Een creditcard is tegenwoordig bijna onmisbaar. Je hebt hem vrijwel altijd nodig bij het kopen van vliegtickets of bij het boeken van een hotelkamer. Maar niet iedere creditcard is hetzelfde of biedt dezelfde opties en voordelen. Sommige mensen nemen daarom een tweede of zelfs derde creditcard. Maar hoeveel creditcards mag je hebben? In dit artikel leggen we het je uit en belichten we waarom je wel of niet gebruik zou moeten maken van meerdere creditcards.
Nederlanders en creditcards
Nederlanders staan bekend om hun nuchtere instelling en down-to-earth mentaliteit. Daarnaast staan we er ook om bekend dat we helemaal niet zoveel van een creditcard gebruik maken. In 2017 betaalden we aan de kassa maar liefst 3,93 miljard keer met de pinpas, in tegenstelling tot 90 miljoen creditcardbetalingen. Hoewel dat natuurlijk ook om veel betalingen gaat en er daarnaast ook zeker een stijgende lijn te zien is in het gebruik van de creditcard, staat het nog lang niet in verhouding tot betalingen met de pinpas.
Minder zicht op financiën
Waarom we minder gebruik maken van de creditcard, komt misschien juist weer door onze nuchtere instelling. Wat we niet hebben, willen we ook niet uitgeven. En met een creditcard heb je gewoon iets minder zicht op je huidige financiële situatie. Bij Amerikanen ligt dat volkomen anders. Een enorm groot deel van de betalingen wordt daar gedaan met de creditcard. Het gemiddelde gezin heeft zelfs een creditcardschuld van 9.000 tot 15.000 dollar openstaan die ze niet direct kunnen betalen.
Amerikanen schijnen dus minder last te hebben van de schulden die ze opbouwen. Het betalen met een creditcard en het opbouwen van een schuld waar rente over betaald moet worden is waarschijnlijk ingeburgerd in de Amerikaanse cultuur. Wellicht verklaard dat ook waarom 7% van de Amerikaanse bevolking maar liefst 7 of meer creditcards bezit.
Hoeveel creditcards mag je hebben?
Dat brengt ons bij de vraag hoeveel creditcards je mag hebben. Het korte antwoord op die vraag is dat er geen limiet is aan het aantal creditcards dat op jouw naam mag staan. Wel zijn er een aantal regels en zaken waar je per aanbieder rekening mee moet houden. Zo is het bij sommige aanbieders van creditcards bijvoorbeeld niet mogelijk om meer dan twee creditcards per rekening aan te vragen. In dat geval mag je dus hooguit een creditcard aanvragen voor jezelf en je partner. Om fraude te voorkomen is dat dan vaak het maximumaantal per rekening.
Vereisten voor de aanvraag van een creditcard
Je kunt niet zomaar een creditcard aanvragen. Hoewel iedere creditcardmaatschappij andere voorwaarden hanteert, komen de volgende punten vrijwel altijd overeen*:
- Je moet minimaal 18 jaar zijn voor het aanvragen van een creditcard
- Je hebt geen negatieve BKR-registratie
- Je hebt een netto inkomen van minimaal 1150 euro per maand
*Uitzonderingen hierop zijn prepaid creditcards en studenten creditcards.
Strenge controle bij extra creditcard
Creditcardmaatschappijen checken bij ieder aanvraag zeer grondig of je aan al deze verplichtingen voldoet. Daarbij controleren ze ook hoeveel andere betaalverplichtingen al bij de BKR zijn geregistreerd onder jouw naam. Voor iedere creditcard met mogelijkheid om gespreid terug te betalen, krijg je namelijk een BKR-notering. Zelfs zonder dat je betalingsachterstanden hebt bij je huidige creditcardmaatschappij, kan het aanvragen van meerdere creditcards bij andere aanbieders daardoor zorgen voor een afwijzing van je verzoek.
Dit heeft dan voornamelijk te maken met de maximaal te besteden limiet op de creditcard die je al op je naam hebt staan, in verhouding tot je netto inkomen. Geen enkele creditcardmaatschappij wil het riskeren dat je niet in staat bent de schulden op korte termijn af te betalen, dus wordt het verzoek afgewezen. Het aanvragen van meerdere creditcards mag dus wel, zolang je maar genoeg financiële middelen hebt waarmee je kan bewijzen dat je alles op tijd kunt terugbetalen.
Waarom zou je meerdere creditcards willen?
Hoewel het misschien overbodig lijkt, kan het aanvragen van meerdere creditcards soms voordelig uitpakken. Hieronder een opsomming met redenen waarom meerdere creditcards mogelijk een goed idee kunnen zijn.
Meer krediet
Verschillende creditcardmaatschappijen houden geen rekening met elkaars limieten. Wanneer je een hoog inkomen hebt, maar toch creditcards hebt met lage bestedingslimieten, kunnen meerdere creditcards uitkomst bieden. Je kunt je maandelijkse krediet dan verdubbelen of verdrievoudigen. Wel moet je er rekening mee houden dat je dan geen producten kunt kopen die duurder zijn dan de limiet op één enkele creditcard.
Minder bijkomende kosten
Stel dat je vaak in het buitenland bent. Je hebt een geweldige creditcard met lage rentes voor betalingen in Nederland, maar hoge kosten voor geldopnames in het buitenland. Dan kun je een extra creditcard aanvragen die deze opnames gratis of tegen een veel aantrekkelijker tarief aanbiedt. Wil je meer dan een paar honderd euro per maand opnemen in het buitenland, dan wegen de kosten voor een nieuwe creditcard waarschijnlijk al op tegen de kosten voor het hebben van die creditcard.
Veilig op reis
Ga je op reis, dan is het vervelend als je creditcard en al je cash geld gestolen wordt. Daarom kan een extra creditcard – die je altijd in je hotelkluis laat liggen – goed van pas komen wanneer je beroofd wordt van je spullen. Niets is vervelender dan in een ander land staan en zonder geld komen te zitten.
Overzicht
Hoewel het misschien een beetje tegenstrijdig is, kan het hebben van meerdere creditcards ook overzicht geven. Doe je veel uitgaven, dan zou een fraudegeval je zomaar kunnen ontglippen waardoor je teveel betaalt. Dat wil je natuurlijk niet laten gebeuren. Daarom zou je bijvoorbeeld één creditcard voor online winkelen kunnen gebruiken en een andere kaart voor andere uitgaven. Het is dan makkelijker om al je uitgaven aan het einde van de maand even langs te lopen.
Spaarprogramma’s
Sommige creditcards bieden een spaarprogramma aan waarbij je kunt sparen voor vliegtickets, hotelovernachtingen of leuke producten. Het kan zijn dat je één creditcard wilt gebruiken waarbij je zoveel mogelijk aankopen doet om deze punten te sparen, maar dat je een andere creditcard hebt met weer andere spaarpunten. Op die manier kun je het meest voordeel behalen door steeds een creditcard te kiezen
Bruikbaarheid
Niet ieder land accepteert alle creditcardmaatschappijen. Visa en Mastercard zijn zonder twijfel de meest geaccepteerde creditcards. Heb je een creditcard van bijvoorbeeld American Express, dan is deze niet overal te gebruiken. Een extra creditcard aanvragen van Visa of Mastercard kan dan een aanvulling zijn om zeker te weten dat je overal kunt betalen. Dit kan dan een goedkope creditcard zijn voor noodgevallen.
Waar moet je op letten als je meerdere creditcards hebt?
Het hebben van meerdere creditcards is niet zomaar het beheren van meerdere bankpasjes voor één rekening. Het gaat in dit geval echt om aparte rekeningen, waardoor je het overzicht zou kunnen verliezen. Er zijn dus ook een aantal punten waar je op moet letten bij het aanvragen van meerdere creditcards.
Overzicht
Als je meer dan één creditcard hebt, wordt het al lastiger om de uitgaven overzichtelijk te houden. Wanneer je net zoals sommige Amerikanen 7 creditcards zou gebruiken, verlies je het overzicht waarschijnlijk helemaal snel en weet je nooit precies hoe je financiële situatie ervoor staat.
BKR-registratie
Wanneer je bij de BKR wordt geregistreerd, komt dat omdat je ergens een lening hebt lopen. Dit kan uiteindelijk invloed hebben op de hoogte van een hypotheek die je kunt krijgen. Er wordt dan 2% van het maximaal te besteden bedrag van je maandelijkse inkomen afgetrokken, waardoor de hypotheek zomaar duizenden euro’s lager kan uitvallen. Deze BKR-registratie wordt alleen gemaakt als je een creditcard aanvraagt waar je het geld gespreid kunt terugbetalen. In feite is het dan namelijk een lening. Heb je meer creditcards, dan tellen al deze bedragen bij elkaar op waardoor de hypotheek nog lager kan uitvallen.
De limiet
De limiet van een creditcard is vaak gelinkt aan je inkomen. Wanneer je meerdere kaarten hebt, verhoog je daarmee dus ook je totale limiet, maar niet je inkomen. Door een inschattingsfout of door impulsaankopen kun je daardoor flink in de problemen komen. Heb je meerdere creditcards, zorg er dan voor dat je over alle kaarten verspreid nog steeds onder het maximum besteedbare bedrag blijft dat je maandelijks kunt missen. Anders lopen de schulden snel op en betaal je veel rente om de bedragen terug te kunnen betalen.
Waar gebruiken Nederlanders hun creditcard voor?
Uit onderzoek van creditcard.nl kwam heel duidelijk naar voren waar en wanneer wij als Nederlanders gebruik maken van onze creditcards. Maar liefst 62% van de ondervraagden gaf aan dat hun creditcard alleen bedoeld is voor gebruik in het buitenland, omdat reguliere bankpassen daar niet altijd geaccepteerd worden. Er is dus maar 38% die de creditcard ook gebruikt voor uitgaven op eigen bodem.
Van deze laatste groep gebruikt 67% de kaart het vaakst voor online aankopen zoals elektronica, apps en kleding. Vervolgens worden er vooral hotelovernachtingen op eigen bodem geboekt door 48% van de respondenten. Dit wordt gevolgd door betalingen in restaurants (17%) en betalen aan de kassa (10%). Slechts 1,5% van de creditcardhouders gebruikt de kaart om gespreid te kunnen betalen, wat voor veel Amerikanen juist één van de hoofdredenen is. Nederlanders gebruiken de kaart dus vrijwel alleen functioneel, wanneer de eigen bankpas ontoereikend is voor de uitgaven die gemaakt moeten worden.
De opkomst van de creditcard
Hoewel de creditcard in landen zoals de Verenigde Staten niet meer weg te denken is, valt het in Nederland dus nog wel mee. Het lijkt erop dat we toch niet zo graag in het rood staan en betalen het liefst alles in één keer terug. Toch wordt het in bijvoorbeeld het buitenland steeds moeilijker om overal met een reguliere pinpas te betalen, waardoor veel Nederlanders toch maar een creditcard aanschaffen. Wil je een extra creditcard aanschaffen? Kijk hier bij ons artikel over de goedkoopste creditcard. Zoek je juist een voordelige manier om op reis te kunnen betalen? Bekijk hier wat de beste creditcard voor op reis is.