Waarom beleggen in olie?

Waarom beleggen in olie?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Olie. We gebruiken het overal voor en het wordt met de tijd enkel maar schaarser. Olie wordt daarom ook niet voor niets wel eens het zwarte goud genoemd. Beginnen met beleggen in olie kan een prima besluit zijn en wellicht dé oplossing vormen nu de spaarrekeningen bij de banken je vermogen allang niet meer laten groeien. In dit artikel leggen we je uit waarom je zou moeten investeren in olie en vertellen we je ook hoe je dit het beste kunt doen.

Waarom olie een interessante belegging is

Olie wordt natuurlijk niet voor niets het zwarte goud genoemd. Olie geldt als één van de belangrijkste grondstoffen en is daarmee bepalend voor de algehele gezondheid van de complete economie. Althans, nu nog. Olie wordt tenslotte steeds schaarser en door de verregaande technieken komen er steeds meer alternatieven voor olie op de markt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan elektrische auto’s die een revolutie teweeg aan het brengen zijn momenteel. Dit is ook wel nodig, want de verwachting is dat binnen nu en 40 jaar de olie die uit de aarde wordt gewonnen simpelweg op is. De kraan gaat dicht en zoals elke belegger of investeerder weet: vraag en aanbod bepalen de prijs en daarbij is schaarste je grootste vriend. Mits je op tijd bent ingestapt natuurlijk en juist daarom is het slim om nu op de (geld)trein te springen nu het nog mogelijk is.


Nóg een reden waarom je moet investeren (in olie)

Een andere reden om nu te beginnen met investeren (in olie), is terug te vinden in de bankensector. De rente op je spaarrekening is historisch laag. En de verwachting is dat dat op korte termijn niet zo 1-2-3 positief gaat veranderen. Wie een beetje kan rekenen weet inmiddels wel dat het voor de gewone burger zelfs ongunstig is om je vermogen op de spaarrekening te stallen. Met de stijgende inflatie wordt het saldo op de spaarrekening beetje bij beetje opgegeten. Hetgeen je juist NIET wilt zien als je aan het sparen bent natuurlijk. Investeren, al dan niet in olie, kan daarbij een oplossing zijn. Door slim te beleggen groeit je kapitaal jaarlijks in plaats van dat het stukje bij beetje opgegeten wordt. Wie denkt dat je een professional moet zijn of honderdduizenden euro’s in bezit moet hebben om te kunnen handelen in olie, heeft het mis. Zelfs met relatief lage investeringen kun je dankzij het hefboomsysteem als particulier handelen op de beurs en tegenwoordig kan dit dus gewoon vanuit je luie stoel in de woonkamer. Lang leve het internet!


Beleggen in olie in de praktijk

Beleggen in olie is allang niet meer alleen voor de grote bedrijven en de snelle Wallstreet-jongens. Echt iedereen boven de 18 kan beleggen. In olie, maar ook in tal van andere zaken zoals aandelen, valuta of opties. We zullen ons in dit artikel beperken tot het beleggen of handelen in olie, maar in alle gevallen doe je dit beleggen of handelen via een online broker. Je gaat tenslotte niet zelf naar een olieraffinaderij om een paar vaten olie in te slaan. Je doet dit via een tussenpersoon en deze noemen ze in vaktermen de broker. Via deze broker koop je tegen een bepaalde waarde een contract. Stijgt de prijs van een vat olie? Dan groeit je geïnvesteerde kapitaal. Wanneer de prijs van een vat olie daalt, slinkt logischerwijs het geïnvesteerde bedrag. Daarom los van de disclaimer onder dit artikel, hier nog maar een keer apart:

“Investeren, beleggen en handelen (in olie) brengt risico’s met zich mee. Investeer nooit geld in een tradingaccount dat je niet kunt missen. Je kunt het geïnvesteerde bedrag ten alle tijden in zijn geheel of gedeeltelijk verliezen. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Dik.nl is niet aansprakelijk voor eventuele verliezen die geleden worden a.d.h. van dit informatieve artikel.”

Dit gezegd hebbende: investeren, beleggen of handelen in olie kan op twee manieren:

  • indirect
  • direct

Indirect beleggen in olie

Indirect beleggen in olie kan door aandelen te kopen van beursgenoteerde oliemaatschappijen zoals bijvoorbeeld Shell of BP. Je investeert dan niet direct in olie, maar doordat het bedrijf waarin je investeert wél bezig is met olie beleg je er toch in. Het nadeel hiervan is dat je dus ook randzaken rondom het bedrijf in overweging moet nemen. Denk bijvoorbeeld maar terug aan de olieramp van BP in de Golf van Mexico (2010). Deze gebeurtenis zorgde voor veel maatschappelijke onrust en deed de koers van het aandeel kelderen. Natuurlijk heb je hier geen vat op, maar het is wel iets dat je in overweging zal moeten nemen. Doorgaans is dit tenslotte een belegging voor de langere termijn en zal je dus goed na moeten denken in welke oliemaatschappij je precies wenst te investeren.

Direct beleggen in olie

Via de eerder genoemde broker (een platform dat in Nederland veel wordt gebruikt is bijvoorbeeld Plus500) kun je ook direct beleggen in olie. Je investeert dan letterlijk in vaten olie. Geen zorgen; hierbij gaat het om het verschil in prijs tussen inkoop en verkoop van de contracten. Ze komen de vaten olie niet bij je voordeur neer zetten. Direct investeren in olie kan wederom op twee manieren:

  • short term (daytrading)
  • long term (beleggen)

Korte termijn

Vraag en aanbod zijn altijd aan elkaar onderhevig. En aan andere zaken. De prijs van een vat olie fluctueert daarom altijd en kan door een (belangrijke) gebeurtenis sterk stijgen of dalen. Precies rond deze prijsstijgingen of dalingen slaan daghandelaren (daytraders) hun slag. Ze speculeren op de prijs zodra er belangrijk nieuws naar buiten komt zoals bijvoorbeeld belangrijke jaarcijfers. Maar bijvoorbeeld ook wanneer er een conflict ontstaat in een land dat olie exporteert. Denk hierbij maar terug aan de periode van onrust in Libië ten tijde van Khadaffi. In die periode steeg de prijs van een vat olie enorm omdat men speculeerde dat andere landen het gat dat ontstaan was in de olieproductie, niet konden opvullen. Er zijn heel wat mensen in een korte periode flink wat rijker geworden door slim te investeren in olie rondom die tijd. Dit betekent dus wel dat een daytrader dag en dagelijks bezig is met de markten en het nieuws dat naar buiten gaat komen. Voor de ‘gewone man’ die graag belegt in olie zonder er zelf al teveel mee bezig te zijn waarschijnlijk niet de allerbeste optie. Lucratief? Dat dan weer wel!

Lange termijn

Alhoewel de prijs van olie in korte tijd sterk kan stijgen of dalen door bijzondere gebeurtenissen, zit er wel een bepaalde lijn in de prijs van een vat olie. Voor de toekomst zal dit een stijgende lijn zijn op de langere termijn. De vraag wordt alsmaar groter (bijvoorbeeld vanwege opkomende economieën als China) terwijl het aanbod (de aarde raakt hoe dan ook een keer uitgeput) alsmaar kleiner wordt. Logisch dus dat de prijs over de tijd alleen nog maar zal stijgen en het dus voor de belegger die over de langere termijn wilt investeren (en zelf niet al teveel tijd wilt kwijt zijn aan zijn belegging), nu de juiste tijd is om er mee te starten. Vorig jaar kwam een vat Brent olie bijvoorbeeld niet onder de 36 euro en niet boven de 57 euro. Dit zijn koopjes als je het vergelijkt met de periode rond Khadaffi in 2011 toen een vat Brent olie gemakkelijk € 125 per vat kostte. Voor de toekomst zal een vat Brent olie waarschijnlijk meer gaan kosten dan in de tijd van Khadaffi en waarschijnlijk ook nog wel ten tijde van vlak voor de wereldwijde crisis in 2008. Op het hoogtepunt betaalde je toen bijna 150 euro voor een vat olie. Stel je eens voor als je toentertijd kon verkopen terwijl je zelf was ingestapt op 36 euro!


Disclaimer

De toon in dit artikel is enthousiast. De vooruitzichten zijn er immers ook naar. Logica vertelt ons dat de prijs van een vat olie enkel nog maar zal stijgen in de toekomst. Maar logica gaat niet altijd op als het om handelen en beleggen gaat. Logica is het om – enkel en alleen – geld te investeren in de markt als je dit geld kunt missen. Als je geld gaat inleggen waar je kinderen van moeten eten of waarvan je eigenlijk je hypotheek zou moeten betalen, ben je verkeerd bezig. Bij investeren en beleggen (in olie) lijkt de sky vaak de limit, maar meer dan eens kregen zwart-goud-zoekers het deksel op de neus en zagen hun vermogen in secondes verdampen. Wees dan ook wijs als je besluit om te gaan beleggen in olie en neem geen onnodige risico’s als je niet in staat bent om de consequenties ervan te dragen. Dik.nl is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor beslissingen die je hebt genomen (en eventuele verliezen die je hebt geleden) nadat je dit artikel hebt gelezen.


Let op: De informatie in dit artikel is puur informatief en niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De inhoud in het artikel is gebaseerd op de mening van de redacteur van het artikel.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beleggen Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag