Je bent de hele winter bezig geweest om de ideale tuin samen te stellen en in het voorjaar duik je de tuin in om deze om te toveren in je droomtuin. Helaas zien enkele planten er na een paar weken al slecht uit. Wanneer je tot nadere inspectie overgaat zie je dat er allemaal bladluizen over de planten heenlopen en deze de planten enorm aan het verzwakken zijn. Gelukkig is dat geen reden tot paniek. Met deze 9 tips om bladluis te bestrijden, zien jouw planten er deze zomer en vele zomers daarna, nog kleurrijk en gezond uit.
In principe heb je twee manieren om bladluis te bestrijden. Een natuurlijke en chemische manier. Omdat het natuurlijk veel beter is om het op een natuurlijke manier te doen, gaan we daarmee van start. Lukt het dan écht niet om van het ongedierte af te komen en zijn je planten op sterven na dood, dan kun je enkele pesticiden gebruiken om van de beestjes af te komen. Voordat we beginnen met bestrijden, geven we je ook enkele tips om bladluizen zoveel mogelijk te voorkomen.
Bladluis voorkomen
1. Planten aansterken
Bladluizen zijn lastig om te voorkomen, maar toch zijn er een klein aantal handelingen die je daarbij kunnen helpen. Bladluizen komen namelijk vooral af op zwakkere, overbemeste en jonge planten. Ook komen ze vaak af op planten die een kaliumtekort hebben, wat voornamelijk te herkennen is aan ‘verbrandde’ bladranden. Gelukkig bestaan er voor planten ook super foods. Zo kun je ze, afhankelijk van de problemen van de plant, extra voeding geven in de vorm van zeewier, heermoesaftreksel of gesteentemeel. Dit moet de plant voldoende kracht geven en zo minder aantrekkelijk maken voor bladluis.
Natuurlijk bestrijdingsmiddelen
Er zijn een aantal natuurlijk bestrijdingsmiddelen die je kunt inzetten tegen bladluis. Ze zijn allemaal vrij eenvoudig toe te passen op jouw tuin omdat de bladluis een groot aantal natuurlijke vijanden heeft, voornamelijk insecten en vogels. Hieronder een opsomming van de meest effectieve natuurlijke vijanden van de bladluis.
2. Lieveheersbeestje
Niet alleen als symbool voor liefde en geluk is het lieveheersbeestje of kapoentje een groot succes. Ze kunnen je tuin namelijk omtoveren in een paradijselijk natuurgebied omdat ze één van de meest succesvolle natuurlijke vijanden zijn van bladluis. Hoewel een volwassen lieveheerstbeestje ‘slechts’ 100 bladluizen verorbert, is dat voor de larve soms wel vijf keer zoveel! Hieronder een aantal tips hoe jij de lieveheersbeestjes in je tuin krijgt en daar weet te houden.
- Plaats netels in je tuin. Deze trekken namelijk netelbladluis aan die vroeg in het voorjaar al zichtbaar zijn. Snoei deze helemaal terug zodra je lieveheersbeestjes de overstap maken op nabijgelegen planten
- Creëer overwinterplekken voor de lieveheersbeestjes. In vrijwel ieder tuincentrum kun je een insectenhotel kopen dat volstaat als perfecte logeerplek voor het winterseizoen. Dan heb je een grotere kans dat ze het jaar daarop weer terugkomen
- De larven van de lieveheersbeestjes zijn het nuttigst. Helaas zijn deze een beetje onbeholpen en kunnen ze geen voedsel zoeken door een gebrek aan zicht en reuk. Vind je larven van de lieveheersbeestjes op grote afstand van de te bestrijden planten, kun je ze voorzichtig op de planten plaatsen.
- Plaats veel bloemen met stuifmeel in de tuin. De volwassen insecten eten vooral ook stuifmeel en zullen dan ook eitjes leggen op plekken waar veel bloemen te vinden zijn. Zodra jij een tuin vol bloemen hebt, zullen ze sneller kiezen voor jouw tuin als onderkomen voor de larven.
Wil je lieveheersbeestjes in de tuin, let er dan ook goed op dat er geen mierennest in de buurt is. Deze beestjes zijn namelijk helemaal verzot op de suikerachtige afscheiding die bladluizen achterlaten op de bladeren. Je ziet dan ook vaak mieren op planten waar bladluis inzit. Helaas is er dus vaak mot tussen de larven van lieveheersbeestjes en mieren, waarbij de eerstgenoemde vaak doodgebeten worden. Zorg er dus ook voor dat je mieren kunt bestrijden.
3. Vogels
Vogels zijn ook een uitstekende vijand van de bladluis, omdat deze door de volwassen vogels aan hun jongen worden gevoed. Wil je vogels in je tuin hebben, moet de tuin er dan ook klaar voor zijn. De ouders van de jongen zoeken hun voedsel zo dichtbij mogelijk, dus het beste is natuurlijk als de vogels een nest hebben of kunnen maken in jouw tuin. Vooral koolmezen, pimpelmezen, merels en mussen zijn bladluisverslinders. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat de vogels in je tuin de lieveheersbeestjes opeten. Als deze gevangen worden scheiden ze een gele vloeistof uit die de vogel niet lekker vindt, waardoor deze het kapoentje weer loslaat en deze zijn vlucht kan voortzetten.
4. Gaasvlieg
Ook wel de Chrysopa genoemd, is de gaasvlieg een ideale natuurlijke bestrijder van bladluis. Maar de eetlust van de larven van de gaasvlieg is groot, dus bestaat zijn menu ook uit spint, wolluis, trips, witte vlieg, kleine rupsen en vlindereieren. De larven van de gaasvlieg zijn over het algemeen voordeliger dan die van lieveheersbeestjes, maar de eten ongeveer evenveel bladluis. Moet je dus grotere stukken tuin behandelen, kan het een financiële overweging zijn om de larven van de gaasvlieg te gebruiken. Ook gemeentes zetten de larven van de gaasvlieg weleens in om openbaar groen te ontdoen van bladluizen en de stad er iets levendiger uit te laten zien.
5. Galmug
Je hoeft niet bang te zijn dat je gestoken wordt door de galmug. Alleen de larve haalt zijn voedsel uit andere insecten, terwijl de volwassen geworden galmug zich tegoed doet aan nectar en pollen. De larve is zeer geschikt voor het bestrijden van bladluizen. Zij verlammen de bladluis met een gif waardoor dit lichaam zich oplost en de galmug de lichaamssappen kan opzuigen. De galmuggen worden geleverd als poppen en worden door mieren vaak weggesleept, omdat deze weten dat de larve van de galmug een vijand is van de bladluis. Daarom kan het lastig zijn om bladluizen in te tuin te bestrijden met galmuggen, zeker wanneer er een mierennest in de buurt te vinden is.
6. Zweefvliegen
Zweefvliegen hebben qua uiterlijk wat weg van wespen en bijen, maar steken niet en zijn zeer nuttig voor het bestrijden van bladluis. De zweefvlieg dankt zijn naam aan de mogelijkheid om stil te blijven hangen in de lucht. De larven van de zweefvlieg doen zich graag tegoed aan de bladluizen in je tuin. Een voorwaarde hiervoor is het plaatsen van vroeg en laatbloeiende planten met bloemen. Dat komt omdat de volwassen zweefvlieg zich alleen tegoed doet aan pollen en nectar. Vroegbloeiers zijn onder andere het herderstasje, akkerviooltje of de witte krodde. Laatbloeiers zijn de korenbloem, margriet of wilde cichorei.
7. Zelf te maken bestrijdingsmiddelen
- Brandnetelaftreksel: enkele planten laten trekken in water, vervolgens zeven en koud op de planten spuiten. Het mierenzuur in de plant is onaantrekkelijk voor insecten.
- Rabarberaftreksel: kokend water over het loof gieten en een nacht laten staan. Dan laten afkoelen tot 2-5 graden Celsius en op de plant spuiten. Het oxaalzuur in dit aftreksel is onaantrekkelijk voor insecten.
- Een beetje zeep mengen met warm water, en klein scheutje alcohol erdoor en af laten koelen. Dit mengsel bevat organische vetzuren die insecten afstoot.
8. Overige natuurlijke tips voor een bladluis vrije tuin
- Gebruik een waterspuit met koud water om de bladeren vanaf onderen af te spuiten. Bladluizen houden namelijk niet van kou en nattigheid en zullen daarom snel een andere plek kiezen.
- Leg bananenschillen neer onder de getroffen planten. Dit zijn magneten voor bladluizen en je kunt de bananenschillen eenvoudig oppakken en bij het vuilnis gooien.
- Gebruik zogenoemde vangplanten in je tuin, zoals de Oost Indische kers. Deze zijn enorm in trek bij bladluizen en zo blijven ze weg bij al je andere planten. Deze plantensoort trekt vooral de zwarte bladluis aan.
- Hang reflecterende aluminium strips rondom de plant, waardoor de bladluizen hun weg niet zo goed weten te vinden.
Insect dodende middelen
Er zijn enkele middelen verkrijgbaar die de bladluizen direct dood maken. Het probleem daarmee is wel dat je alle insecten doodt die in de buurt van de bestrijdingsmiddelen komen, dus ook de insecten die stuifmeel verspreiden, zoals bijen en wespen.
9. Pyrethrine
Vaak verwerkt in producten van bijvoorbeeld Bayer Garden, helpt dit middel je om alle insecten op je planten en bloemen te doden. Het kan worden toegepast op groente-, fruit-, en siergewassen. Gebruik je het middel op eetbare gewassen, dan moet je minimaal twee dagen wachten tot het middel is verdwenen en jouw producten veilig zijn om te oogsten en vervolgens op tafel te zetten als avondmaal. Het middel werkt maar kort en zodra het vloeibare bestrijdingsmiddel is opgedroogd, doet het niets meer tegen het ongedierte. Je zult dus altijd op moeten letten of er nieuwe bladluizen bij zijn gekomen, omdat nieuwe insecten niet worden gedood. Dit middel kun je niet gebruiken na een zonnige en warme dag, omdat je daarmee de planten onherstelbaar kunt beschadigen.
Iedereen wil zijn tuin er prachtig bij zien liggen en het is zonde als een plaag van bladluizen ervoor zorgt dat je planten daardoor doodgaan. Na het lezen van dit artikel heb je alle tips en tricks in huis om ervoor te zorgen dat jouw tuin er weer als een zonnetje uitziet. En dat is niet het enige voordeel, want wellicht begint jouw tuin zelfs extra leven te vertonen, mede door de aanwezigheid van lieveheersbeestjes, diverse vogelsoorten en andere nuttige insecten.