Wat kun je doen als je overlast hebt van de buren?

Wat kun je doen als je overlast hebt van de buren?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Word je helemaal gek van de buurman die elke dag heel hard zijn muziek aanzet? Kan je er niet meer tegen dat de buren ’s nachts hun was doen? Word je krankzinnig van die blaffende hond of de klussende buren? Of kun je niet langer tegen het geschreeuw van de buren die blijkbaar niet zo’n goed huwelijk hebben? Dan kan het zijn dat je je afvraagt wat je in hemelsnaam zou kunnen doen tegen die overlast. In dit artikel vertellen we je er alles over.


Overlast door de buren

Buren zorgen regelmatig voor irritatie. Uit de cijfers blijkt dan ook dat maar liefst één op de drie Nederlanders last heeft van overlast veroorzaakt door hun buren. Denk bijvoorbeeld aan de kinderen van de buren die honderd keer per dag de trap op en af rennen. De buurvrouw die altijd hard met de deuren smijt. De buurjongen die haast elke dag aan brommers sleutelt in de tuin. Het buurmeisje dat ieder weekend haar muziek heel hard aanzet en feestjes geeft. Allemaal vormen van overlast. En dat zijn dit alleen nog maar vormen van geluidsoverlast.


Overlast komt in veel verschillende vormen

Naast geluidsoverlast zijn er nog veel meer vormen van overlast te bedenken. De boom van de buren die ondertussen zó hoog is dat jij geen zon meer in je tuin hebt. De vuilniszakken die door de buren op het pleintje voor je huis worden gedumpt. De feestgangers van de kroeg vlak naast je die tegen de gevel van je huis plassen. De buren die de hond in de tuin laten poepen en dat niet opruimen, waardoor jij zomers in de stank zit. De houtkachel in de tuin van de buren, waardoor jouw hele huis naar rook stinkt. Het zijn dingen waar je je op den duur behoorlijk aan kunt gaan irriteren, vooral als het probleem zich regelmatig voordoet.


Continu overlast

Er is een verschil tussen de buren die twee keer per jaar een feestje geven en buren die dit elk weekend doen. In het eerst geval kun je namelijk denken: joh, laat die mensen het gewoon even gezellig hebben, ik slaap morgen wel weer goed. In het tweede geval gaat die gedachtegang natuurlijk niet meer op, maar word je helemaal gek van de herrie. Wanneer je continu (of met regelmaat) overlast van je buren ervaart, wordt het tijd om daar iets aan te doen. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat jij met minder plezier in je huis woont, omdat de buren zo’n herrie, troep of stank veroorzaken. Daarom vind je hieronder een aantal handige tips voor het aanpakken van die overlast.


1. Praat met je buren

Het eerst wat je kunt doen als je last hebt van je buren, is hier met ze over praten. En ja, dat is lastig en misschien zelfs een beetje eng. Toch is dit de eerste stap in het aanpakken van de overlast. Bedenk je dat de buren misschien niet eens doorhebben dat jij zo’n overlast ervaart door iets wat zij doen. Misschien realiseren ze zich niet dat ze hard met de deur gooien, of hebben ze niet door dat die boom in hun tuin zo hoog is dat jij geen zon meer hebt. Daarom: bespreek de situatie met de buren.

Ga niet zelf ook overlast veroorzaken

Iets wat veel mensen doen als ze last hebben van de buren is zelf ook overlast veroorzaken. Ze gaan bijvoorbeeld uit frustratie ook hard met de deuren gooien. Misschien hopen ze daarmee te bereiken dat de buren denken ‘wat gooit de buurman eigenlijk hard met de deur, doen wij dat ook?’, maar de kans dat dat daadwerkelijk zo is, is klein. Ook jouw muziek expres heel hard zetten, heel hard schreeuwen of op de trap stampen om je buren terug te pakken, is niet iets wat zal werken. Sterker nog: het zal het probleem én jouw frustratie waarschijnlijk alleen maar erger maken.

Ga niet naar de buren als je boos bent

Het enige wat je dus kunt doen om de situatie op te lossen, is met de buren gaan praten. Als je van plan bent om je buren aan te spreken op de overlast die ze veroorzaken, dan is het handig als je dit niet doet op het moment dat je boos bent. Het heeft namelijk geen enkele zin om daar schreeuwend en tierend voor de deur te gaan staan, omdat ze weer eens met de deur hebben gegooid of omdat de hond weer eens staat te blaffen. Ook een boos briefje in de brievenbus doen of een berichtje sturen, is niet handig. Je kunt beter even wachten tot je kalm bent en dan naar je buren gaan om rustig met ze te praten over de overlast die je ervaart.

Maak afspraken

Heb je last van je buren omdat ze ’s morgens vroeg hun blaffende hond naar buiten doen? Omdat ze ’s avonds vaak de muziek nog aanzetten? Of omdat ze elke zaterdag de hele dag met de band aan het repeteren zijn? Dan kun je met je buren afspraken maken over deze dingen. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat ze na 22.00 uur de muziek niet meer aanzetten, of dat ze hun blaffende hond niet voor 10.00 uur ’s ochtends in de tuin laten in het weekend. Op die manier kun je ervoor zorgen dat er een compromis ontstaat. De buren kunnen evengoed doen wat ze willen, maar jij krijgt ook de rust die jij wilt.


2. (Buurt)bemiddeling

Trekken jouw buren zich helemaal niets van je aan en gaan ze gewoon door met veroorzaken van overlast? Dan zul je verdere stappen moeten ondernemen. Je kunt bijvoorbeeld aan de andere buren vragen of zij ook last hebben van de buren waar jij last van hebt. Misschien dat jullie samen met de buren kunnen gaan praten. Een andere optie is gebruikmaken van buurtbemiddeling. Hier kun je om vragen bij de woningcorporatie of eventueel bij de wijkagent. De bemiddelaar zal met jullie en de ‘lastige’ buren in gesprek gaan en zo proberen om tot een oplossing te komen.


3. De politie of gemeente

Is de overlast echt heel heftig en valt er niet met je buren te praten? Dan kun je contact opnemen met de politie of gemeente. Met wie je contact op moet nemen, hangt een beetje van de situatie af. In sommige gemeenten is er bijvoorbeeld een meldpunt voor overlast waar je terechtkunt. Online kun je hier meer informatie over vinden. Hieronder hebben we een lijstje samengesteld met veel voorkomende vormen van overlast en wie je daarvoor zou kunnen bellen.

  • Parkeeroverlast – gemeente
  • Geluidsoverlast – politie, verhuurder of gemeente, afhankelijk van het soort geluidsoverlast
  • Veel bewoners in één huis – gemeente
  • Open haard – gemeente (Bouw- en Woningtoezicht)
  • Blaffende hond – politie
  • (Zwerf)afval – gemeente

Online kun je precies vinden waar je heen moet bellen om de vorm van overlast die jij ervaart te melden. Degene met wie je belt, kan je vervolgens vertellen wat je mogelijkheden zijn. Houd er rekening mee dat als je de politie belt, dat je dan in de meeste gevallen naar het algemeen telefoonnummer moet bellen en niet naar het alarmnummer. Dat laatste nummer bel je alleen in geval van directe dreiging of gevaar.


4. Een advocaat

Blijft de overlast bestaan, ondanks dat je alles hebt gedaan om het samen met je buren op te lossen? Dan is de laatste stap die je kunt zetten het inschakelen van een advocaat om de zaak voor de rechter te laten komen. Hiervoor moet je wel bewijs hebben van de overlast. Houd bijvoorbeeld een logboek bij van de overlast waarin je de data en tijden opschrijft waarop de overlast plaatsvindt. En maak foto’s of geluidsopnamen vanuit je eigen woning of tuin, waarop bijvoorbeeld de herrie van de buren te horen is.

Probeer een rechtszaak te vermijden

Hoewel je misschien soms echt niet anders kunt, is het wel aan te raden om een rechtszaak (indien mogelijk) te vermijden. Vooral als je in de buurt blijft wonen waar je woont. Met het aanspannen van een rechtszaak zullen de buren namelijk echt niet blij zijn, wat ervoor kan zorgen dat de sfeer in de buurt nog vervelender wordt. Daarnaast duurt een procedure vaak heel lang, waardoor het ook een hoop stress oplevert. Een rechtszaak is dus echt een laatste optie.


Buren die overlast veroorzaken

Overlast door je buren is een bekend probleem. Er zijn dan ook een hele hoop Nederlanders die hier last van hebben. Hoewel je buren je het bloed onder de nagels vandaan kunnen halen, is het toch aan te raden om zo kalm mogelijk te blijven en met ze in gesprek te gaan. Blijf hierbij rustig en netjes en probeer samen tot een oplossing te komen. Lukt dat niet? Dan kun je altijd gebruikmaken van bemiddeling. Als dat ook niet werkt, dan kun je de politie of de gemeente inschakelen. Zij kunnen je buren aanspreken op hun gedrag en helpen de situatie op te lossen. Blijft het probleem daarna toch nog bestaan? Dan is de laatste optie het inschakelen van een advocaat om de zaak voor de rechter te laten komen. Houd er wel rekening mee dat dit een hoop tijd en geld kan gaan kosten en dat dat écht een laatste optie is.


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag