Je bent natuurlijk helemaal gek op je huisdier. Ga jij binnenkort op vakantie en wil jij je trouwe viervoeter niet thuislaten? Wil je heerlijke strandwandelingen maken met je hond? Het meenemen van je huisdier op vakantie kan prima, maar je moet wel op een aantal zaken letten. Je moet natuurlijk wel een beetje rekening houden met je huisdier, tijdens de reis en op de bestemming zelf. Heb je bijvoorbeeld wel gedacht aan het paspoort van je huisdier en de wetgeving van je vakantiebestemming? In dit artikel lees je daarom zeven tips voor reizen en vakantie met je huisdieren. Bon voyage!
Tip 1: First things first: denk bij het kiezen van je bestemming ook aan je huisdier
Je ziet jezelf al helemaal liggen op een ongerept strand in Thailand. Een cocktail in je ene hand, een goed boek in de andere, terwijl je zee op de achtergrond zachtjes ruist. Dat klinkt natuurlijk als een droom, maar als je jouw huisdier mee op reis wilt nemen moet je toch wat rekening houden met je vakantiebestemming. Voor een hond is een bestemming waar het altijd meer dan dertig graden is, niet per se een heel goed idee. Denk daarom bij het uitkiezen van je reisbestemming altijd aan je huisdier: als je naar een warme bestemming afreist, is er dan genoeg schaduw te vinden? Is er airco in je accommodatie? Kijk ook naar de invulling van je vakantie: als je op winkel vakantie gaat, of graag veel musea wilt bezoeken, is het misschien niet zo handig om je huisdier mee te nemen.
Tip 2: Zorg dat je op de hoogte bent van de regels in het desbetreffende vakantieland
Als je jouw huisdier meeneemt op vakantie, kun je er tegenaan lopen dat er in het buitenland andere regels zijn dan in Nederland wat betreft dieren. In verschillende zijn er verschillende regelgevingen voor bijvoorbeeld het vervoer van je huisdier in de auto, de leeftijd van je huisdier (misschien is hij wel te jong om hem ‘in te voeren,’ zoals dat heet) of heeft je huisdier verplichte inentingen nodig. In veel Europese landen is het bijvoorbeeld verplicht om een speciale gordel aan te schaffen voor het vervoeren van je huisdier in de auto. Bekijk daarom goed alle regels van de landen waar je door komt om je vakantie adres te bereiken, en natuurlijk de wetgeving omtrent huisdieren van je vakantiebestemming zelf. In landen binnen de Europese Unie moeten dieren bijvoorbeeld tenminste 21 dagen voor de reis zijn ingeënt tegen hondsdolheid en in het Verenigd Koningrijk moet je huisdier een verplichte chip hebben voor identificatie. Zorg er daarom voor dat de documenten van je huisdier tip top in orde zijn en dat je je aan alle regels hebt gehouden. Dat scheelt een hoop stress onderweg! Op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren kun je precies zien waar je op moet letten in welk land.
Tip 3: Met de auto? Hou rekening met eventuele wagenziekte van je huisdier
Ben je van plan om met de auto af te reizen naar jouw vakantiebestemming? Als je jouw huisdier meeneemt, zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Afgezien van de bovenstaande tip over de wetgeving in de landen waar je doorheen rijdt, is het ook belangrijk om de rit voor je huisdier zo comfortabel mogelijk te maken. Maak daarom een checklist voor de cruciale benodigdheden voor je huisdier in de auto: denk aan water en een drinkbak, snoepjes, een speeltje voor onderweg en een afvalzakje voor de ontlasting van je huisdier. Extra tip: koop ook een tag die je normaliter aan je koffer vastmaakt, om je adres en telefoonnummer op te noteren. Bevestig deze aan de halsband van je huisdier tijdens de reis, om er zeker van te zijn dat jullie elkaar niet kwijtraken.
Misschien je hond of kat wel erg zenuwachtig in de auto, of heeft je huisdier zelfs last van wagenziekte. Dan is het voor je dier fijn om wat frisse lucht je hebben: doe het autoraam daarom op een kiertje. Laat je hond voor de reis lekker uit en geef hem een grote maaltijd. Zorg voor genoeg pauzes onderweg en rij rustig door de bochten en over drempels zodat je het niet erger maakt voor je huisdier. Als je dier echt veel last heeft onderweg, dan kun je bij de dierenarts speciale pillen tegen wagenziekte kopen. Altijd handig om in het dashboardkastje te hebben, toch?
Tip 4: Met het vliegtuig? Zorg dat je weet hoe het werkt
Als je met je huisdier met het vliegtuig naar je vakantiebestemming afreist, is het goed om te weten wat de regels precies zijn bij de maatschappij waarmee je vliegt. Deze regels kunnen namelijk per luchtvaartmaatschappij verschillen: raadpleeg daarom van tevoren de website van de maatschappij waarmee je vliegt. Die regels gaan over de leeftijd van je huisdier, de reisdocumenten en bijvoorbeeld de afmetingen van de reistas waar je huisdier zich in zal bevinden.
Je huisdier mag met jou mee in het vliegtuig, of hij moet tijdens de vlucht verblijven in het bagageruim. Daar is een speciale plek voor dieren ingericht, die verwarmd is en voorzien is van drukbeheersing. Grote honden en katten worden vrijwel altijd in het bagageruim vervoerd. Je dier moet vaak in een speciale kennel of tas vervoerd worden: de tassen moeten bijna altijd een keurmerk hebben van het IATA. Let daar dus ook goed op! Tassen met zo’n keurmerk vind je bij verschillende online winkels of bij de dierenwinkel. Ga bijvoorbeeld voor een reismand van het merk Vari. Als je huisdier met jou meegaat in het vliegtuig, ben je vaak (net als bij een gewone koffer) gebonden aan bepaalde afmetingen. Let er daarom goed op dat je reismand niet te groot is: in principe moet de mand waarin je huisdier zit onder de stoel geplaatst kunnen worden. Reserveer het vliegticket voor je hond ook op tijd: er mogen vaak maar drie of vier huisdieren mee op één vlucht, dus zorg ervoor dat je niet achter het net vist.
Om de vlucht voor je huisdier zo comfortabel mogelijk te laten verlopen, is het fijn als je jouw huisdier alvast laat wennen aan zijn reismand, een fijn dekentje in de mand te leggen en ervoor zorgen dat je voederbakken meeneemt die van buitenaf te vullen zijn. Zorg ervoor dat je huisdier voor de vlucht nog even lekker naar buiten is geweest en genoeg heeft gegeten. Niet te veel, want dat kan voor luchtziekte zorgen. Vind je het zelf ook een beetje spannend om met je huisdier te vliegen – helemaal als je huisdier in het bagageruim zal verblijven? Tijdens de vlucht worden de dieren aan boord goed in de gaten gehouden door het vliegpersoneel. Dat is wel een fijn idee, toch?
Tip 5: Bescherm je huisdier tegen eventuele ziekten
Als je jouw hond of kat meeneemt op vakantie, is het belangrijk om rekening te houden met eventuele ziekten die niet in ons kikkerlandje voorkomen. Zeker in de wat warmere landen kan je huisdier een ziekte oplopen die wordt veroorzaakt door insecten die in het land leven. Leishmania is bijvoorbeeld een ziekte die door zandvliegen in het Middellandse Zeegebied overgebracht kan worden op je huisdier. Lees je daarom goed in welke ziekten er op jouw vakantiebestemming aanwezig kunnen zijn en neem voor de zekerheid medicijnen mee als een vlooien- en tekenband. Op de website van Dierendokters zie je in een oogopslag waar je in welk land op moet letten én welke medicatie er noodzakelijk is. Kijk ook goed uit voor oververhitting: zorg dat je huisdier genoeg af kan koelen in warme gebieden.
Tip 6: Investeer in een goede reisverzekering voor je viervoeter
Het is een nachtmerriescenario: je bent op vakantie met je huisdier en onderweg gebeurt er iets met de gezondheid van je dier. Dat wens je natuurlijk niemand toe, maar het is wel handig om je te verzekeren voor zulke situaties. Je kunt ook voor je huisdier een reisverzekering afsluiten: zo weet je zeker dat eventuele medische kosten in het buitenland gedekt zijn. Bij sommige reisverzekeringen kun je op je eigen polis je huisdier meeverzekeren. Ook een annuleringsverzekering is een optie: als je hond vlak voor de reis ziek wordt en niet mee kan gaan, kun je rekenen op een vergoeding van de al gemaakte kosten.
Tip 7: Vergeet vooral het paspoort van je huisdier niet!
Als jij naar een ander land gaat, is je paspoort vaak het eerste dat je in pakt. Ook voor je viervoeter is een paspoort ontzettend belangrijk: huisdieren mogen niet reizen zonder een dierenpaspoort. Regel daarom ruim voor vertrek een paspoort voor je huisdier bij de dierenarts. In bijna elk land moet je huisdier minimaal 21 dagen voor vertrek een vaccinatie tegen hondsdolheid hebben gehad en moet je huisdier een chip hebben. Deze gegevens staan ook in het dierenpaspoort, net als een gezondheidsverklaring van je huisdier. Plan daarom ruin van tevoren een bezoek naar de dierenarts in en raadpleeg voor deze afspraak ook de regels van je vakantieland en eventueel van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt.
Als je met je huisdier op vakantie gaat, moet je met een aantal belangrijke zaken rekening houden. Elk land heeft weer andere regels voor het vervoeren van huisdieren: zoek daarom van tevoren op aan welke eisen jouw viervoeter moet voldoen. Wees goed voorbereid op medische problemen en neem bijvoorbeeld pilletjes voor wagenziekte mee en sluit een goede reisverzekering voor je huisdier af. Ga je met de auto of met het vliegtuig reizen? Maak de reis dan zo comfortabel mogelijk voor je huisdier met bovenstaande tips. Fijne vakantie!