IJsland. Het is een eiland dat bij veel reizigers op de bucketlist staat en niet geheel onterecht. Mensen die er geweest zijn zijn doorgaans van mening dat de natuur op het eiland met geen enkele andere plaats op de wereld is te vergelijken. Werkende geisers, natuurlijke hotsprings, kletterende watervallen en enorme gletsjermeren. Redenen genoeg dus om een rondreis door IJsland te plannen en om je daar een handje bij te helpen hebben we onderstaande tips voor je verzameld.
Een rondreis door IJsland maken
Laten we één ding voorop stellen aan het begin van dit artikel: IJsland is niet het goedkoopste land waar je naartoe kunt reizen en dat is een behoorlijk understatement. Het eiland behoort tot één van de duurdere reisbestemmingen in Europa en misschien ook zelfs wel ter wereld. Er zijn wel manieren om te besparen op je roadtrip door IJsland (daarover later meer), maar wees je ervan bewust dat je rondreis de nodige centen gaat kosten, ongeacht of je met je eigen vervoer naar IJsland afreist of een huurauto regelt in Reykjavik. Rondreizen met het openbaar vervoer is ook een optie, want vanuit Reykjavik vertrekken er diverse bussen naar de populairdere bestemmingen op het eiland. Houd er dan wel rekening mee dat je in het laagseizoen met een aparte dienstregeling te maken hebt en ook niet alle mooie plekjes op IJsland zijn met het openbaar vervoer te bereiken. Wat dat betreft geeft een eigen auto tijdens je rondreis net wat meer vrijheid en reis je met meerdere mensen, dan is het vaak ook nog eens een goedkoper alternatief dan rondreizen met de bus. Een laatste optie is het nog om een georganiseerde (bus)reis over het eiland te maken. Er zijn diverse organisaties die compleet verzorgde reizen aanbieden waarbij het vervoer en je overnachtingen compleet verzorgd zijn. Uiteraard is dit in veel gevallen de duurste variant om het schitterende eiland te bezoeken. Met een Fly & Drive vakantie ben je over het algemeen het voordeligst uit, zeker als je flexibel kunt vliegen naar Reykjavik. Vliegtickets naar IJsland zijn al te vinden vanaf 100 à 200 euro en voor 2 tientjes per dag beschik je al over je eigen auto om het eiland mee te gaan verkennen. Tijd om de mooiste plekjes maar eens onder de loep te nemen dus!
The Golden Circle Route
Wie het over een rondreis over IJsland heeft, zegt vrijwel altijd automatisch The Golden Circle Route. Het is de bekendste rondreis die je over het eiland kunt maken en ideaal als je IJsland aan doet tijdens bijvoorbeeld een vliegreis naar de VS waarbij je een tussenstop maakt in Reykjavik. De duur van de route is tenslotte slechts 3 uur, maar als je langer de tijd hebt kun je er natuurlijk ook een mooie dag- of tweedaagse trip van maken. De rondreis start en eindigt altijd in Reykjavik en kent officieel 3 stops: Geysir, Gullfoss en Thingvellir. We hebben echter nog een paar extra bezienswaardigheden rondom de route verzameld voor als je wat meer tijd hebt om The Golden Circle Route te doen.
Thingvellir National Park
Vanuit Reykjavik rijd je in ongeveer 3 kwartier naar het schitterende National Park Thingvellir. Het is 1 van de 3 Nationale Parken van IJsland en heeft sinds 2004 een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het park is vooral bekend vanwege de 2 tectonische platen van Europa en Amerika die elk jaar zo’n 2,5 centimeter uit elkaar schuiven. Verder vind je hier ook nog het grootste meer van IJsland, een aantal indrukwekkende watervallen en lavavelden.
Geysir
Wanneer je je weg oostwaarts vervolgt kom je vanzelf bij de volgende officiële stop van The Golden Circle Route: Geysir. Zoals de naam wellicht doet vermoeden ga je hier een werkende geiser zien die om de 4 à 8 minuten middels een grote eruptie kokend water tot wel 20 meter hoog de lucht in spuit. Het gaat dan niet om de geiser waar de plek naar is vernoemd, maar om de Stokkur, de enige echt actieve geiser nog van IJsland. Bijzonder indrukwekkend om in real life mee te maken natuurlijk!
Gullfoss
Als je dacht dat de watervallen in Thingvellir National Park mooi waren, berg je dan maar. Op kleine afstand van Geysir vind je de bekendste en meest indrukwekkende waterval van IJsland: Gullfoss. Het water stort hier in twee trappen naar beneden en bij het aanschouwen van dit schouwspel snap je waar de naam vandaan komt (Gullfoss betekent ‘gouden waterval’). Er ontstaan namelijk schitterende regenbogen door de grote hoeveelheden stuifwater wanneer het water van de laatste trap in de kloof stort. Langs de waterval zijn diverse paden aangelegd zodat je helemaal tot de rand kunt lopen en met eigen ogen kunt zien hoe krachtig water is als het in een vrije val naar beneden stort!
Skáholt
Natuurlijk, je bent op IJsland voor het natuurgeweld, maar een stukje cultuur en geschiedenis is ook niet weg tijdens je rondreis. In Skáholt vind je de eerste kathedraal die op IJsland is gebouwd en welke vandaag de dag nog steeds te bewonderen is. De uitzichten die je hebt wanneer je rond de kathedraal wandelt zijn fenomenaal. Een korte tussenstop dus zeker waard wat ons betreft!
Kerið
Op de terugweg naar Reykjavik kom je vanzelf langs een andere bijzondere bezienswaardigheid: Kerið, ook wel bekend als de Kerid Crater. Het enorme kratermeer is zo’n 3000 jaar geleden ontstaan door een vulkanische eruptie. Vandaag de dag is het een schitterend meer met helder blauw water dat mooi afsteekt bij het groene mos dat de rode wand van de krater bedekt. Officieel geen onderdeel van de Golden Route Cirkel, maar zeker wel de moeite waard om de de-tour voor te maken.
Plan je eigen route!
Over het algemeen is de kwaliteit van het wegennetwerk in IJsland uitstekend te noemen en is het goed vergelijkbaar met wat je in Nederland gewend bent. De weg waar je doorgaans het meeste op rijdt is de ringweg, Snelweg 1. Deze is goed vergelijkbaar met een Nederlandse autoweg en alhoewel het het grootste gedeelte een eenbaansweg betreft, kun je er gemakkelijk inhalen omdat het erg rustig is op de wegen op het eiland. Je kunt dus prima zelf een route uitstippelen tussen onderstaande plekken, want naast de Golden Route Circle zijn er natuurlijk tal van andere highlights die je gezien moet hebben als je op IJsland bent!
Jökulsárlón
Het grootste en bekendste gletsjermeer van IJsland luistert naar de naam Jökulsárlón. Je vindt het meer in het zuidoosten van het eiland, op een kleine 5 uur rijden van Reykjavik. Het meer wordt door een smalle landstrook afgescheiden van de Atlantische Oceaan, maar een rivier die de landstrook doorkruist zorgt ervoor dat smeltwater in de oceaan terecht komt. Sta je op het zwarte strand aan de kust, dan kun je ijsschotsen zien die afgevoerd zijn vanuit Jökulsárlón. De talloze ijsschotsen in het meer zelf zijn een lust voor het oog. Ze steken mooi af tegen het helderblauwe water van het meer en met de juiste lichtinval van de zon lijken ze zelfs licht te geven. Zeer bijzonder om met je eigen ogen te zien natuurlijk!
Vatnajökull
Als je bovenstaande tip hebt nageleefd, dan is er geen ontkomen aan: de enorme gletsjer Vatnajökull. Het is met een oppervlakte van 8100 m² de grootste gletsjer van IJsland en is op sommige plekken maar liefst 1000 meter dik! Je kunt hier een gletsjerwandeling maken, maar de echte durfals boeken natuurlijk een tocht met een sneeuwscooter.
Zwarte strand van Reynisfjara
Vlakbij het plaatsje Vik vind je het bekendste zwarte strand van IJsland: Reynisfjara. In principe is het strand niet anders dan alle andere zwarte stranden op IJsland (de meeste stranden bestaan uit vulkanisch gesteente en zijn zodoende pikzwart van kleur), maar het is vooral de omliggende omgeving die ervoor zorgen dat je deze bezienswaardigheid MOET gaan bekijken tijdens je rondreis door IJsland. Aan het begin van het strand vind je een gigantische basaltformatie met meerdere grotten. Loop je iets verder het strand op, dan zien liefhebbers van de Game of Thrones opeens een bekend beeld: de 4 rotsen die kaarsrecht omhoog staan in zee zijn gebruikt als filmlocatie voor de populaire serie!
Fjaðrárgljúfur
Liefhebbers van natuurgeweld moeten Fjaðrárgljúfur bezoeken, want de canyon die je hier vindt is bijzonder indrukwekkend. Over een lengte van 2 kilometer lopen de rotswanden steil omhoog tot een hoogte van 100 meter. Door de canyon stroomt een riviertje, maar doorgaans staat het water zo laag dat je er prima doorheen kunt wandelen. Tevens is de canyon van bovenaf te bezichtigen. Over de gehele lengte van de kloof is een wandelpad aangelegd waarbij je mond open zal vallen van de schoonheid van de groene kloof en de rivier.
Reykjavik en de Blue Lagoon
Onder het mom van “save the best for last”: natuurlijk ga je Reykjavik bezoeken tijdens je rondreis door IJsland. Je komt er hoe dan ook langs nadat je aangekomen bent op het vliegveld en ditzelfde geldt voor het wereldberoemde geothermisch bad Blue Lagoon. Om maar te beginnen met deze laatste: relaxen in het water dat 39 graden Celsius is en een felle lichtblauwe kleur heeft door de vele mineralen en silicaten hoort er nu eenmaal bij als je op IJsland bent. Je moet er misschien in eerste instantie niet aan denken om in je zwemkleding rond te banjeren in een land dat doorgaans zo koud is als IJsland, maar zodra je in het bad stapt ben je dat al gauw vergeten. Er rijden regelmatig bussen vanuit Reykjavik naar deze immens populaire bestemming en daarmee is een bezoekje brengen naar de Blue Lagoon ook prima te doen met het openbaar vervoer.
In Reykjavik zelf heb je keuzes te over. De meest noordelijk gelegen hoofdstad van Europa is knus, gezellig en biedt enkele mooie bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Ga bijvoorbeeld een kijkje nemen bij de Hallgrimskirkja, de hoogste kerk (en tevens het hoogste gebouw) van IJsland waar je een geweldig uitzicht hebt over de stad en de omliggende omgeving. Liefhebbers van architectuur moeten zeker het congres- en concertcentrum van Reykjavik bezoeken. Harpa, dat vlakbij de haven van de stad ligt, heeft diverse grote prijzen en awards gewonnen vanwege het bijzondere design. Een ander interessant ontwerp tref je in de Sun Voyager. Het is één van de bekendste en meest gefotografeerde sculpturen van IJsland en wanneer je over de gezellige boulevard loopt kom je hem vanzelf tegen. Reykjavik staat daarnaast ook nog bekend als dé plek in IJsland waar je wildlife kunt spotten. Je kunt een boottocht bespreken en met een beetje geluk spot je meerdere keren walvissen, dolfijnen en andere interessante zeewezens. Dierenliefhebbers moeten dus zeker zo’n boottocht boeken!
Budget tips voor een rondreis door IJsland
Reizen is geweldig en IJsland vormt daarbij een prachtige bestemming, maar zoals we al eerder aanhaalden: het is niet bepaald de goedkoopste reisbestemming van Europa. Bezoek je IJsland bijvoorbeeld middels een georganiseerde busreis, dan moet je al gauw rekening houden met een budget van minimaal 2.000 à 2.500 euro. Toch zijn er zat manieren waarop je relatief eenvoudig de nodige besparingen kunt maken tijdens je rondreis over het schitterende eiland. We hebben de beste budget tips voor je op een rijtje gezet.
Besparen op je vlucht
De makkelijkste manier om flink wat geld te besparen op je reis is door flink wat aandacht te besteden aan het vinden van een goedkope vlucht naar IJsland. De beste tip daarbij: bezoek het eiland vooral buiten het hoogseizoen om. Dit betekent dat je beter niet in de maanden juni, juli en augustus naar IJsland kunt afreizen. In deze maanden heerst er topdrukte op het eiland waardoor je al gauw overal de hoofdprijs voor betaalt. Ga liever in mei of september als de mogelijkheid zich voordoet en vergelijk daarbij via de verschillende vergelijkers die je op het internet vindt de prijzen van de vliegtickets. Het kan zomaar gebeuren dat je al een retourticket vindt voor 100 euro of minder. Vlieg je naar IJsland middels een stopover, dan hoef je niet eens een extra vlucht te boeken. Mocht je dus sowieso al van plan zijn om bijvoorbeeld de States te bezoeken, maak dan gebruik van de gratis stopover van 7 dagen middels Icelandair. Sla je twee vliegen in 1 klap!
Besparen op vervoer
Alhoewel het geen harde stelregel is, kun je min of meer stellen dat het over het algemeen goedkoper is om een auto te huren als je met meerdere personen reist. Taxi’s en het openbaar vervoer zijn nu eenmaal aan de prijs op het eiland en bovendien geeft een huurauto je een stuk meer vrijheid om alle bovenstaande plekjes eenvoudig te bezoeken. Ga vooraf goed uitpluizen bij welke maatschappij je het voordeligst een auto kunt huren en boek vooral op tijd. Vaak geldt: hoe eerder je boekt, des te voordeliger het is. Sommige maatschappijen geven je een tankpas waarmee je voordeliger kunt tanken bij bepaalde tankstations. Zoek op voorhand uit waar je extra voordelig kunt tanken en sla deze tankstations op in bijvoorbeeld Google Maps. Let vooral ook op bij het afsluiten van de verzekering. Ja, de wegen zijn goed op IJsland, maar door het landschapstype slingeren er ook veel steentjes en rotsen op de weg. Sommige verhuurbedrijven bieden je een zand en as verzekering aan. Je betaalt dan 10 euro per dag en op die manier is je huurauto verzekerd tegen schade aan de lak. Let hierbij wel op het eigen risico. Als deze belachelijk hoog is haal je de kosten er uiteindelijk niet uit natuurlijk!
Besparen op accommodaties
Ook hier geldt weer vaak: hoe eerder je boekt, des te goedkoper je uit bent. Zeker als je in het hoogseizoen naar het eiland afreist zullen de meeste goedkope accommodaties al volgeboekt zijn. Goede tools hierbij zijn Booking.com en Airbnb. Vind je het niet erg om in een hostel te slapen, dan zou je ook de app van hostelworld erbij kunnen pakken. Is kamperen je ding? Dan ben je het meest voordelig uit. Gemiddeld kun je voor 15 euro per nacht terecht op een camping. De echte avonturiers gaan echter wildkamperen en steken zo 15 euro per nacht in hun zak. Op veel plekken is het namelijk nog steeds toegestaan om te wildkamperen. Voor meer informatie hierover moet je zeker ons artikel over wildkamperen in Europa eens lezen!
Besparen op eten en drinken
Omdat de levensstandaard op IJsland relatief hoog is, kosten primaire behoeftes als eten en drinken behoorlijk wat. Boodschappen doen is aan de prijs, al zijn er ook wel budget supermarkten te vinden zoals de Bonus en Kronan. Sla voldoende in en zorg voor een goed lunchpakket voor als je bezienswaardigheden gaat bezoeken. Een stuk voordeliger dan in een café of restaurant een maaltijd en een drankje nuttigen. Over drinken gesproken: IJsland heeft het schoonste drinkwater ter wereld. Het komt rechtstreeks uit de gletsjers en het is overal voor handen. Neem dus vooral een flesje of een bidon mee tijdens je uitstapjes en vul her en der gratis je water bij. Pas vooral ook op met alcohol. De accijnzen zijn hoog waardoor een biertje of een wijntje al gauw 10 euro of meer kost. Wil je toch een alcoholische versnapering tijdens je rondreis? Koop dan op de luchthaven een fles wijn of sterke drank. Houd je wel van een beetje gezelligheid? Dan moet je zeker de Happy Hours in Reykjavik in de gaten houden. Je betaalt dan maar de helft voor je drankje waardoor het een stuk goedkoper wordt om alcohol te drinken dan buiten de Happy Hours om.
Besparen op activiteiten
Sommige activiteiten MOET je gewoon gedaan hebben als je op IJsland bent en dan is het absoluut geen ramp om daar wat geld voor neer te tellen. Denk dan bijvoorbeeld aan de boottocht waarbij je walvissen en dolfijnen kunt spotten of een bezoek aan de Blue Lagoon. Voor de rest is IJsland wel een redelijk budgetland als het om attracties gaat. Om de Nationale Parken te mogen betreden hoef je namelijk geen entree te betalen en als je de Blue Lagoon net iets te gortig vindt qua prijs, dan zijn er nog genoeg andere hotsprings die je kunt bezoeken en waar je geen eurocent voor hoeft te betalen. Overweeg ook vooral of een bepaalde attractie een echte meerwaarde heeft. Je kunt op Jökulsárlón bijvoorbeeld een boottocht maken, maar de ijsschotsen zien er vanaf de kant precies hetzelfde uit als vanaf het water. Niet echt de moeite waard dus om de excursie te boeken.
Laatste tip: Cash is géén king op IJsland
IJsland is het land in de wereld waar het minste contante geld voorhanden is. 99,9% van alle transacties verlopen via creditcards en betaalpassen. Pin dus vooral geen contant geld na je aankomst op het eiland. Je bank rekent namelijk vaak een ‘fee’ voor een opname in een andere valuta en omdat je op IJsland te maken hebt met de IJslandse kroon, is de kans groot dat je bij elke geldopname een kleine toeslag betaalt. Bovendien zit je op die manier na je vakantie ook niet met vreemd geld dat je – opnieuw middels een toeslag – moet omwisselen naar euro’s.