Hoe kun je internet via stopcontact binnenkrijgen

Hoe kun je internet via stopcontact binnenkrijgen

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Weinig dingen zijn zo belangrijk als het hebben van een internetverbinding. Een belangrijk Facebook bericht van je vrienden, een Whatsappje van je moeder of even kijken op Buienradar voordat je op de fiets stapt. Er zijn honderden redenen waarom het hebben van internet tegenwoordig onmisbaar is geworden. Maar niemand heeft zin in om meters kabel door zijn huis te trekken om toegang te hebben tot internet. Ondanks dat de Wifi tegenwoordig de meest voorkomende vorm van internet is, kun je ook internet aansluiten via je stopcontact. In dit artikel leggen wij uit wat internet via stopcontact is, wat de voor- en nadelen zijn en hoe jij dit in jouw huis kunt aansluiten.


Hoe werkt internet via het stopcontact?

Er zijn talloze manieren waarop je een internetsignaal kunt ontvangen in je woning. Uiteraard is de meest efficiënte manier om direct een kabel aan te sluiten op het apparaat waarop je internet wilt gebruiken. Dit neemt alleen twee problemen met zich mee, namelijk dat je altijd in de buurt moet zijn van je modem en dat je overal in het huis kabels hebt liggen wanneer je in diverse ruimtes internet wilt hebben.

Internet via het stopcontact brengt daar verandering in. Alle stroomkabels zijn namelijk al verwerkt in de muren of vloeren van je woning of bedrijfspand en stopcontacten zijn vrijwel overal in een gebouw aanwezig. Door gebruik te maken van een Wifi homeplug heb je de mogelijkheid om overal in je huis gebruik te maken van een internet signaal. Als eerste heb je een modem of router nodig waarop je internet ontvangt via een kabel. Via de Wifi home plug kun je het signaal vervolgens naar het dichtstbijzijnde stopcontact leiden. De stroomkabels brengen het signaal verder door het gehele huis. Afhankelijk van de ruimte waarin jij internet wilt gebruiken, sluit je ook daar de Wifi home plug aan op het stroomnetwerk, en kun je vervolgens eenvoudig gebruik maken van internet op deze specifieke plek in huis.

De Wifi homeplug was bij de eerste versie alleen in staat om het netwerk te verplaatsen via een kabel die je moest koppelen tussen de plug en je computer. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een Wifi homeplug te kopen waar dus inderdaad Wifi ingebouwd zit. Dit is uiteraard een stuk handiger omdat je dan met meerdere apparaten kunt werken in een bepaalde ruimte. Voornamelijk wanneer je een groot huis hebt kan dit een handige toepassing zijn.


Voordelen van internet via het stopcontact

Het mag duidelijk zijn dat het een groot voordeel is wanneer je geen meterslange kabels door je huis heen hoeft te trekken om het signaal van de ene naar de andere ruimte te brengen. Daarnaast is het ook een groot voordeel dat het signaal niet verloren gaat het wanneer je in een andere ruimte werkt dan waar het internet het huis binnenkomt. Je kunt dus overal profiteren van de snelst mogelijke vorm van internet, zelfs wanneer je modem op de begane grond staat en je graag op zolder gebruik wilt maken van internet.

Nadelen van internet via het stopcontact

Voordat je besluit tot aankoop over te gaan van een Wifi homeplug is het handig om ook even te kijken naar de mogelijke nadelen van deze vorm van internet. Als eerste is het belangrijk dat je in staat bent om een beveiliging van de homeplug tot stand te laten komen. Zeker als het gaat om een draadloze adapter moet je in staat zijn om ervoor te zorgen dat niemand zomaar jouw netwerken kan binnendringen. Ook is het niet mogelijk om een Wifi adapter in alle stopcontacten te gebruiken. Je moet namelijk een stopcontact met aarde gebruiken als je gebruik wilt maken van een snelle internetverbinding. Heeft jouw huis geen stopcontact met aarde dan is het dus mogelijk om enkele le daarvoor bestemde Wifi homeplug te gebruiken, maar daarbij lever je waarschijnlijk wel in op de snelheid die je kunt behalen met het internet. Een ander nadeel wat zich kan voordoen is dat je een grote woning hebt, waardoor je meerdere adapters moet gebruiken open om het signaal overal te kunnen krijgen. Dit kan zorgen voor oplopende kosten en uiteindelijk ook ten koste gaan van het aantal stopcontacten dat je beschikbaar hebt in huis.


Waar moet je op letten als je een Wifi homeplug wil kopen?

Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om te overwegen voordat je daadwerkelijk een Wifi homeplug besluit aan te schaffen. Veel van deze punten zijn afhankelijk van je woning, waarbij bijvoorbeeld het bouwjaar en de grote voornamelijk een rol spelen. Hieronder enkele tips die jou kunnen helpen om een besluit te maken.

Het bouwjaar van de woning

Zoals al eerder omschreven werkt een homeplug vaak alleen naar behoren in combinatie met een stopcontact met aarde. Veel oude huizen beschikken niet over dit soort stopcontacten. Daarnaast kan het zijn dat de kwaliteit van de gebruikte stroomdraden in een oude woning helaas niet zo goed werken om het internet signaal te dragen. Dit kan dus ten koste gaan van de kwaliteit van het internet dat je uit de Wifi adapter kunt ontvangen.

Opties van de Wifi homeplug

Niet iedere Wifi adapter bezit precies dezelfde eigenschappen en opties. Sommige exemplaren moet je met een kabel aansluiten op een computer, terwijl andere varianten voorzien zijn van een optie met Wifi. Dit is natuurlijk veel interessanter wanneer je met meerdere apparaten in een ruimte gebruik wilt maken van internet. Let er ook op of je nog gebruik wilt maken van het stopcontact waar je de zogenoemde powerline adapter op wilt aansluiten. Hoewel veel van deze adapters tegenwoordig een ingebouwd stopcontact hebben, zijn er nog steeds enkele op de markt die dat niet hebben.

Bandbreedte

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om te letten op de maximale snelheid die de Wifi homeplug kan bereiken in jouw netwerk. Uiteraard heb jij een internetabonnement afgesloten waarbij jou een minimale en maximale internetsnelheid is beloofd. Afhankelijk van de powerline adapter die je gebruikt in je woning of bedrijfspand, kun je deze snelheid wel of niet benaderen Uiteindelijk lever je natuurlijk altijd in op de internetsnelheid wanneer er een extra afstand is tussen de router of modem en het apparaat waarop je internet wilt gebruiken.

Bij het kiezen van een Wifi adapter kun je kiezen tussen verschillende maximum bandbreedtes die het apparaat kan behalen. Controleer eerst even welke maximale snelheid je kunt behalen bij je huidige internetprovider en stem daar de koop van de adapter op af. Het is natuurlijk evenredig zonde om te veel te betalen voor een sterke plug, als voor het bezuinigen op een adapter waardoor je trager internet hebt.

Aansluiting op hetzelfde elektriciteitsnetwerk

Omdat het internet signaal bij een homeplug adapter wordt verplaatst via het elektriciteitsnetwerk, is het van belang dat dit aangesloten is op hetzelfde elektriciteitsnetwerk. Wanneer je diverse groepen in je meterkast hebt is dat geen probleem, zolang ze allemaal maar aangesloten zijn op hetzelfde netwerk. Hoewel dit bij de meeste huizen zo is, kun je het bij een bedrijfspand het beste te even checken voor de zekerheid. Anders zullen bepaalde ruimtes niet met elkaar te verbinden zijn omdat ze op verschillende stroomnetwerken zijn aangesloten.

Het creëren van meerdere netwerken

Wanneer je een Wifi homeplug aanschaft heb je de mogelijkheid om meerdere netwerken te creëren. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je een bedrijf hebt en eventuele gasten niet op het besloten netwerk wil toelaten. Dan kun je een gastennetwerk creëren wanneer je een homeplug met Wifi verbinding hebt aangeschaft. Dan creëer je eenvoudig een tweede naam voor het netwerk waarop gasten kunnen inloggen. Ook is het hierdoor makkelijker om te weten met welk netwerk je moet verbinden als je in een bepaalde ruimte komt.


Hoe installeer je internet via het stopcontact

Je begint met het plaatsen van de eerste homeplug bij de bron waarvan je internet ontvangt. Dit is waarschijnlijk een router of modem. Wanneer je een bekabelde plug hebt gekocht, hoef je alleen maar een geschikte UTP kabel aan te sluiten en kun je gebruik maken van het internet, waarna je hetzelfde doet met een volgende plug in een andere ruimte. Wanneer je hebt gekozen voor een Wifi homeplug zal je nu ook de beveiliging van het tweede netwerk in moeten stellen. Een open netwerk is voor hackers namelijk heel eenvoudig te misbruiken.

Vervolgens plaats je de andere Wifi homeplug op de daarvoor bestemde plekken in huis en dan kun je de apparatuur installeren op een computer. Vaak gebeurt dit aan de hand van meegeleverde software. Tegenwoordig zijn er ook luxe homeplugs te verkrijgen waarbij je alleen maar op een knop hoeft te drukken en de hele installatie vervolgens uit handen wordt genomen. Wanneer je een wifi-adapter aanschaft, beschikt deze vaak over een kloon toets. Wanneer je besluit om het netwerk uit te breiden, kun je via deze knop eenvoudig een nieuwe plug toevoegen aan het netwerk. Over het algemeen en is het aansluiten van internet via het stroomnetwerk dus een vrij eenvoudig klusje wat je binnen enkele minuten al kunt realiseren.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag