Had je ook zoveel plezier met Pokémon GO toen dat spel in 2016 in korte tijd vrijwel de hele wereld wist te veroveren? Inmiddels zijn er nog veel meer van deze zogenaamde AR (augmented reality) games en toepassingen bijgekomen. In deze lijst hebben we de leukste en handigste AR apps van dit moment voor je op een rijtje gezet. Er zitten apps bij voor zowel Android als iOS telefoons en tablets. Sommige van de toepassingen zijn gratis, andere moet je een klein bedrag voor betalen of bevatten optionele in-app aankopen.
Wat is AR (Augmented Reality)?
AR staat voor Augmented Reality, oftewel aangevulde realiteit. Het is een techniek waarbij bestaande beelden, zoals je die bijvoorbeeld maakt met de camera van je smartphone of met een webcam, worden aangevuld met door de telefoon of tablet zelf gegenereerde beelden. Augmented Reality bestond al een tijdje toen het enkele jaren geleden plotseling volop in de aandacht kwam te staan door het spel Pokémon Go. Daarmee kon je er met je mobiele telefoon op uit om Pokémon te vangen die digitaal op het beeld van je telefoon verschenen en zich zo echt in je directe omgeving leken te bevinden.
De game werd in korte tijd racend populair en door het hele land waren grote groepen Pokémon-spelers op zoek naar de zeldzaamste wezentjes. En ook al werd het na een paar maanden weer rustiger op straat toen de nieuwigheid er voor velen alweer vanaf was, toch had Augmented Reality zich inmiddels bewezen als interessante nieuwe technologie. Niet alleen voor games, maar ook voor allerlei andere handige toepassingen. Wat zijn dus de leukste AR apps van dit moment?
1. IKEA Place
Platform: iOS en Android
Prijs: Gratis
Met IKEA Place kun je meubelstukken van deze bekende Zweedse winkelketen in je eigen interieur plaatsen en zo direct zien of die er mooi in zouden passen. Eerst scan je de plek waar het meubelstuk moet komen te staan met je mobiele telefoon, waarna je in de catalogus van IKEA kunt bladeren om verschillende meubelstukken in je eigen virtuele interieur te plaatsen. Uiteraard kun je een artikel waar je blij van wordt ook direct bestellen.
2. Meten (Apple)
Platform: iOS
Prijs: Gratis
Wanneer je een Apple iPhone of iPad met iOS 10 of hoger hebt staat er al een AR app geïnstalleerd op het apparaat. Met de app Meten kun je namelijk makkelijk de maten opnemen van een echt voorwerp. Daarnaast zit er ook een waterpas in. De metingen zijn nog niet altijd even nauwkeurig helaas, als het echt op een paar millimeter aankomt gebruik je dus het beste nog even een ouderwetse rolmaat. Toch is de app wel bijzonder leuk om mee te spelen en hij zit dus altijd al standaard op je iOS-apparaat.
3. Monster Park Dino world
Platform: iOS
Prijs: Gratis
Film je omgeving en laat met Monster Park Dino World een dinosaurus verschijnen. Voor het beste effect gebruik je deze app in de buitenlucht, want de dino’s worden op ware grootte in de wereld geplaatst. Het werkt allemaa heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar te gaan filmen tot de Monster Park de grond herkent en als ijkpunt opslaat. Zodra dat gebeurt opent er een portal waar de dinosaurus uit komt en rond gaat lopen. Door op het scherm te tikken kun je vervolgens zelf bepalen waar het enorme beest heen moet lopen. Je hebt ook de keus om zelf door de portal te lopen en de dinosauruswereld te bezoeken.
4. SketchAR
Platform: iOS, Android en Microsoft Hololens
Prijs: Gratis
SketchAR is een handige app voor iedereen die graag iets natekent maar niet zo goed is in alles correct in verhouding schetsen. Met SketchAR projecteer je een schets op het vel papier dat voor je ligt. Zo kun je alvast de grove contouren van je onderwerp in de juiste verhoudingen op het papier zetten. Elke kunstenaar kan baat hebben bij deze toepassing, bijvoorbeeld wanneer je een schilderij na wilt gaan maken van een voorbeeld zoals een foto of een bestaand schilderij.
5. Pokémon GO
Platform: iOS en Android
Prijs: Gratis (met in-app aankopen)
Natuurlijk mag ook de AR game Pokémon GO niet ontbreken in de lijst met leukste AR apps. Want ook al is de eerste hype over dit spel allang weer voorbij, toch is het nog altijd een enorm leuke game om te spelen. Met behulp van je GPS signaal wordt er binnen Pokémon GO een virtuele wereld gecreëerd waarin vechtlustige wezentjes genaamd Pokémon leven, die jij moet vangen en trainen. De Pokémon worden door het spel op het beeld van je camera geprojecteerd waardoor het net echt lijkt als er plotseling eentje voor je opduikt. Inmiddels heeft het spel al meerdere updates gekregen en het is nog altijd heel leuk om te spelen.
6. Ink Hunter
Platform: iOS en Android
Prijs: Gratis
Denk je erover na om een tatoeage te nemen, maar weet je niet precies waar op je lichaam en hoe de tattoo eruit zou moeten zien? Gebruik dan de Ink Hunter AR app, want daarmee kun je allerlei verschillende tatoeages uitproberen. Met behulp van de camera op je telefoon kun je diverse reeds ontworpen tatoeages direct op je lichaam plaatsen, maar het is ook mogelijk om designs in te laden of zelf te ontwerpen. Eerst werden er alleen zwarte tatoeages ondersteund maar inmiddels kun je ook allerlei gekleurde tattoos uitproberen. Erg leuk als je nadenkt over een tattoo, maar ook als je gewoon benieuwd bent hoe een tatoeage je zou staan zonder dat je er ooit echt eentje zou nemen.
7. Magic Sudoku
Platform: iOS
Prijs: € 1,-
Hou je wel van een Sudoku puzzel maken op zijn tijd, maar worden ze op een gegeven moment wat te moeilijk voor je? Geen punt, want met Magic Sudoku los je elke puzzel in een oogwenk op. Je richt de camera van je telefoon op de puzzel en vrijwel direct worden de lege vakken door de app ingevuld zodat je de getallen meteen over kunt nemen. Deze app Magic Sudoku is er alleen voor iOS, maar er zijn ook alternatieve (gratis) apps voor Android met dezelfde functie.
8. WallaMe
Platform: iOS en Android
Prijs: Gratis
Met de WallaMe AR app kun je overal ter wereld berichtjes achterlaten voor andere gebruikers van deze app. Je eigen berichtje kun je met behulp van augmented reality op allerlei oppervlakken schrijven en opslaan in de app zodat andere mensen hem op kunnen zoeken en lezen. Behalve tekstberichten kun je ook virtuele plaatjes tekenen. Het is natuurlijk altijd leuk om als je op een nieuwe plek bent snel even te checken of iemand er in WallaMe virtuele graffiti achter heeft gelaten.
9. Warhammer 40.000
Platform: iOS en Android
Prijs: Gratis (met in-app aankopen)
Met het spel Warhammer 40.000 laat je twee robots waar je maar wilt tegen elkaar vechten, bijvoorbeeld op je tafel of op straat. Zodra de camera een vlak oppervlak heeft gevonden kun je jouw vechtrobot erop plaatsen en in grootte veranderen zodat hij perfect in de omgeving past. Speel je op een parkeerplaats, dan kun je dus een enorm grote robot in de wereld laden, speel je op de keukentafel dan maak je de robot natuurlijk een stuk kleiner.
10. Sky Guide AR
Platform: iOS
Prijs: € 2,50
Met de app Sky Guide AR kun je de camera van je telefoon gebruiken om alle hemellichamen te ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld sterrenbeelden op de lucht tekenen, namen van planeten en verre sterrenstelsels laten tonen en nog veel. Dat is natuurlijk het leukst tijdens een heldere nacht waarbij je sterren en planeten goed kunt onderscheiden. Deze toepassing is niet alleen heel leuk, maar ook enorm leerzaam.