Een stoffen bank is één van de meest comfortabele meubelen. Mooi, lekker zacht en voor veel mensen de favoriet in hun vrije tijd. Juist daarom heb je op zo’n bank ook een grotere kans op vlekken of een muffe lucht. Zowel voor het opfrissen van je bank als het verwijderen van vlekken, zijn er gelukkig verschillende handige tips. Je kan niet helemaal voorkomen dat je bank wat zal verslijten en inzakken, maar je kan hem wel zo netjes mogelijk houden. In dit artikel vind je alle handige tips voor het schoonmaken van je stoffen bank.
Heb je een stoffen bank met of zonder wasbare hoezen?
Hoe je jouw stoffen bank het beste reinigt hangt voor een groot deel af van de buitenkant van de kussens: sommige banken hebben hoezen die voorzien zijn van een rits, zodat je de hoezen in je wasmachine kan stoppen. Andere banken hebben geen afneembare hoezen, zodat je ze op een andere manier schoon moet maken. Gelukkig zijn er ook zonder afritsbare hoezen een paar handige trucs voor het schoonmaken van je bank, zoals speciale textielreinigers.
Koop je een nieuwe stoffen bank, check dan meteen hoe je hem het beste schoon kan maken (in de wasmachine of met een textielreiniger). Zo kan je meteen passende producten in huis halen, zodat je de bank op tijd kan schoonmaken als er bijvoorbeeld een vlek in komt.
1. Wissel de kussens van de bank regelmatig van plaats
Een van de trucs om je stoffen bank zo schoon mogelijk te houden, is om de rug – en zitkussens regelmatig van plaats te verwisselen. Dit is een beetje hetzelfde principe als het omkeren en draaien van het matras op je bed. Door de kussens van je bank regelmatig te keren en van plaats te veranderen, zorg je dat ze kunnen ventileren en dat ze gelijkmatig verslijten. Het stof van een stoffen bank neemt altijd wat vuil en bijvoorbeeld zweet op, waardoor er uiteindelijk vervelende geurtjes kunnen ontstaan. Door de kussens regelmatig van plek te verwisselen kan je dit beperken.
2. Stof – en kruimelvrij maken
Het stofvrij maken van je bank is regelmatig nodig. Het houdt je bank fris en het is ook het eerste wat je moet doen voor je je bank gaat reinigen met een textielreiniger (hoe dat precies werkt leggen we verderop uit). Het beste kan je je bank stofvrij maken met je stofzuiger. Als je er één hebt, kan je het beste het meubelopzetstuk gebruiken. Controleer het opzetstuk voor de zekerheid altijd op uitsteeksels, zodat het niet in de stof van je bank blijft vastzitten. Maak de kussens en de ruimte daaronder zo zorgvuldig mogelijk stofvrij en je zal zien dat je bank er hierdoor alweer wat netter uitziet.
Een ander voordeel van je bank stofvrij maken is dat je zo ook kruimels verwijdert, die eventueel muizen kunnen aantrekken. Je kan bovendien meteen controleren of er geen kleingeld of andere spulletjes onder en tussen de kussens liggen.
3. Kussens laten luchten
Door je kussens regelmatig een tijdje te laten luchten, voorkom je dat ze muf worden. Het beste kan je dit doen door de kussens van de bank te halen en ze in een ruimte neer te leggen waar het raam wijd open staat. Tijdens mooi weer kan je ze eventueel buiten laten luchten. Laat de kussens zo lang in de frisse lucht als mogelijk is, zodat alle nare luchtjes verdwijnen.
Het luchten van de kussens is belangrijk voor zowel banken met als zonder afneembare hoezen. Kan je de hoezen afritsen, laat de kussens dan ook goed luchten zonder hoes. Zweet en andere luchtjes komen namelijk niet alleen in de stoffen hoezen terecht, maar ook daaronder (dit is bij intensief gebruik niet te voorkomen).
4. Stoffen bank schoonmaken met een geschikte textielreiniger.
Een stoffen bank zonder afritsbare bekleding kan je het meest veilig en grondig schoonmaken met een daarvoor geschikte textielreiniger. Je kan daarbij onderscheid maken tussen een algemene reiniger (die je bank reinigt van vuil en eenvoudige vlekken) en een speciale vlekkenreiniger. In elk geval is het belangrijk om een textielreiniger te gebruiken die geschikt is voor meubelen. Bij twijfel kan je het beste contact opnemen met de leverancier van je bank.
Een voorbeeld van een merk met goede textielreinigingsproducten is Royal Furniture Care. Dit merk heeft producten voor reiniging, vlekken en nabehandeling in haar assortiment. De producten zijn bij uitstek geschikt voor een stoffen bank.
Hoe gebruik je een textielreiniger voor een stoffen bank?
Een textielreiniger voor meubelen is een makkelijk en grondig schoonmaakmiddel voor je stoffen bank. Meestal gebruik je zo’n middel als volgt:
- Maak je bank eerst stofvrij met je stofzuiger. De textielreiniger kan dan het beste zijn werk doen.
- Test het reinigingsmiddel op een onopvallende plek van je bank op kleurechtheid en vergelijk pas na drogen.
- Spuit het reinigingsmiddel op de vlek of op een groter oppervlak en wrijf het in met een borstel.
- Laat het product inwerken.
- Neem het product af met een schone doek.
- Kijk bij een schuimend middel uit dat je huisdier er niet van snoept.
Check altijd of de textielreiniger daadwerkelijk geschikt is voor stoffen meubelen en volg in de eerste plaats de instructies die staan op de verpakking van het product.
Over het algemeen is een textielreiniger uitstekend tegen algemene vlekken zoals koffie, alcohol en af – en uitscheiding van huisdieren. Voor hardnekkige vlekken kan je beter een krachtige vlekkenverwijderaar gebruiken.
https://nl.pinterest.com/pin/794322453004719848/
5. Je bank nabehandelen met een speciale textiel protector
Als je je bank lang mooi wilt houden, kan het helpen om hem na te behandelen met een textielbeschermer. Een goede textielbeschermer maakt de bank afstotend voor vocht, olie en vet. Je ziet niets van deze spray nadat je je meubel ermee hebt behandeld, maar hij beschermt wel!
Spray je bank in met de textielbeschermer en laat hem daarna drogen met de duur die is aangegeven op de verpakking van het product. Hou er rekening mee dat het opdrogen van het product een aantal (bijvoorbeeld 12!) uur kan duren. Het kan daarom praktisch zijn om dit op een dag te doen waarvan je weet dat je de bank niet wil gebruiken, of voordat je gaat slapen.
Met een textielbeschermer blijft je bank langer mooi. Er ontstaan minder snel vlekken en nare geurtjes, omdat de vloeistoffen worden afgestoten door de textielbeschermer. Dit is extra handig met jonge kinderen en huisdieren.
https://nl.pinterest.com/pin/537758011748913270/
6. De hoezen van de kussens wassen in je wasmachine
Als je afritsbare kussenhoezen hebt op je stoffen bank, kan je ze prima opfrissen en reinigen in je wasmachine. Eventueel kan je ze daarna insprayen met een textiel protector.
Hardnekkige vlekken in de hoezen kan je behandelen op de manier die jouw voorkeur heeft:
- Je kan een vlekkenverwijderaar zoals Vanish gebruiken om de vlek mee (voor) te behandelen en vervolgens te wassen.
- Je kan een vlekkenmiddel voor stoffen meubelen gebruiken. Het voordeel daarvan is dat je de hoezen van de kussens daarna niet in de wasmachine hoeft te doen. James Vlekkenwonder voor tapijt en meubelen is een voorbeeld van zo’n spray.
Gebruik de vlekkenspray die je in huis hebt volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak de vlek op je bank liever niet nat. Zeker niet met warm water, want dit zorgt er bij bijvoorbeeld vetvlekken voor, dat deze dieper intrekken. Zorg in elk geval dat je voor het gebruik van een vlekkenmiddel een (vochtige) doek van badstof bij de hand hebt. Hiermee kan je het vlekkenmiddel voorzichtig inwrijven en de vlek afdekken.
7. Bank opfrissen met schoonmaakazijn
Met schoonmaakazijn kan je je stoffen bank veilig, fris en eenvoudig een opfrisbeurt geven. Meng hiervoor één deel schoonmaakazijn met één deel water. Doe het mengsel in een plantenspuit en spuit je bank ermee in vanaf een afstand. Bij voorkeur laat je je mengsel met azijn een nacht intrekken, zonder dat de bank gebruikt wordt. Laat de volgende ochtend de bank nog even luchten en hij zal weer fris ruiken. De opfrisbeurt met azijn kan een slimme oplossing zijn als je een feestje in huis hebt gehad waarbij bijvoorbeeld veel gerookt is.
8. Tip voor als je huisdieren hebt
Er is geen ontkomen aan: huisdieren brengen veel warmte en gezelligheid in huis, maar ze maken ook je bank wat vuiler. Je kan dit beperken door de bank te impregneren met een textielbeschermend product (laat het product een tijdje intrekken zonder dat je huisdier op de bank kan gaan liggen), of door je bank te bedekken met een dekentje of lap.
Met een deken op de bank vang je in elk geval vervuiling van haren, afscheiding en vieze poten op. Met een beetje geluk ziet het bedekken van je bank met een deken er ook nog eens leuk uit.
Met de meeste textielschoonmaakmiddelen kan je vlekken van huisdieren (urine, braaksel) gelukkig goed reinigen.
9. Wat kan je beter níet doen als je je stoffen bank goed schoon wilt houden of maken?
Belangrijk is in elk geval altijd om de middelen die je wilt gebruiken voor je bank te controleren: zijn ze echt geschikt voor jouw stoffen bankstel? Zoja, dan kan je veilig en grondig aan de slag.
Er circuleren ook tips op internet over schoonmaken met melk. Dit zou vlekken verwijderen van bijvoorbeeld inkt. Nu zou dit best eens kunnen werken, maar het vet in de melk verwijderd niet alleen inkt, het kan ook een andere vlek veroorzaken. Dit wordt dan een vetvlek, en vetvlekken kunnen erg hardnekkig zijn. Verwijder een gemene vlek liever met een daarvoor bestemd textielproduct.
Heb je afritsbare kussenhoezen, lees dan altijd goed de wasvoorschriften. Kijk uit met heet drogen en gebruik vlekkenverwijderaars altijd voorzichtig. Dep vlekken nooit zomaar af met heet water. Zeker vetvlekken kunnen daardoor juist dieper intrekken.
Een stoffen bank is goed te reinigen.
Gelukkig is het schoonmaken van een stoffen bank niet moeilijk. Afhankelijk van de bank die je hebt (en van je eigen voorkeur) kan je de bank reinigen in de wasmachine of met textielreinigingsmiddelen. Was kussenhoezen van je bank nooit te heet in de wasmachine en volg met een textielspray altijd de aanwijzingen op het product. Eventueel kan je je bank extra beschermen tegen vervuiling met een textiel protector. Dit is extra aan te raden als je huisdieren hebt. Je bank beschermen met een deken is in het geval van huisdieren ook handig.
Naast het reinigen van je bankstel met textielreinigers of wassen in je wasmachine, is het belangrijk om de kussens van de bank regelmatig te laten luchten. Hiermee voorkom je een muffe geur. Regelmatig stofzuigen van de bank is ook aan te raden. Je verwijdert daar niet alleen stof mee, maar ook kruimels, haren, en eventueel kleine rommeltjes die tussen en onder de kussens terecht zijn gekomen.