Mag je eten meenemen in het vliegtuig?

Mag je eten meenemen in het vliegtuig?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Zelf eten meenemen aan boord van het vliegtuig: er is meer mogelijk dan je denkt. Misschien vind je het diner van een luchtvaartmaatschappij niet lekker. Of heb je een bepaalde allergie en wil je zeker zijn dat je geen gluten, koemelk of andere bepaalde stoffen binnen krijgt. Weet jij wat je mee mag nemen aan boord? Na dit artikel ben je helemaal op de hoogte van welke voeding en dranken toegestaan zijn.


Langs de security check met eigen voedsel

Eten meenemen in het vliegtuig is toegestaan. Je mag meer meenemen dan je zou verwachten. Wanneer je je eten hebt ingepakt in je handbagage of in de koffer gaat het bij de security check mee in de reguliere controle door de scan. Zolang je eten vast is, is er niets aan de hand. Voor vloeistoffen gelden andere regels waar we later nog op terugkomen. De security check en de luchtvaartmaatschappij doen vaak niet moeilijk over het meenemen van je eigen diner of lekkere snacks. Het is vooral je bestemming waar je rekening mee moet houden.

blank


Wat mag je zoal meenemen aan boord?

Een korte opsomming van alle voedselwaren die je mee mag nemen:

  • Zelf belegde broodjes
  • Nootjes en chips
  • Snoep en koek
  • Taart en cake
  • Salades
  • Groente en fruit
  • Kaas
  • Gekookt ei
  • Vlees en vis
  • Vleesvervangers
  • Al het eten wat je op de luchthaven hebt gekocht

Strenge regels voor vloeibaar voedsel

Een broodje beenham, pasta pesto of een salade met geitenkaas mag je dus gewoon meenemen. Maar ben je van plan kwark met muesli te gaan eten of een pot honing om in het vliegtuig je boterham te smeren, dan heb je pech. Dat wordt beschouwd als vloeibare stoffen en daar gelden strikte regels voor. Vloeibaar voedsel of dranken moeten in verpakkingen van maximaal honderd milliliter zitten, allen in een doorzichtige zip locker met een inhoud tot 1 liter. In je koffer mag je wel gewoon vloeibaar voedsel inpakken.


Voor ruimbagage gelden andere regels

Gaat je koffer in het ruim van het vliegtuig? Dan gelden daar andere regels voor. Vloeibare producten mogen gewoon mee, van een flesje drank tot een pot chocopasta. Ook etenswaren kun je meenemen, let wel op dat het niet bederft onderweg. Vlieg je binnen de EU, dan is het meenemen van vlees, vis en kaas geen probleem. Buiten de EU gelden andere regels. Vlees, vis, kaas en eieren zijn vaak niet toegestaan, ook groente en fruit zijn soms verbonden. Het is geheel afhankelijk van het land van bestemming wat wel of niet is toegestaan. Duidelijk is wel dat je meer mee mag nemen in je koffer, mits deze het ruim in gaat, dan in je handbagage.


Houd rekening met regels van je bestemming

Verdiep je voor vertrek in welke voedselwaren zijn toegestaan om te importeren naar jouw bestemming. Soms gelden er strikte regels. Zo mag je naar de Galapagoseilanden bijvoorbeeld nog geen appel meenemen, om de eigen biodiversiteit niet in gevaar te brengen. In Australië wordt jouw eten streng gecontroleerd bij aankomst en ook Nieuw Zeeland heeft strenge quarantaineregels. En ga je naar Saoedi-Arabië dan moet je weten dat het daar ten strengste verboden is alcoholische dranken mee te nemen. Maar naar Dubai bijvoorbeeld mag dat dan weer wel. Zo zijn er meer landen met eigen regels.


Deze producten mag je niet meenemen

Producten die je niet mee mag nemen, verdwijnen bij de beveiliging ronde in de prullenbak. Mocht je vloeibare waren in je tas hebben die je echt niet kunt missen, stop ze dan voor het inchecken in je koffer. Heb je een fles water bij je? Leeg die van tevoren, je kunt hem na de security check op de luchthaven gewoon weer vullen bij een kraan. Een korte opsomming van producten die je niet mee mag nemen:

  • Melk, kwark, yoghurt en andere zuivel
  • Frisdrank en water
  • Thermobeker met koffie of thee
  • Alcoholische dranken
  • Jam, pindakaas, stroop en ander smeerbaar beleg
  • Sauzen

Gekruid voedsel: liever thuis laten

Bepaalde etenswaren mag je gewoon meenemen aan boord van het vliegtuig, maar of je je medepassagiers en de cabin crew er een plezier mee doet is de vraag. Wellicht heb je al eens meegemaakt op een vlucht dat iemand een sterk gekruide curry boordevol knoflook ging eten. Of kun je je de geur voorstellen van een rijk gevulde salade met blauwe schimmelkaas. Misschien geniet je er zelf van, maar je maakt er tijdens de vlucht geen vrienden mee vanwege de vieze lucht. Het komt zelfs wel eens voor dat dit soort maaltijden bij de security scan weggegooid worden uit voorzorg, zo heeft niemand overlast van de stank.

blank


Andere regels gelden voor babyvoeding

Voor babyvoeding wordt een uitzondering gemaakt, dit mag je onbeperkt meenemen. Krijgt  je baby nog de fles, dan mag je eventueel gekolfde moedermelk meenemen. Gebruik jij melk in de vorm van poeder? Dan kun je aan boord van het vliegtuig warm water krijgen. Ook potjes gepureerd eten voor je baby meenemen mag. De voorwaarde aan deze regels zijn wel dat je kind maximaal anderhalf jaar oud is. Controleer voor vertrek op de website van de luchtvaartmaatschappij wat de meest actuele regels zijn met betrekking tot voeding.


Uitzondering voor medicijnen en dieetvoeding

Voor medicijnen en speciale voeding voor een dieet worden ook uitzonderingen gemaakt. Sondevoeding, bepaalde dranken en vloeibare medicijnen, zoals een infuus, kunnen dus gewoon mee. Moet dit gekoeld worden? Geef dit van tevoren aan bij jouw vliegtuigmaatschappij. En vraag na wat de regels zijn in het vervoer van medicijnen. Vaak wordt namelijk als eis gesteld dat je kunt aantonen dat je de producten ook daadwerkelijk nodig hebt tijdens de vlucht. Een verklaring kun je van tevoren regelen bij je huisarts. Ook het land waar je naartoe vliegt kan andere regels hebben met betrekking tot medicijnen: wat in Nederland legaal is, kan elders illegaal zijn en andersom. Bereid je goed voor, want vooral met medicijnen wil je niet voor verrassingen komen te staan.


Voedsel vrij van gluten, koemelk of dierlijke producten

Wil je je eigen eten meenemen omdat je een bepaalde allergie hebt of omdat je bijvoorbeeld een veganistische levensstijl hebt aangenomen? Dan hoef je niet per se je eigen maaltijd te bereiden. Bijna alle vliegtuigmaatschappijen bieden een maaltijd aan die past bij jouw wensen en behoeften. Gluten, koemelk, noten, vegan: een aangepast diner is mogelijk. Snack en snoep dat jij wel mag eten, neem je zelf mee. Heb je een combinatie van bepaalde allergieën, doe vooraf navraag bij jouw maatschappij of ze je tegemoet kunnen komen daarin. Alle airlines zijn bereikbaar via social media en de website. Zo weet je in ieder geval zeker of je zelf iets mee moet nemen of niet.


Welk voedsel mag je mee terug nemen naar Nederland?

Worst dushi van Curaçao, roti vellen vanuit Suriname, Amaretto uit Italië of een fijne whisky uit Schotland. En wat te denken van Turks fruit of heerlijke baklava? Ieder land heeft zijn eigen lokale delicatesse of drankje. Maar mag je het zomaar meenemen naar huis? En mag dit dan in de handbagage of moet het in je koffer? Voor vloeibare stoffen gelden vaak dezelfde regels als vanuit Nederland. Verdiep je voor de zekerheid in de regels van het land waar je bent.

Importeren vanuit de EU

Je mag het volgende meenemen wanneer je reist vanuit een ander EU-land naar Nederland:

  • 110 liter bier
  • 90 liter wijn
  • 20 liter likeurwijn
  • 10 liter gedistilleerde drank
  • Kaas, worst en zuivel zijn toegestaan
  • 20 kilo vis
  • 125 gram kaviaar, mits het niet duurder is dan 430 euro

De limieten van 100 milliliter per éénheid in je handbagage gelden nog steeds bij je terugreis, een literfles drank moet dus in je ruimbagage. De hoeveelheden die hierboven genoemd worden, passen natuurlijk niet in je koffer en zul je op een andere manier moeten importeren. Maar wettelijk is het in ieder geval toegestaan.

Importeren vanuit landen buiten de EU

Voor landen buiten de EU gelden andere regels. Vaak wordt hierop streng gecontroleerd. De regels kunnen soms per land verschillen, maar op de website van de douane kun je gemakkelijk opzoeken wat wel of niet mag. Een paar algemene invoerregels zijn:

  • 16 liter bier
  • 4 liter wijn
  • 2 liter lichte likeur of likeurwijn
  • 1 liter sterke drank
  • Geen vlees, vis of zuivelproducten
  • 5 kilo groente of fruit

Ook hier geldt dat deze hoeveelheden mee moeten als ruimbagage. Alleen drank die je koopt op het vliegveld, na de douane en security check, mag je meenemen als handbagage.

Wat gebeurt er als je teveel meeneemt?

Producten die niet zijn toegestaan omdat ze mogelijk besmettingsgevaar creëren of omdat ze een gevaar zijn voor onze biodiversiteit, worden in beslag genomen. Neem je een teveel mee aan drank of voedsel dat wel geïmporteerd mag worden, dan betaal je extra accijns. Ook wanneer je minder dan 125 gram kaviaar meeneemt, maar de waarde ervan is meer dan 430 euro, betaal je accijns.



foto auteur Nellie Nijholt
Dit artikel is geschreven door Nellie Nijholt

‘Een horecaondernemer is vermoord, vandaag is op het eiland voor het eerst een stille tocht. En jij doet er verslag van.’ Stagedag 1 in de tropen tijdens mijn opleiding Journalistiek. Ik besef me dat ik goed ben in schrijven wat een ander niet kan uitdrukken. Nu, 10 jaar later, schrijf ik freelance. Mijn favoriete onderwerpen? Reizen, natuur, lifestyle en ondernemen.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag