Als vrouw word je in principe maandelijks ongesteld. Gemiddeld gesproken begint de menstruatie tijdens de pubertijd en en eindigt hij in de overgang, of (tijdelijk) wanneer je zwanger bent. Soms zijn er momenten dat je even helemaal niet op je menstruatie zit te wachten. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens een mooie vakantie. Ondanks de gemakken zoals tampons of menstruatiecups, blijft op zo’n moment ongesteld worden niet je hobby. Hoe kan je je menstruatie uitstellen? Welke manieren zijn ervoor en waar moet je rekening mee houden? In dit artikel bespreken we de mogelijkheden.
Waarom willen vrouwen de ongesteldheid soms uitstellen?
Of je je menstruatie uit wilt stellen en wanneer, is heel persoonlijk. De reden kan van vrouw tot vrouw verschillen. Zo kunnen een sportwedstrijd, warm weer of een mooie reis redenen zijn om even niet ongesteld te willen zijn. Ondanks dat we als vrouwen allerlei middelen hebben om onszelf het comfortabel te maken, sta je er soms niet op te wachten.
Bij sommige vrouwen kunnen de hevige fysieke klachten die er opspelen tijdens hun menstruatie een rol spelen. Sommige vrouwen hebben hier pure pech mee. Zij ervaren vervelende klachten tijdens de ongesteldheid (heftige buikpijn, koortsig gevoel) , zonder een achterliggende reden. Is jouw menstruatie altijd extreem heftig, neem dan altijd contact op met de huisarts. Het kan in dat geval gaan om de aandoening endometriose, die voor onvruchtbaarheid kan zorgen.
Naast de (grotere of kleinere) fysieke ongemakken kan het tot slot zijn dat vrouwen opzien tegen de stemmingswisselingen tijdens de menstruatie.
De ongesteldheid uitstellen kan soms net even wat meer comfort en rust betekenen. Maar is het eigenlijk wel gezond en hoe pak je het aan? Hieronder lees je per methode wat er mogelijk is en waar je op moet letten.
Wat heb je nodig om je menstruatie uit te stellen?
Om je ongesteldheid uit te stellen, heb je één van de volgende (anticonceptie) middelen nodig:
- De pil
- De meerfasenpil
- Een vaginale anticonceptiering
- Een anticonceptiepleister
- Tijdelijk progestageen (in overleg met je huisarts).
Met deze middelen kan je je ongesteldheid uitstellen. Ze hebben elk hun eigen ‘gebruiksaanwijzing’ daarvoor, maar dit is goed te overzien.
Wel geldt met name voor de pil, dat je hem altijd trouw moet slikken. dus zonder hem te vergeten. De pil wordt anders een stuk minder betrouwbaar als anticonceptiemiddel.
Ongesteldheid uitstellen door de stopweek met je pil over te slaan
De ongesteldheid uitstellen door de stopweek van de pil over te slaan is voor veel vrouwen de meest bekende methode. We spreken in dit geval over de combinatiepil. De combinatiepil wordt door veel vrouwen gebruikt en bevat twee hormonen: progestageen en oestrogeen. Het hormoon progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger raakt en het hormoon oestrogeen zorgt dat je regelmatig ongesteld wordt.
De menstruatie uitstellen met de combinatiepil is eenvoudig: normaal gesproken slik je 21 of 22 pillen (1 per dag). Dit doe je zodoende 3 weken lang, en na deze 3 weken word je ongesteld in de zogeheten stopweek. Na de stopweek slik je opnieuw de combinatiepil voor 21 dagen, en dit herhaalt zich telkens. Als je je ongesteldheid uit wilt stellen, sla je de stopweek over. Je breekt dan dus een nieuwe strip aan.
Je kan je menstruatie op deze manier heel simpel uitstellen.
Menstruatie uitstellen met een 28 dagen strip van de combinatiepil
De combinatiepil is ook verkrijgbaar in strips van 28 dagen. Bij zo’n strip van de pil, bevatten de laatste 4 pillen geen hormonen. Als je je ongesteldheid uit wilt stellen, slik je deze laatste 4 pillen niet, en begin je na de 24e pil aan een nieuwe strip.
Hoe lang kan je de pil door blijven slikken als je je menstruatie langer uit wilt stellen?
Er is regelmatig discussie over hoe gezond of ongezond het doorslikken van de pil is. Zolang de combinatiepil die jij slikt je goed bevalt, dus zonder vervelende bijwerkingen, kan je de pil een jaar doorslikken. Je wordt dan dus een heel jaar niet ongesteld. Dit kan geen kwaad voor je gezondheid.
Een aandachtspuntje is wel dat als je de pil langer doorslikt en je ongesteldheid lang uitstelt, dit de kans op tussentijdse bloedingen kan vergroten. Dit is meestal niet veel, maar kan wel als storend worden ervaren. Het is altijd verstandig om even met je huisarts te overleggen als je je ongesteldheid langere tijd wilt uitstellen. Overleg ook met je huisarts over wat je het beste kan doen als je last hebt van tussentijds bloedverlies.
Menstruatie uitstellen met de meerfasepil
Je menstruatie uitstellen als je de meerfasenpil slikt is goed mogelijk. Wel is dit ingewikkelder dan met de combinatiepil. Het kan mogelijk zijn om meteen door te gaan met tabletten uit de laatste fase (met dezelfde kleur) van de volgende strip. Ook bij de meerfasepil (of enkele daarvan) kan je je menstruatie voor een tijdlang uitstellen, of beter gezegd, overslaan.
Twijfel je wat de juiste methode bij jouw meerfasepil om je menstruatie uit te stellen, vraag dan advies bij je huisarts. Niet elke pil is namelijk hetzelfde, en de meerfasepil vraagt wat meer aandacht dan de eenvoudige combinatiepil. Bij de combinatiepil is immers elke pil uit je strip hetzelfde.
Ook bij een meerfasepil geldt dat de kans groter wordt op kleine tussentijdse bloedingen, wanneer je je ongesteldheid uitstelt. Dit kan geen kwaad, maar is wel iets om rekening mee te houden.
Menstruatie uitstellen als je een Nuvaring of anticonceptiepleister gebruikt
De Nuvaring en de anticonceptiepleister zijn ook twee bekende anticonceptiemiddelen. Bij deze twee geldt voor beiden dat je je menstruatie uitstelt door meteen na het verwijderen van de ring of pleister (dus wanneer je een stopweek zou hebben), weer een nieuwe Nuvaring of anticonceptiepleister aanbrengt. In Nuvaring en de anticonceptiepleister zitten dezelfde hormonen als in de combinatiepil. Het uitstellen van je ongesteldheid met Nuvaring en de anticonceptiepleister werkt dus hetzelfde als met de pil.
Er is wel een verschil tussen het gebruik van Nuvaring en de anticonceptiepleister. Nuvaring breng je elke keer 21 dagen in in je vagina, en je verwijdert de ring daarna voor een week. Of, als je je menstruatie uit wilt stellen, breng je meteen na deze 21 dagen een nieuwe Nuvaring in.
Van de anticonceptiepleister breng je gedurende 22 dagen elke wekelijks een nieuwe pleister aan. Dit zou gaan om dag 8 en dag 15. Op dag 22 begint de pleistervrije week. Voor het uitstellen van je menstruatie zou je op dag 22 beginnen met een nieuwe pleister. Raadpleeg bij twijfel je huisarts.
Je menstruatie uitstellen door tijdelijk progestageen te slikken
Als je geen pil of ander anticonceptiemiddel gebruikt, kan je toch je ongesteldheid uitstellen. Je huisarts kan in dat geval tijdelijk het hormoon progestageen voorschrijven. Je begint met het slikken van dit progestageen minimaal drie dagen voordat je ongesteld wordt. Twee tot drie dagen na het slikken van het hormoon progestageen wordt je dan ongesteld. Dit kan heftiger zijn dan normaal, wat wil zeggen dat je meer bloed kan verliezen.
Met progestageen kan je je menstruatie 1 tot 14 dagen uitstellen. Je ongesteldheid langer uitstellen is niet mogelijk met progestageen. Hou er ook rekening mee dat het hormoon progestageen op zichzelf geen anticonceptiemiddel is. Het is niet hetzelfde als een pil en beschermt niet tegen zwangerschap.
Je ongesteldheid uitstellen is goed mogelijk en kan geen kwaad
Je kan je menstruatie prima uitstellen. Met name met de combinatiepil, Nuvaring en anticonceptiepleister is dit eenvoudig. Let er wel in alle gevallen op dat je de pil netjes dagelijks slikt voor een betrouwbare bescherming tegen zwangerschap. Met de combinatiepil kan je je ongesteldheid zelfs een jaar uitstellen. Wel neemt bij het langer, of vaker uitstellen de kans op ‘spotting’ (tussentijds bloedverlies) toe. Dit kan storend zijn, dus hou daar wel rekening mee.
Met een meerfasepil kan je je ongesteldheid ook uitstellen, al moet je dan goed opletten in welke fase je dat doet
Als je geen anticonceptiemiddel gebruikt kan je de ongesteldheid uitstellen met het slikken van het hormoon progestageen, dat de huisarts je voor kan schrijven.