Hoe bepaal je je budget voor een vakantie?

Hoe bepaal je je budget voor een vakantie?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

We kijken er het hele jaar naar uit: onze vakantie. Is het bijna weer tijd voor je vakantie, of ben je aan het bepalen waar je dit jaar heen wilt gaan? Dan is het een goed idee om het budget van je vakantie te gaan vaststellen. Zo weet je zeker dat je wel op vakantie kunt, ook als wat onvoorziene uitgaven zullen plaatsvinden. Geniet de volle honderd procent van je reis en bepaal alvast je budget voor de vakantie. In dit artikel zetten we een paar handige tips voor je op een rijtje, zodat je je vakantieplezier kunt waarborgen – zonder geldzorgen.


Tip 1: Neem even de tijd om je vakantie budget te bepalen

Het bepalen van een budget voor de vakantie hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, maar het is wel aan te raden om er een middag te tijd voor te nemen. Helemaal als je met je gezin op vakantie gaat, is het belangrijk om alle zaken die met je vakantie te maken hebben goed op een rijtje te zetten, zodat je zeker weet dat je niet in de financiële problemen zult komen –na, maar helemaal niet tijdens je vakantie. Zorg ervoor dat je goed voorbereid te werk gaat: leg alvast een notitieblok, een pen en een rekenmachine klaar, schenk jezelf wat lekkers te drinken in en ga er voor!


Tip 2: Naar welke vakantiebestemming wil je afreizen (en hoe)?

Om goed in kaart te kunnen brengen hoeveel je vakantie ongeveer gaat kosten, is het handig om alvast je vakantiebestemming te bepalen. Je kunt Frankrijk en Thailand bijvoorbeeld niet heel goed met elkaar vergelijken: de reis naar Thailand is veel duurder, maar het dagelijkse leven zal in dit land wel weer stukken goedkoper zijn dan in Frankrijk. Bekijk dus eerst naar welk land je graag zou willen gaan. Mocht je uiteindelijke budget, na het uitrekenen van onderstaande tips, toch niet toereikend zijn? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om naar een andere, goedkopere, vakantiebestemming af te reizen.

Bij deze stap is het ook alvast een goed idee om te bekijken hoe je naar het desbetreffende vakantieland wilt gaan. Ga jij bijvoorbeeld naar Berlijn met de auto, of toch liever met het vliegtuig? Als je jouw bestemming in kaart hebt gebracht, bekijk dan met welk voertuig je deze bestemming wilt bereiken. Als je met het vliegtuig gaat, kijk dan alvast op vliegticket vergelijkssites hoeveel het ticket ongeveer zal kosten. Dit kun je ook alvast doen met een eventuele busreis. Ga je met de auto? Bereken dan, bijvoorbeeld via de site van de ANWB, hoeveel kilometer rijden je bestemming zal zijn, en hoeveel benzine je dus ongeveer heen en terug kwijt zal zijn. Zo heb je alvast een mooi overzicht van de kosten van je reis.


Tip 3: Probeer in kaart te brengen hoeveel je ongeveer kwijt zal zijn aan eten en drinken

Zoals we hierboven al zeiden zullen de prijzen voor eten en drinken per land flink kunnen verschillen. Daarbij ligt het ook aan je eigen vakantiegewoonten hoe vaak je bijvoorbeeld uit eten gaat. Of kook je de meer dan de helft van de week liever zelf? Met wat Googelen kom je er al gauw achter wat de gemiddelde prijzen van een restaurant zijn in een bepaald land. Kijk bijvoorbeeld op Budgetyourtrip.com, waar je precies kunt zien wat eten in een land kost. In Thailand kun je voor bijvoorbeeld omgerekend twee euro al flink je buikje vol eten in een restaurant, waar de prijzen in Frankrijk meer op de Nederlandse restaurant prijzen lijken. Kijk ook of het in het vakantieland naar je wens gebruikelijk is om fooi te geven, of zit de fooi misschien al bij de prijs inbegrepen? Op deze manier kun je overzichtelijk krijgen hoeveel geld je ongeveer kwijt zal zijn aan eten en drinken. Handig, toch?


Tip 4: Waar zou je willen overnachten?

Op vakantie moet je natuurlijk ook ergens slapen. Voor welke accommodatie ga je? Het prijsverschil tussen een luxe hotel en een hostel is natuurlijk groot. Kijk daarom naar wat jouw standaard is op vakantie en of je wellicht via Secret Escape of Booking.com een goedkope deal kunt scoren. De kosten van je overnachtingen zijn gemakkelijk te begroten, omdat de prijs van tevoren al bekend is. Wanneer je in het laagseizoen reist, kan het echter ook lonen om je accomodaties pas te boeken terwijl je op reis bent. Vaak is het namelijk mogelijk om flinke flinke kortingen te krijgen.


Tip 5: Trek geld uit voor activiteiten en ‘luxere’ uitgaven

Bij vakantie horen gave activiteiten. Je wilt misschien met een tour mee, om meer te weten te komen over het land waar je verblijft. Of je wil misschien wel ziplinen in de natuur, of natuurlijk leuke souvenirs kopen. In elk land zijn wel gratis activiteiten te vinden, maar het is toch fijn om een potje samen te stellen voor leuke dingen op vakantie. Zo voorkom je dat je achteraf spijt krijgt, omdat je die gave helikoptervlucht toch niet hebt gemaakt. Kijk rond op sites als Tripadvisor en bekijk hoe duur de activiteit die jij misschien wel wil doen ongeveer is. Hou ook rekening met wat ‘luxere’ dingen: misschien zie je wel een ontzettend gaaf souvenir of een one in a lifetime activiteit die je toch heel graag wilt doen. Als je daar wat extra voor gespaard hebt, kun je zonder pijn in je portemonnee toch die mooie herinnering maken.


Tip 6: Vergeet niet om je vakantie gerelateerde verzekeringen mee te rekenen

Heb je al een reisverzekering afgesloten? Vergeet niet het bedrag voor deze verzekering toe te voegen aan je vakantiebudget. Dat geldt ook voor je eventuele annuleringsverzekering, en een autoverzekering als je met je wagen op vakantie gaat. Dit zijn toch kosten die bij je vakantie horen, als je niet op reis zou gaan heb je natuurlijk ook geen reisverzekering nodig, toch? Een annuleringsverzekering kost wat extra, maar als je vakantie onverhoopt toch niet doorgaat, scheelt het je heel wat stress en centen. Via verschillende vergelijking sites kun je gemakkelijk zien wat de goedkoopste reis- en annuleringsverzekeringen voor jouw situatie zijn.


Tip 7: Welke (grote) uitgaven kun je nog verwachten voor je vakantie?

Hou bij het maken van je vakantiebudget ook rekening met eventuele uitgaven die nog nodig zijn voor de vakantie. Ga je met de auto op reis, en moet deze voor die tijd nog naar de garage voor de APK keuring? Of zit er een gat in je slaapzak, terwijl je op kampeervakantie gaat? Maak een lijst van de dingen die nog aangeschaft of gerepareerd moeten worden voor je op vakantie gaat, want ook dit zijn allemaal vakantie gerelateerde kosten die je in je vakantiebudget wilt opnemen.


Tip 8: Let ook op de doorlopende kosten thuis

Als je op vakantie gaat, gaat je huishouden natuurlijk gewoon door. Ook al ben je niet in je woning, je moet nog steeds je hypotheek of je huur betalen. Dat geldt natuurlijk ook voor je internet, telefoon- en andere abonnementen en verschillende verzekeringen. Hou er rekening mee dat ook deze kosten gewoon zullen worden afgeschreven tijdens je vakantie. Om kosten te besparen, kun je bij een (lange) vakantie bekijken welke abonnementen er eventueel tijdelijk stopgezet kunnen worden. Dat kan bijvoorbeeld vaak bij de sportschool. Dat scheelt toch weer!


Tip 9: Ga even terug in de tijd en bekijk de kosten van je vorige vakanties

Dit is vast niet de eerste keer dat je op vakantie gaat. Haal daarom de rekeningen van je vorige vakanties erbij. Denk jij dat je elke avond gaat koken op je vakantiebestemming, maar blijkt uit je vakantiegeschiedenis dat je toch elke dag wel ergens gaat dineren? Wees dan eerlijk tegen jezelf, en budgetteer wat meer voor eten en drinken tijdens je vakantie. Door te kijken naar je gedrag tijdens vorige vakanties, kun je een realistisch budget voor de komende vakantie voor jezelf bepalen. Zo verval je niet in eventuele problemen die je tijdens of na je afgelopen reizen had.


Tip 10: Zorg ook voor een buffer

Heb jij je perfecte vakantiebudget weten te noteren? Zorg dat je minstens tien procent erbij spaart, als buffer. Dat bedrag is dan puur voor noodgevallen: stel je voor -we hopen het natuurlijk niet, maar het kan altijd gebeuren- dat je een ongeluk krijgt, dat je wordt bestolen of dat je paspoort zoekt raakt. Dan is het wel zo fijn om een extra buffer te hebben waar je deze calamiteiten mee kunt oplossen. Dit nood potje breek je dus niet aan voor een avondje uit eten of een leuk souvenir, maar alleen voor de echte noodgevallen. Hopelijk heb je deze buffer nooit nodig tijdens je vakantie, en kun je het potje gebruiken als een soort startbudget voor je volgende vakantie. Een goed begin is het halve werk, toch?


Met bovenstaande tips zul jij een duidelijk budget kunnen bepalen voor je vakantie. Dat is fijn, want zo sta je niet voor onverwachte geldzaken. Je zult van tevoren precies weten hoeveel je ticket zal kosten of de benzinekosten met de auto voor je bestemming. Ook eten, drinken, activiteiten en overnachten kun je van tevoren al goed begroten. Hou ook rekening met eventuele verzekeringen en met de kosten die thuis gewoon doorlopen als je op vakantie bent: denk aan de sportschool, je huur of je hypotheek en je telefoonabonnement. Als je ervoor zorgt dat je minstens tien procent van je hele vakantiebudget als buffer neemt, weet je zeker dat je bij vervelende situaties als diefstal of het kwijtraken van je paspoort genoeg geld hebt om deze problemen op te lossen. En als dat hopelijk niet nodig blijkt te zijn, kun je die buffer weer gebruiken voor je volgende trip. Happy holidays!



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag