Wat is paalkamperen en waar kun je dit doen?

Wat is paalkamperen en waar kun je dit doen?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Paalkamperen, misschien heb je weleens van deze term gehoord maar heb je geen flauw idee wat het precies inhoudt. Of misschien weet je heel goed wat paalkamperen is, maar wil je vooral weten waar je dit zou kunnen doen. In beide gevallen zit je hier goed. In dit artikel vertellen we je namelijk precies wat paalkamperen is én waar je dit kunt doen.


Wat is paalkamperen?

Paalkamperen is een legale manier waarop je in Nederland mag wildkamperen. De naam dankt zich aan de paal die aangeeft waar je mag paalkamperen. Deze paal, voorzien van een bordje waarop het woord ‘paalkampeerterrein’ staat, geeft aan dat je in een cirkel van zo’n tien meter om de paal heen mag wildkamperen. Verder zijn op deze plekken geen faciliteiten als toiletten en doucheruimtes te vinden, al zijn sommige plekken wel voorzien van een waterpomp. Het is dus echt wildkamperen. Jij en je tentje. En verder (bijna) niets of niemand.


Waarom paalkamperen?

Er zullen mensen zijn die zich afvragen waarom je zou willen paalkamperen? Geen faciliteiten of sanitair in de buurt klinkt voor veel mensen namelijk niet erg aantrekkelijk. Maar stel je dit eens voor: je hebt je tentje opgezet op een mooi open stuk midden in een groot bosgebied. Samen met je kampeergenoot zit je voor je tentje op de grond. Jullie drinken een wijntje onder een heldere hemel, waaraan honderden sterren te zien zijn. Om jullie heen klinkt af en toe het geroep van een uil of het fladderen van vleugels, maar verder is het stil. In de verte, aan de rand van het bos, zie je in het schijnsel van de maan een groepje herten het bos uit komen. Muisstil kijk je toe hoe ze langs de bosrand lopen om vervolgens even verderop weer tussen de bomen te verdwijnen.

Dát is waarom mensen willen paalkamperen. Hieronder vertellen we je waar je dit zou kunnen doen.


Waar kun je paalkamperen?

De meeste plekken waar je kunt paalkamperen, worden beheerd door Staatsbosbeheer. De plekken kunnen midden in de natuur en ver van de drukbezochte wandelpaden zijn, bijvoorbeeld op een veldje midden het bos. Maar er liggen ook diverse paalkampeerplekken langs lange-afstandswandelroutes. Deze plekken zijn ideaal voor de mensen die slechts gewapend met een rugzakje en een tentje een wandeltocht aan het maken zijn. De precieze locaties waar je kunt paalkamperen, kun je vinden aan de hand van GPS coördinaten. Hieronder hebben we een aantal van deze plekken voor je verzameld.

Noord-Brabant

In Noord-Brabant kun je op een aantal plekken paalkamperen, waaronder hier:

Deze paalkampeerplek ligt midden in het bos, op een afstandje van de wandelpaden. Doordat de bebossing vrij open is, heb je een mooi uitzicht.

Deze paalkampeerplek ligt ook midden in de bossen, maar dichter bij de paden. Op deze plek is een vuurplaats waar het is toegestaan om een kampvuur te maken.

Deze paalkampeerplek ligt in het zuiden van de Chaamse Bossen. Hier vind je onder andere een waterpomp en een vuurplaats.

Deze paalkampeerplek ligt aan de rand van het bos. Je kunt hier een vuurplaats vinden voor het maken van een kampvuur.

Deze paalkampeerplek ligt in de bossen. Vlak langs de kampeerplek loopt een onverhard pad. De plek zelf is voorzien van een waterpomp.

Overijssel

View this post on Instagram

Rainy night @theforrest

A post shared by BushCraft (@bushcraftmnl) on

Ook in Overijssel zijn er een aantal plekken waar je kunt paalkamperen, waaronder hier:

Deze paalkampeerplek ligt op de Sallandse Heuvelrug. Langs de kampeerplek ligt een onverhard pad. Er is een waterpomp te vinden.

Deze paalkampeerplek ligt in de bossen. De kans dat je hier reeën en andere wilde dieren tegenkomt is vrij groot. Je vindt hier onder andere een waterpomp.

Utrecht

In Utrecht kun je onder andere op de volgende plekken paalkamperen:

Deze paalkampeerplek ligt midden in het bos op de Utrechtse Heuvelrug.

Deze paalkampeerplek ligt ook midden in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug, vlakbij Kamp Zeist. Deze plek is een van drukst bezochte paalkampeerplekken.

Zuid-Holland

In de provincie Zuid-Holland kun je onder andere op de volgende plekken paalkamperen:

Deze paalkampeerplek ligt midden in het bos op een veldje. Langs de plek loopt een wandelpad. Er is een waterpomp aanwezig.

Deze paalkampeerplek ligt in de Rijnstreek. Niet ver van de kampeerplek loopt een drukke weg en een spoorlijn. De geluiden daarvan hoor je op de kampeerplek. Er is op het terrein geen waterpomp aanwezig.

View this post on Instagram

🍑🍑🍑🍑🍑

A post shared by T E D D Y (@teddyuijttewaal) on

Deze paalkampeerplek ligt in het Groene Hart (Alblasserwaard) midden tussen de polders, langs de rivier, verscholen tussen wat stuiken en bomen. Er is een waterpomp aanwezig.

Deze paalkampeerplek ligt aan het water en biedt je een prachtig uitzicht. Met het trekpontje kun je het water oversteken. De kampeerplek is voorzien van een waterpomp, vuurplaats en picknickbank.

Zeeland

In Zeeland zijn ook een aantal paalkampeerplekken te vinden, waaronder de volgende:

Deze paalkampeerplek ligt onder aan de dijk en er loopt een wandel- en fietsroute langs. Het terrein is open, waardoor je een mooi uitzicht hebt. Je vindt er een waterpomp en een picknickbank.

Deze paalkampeerplek ligt in de Clingense Bossen. De plek ligt langs een wandelpad op een veld in de bossen. Er is een waterpomp en een picknickbank te vinden.


Andere paalkampeerplekken

Hierboven hebben we een flink aantal paalkampeerplekken voor je verzameld. Dit zijn echter niet de enige plekken waar je kunt paalkamperen. Voor meer plekken kun je onder andere terecht op de website van Staatsbosbeheer. Hier vind je de locaties inclusief de GPS coördinaten. Een andere website die je kunt bezoeken wanneer je op zoek bent naar paalkampeerplekken is de site Paalkampeerders. De man achter deze website heeft alle paalkampeerplekken in Nederland zelf bezocht en vertelt je alles over deze locaties. Ook vind je hier een kaart waarop alle paalkampeerplekken duidelijk staan aangegeven.


De regels voor paalkamperen

Aan het paalkamperen op de terreinen van Staatsbosbeheer zijn wel een aantal regels verbonden. Zo is het verboden om kampvuren te maken, tenzij er een speciale vuurplaats is. Andere regels zijn:

  • Kamperen is alleen toegestaan in een straal van 10 meter vanaf de paal die de paalkampeerplek aangeeft.
  • Op een paalkampeerplek mogen maximaal 3 kleine tenten geplaatst worden.
  • Je mag niet langer dan 72 uur op de plek kamperen.
  • Je moet je afval en andere troep meenemen bij vertrek.

Gesloten paalkampeerplekken

De regels die gelden voor de paalkampeerplekken, worden helaas vaak geschonden. Zo zijn er al een hoop paalkampeerplekken vernield en daardoor gesloten. Als je gaat paalkamperen is het dus erg belangrijk dat je je aan de regels houdt. Is er geen vuurplaats aanwezig, dan mag je geen kampvuur maken. Zorg ook dat je je vuilnis meeneemt, zodat de plek schoon blijft. Op de kampeerplekken zelf zijn vaak geen vuilnisbakken aanwezig, maar langs de paden kom je deze wel tegen. Neem je afval dus mee om dit verderop netjes weg te gooien. Zo houd je het paalkamperen ook voor de mensen die na jou komen leuk.


Paalkamperen in Nederland

Paalkamperen is dus een vorm van wildkamperen, waarbij je eigenlijk niets meer om je heen hebt dan natuur. Een fijne manier om even weg te zijn van de alledaagse drukte en tot rust te komen. In dit artikel hebben we al een aantal paalkampeerplekken in Nederland voor je verzameld, maar er zijn er nog een stuk meer te vinden. Check voor andere plekken waar je kunt paalkamperen vooral de website van Staatsbosbeheer of de website van Paalkampeerders. Op elke paalkampeerplek staan de regels voor het gebruik van het terrein op een bordje aangegeven. Door je netjes aan deze regels te houden, kun je helpen ervoor te zorgen dat er niet nog meer paalkampeerterreinen worden gesloten door onder andere vandalisme. Als iedereen zich gewoon aan de regels houdt, kunnen we met zijn allen blijven genieten van de mooiste paalkampeerplekken in Nederland.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kamperen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag