Ben jij benieuwd naar hoe hoog het gemiddelde jaarsalaris in Nederland is? En of jij daarboven of daaronder zit? Of waar je je precies in de statistieken bevindt? In dit artikel leggen we je uit hoe het gemiddelde jaarsalaris berekend wordt. Daarnaast vertellen we je ook het een en ander over het modaal inkomen en wat dat precies inhoudt. Zo weet jij aan het einde van dit artikel alles wat je moet weten over het gemiddelde jaarsalaris in Nederland en weet je ook wat het verschil is tussen het modaal inkomen en het gemiddelde inkomen.
Gemiddeld inkomen, (jaar)salaris en modaal inkomen
Als we het hebben over een gemiddeld inkomen, een gemiddeld salaris of het modaal inkomen, dan hebben we het over drie verschillende dingen. Het gemiddelde inkomen is bijvoorbeeld het gemiddelde van wat iedereen in Nederland verdient. Hierbij worden ook mensen die een uitkering of studiefinanciering krijgen meegerekend. Een gemiddeld salaris of gemiddeld inkomen van de werkzame mensen (actieven) wordt enkel en alleen berekend over de mensen die ook daadwerkelijk een salaris (loon uit arbeid) ontvangen. Hiervan zijn dus mensen met bijvoorbeeld een uitkering uitgesloten, zij vallen namelijk onder de groep niet-werkzame mensen (niet-actieven). Een modaal inkomen is vervolgens het loon dat het meest verdiend wordt in Nederland. Om je een idee te geven van hoe deze verschillen werken, gaan we er hieronder iets dieper op in.
Gemiddelde inkomen
Een gemiddeld inkomen kan op verschillende manieren worden berekend. Zo kan gekeken worden naar een bepaalde groep mensen, een stad of regio, een provincie, of een heel land. Wanneer er over een gemiddeld inkomen gesproken wordt, kan dit verschillende dingen betekenen. Zo kan het zijn dat werkelijke iedereen wordt meegerekend, maar het kan ook dat er onderscheid wordt gemaakt tussen actieven en niet-actieven (of de werkzame en niet-werkzame bevolking). De eerste groep bestaat uit mensen die geld verdienen door arbeid of uit een eigen onderneming, de tweede groep bestaat uit mensen die een uitkering of pensioen krijgen, of die op een andere manier geld ontvangen. Het gemiddelde wordt vervolgens (per groep) berekend door alle inkomsten op te tellen en te delen door het aantal mensen.
In 2014 was het gemiddelde inkomen onder werkzame bevolking (actieven) bijvoorbeeld 36.900 euro per jaar. Onder de niet-werkzame bevolking (niet-actieven) was dit 19.000 euro per jaar. Het gemiddelde inkomen van alle Nederlanders (toen 16.504.025) was 23.200 euro per jaar.
Zo zie je dat het gemiddelde inkomen enorm van elkaar verschilt als je het berekend over alle Nederlands, alleen werkzame Nederlanders of alleen niet-werkzame Nederlanders.
Gemiddeld jaarsalaris | Inkomen werkzame bevolking
Het gemiddelde jaarsalaris wordt berekend door alle bruto salarissen bij elkaar op te tellen en vervolgens te delen door alle werkenden. Hieruit komt een gemiddelde dat het gemiddeld jaarsalaris wordt genoemd. Deze berekening wordt vaak gebruikt om een gemiddeld salaris per beroep of bedrijf te berekenen. Om je even kort en gemakkelijk te laten zien hoe dit werkt, hebben we hieronder een berekening voor je gemaakt.
Voorbeeld:
Stel bijvoorbeeld dat een bedrijf 10 werknemers heeft, waarvan er vijf 40.000 euro per jaar verdienen. Daarnaast zijn er nog twee jaarsalarissen van 25.000 euro, een van 20000 euro en een van 16000 euro.
10 x 40.000 = 400.000
400.000 + 25.000 + 25.000 + 20.000 + 16.000 = 486.000.
486.000 / 10 = 48.600.
Het gemiddelde jaarsalaris binnen dit bedrijf zou dan 48.600 euro zijn.
Modaal inkomen
Een modaal inkomen is vervolgens weer iets heel anders. Hierbij wordt namelijk gekeken naar het bedrag dat het meest wordt verdiend. We nemen hiervoor het bedrijf uit bovenstaande berekening weer even als voorbeeld, zodat je het verschil kunt zien. Dit bedrijf heeft dus 10 werknemers, waarvan er vijf 40.000 euro per jaar verdienen. Daarnaast zijn er nog twee die 25.000 euro per jaar verdienen, een die 20.000 euro krijgt en een met een jaarsalaris van 16.000 euro. Bij het modaal inkomen wordt gekeken naar het bedrag dat het meest verdiend wordt. Binnen dit bedrijf zijn er 5 werknemers met hetzelfde jaarsalaris, terwijl de rest minder verdient. Het bedrag dat 5 keer verdiend wordt binnen dit bedrijf, is in dit geval het modaal inkomen. Het modaal inkomen van dit bedrijf is dus 40.000 euro.
NB. Dit is een vrij simpele weergave die alleen dient om je te laten zien wat het verschil is tussen het gemiddelde jaarsalaris en het modaal inkomen binnen hetzelfde bedrijf.
Modaal inkomen in Nederland
Ieder jaar wordt er een berekening gemaakt van het modaal inkomen in Nederland. Omdat het onbegonnen werk is om alle inkomsten van Nederlanders te bekijken en daaruit het meest verdiende loon te pikken, wordt er een berekening gebruikt die het modaal inkomen over het hele land berekend. Dit wordt gedaan door 79% procent te nemen van het gemiddelde inkomen per arbeidsjaar. Het bedrag dat uit die berekening komt, is het bedrag dat de doorsnee Nederlander (ook wel Jan Modaal genoemd) verdient. Dit bedrag wordt gebruikt om te bekijken wat bepaalde politieke maatregelen voor effect hebben op het inkomen en de koopkracht van de doorsnee Nederlander. Hieronder hebben we het modaal inkomen in Nederland van de laatste 3 jaar voor je op een rijtje gezet.
- In 2018 was het bruto modale inkomen 35.000 euro per jaar (inclusief vakantietoeslag). Dit komt neer op 2.701 euro bruto per maand (exclusief vakantietoeslag)
- In 2019 was het bruto modale inkomen 36.000 euro per jaar (inclusief vakantietoeslag). Dit is 2.778 euro bruto per maand (exclusief vakantietoeslag).
- In 2020 is het bruto modale inkomen 36.500 euro per jaar (inclusief vakantietoeslag). Dit is 2.816 euro bruto per maand (exclusief vakantietoeslag).
Verschillende getallen
Zoals je uit bovenstaande voorbeelden hebt kunnen zien, is er dus heel duidelijk een verschil tussen een gemiddeld (jaar)salaris en een modaal inkomen. Als we het in Nederland over een modaal inkomen hebben, dan hebben we het dus over het bedrag dat het meest verdiend wordt door de Nederlanders. Hebben we het over een gemiddeld salaris, dan kijken we dus naar het bedrag dat een werkende Nederlander gemiddeld verdiend. Hebben we het dan over een gemiddeld inkomen, dan hebben we het letterlijk over alle inkomsten die gedeeld worden door het aantal mensen.
Hoe verdien jij in vergelijking met anderen?
Als je benieuwd bent of jouw salaris hoger of lager ligt dan het gemiddelde, of dat je misschien precies goed zit, dan kun je hier op verschillende manieren naar kijken. Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld door te kijken naar het gemiddelde salaris binnen jouw beroep/functie. Op die manier krijg je een beeld van wat de gemiddelde werknemer met dezelfde functie als jij verdient, en kun je dus bekijken hoe dat in verhouding staat tot wat jij verdient. Online zijn er veel van dit soort overzichten per beroep te vinden, waardoor je die informatie gemakkelijk kunt vinden. Ook zijn er tools beschikbaar waarin je onder andere je beroep en jaren werkervaring in kunt vullen om een zo duidelijk mogelijk beeld van het gemiddelde salaris voor jouw functie te krijgen.
Gemiddeld inkomen per provincie of gemeente
Een andere manier om te zien hoe jij qua inkomen scoort, is door te kijken naar wat het gemiddelde inkomen is in de provincie of gemeente waar jij woont. Hierdoor heb je een idee of jouw inkomen aan de hoge of lage kant is, of misschien juist gemiddeld. Ditzelfde kun je ook doen per stad. De cijfers per provincie, gemeente of stad kun je online vinden. Houd er wel rekening mee dat het hier vaak enkel en alleen om een gemiddeld inkomen gaat, wat dus niets zegt over een gemiddeld salaris. Zo zul je bijvoorbeeld zien dat het gemiddelde inkomen in gemeentes waar veel studenten wonen een stuk lager ligt. In gemeenten waar veel rijke mensen wonen, is dit gemiddelde dan gelijk ook een stuk hoger.
Het gemiddelde jaarsalaris in Nederland
Het gemiddelde jaarsalaris in Nederland is het gemiddelde van wat alle werkzame Nederlands bij elkaar verdienen. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen is het gemiddelde jaarsalaris totaal iets anders dan het gemiddelde inkomen of het modaal inkomen. Het modaal inkomen is het bedrag dat het meest verdiend wordt, en het gemiddelde inkomen is het gemiddelde van alle inkomens. Als je een duidelijk beeld wilt van hoe jouw jaarsalaris scoort in vergelijking tot anderen, dan kun je dit het beste doen door naar het gemiddelde (jaar)salaris binnen jouw beroep te kijken. Alleen op die manier krijg je cijfers waar je daadwerkelijk iets aan hebt. Een andere optie is om naar de inkomsten van werkzame (actieve) Nederlanders te kijken om te zien hoeveel zij gemiddeld per jaar verdienen. Omdat deze cijfers over alle salarissen zijn berekend, dus ook over die van directeuren met een inkomen van 1 miljoen per jaar, heb je hier echter niet zo heel veel aan. Kijken naar het modaal inkomen of een gemiddeld inkomen heeft qua vergelijking al helemaal niet zoveel zin.