuele uitbouw van jouw pand of het aanleggen van een parkeerplaats, is het van belang dat je toestemming hebt van de gemeente.


3. Overleg met je buren

Een B&B kan mogelijk wat overlast veroorzaken voor de buren. Het is natuurlijk hartstikke gezellig om altijd gasten over de vloer te hebben, maar ga even na bij de buren of zij er ook zo over denken. 

Om iedereen te vriend te houden is het wel zo netjes om voordat je van start gaat bij de buren aan te geven wat je plannen zijn. Je kunt de vragen beter vóór zijn, zodat jij rekening hebt gehouden met de buren, dan dat zij na een paar weken veel verschillende auto’s voor de deur te hebben gehad eens verhaal komen halen wat er hier eigenlijk allemaal aan de hand is. Ook als er een grote partij komt, of misschien een receptie wordt gegeven in jouw B&B is het fijn als je de buren even inlicht.


4. Doe onderzoek naar de AVG 

De Algemene Verordering Gegevensbescherming is een strenge wet die in het leven is geroepen om de gegevens van gebruikers van jouw website, boekingssysteem en B&B te beschermen. Het gaat hier om de privacy van gegevens en deze wet dient goed nageleefd te worden, het kan namelijk hoge boetes opleveren als je je hier niet aan houdt. 

In deze wet staat onder andere dat je een duidelijke privacywet moet hebben, welke je beschikbaar maakt voor mensen die jouw diensten willen gebruiken. Dus voordat zij hun naam invullen op de website, moeten zij kunnen controleren wat er met deze gegevens gebeurt. Je mag deze gegevens niet zomaar gebruiken voor marketingdoeleinden, en het moet allemaal beveiligd worden opgeslagen. Er zitten hier nog veel meer regels aan, wees dus zeker dat je goed onderzoek doet voor je aan de slag gaat! 


5. Bepaal de inrichting 

Je kunt een Bed & Breakfast in je huis openen en alles laten zoals het is, je gebruikt simpelweg de oude kinderkamers als gastenkamers. Maar om een goede B&B te runnen moet je goed stilstaan bij de visuele details. De inrichting van jouw huis, de kamers, de toiletten en badkamers zorgen voor een bepaald gevoel bij jouw gasten. 

Om de gasten van jouw B&B een speciaal gevoel te geven is het dus van belang dat de inrichting goed aansluit bij het gevoel dat jij ze wilt geven. Kies je voor een knusse inrichting, of juist een hele strakke? Zorg ervoor dat er een consistentie in zit, dat is fijn voor de ervaring van de gasten en straalt een bepaalde rust uit. Zorg voor lekkere bedden, kies bewust of je een TV of bank op de slaapkamers wilt en zet overal lekkere geurkaarsjes of -stokjes neer. 


6. Bepaal de menukaart voor zowel eten als drinken

Ook aan de menukaart dient aandacht te worden besteedt. Gasten merken het direct wanneer ergens aandacht aan wordt besteed en dat wil je natuurlijk! Want je wilt dat jouw gasten zich gedurende hun verblijf op hun gemak voelen en zelf even helemaal kunnen relaxen. Een afgestemde menukaart hoort hierbij. 

Denk ook goed na over het drinken dat jij wilt serveren. Wil je dat je klanten ook alcohol kunnen drinken in jouw B&B? En als je alcohol wilt verkopen, dan moet je hier ook een vergunning voor aanvragen.


7. Laat professionele foto’s maken van je B&B en jezelf 

Voor de marketing van jouw B&B is het van belang dat je de B&B kunt laten zien, en het liefst ook jezelf. In een B&B hebben gasten natuurlijk persoonlijk contact met de eigenaar (jou dus) waardoor jij een heel belangrijk deel bent van het plaatje. Om mensen een goede indruk te geven waar ze voor boeken, is het van belang op duidelijke foto’s van de kamers, de buitenkant en jezelf beschikbaar te maken. 

Kies voor professionele foto’s, en niet voor zelf gemaakte foto’s met je smartphone. Ook hier geldt dat mensen zien wanneer ergens aandacht aan wordt besteed, en een professionele foto komt gewoon stukken beter over. Laat zien dat jij niet zomaar een hobby ondernemer bent, maar dat jij de zaken serieus neemt.


8. Maak een website met reserveringssysteem 

Tegenwoordig gaat alles online, als je bij jouw B&B niet online kunt reserveren loop je waarschijnlijk veel gasten mis. En als je niet gevonden kunt worden op het internet omdat je geen website hebt, dan loop je waarschijnlijk zelfs bijna al je gasten mis. Zorg ervoor dat je een makkelijk navigeerbare website hebt, met een duidelijk reserveringssysteem. 

Het opzetten van een website met reserveringssysteem is iets dat je zelf zou kunnen doen, maar als je hier niets van weet kun je dit veel beter uitbesteden. Dan is er een ervaren marketeer die met je meedenkt en alles technisch gezien goed in elkaar zet. Voordat je iemand uitkiest die dit voor je opzet is het van belang meerdere offertes aan te vragen. De prijzen van het opzetten van een website verschillen namelijk enorm. En duurder betekent niet altijd beter. 


9. Maak gebruik van online marketing 

Alleen een website opzetten is niet genoeg. Je moet ook actief aan de slag met het onder de aandacht brengen van jouw bed and breakfast. Dit kun je doen door social media kanalen te gebruiken als Facebook, Instagram en LinkedIn. Maar je kan ook blogs schrijven met links daarin naar jouw website, en vragen aan andere websites of zij deze willen plaatsen. 

Er zijn een hoop mogelijkheden om gebruik te maken van online marketing. Welke werkt voor jouw B&B en voor jou persoonlijk, moet je even uitproberen. Er is niet één formule die voor iedereen werkt. Maar wat wel altijd van belang is, is consistentie. Maak niet een Facebook pagina aan om er alleen de eerste twee weken enthousiast elke dag een berichtje op te plaatsen, maar houdt consistentie in je marketing plan. Bijvoorbeeld elke week een bericht en elke maand een blog. 


10. Registreer op boekingswebsites 

Wat ook helpt voor jouw bekendheid en vindbaarheid, is jezelf te registeren op boekingswebsites. Doe wel goed onderzoek van te voren hoeveel je dit kost, want het zou zonde zijn als je aan het eind van de rit niets overhoudt. Bij boekingswebsites kun je denken aan bedandbreakfast.nl, booking.com en airbnb.com. 


11. Zet leuke dagactiviteiten uit 

Een Bed & Breakfast heeft meestal iets persoonlijks en is knus. Wat hier ontzettend leuk bij is, is wanneer je zelf leuke dagactiviteiten bedenkt of uitzet. Je kunt hierbij denken aan een wandeling door het gebied waarbij jij zelf de leiding hebt en uitleg geeft over de omgeving of de geschiedenis, of misschien wel een bezoek aan een museum of molen in de buurt. 

Je kan ook kiezen voor workshops, zoals een kookworkshop, bloemschikken, tekenen, schilderen of een van je andere hobbies, om aan je gasten te geven. Gasten mogen zich dan vrijwillig opgeven, zodat zij natuurlijk wel de vrijheid hebben om wat anders te gaan doen als zij geen zin hebben om te schilderen.  


12. Schrijf een ondernemingsplan

Om al dit bovenstaande duidelijk te krijgen is het handig om alles in een ondernemingsplan te gieten. Hierin zet je van het begin tot het eind al je plannen voor je B&B, inclusief een aantal dingen die we nog niet in dit artikel hebben besproken als: financiering, nachtregister, toeristenbelasting, hygiënecode, brand-, rook- en CO-veiligheid. 


13. Schrijf je in bij de KvK 

Wanneer je al jouw plannen en vergunningen concreet hebt gemaakt, is het tijd om je in te schrijven bij de KvK. Dit is een belangrijke stap, vanaf nu ben je namelijk echt ondernemer. Je krijgt dan een KvK nummer en een BTW nummer voor jouw bedrijf van de belastingdienst.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag