Ben je op zoek naar een mobiel abonnement? Dan moet je ook direct kiezen voor de grootte van je nieuwe databundel. Hoeveel MB’s je nodig hebt en welke databundel dus slim is om voor te kiezen ligt sterk aan wat voor mobiele internetter je bent. Bijvoorbeeld hoe vaak je buitenshuis bent en welke apps je dan het vaakst gebruikt. In dit artikel geven we je de drie manieren waarop je zelf kunt bepalen welke hoeveelheid MB’s het beste bij jouw verbruik past. We geven je ook alvast wat goede tips over hoe je het gebruik zelf eenvoudig kunt beperken, zodat je wellicht ook goed uit de voeten kunt met een kleinere databundel.
Hoeveel MB’s gebruikt een smartphone?
Hoeveel data gebruikt een smartphone nu eigenlijk? Dat ligt natuurlijk heel erg aan wat je er allemaal mee doet. In dit overzicht zie je hoeveel MB’s er verbruikt worden bij het uitvoeren van bepaalde taken en het gebruik van diverse populaire apps:
Activiteit of app | Gemiddeld verbruik |
Whatsapp berichten lezen en versturen* | 1 MB per 500 berichten |
E-mails lezen en versturen* | 1 MB per 100 berichten |
Google Maps GPS navigatie | 3 MB per kwartier |
Foto’s versturen | 5 MB per foto |
Online spelletjes spelen | 10 MB per kwartier |
Webpagina’s bekijken | 10 MB per kwartier |
Facebook en Twitter | 15 MB per kwartier |
Muziek luisteren via Spotify of internetradio | 30 MB per kwartier |
Video’s streamen via YouTube of Netflix | 100 MB per kwartier |
(* = Afhankelijk van hetgeen je verstuurt. Als je veel attachments zoals foto’s en video’s verzendt en ontvangt zal dat veel meer MB’s kosten dan wanneer je berichten alleen tekst bevatten.)
Let op dat het aantal MB’s dat je met een bepaald abonnement krijgt wordt verdeeld over zowel de downloads als de uploads. Niet alleen wanneer je een video kijkt gaat dit dus ten koste van je MB-budget, maar ook als je via Whatsapp zelf een video of foto verstuurd wordt dit meegeteld.
Stap 1: Ga na wat voor mobiele internetter jij bent
Hoeveel MB’s je elke maand nodig hebt ligt natuurlijk voor een groot deel aan wat voor mobiele internetter je bent. Dat wordt voor het gemak vaak onderverdeeld in drie types gebruikers.
Wanneer je alleen maar af en toe op Buienradar kijkt, een e-mailtje lees of verstuurt en met mensen chat via Whatsapp ben je een lichte internetgebruiker en kun je met een beperkt aantal MB’s (500 tot 2000 MB per maand) vaak al heel goed uit de voeten.
Zit je echter zo vaak mogelijk op Facebook en hou je ervan af en toe foto’s te delen, onderweg muziek te luisteren of sporadisch een video op YouTube te bekijken dan ben je al snel een gemiddelde gebruiker en moet je niet al te zuinig MB’s inkopen. Kiezen voor een abonnement tussen 2.000 MB en 5.000 MB is dan slim.
Tot slot heb je ook de echte power user die zelfs met het grootste abonnement nog moeite heeft binnen het budget te blijven. Je valt binnen deze categorie wanneer je heel veel streaming video kijkt, online spelletjes speelt of urenlang naar Spotify of Storytel luistert terwijl je op Facebook of Twitter bezig bent. Een abonnement van minimaal 5.000 MB per maand is dan een absolute vereiste. Afhankelijk van je daadwerkelijke verbruik kan het handig zijn om voor 10.000 MB of zelfs 15.0000 MB te kiezen.
Stap 2: Meten is weten
De beste indicatie van het aantal MB’s dat je normaal gesproken nodig hebt per maand vind je in de gegevens over de afgelopen periode. Er zijn verschillende manieren om die data terug te vinden maar het is wel belangrijk om alleen te kijken naar het aantal mobiele MB’s dat je hebt verbruikt. Je moet al het internetverkeer via wifi dus buiten beschouwing laten omdat dat niet op je telefoonrekening terechtkomt.
Gelukkig hebben moderne smartphones zelf al manieren ingebouwd om je dataverbruik te bekijken. Bij een Android telefoon vind je dat bij Instellingen → Gegevensverbruik of bij Instellingen → Datagebruik. Heb je een iPhone? Ga dan naar Instellingen → Mobiel netwerk. Daar vind je het verbruik voor de afgelopen periode uitgesplitst in mobiel internetverkeer en gegevens die je via wifi hebt uitgewisseld. Door deze handige opties is het meestal niet nodig om een aparte app te installeren om je verbruik in het oog te houden.
Een andere optie is vaak om de gegevens te bekijken bij je provider. Zit je bijvoorbeeld bij KPN, dan kun je inloggen op je MijnKPN account en daar je gegevensverbruik bekijken voor de gekoppelde mobiele abonnementen. Ook vrijwel alle andere providers bieden deze mogelijkheid. Het fijne is dat je dit dan vaak ook van een langere periode terug kunt kijken, zodat je kunt zien hoe stabiel het verbruik is of dat er soms toch grote pieken in zitten om rekening mee te houden.
Stap 3: Maak een beredeneerde schatting
Wat nu als je niet (goed) in staat bent om je verbruik te analyseren via de bovenstaande manieren? Dan is het een goed idee om het verbruik te schatten. Daarvoor hoef je niet met pen en papier in de weer, want gelukkig zijn er meerdere handige online rekenmodules voor. Daarin kun je zelf aangeven hoeveel tijd je elke dag besteed aan verschillende activiteiten en apps zoals Whatsapp, Facebook, Twitter, e-mail, Spotify, internetradio, YouTube en Netflix. Omdat die bezigheden gekoppeld kunnen worden aan een gemiddeld gebruik per minuut is vrij goed te schatten hoeveel MB’s je per maand nodig hebt.
Wat zijn enkele van deze handige rekenmodules? Dit zijn twee van onze favoriete opties:
- De MB-calculator van Tele2 is heel eenvoudig in het gebruik omdat je van bepaalde bij elkaar gegroepeerde activiteiten aan kunt geven hoe lang je ze per dag ongeveer gebruikt. Dit kan voor sommige apps helaas alleen per half uur, wat voor een app zoals Buienradar natuurlijk best wel lang is. Daardoor geeft deze calculator al snel een wat te ruime schatting.
- Met de databundel rekenmodule van InternetAbonnement.nl kun je op de minuut nauwkeurig aangeven hoe vaak je een bepaalde app of optie op je smartphone mobiel gebruikt, waarmee de schatting dus al een stuk nauwkeuriger wordt.
Besparen op je dataverbruik
Hoe meer MB’s je kiest, hoe duurder het abonnement vaak is. Het besparen op je internetverbruik is dus ook een makkelijke manier om te besparen op de kosten voor je mobiele telefoon. Hoe doe je dat?
- Maak waar je maar kunt gebruik van (veilig) draadloos internet. Niet alleen thuis, maar ook wanneer je onderweg bent.
- Kijk je regelmatig video’s via je mobiele internetverbinding, via bijvoorbeeld YouTube of Netflix? Dan verbruikt een mobiele telefoon met een kleiner scherm vaak minder data omdat de video kleiner is. Vooral de schermresolutie is belangrijk.
- Schakel liever niet je wifi uit wanneer je buiten de deur bent, want dan zul je her onherroepelijk af en toe vergeten weer aan te zetten als je thuiskomt.
- Zet alle MB bespaar functies aan waar je mobiele browser over beschikt. Google Chrome voor Android en iOS biedt bijvoorbeeld opties waarmee je verbruik tijdens het surfen op internet met wel 50% kan afnemen. Die functie vind je bij Instellingen → Geavanceerd → Databesparing.
- Kijk zo weinig mogelijk video’s via je mobiele internet maar bewaar dat voor wanneer je weer thuis bent.
- De premium versie van Spotify biedt de mogelijkheid muziek offline te beluisteren als je onderweg bent, maak daar als het kan dus gebruik van. Download voor je van huis gaat via wifi de nummers die je graag offline wilt kunnen beluisteren. Dit kan met maximaal 10.000 nummers verdeeld over 5 apparaten.
- Zet in alle apps waarin dat kan de automatische synchronisatie uit. Dat kost soms meerdere MB’s per dag zonder dat je het zelf doorhebt. Sluit ook af en toe de apps die je niet gebruikt.
Alsnog door je MB’s heen, wat nu?
Je hebt helaas een iets te krap abonnement gekozen en krijgt de melding dat je 100% van je MB’s voor deze maand hebt gebruikt. Wat is daar de consequentie van? Gelukkig is het tegenwoordig lang niet zo vervelend meer als vroeger wanneer je door de MB’s van je huidige maand heen bent. Vroeger betaalde je dan extra voor elke MB die je nog gebruikte, maar tegenwoordig wordt simpelweg de snelheid van je internet omlaag bijgesteld. De meest essentiële dingen kun je dus nog gewoon doen, zoals chatten via Whatsapp en een berichtje lezen of plaatsen op Facebook. Activiteiten die meer snelheid vereisen worden lastig of onmogelijk, zoals video’s kijken, online gamen of foto’s delen. Als je het niet zo erg vindt wanneer dat je aan het eind van de maand soms overkomt is dit dus niet iets om je heel veel zorgen over te maken.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Hoe vind je een goedkoop telefoonabonnement?
- Wat is de beste budget telefoon?
- Wat is de beste koptelefoon voor kinderen?
- Wat moet je doen als je je telefoon hebt laten vallen?
- Krijg je een BKR registratie wanneer je een telefoonabonnement neemt?
- Wat is de populairste senioren mobiel?
- 15 tips om de batterij van je smartphone te besparen