Top 11 museums in Groningen

Top 11 museums in Groningen

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

De provincie Groningen kent een rijke historie en cultuur dat terug te zien is in de verschillende musea. Op veel plekken in de provincie zijn schitterende kunstwerken en oude gebruiksvoorwerpen te bezichtigen. Het hoge noorden kent een grote variatie in het museumaanbod. Naast de allerbekendste; het Groninger Museum waar jaarlijks verschillende hoogstaande exposities worden getoond, zijn er nog veel meer pareltjes van musea te vinden. In dit artikel vind je de leukste, mooiste en interessantste musea in de gehele provincie Groningen. Kijk je ogen uit!


Groningen staat bekend om haar prille studentenuitstraling, de Martinitoren, de ellenlange gaswinning inclusief de politieke discussie van de afgelopen jaren, de eierbal én het Groninger Museum. Dit laatstgenoemde culturele en kunstzinnige uithangbordje van de provincie laat zien waar cultureel Groningen toe in staat is. Neem bijvoorbeeld de tentoonstellingen van wereldberoemde creatievelingen: David Bowie, Rodin en Chihuly. Naast dit grootste museum hebben ook de kleinere musea in Groningen meer dan genoeg te bieden zoals tekeningen van Rembrandt en verschillende opgravingen met betrekking tot de Noordelijke zeevaart. Genoeg te ontdekken dus!

Naast musea zijn er ook architectonische pareltjes in de stad te vinden zoals het gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Net als poppodia Vera waar bands als Nirvana, U2, Pearl Jam en Slayer hebben gestaan. Al met al genoeg redenen voor kunstliefhebbers om af te reizen naar het hoge noorden om een flink portie kunst en cultuur te snuiven! Hierbij de topmusea in Groningen.


1. Groninger Museum

De onbetwiste nummer één in het rijtje is het Groninger Museum. Wanneer je met de trein naar Groningen afreist kom je eerst het schitterende oude stationsgebouw tegen, wanneer je een paar meter verder loopt zie je direct het Groninger Museum. Deze moderne bokkige en gedurfde architectuur heeft veel stof doen opwaaien tijdens en na de bouw in 1994. Ieder vindt het er zijn of haar eigen van, maar men is het er unaniem over eens dat het museum ongekend mooie tentoonstellingen binnenhaalt van internationaal topniveau, zoals die van Rodin en over het leven van David Bowie. Ieder jaar weten ze weer te verassen met een unieke collectie kunst waar mensen uit heel Nederland en daarbuiten op af komen.


2. Noordelijk Scheepvaartmuseum

Noord-Nederland heeft een ongekend rijk scheepvaartverleden. Bijna alle grote handel ging via enorme schepen. Hier werd goud geld mee verdiend, maar een groot deel van het leven op zee doorbrengen was ook zwaar. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum kom je alle facetten van het leven op zee tegen. Er zijn zowel oude voorwerpen en motoren te zien als miniatuurschepen, foto’s en 3D-beelden. De collectie, wat op het eerste oog niet heel bijzonder lijkt, is wel degelijk te moeite waard, zowel voor kinderen als volwassenen is er genoeg te zien en te doen. Bijna negentig procent van 140 beoordelingen bestempelt het museum als ‘heel goed’ of ‘uitstekend’.


3. Museum Møhlmann

Dit particuliere landelijke museum in Appingedam toont voornamelijk realistische schilderkunst. Daarnaast hebben ze ook middeleeuwse voorwerpen en brieven. Het bijzondere van dit museum is dat het totaal op eigen benen staat zonder subsidiegeld. De vaste en grootste collectie is die van Nederlandse kunstschilder Rob Møhlmann. De schilderijen betreffen vooral stilleven en zijn realistisch van aard, al wil hij zichzelf en zijn eigen werk niet in een hokje plaatsen. Schilderijen van deze autodidact zijn klein en groot terug te vinden in het gelijknamige museum. Daarnaast zijn werken en manuscripten van Arya Plaisier, Jan Mankes en Johannes Cornelis Busé te zien. Veel mensen vinden dit museum verrassend interessant en leuk. Volgens velen hoort dit museum dan ook bovenaan te staan. Dat zegt genoeg!


4. Universiteitsmuseum

Het universiteitsgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen is veruit het mooiste gebouw van de stad Groningen. Deze op een na oudste universiteit van Nederland heeft een adembenemende architectuur en authentieke stijl van binnen. In het museum zelf vind je talloze oude voorwerpen, gerenommeerde wetenschappelijke collecties en vaak tentoonstellingen met actuele thema’s zoals ‘gezondheid door de eeuwen heen’. Een ander voordeel is dat het museum voor iedereen gratis te bezoeken is. Voor kinderen zijn er een aantal interactieve onderdelen te vinden wat het voor hen ook leuk maakt.


5. Abel Tasman museum

Wie kent ‘m niet? Abel Tasman, dé wereldberoemde ontdekkingsreiziger uit Nederland die is geboren in het Groningse Lutjegast. Deze imposante schipper krijgt in dit museum een groot podium. Je zult al snel merken dat Tasman een onschatbare waarde heeft wat betreft ontdekkingsreizen. Zo ontdekte hij tijdens zijn grote reis onder andere Tasmanië en Nieuw-Zeeland. Daarnaast dreef hij handel in het hedendaagse Australië. Tasman was soms meer dan 4 jaar op reis. Alles over het leven van deze bijzondere man vindt je in het Abel Tasman museum in Lutjegast.


6. Noorderlicht fotogalerie

Voor wie van fotografie houdt is dit museum smullen. Noorderlicht Photogallery is een vaste expositieruimte voor documentaire fotografie. Veel jong lokaal talent kan hier zijn of haar kunsten tonen. De onderwerpen beperken zich niet tot Nederland, maar gaan vaak de grenzen over. Denk bijvoorbeeld over een expositie over de vluchtelingencrisis of ‘ontmoetingen langs de Yangtze’. Al met al een schitterend podium voor jong fotografietalent.


7. Grafisch museum

View this post on Instagram

Nog een weekje en dan is de inzending voor LinoBattle gesloten. Benieuwd of wil je inspiratie doen voor je eigen lino? Kom dan een kijkje nemen in GRID Grafisch Museum in Groningen. Op 8 november opent de expositie Ode aan de Lino en zijn alle inzendingen van de LinoBattle te bewonderen. Een aantal van deze inzendingen zie je op de foto! Wil je ook meedoen? Dat kan nog tot 15 november. Wat moet je doen? Maak een linosnede in het thema ‘promotie’, druk deze af op A5 papier en dien hem in bij het museum of per post. Meer weten over de LinoBattle? kijk op onze website! De wedstrijd is voor jongeren onder de 20. (Foto @nienkemaat) #odeaandelino #lino #linoprint #linocut #artistsoninstagram #handmade #graphicart #art #deploeg #museum #groningen #wedstrijd #myart #avantgarde #artdaily

A post shared by GRID Grafisch Museum Groningen (@gridgroningen) on

Tijdens een boeiende tijdreis krijg je in dit museum alle informatie over de geschiedenis van de drukkunst. Naast het zien van video- en fotomateriaal mag je zelf ook iets afdrukken met een oude machine. Vooral voor kinderen is dit een leuke bijkomstigheid. Het is imposant om te zien hoe hoeveel apparatuur met verschillende technieken er in het verleden gebruikt zijn. Allemaal kun je ze van dichtbij bekijken. Soms worden ze zelfs gedemonstreerd. Dit interactieve museum heeft soms ook bepaalde tentoonstellingen met thema’s. Houd daarvoor hun website goed in de gaten.


8. Museum De Barcquen

Het schitterende Groningse plaatsje Bourtange kent een rijke geschiedenis met verschillende vestingsfondsen. Er zijn talloze oude gebruiksvoorwerpen, kanonnen, kogels, keukengerei en diverse wapens te zien. Daarnaast zie je veel oude prenten, foto’s en vooral veel informatieborden. Het leukste van dit museum is het feit dat één van de oude barakken ooit een onderdak voor soldaten was. Nu is een zo’n barak weer ingedeeld als toen. Je komt dus terecht in een oud soldatenverblijf. Ook voor kinderen ontzettend leuk en spannend.


9. Visserijmuseum Zoutkamp

In het Groningse Zoutkamp is visserij al sinds jaar en dag ongekend belangrijk. In dit hippe museum maak je een tijdreis door de wereld van Groningse vissers. Je komt te weten wanneer ze visten, hoe ze dat deden en wat de visserij voor de gemeenschap betekende en nog steeds betekent. Het is zelfs mogelijk om even mee te gaan op een vissersboot en dan een mooi verhaal aan te horen. Voor jong en oud een leuke, maar vooral interessante belevenis.


10. Openluchtmuseum Het Hoogeland

Naast visserij speelde landbouw door de jaren heen in Groningen een zeer belangrijke rol, met name in en rondom de omgeving Warffum waar het museum gevestigd is. Maar hoe ging men toen te werk en hoe zag een typisch plattelandsdropje er begin 1900 uit? Dat kom je allemaal de weten in het openluchtmuseum Het Hoogeland. Waan je in de wereld van een vroegere agrariërs en zie wat voor leven men toen had. Niet alleen het boerenleven maar ook school, ambacht enzovoorts. Dit museum is zeker de moeite waard. Kies bij voorkeur wel een dag uit met goede weersverwachtingen!


11. Veenkoloniaal Museum

In dit museum zijn veel voorwerpen verzameld uit de tijd van vervening, de opkomst van de landbouwindustrie en de zeevaart. Vooral de zeevaart had een groot aandeel in de bloeiperiode van de veenkoloniën. In de 19e eeuw kwam meer dan de helft van de Nederlandse vloten naar Groningen voor handel. Wat betreft de veenkoloniën zelf is ook veel terug te zien in het museum. Bijvoorbeeld de beginnende stro-industrie, aardappelmeelfabrieken enzovoorts. De ontwikkelingen die in die tijd plaatsvonden zijn kenmerkend geweest tot op de dag van vandaag.


Conclusie

Groningen is meer dan een leuke jonge studentenstad dat altijd leeft. De gehele provincie zit vol culturele hoogstandjes met een flink portie variatie. Dit komt mede door een rijke en roerige geschiedenis. Voor ieder zijn of haar wil is er een prachtig museum te vinden. Ondanks dat het voor veel mensen een flink stuk rijden is, is het absoluut de moeite waard. We beloven je dat je geen spijt zult krijgen! Veel plezier.



foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag