Wat kun je doen tegen naaktslakken?

Wat kun je doen tegen naaktslakken?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Naaktslakken… Van het woord alleen al krijg je de kriebels. Het is een van de meest glibberige soorten ongedierte die je je kunt bedenken. Je wilt ze liever niet in huis, vanwege de slijmsporen en het risico om erop te gaan staan. Maar in je tuin zijn ze ook niet welkom! Naaktslakken vreten namelijk je hele tuin leeg. Dat is niet zo fijn voor je bloemen en planten. Daarom wordt het hoog tijd om naaktslakken te bestrijden. Maar hoe pak je dat aan? In dit artikel geven we antwoord op de vraag: “Wat kun je doen tegen naaktslakken?”. We bespreken zowel tips voor in je huis en tuin, als specifieke bestrijdingsmiddelen tegen naaktslakken.


Wat kun je doen tegen naaktslakken in de tuin?

Naaktslakken zorgen voor de meeste overlast in de tuin. Daarom zetten we hieronder 3 beproefde methodes op een rij, die antwoord geven op de vraag: “Wat kun je doen tegen naaktslakken in de tuin?”.

1. Slakken bestrijden met bestrijdingsmiddelen

Er zijn verschillende producten op de markt waarmee je het lot een handje helpt. Over het algemeen werken bestrijdingsmiddelen het beste tegen ongedierte in en om het huis, zoals naaktslakken. Verder in het artikel bij het kopje  ‘Naaktslakken bestrijden: welke middelen kun je gebruiken?’ lees je meer over de verschillende middelen tegen naaktslakken.

2. Slakkenval van bier bouwen (diervriendelijk!)

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen tegen naaktslakken. Een daarvan is het bouwen van een slakkenval. Het is een simpele methode om naaktslakken tegen te gaan zonder dat ze overlijden (althans, als je het goed doet). Het kost je niet veel moeite, maar levert geweldig resultaat. Hoe werkt het? Je pakt allereerst een plastic emmertje, het maakt niet zoveel uit van welk merk. Je kunt gerust een oude yoghurtverpakking, sausverpakking of iets dergelijks gebruiken. Maak daarna met een scherp mes (zoals een Stanleymes) openingen in de bekertjes, zodat de slakken via deze openingen de beker in kunnen kruipen. Je raadt het al: vervolgens kunnen ze er niet meer uitkomen. Maar hoe zorg je ervoor dat de slak in de val kruipt? Dat doe je door een bodempje bier in het emmertje te gieten. Niet teveel, want dan verdrinken de slakken en is je val niet langer diervriendelijk. Vervolgens kun je de slakken uitzetten in een omgeving waar ze rustig kunnen leven zonder huishoudens lastig te vallen.

3. Zorg voor een scherpe hindernis

Slakken glijden met hun volledige lichaam over de ondergrond heen. Je kunt je vast wel voorstellen dat zij het liefste over een glad oppervlak kruipen, omdat ze zich anders bezeren. Precies om die reden kan het helpen om een scherpe ondergrond voor de naaktslak te creëren. Dat kun je op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld randen om je planten heen maken, gemaakt van eierschalen, grind, scherp zand, zaagsel of gemalen schelpen. Daarnaast zweren sommige mensen bij schuurpapier, een ring van koperdraad of een dikke draad die door zout water is heen gehaald. Van die opties zouden wij adviseren om koperdraad te gebruiken, aangezien slakken daar een elektrisch schokje van krijgen (maar niet teveel om ze te doden). Hoewel deze tip vaak wordt gegeven in het kader van naaktslakken bestrijden, zijn wij er persoonlijk niet zo weg van. Ten eerste vindt de slak altijd wel zijn weg, is het niet naar plant A, B en C dan gaat hij wel naar plant D. Je bestrijdt hiermee de slakken niet, maar zorgt alleen dat ze in een ander gedeelte van je tuin overlast verzorgen. Tenzij je elk plantje en bloemetje gaat draperen met scherpe objecten, maar dat lijkt ons onhaalbaar en bovendien erg lelijk voor je tuin.


Wat kun je doen tegen naaktslakken in huis?

Slakken komen helaas niet alleen in tuinen, maar ook in huizen. Ze kunnen zichzelf lang en dun maken en zodoende via de kleinste kieren en naden je huis binnendringen. Om naaktslakken uit je huis te verdrijven, moet je het slijmspoor volgen om te achterhalen via welke in- of uitgang ze je huis binnen zijn gekomen. Vervolgens moet je alle gaten en kieren dichten zodat de slak er de volgende keer niet langs kan.

Vaak blijkt de kruipruimte van het huis (als je die hebt) voor problemen te zorgen. Dat komt omdat slakken gek zijn op vocht. Daar kunnen ze goed vertoeven en voelen ze zich op hun gemak. Daarom zijn slakken ook zo gek op zachte winters en natte zomers. Het is dus belangrijk om te achterhalen of de kruipruimte inderdaad het probleem is. Als dat zo blijkt te zijn, moet je deze droog proberen te maken. Dat is niet altijd eenvoudig! Mocht het niet lukken, dan kun je overwegen om scherp materiaal zoals verkruimelde schelpen neer te strooien op de bodem van je kelder. Daar willen slakken liever niet overheen kruipen, omdat ze zich dan bezeren.

Verder moet je in z’n algemeenheid proberen om het vocht in je huis naar beneden te brengen. Daarnaast kun je – ook in huis – gebruik maken van de bestrijdingsmiddelen tegen naaktslakken. In onderstaande alinea noemen we twee belangrijke middelen die je zowel in je huis als in de tuin kunt gebruiken. Doe er je voordeel mee!


Naaktslakken bestrijden; welke middelen kun je gebruiken?

Er zijn verschillende dingen die je tegen naaktslakken kunt doen, maar het grootste resultaat bereik je door bestrijdingsmiddelen in te zetten. In dit artikel bespreken we de twee geprezen middelen in de strijd tegen de naaktslak:

  • Escar-Go
  • Nemaslug

Slakkenkorrels tegen naaktslakken (Escar-Go)

Een van de bekende bestrijdingsmiddelen tegen naaktslakken zijn slakkenkorrels. Er zijn verschillende slakkenkorrels beschikbaar op de markt, want je bent lang niet de enige die kampt met slakken overlast. Slakkenkorrels zijn echter vrij drastische maatregelen, waar je de natuur over het algemeen geen plezier mee doet. Al helemaal niet als je blauwe slakkenkorrels koopt. Deze zijn giftig, waardoor je andere dieren in gevaar brengen. Want stel, een vogel, egel of ander dier in jouw tuin eet de dode naaktslak, dan krijgen zij óók die giftige korrels binnen. Dat wil je voorkomen! Koop daarom in elk geval slakkenkorrels die onschadelijk zijn voor andere dieren. Een suggestie van onze kant is Escar-Go, een product van het merk Ecostyle.

Parasitaire aaltjes tegen naaktslakken (Nemaslug)

Naaktslakken hebben een aantal natuurlijke vijanden. Je kunt deze natuurlijke vijanden inzetten om de naaktslak te bestrijden. Een van de grootste natuurlijke vijanden zijn parasitaire aaltjes, die onder de grond zoeken naar naaktslakken. Als ze hun prooi eenmaal hebben gevonden, dan besmetten ze de slak met een bacterie via een natuurlijke lichaamsopening. Hierna duurt het een tot twee dagen totdat de bacterie z’n werk gaat doen… Oftewel, einde slak, en einde slakkenplaag in jouw huis of tuin. Hoe kun je dit natuurlijke proces een handje helpen? Door Nemaslug aan te schaffen.

Nemaslug is een product dat parasitaire aaltjes bevat, om precies te zijn Phasmarhabditis hermaphrodita, een lange naam voor een bestrijdingsmiddel. Nemaslug werkt volgens de gebruiksaanwijzing tegen de volgende soorten naaktslakken:

  • De gevlekte akkerslak (Decoreas reticulatum)
  • De Spaanse aardslak (Lehmannia Valentiana)
  • Bodemslakken (verschillende soorten Oxyloma slakken)
  • Wegsoorten (verschillende soorten Arion slakken)

Je kunt Nemaslug in de aarde van je tuin stoppen om op die manier de naaktslakken uit te roeien. Maar hoe gebruik je Nemaslug als je last hebt van slakken in je huis? Dan kun je het beste lekkere hapjes voor de slak klaarzetten, om ze op die manier in de val te lokken. Leg bijvoorbeeld de schil van een meloen of grapefruit als een iglo op een schaaltje, met een uitgesneden opening als deurtje. Daaronder leg je Nemaslug. Vervolgens komen de slakken er niet meer (levend) uit.

Strooi liever geen zout op een naaktslak!

Ben je bekend met het gezegde ‘op alle slakken zout strooien?’. Dit gezegde is natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het is waar dat zout heel goed werkt tegen slakken. Wij raden dit echter af! Er zijn hier twee verschillende redenen voor. Ten eerste is het een zeer onterende methode om slakken te bestrijden. Door het zout droogt de slak langzaam uit, totdat het sterft. Het is dus eigenlijk een lange martelweg. Daarnaast is het niet echt een efficiënte methode tegen naaktslakken. Je moet het zout namelijk op de slak strooien, maar je ziet de slakken lang niet altijd kruipen. Voor hetzelfde geld zijn ze toevallig ‘actief’ op de uren dat jij er niet bent, of net buiten jouw zicht.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Ongedierte

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag