Hoe kun je overnachten op Schiphol?

Hoe kun je overnachten op Schiphol?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Heb je te maken met een extreem vertraagde vlucht? Of vlieg je ‘s ochtends zeer vroeg? Dan is het een goede uitkomst om op of zeer dichtbij Schiphol te overnachten. Dit kan zowel primitief op een bankje als in hotels op en nabij de luchthaven. De situatie waarin je je waarschijnlijk bevindt is verre van ideaal, maar gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om de uren, hopelijk slapend, door te komen. Zo is het bij sommige hotels op Schiphol mogelijk om per uur te betalen, zo ben je niet de volle mep kwijt. Daarnaast zijn er voldoende hotels met shuttleservice te vinden die er voor zorgen dat je na het overnachten weer op tijd bij het vliegveld bent. In dit artikel bespreken we alle mogelijke opties om op Schiphol te slapen. 


Ligstoelen, bankjes of op de grond

Voor veel mensen is het financieel niet haalbaar om een hotel te bekostigen. Een (vlieg)reis is immers vaak al duur genoeg. Gelukkig zijn er op Schiphol genoeg alternatieven om ergens anders zo veel mogelijk nachtrust te pakken. De luchthaven kent namelijk verschillende loungehoeken en banken zonder leuningen. Toch is het soms lastig een plekje te vinden, omdat de loungeplekken populair zijn onder reizigers die ‘s nachts een oogje toe willen doen. Bovendien zijn de meeste plekken waar je kunt slapen ‘achter de douane’. Daarvoor moet je dus eerst hebben ingecheckt en dat kan niet altijd zo bijtijds. Wanneer je alleen handbagage mee hebt kun je je ver van te voren inchecken en makkelijk door de douane. De kans om dan wat slaap mee te pakken is groot.

Zoek een plekje

Heb je besloten geen hotel te boeken maar op alternatieve wijze een plekje te zoeken voor de nacht? Dan is het zaak om op zoek te gaan naar een goed plekje. Afhankelijk van je meegenomen bagage is dit voor of achter de douane. Als je alleen handbagage hebt raden we je aan om eerst in te checken en daarna een loungehoek of bankje te zoeken. Heb je meer bagage mee, dan is het vaak niet mogelijk om ver van te voren in de checken en door de douane te komen. In dat geval zul je een plekje voor de douane moeten zoeken. Dit is doorgaans eens tuk lastiger, omdat de luchthaven niet wil dat iedereen (daklozen) overnachten op Schiphol. Daarnaast dien je daar beter op je bagage te letten wanneer je slaapt.

Voor de douane

Probeer een bankje zonder leuningen te vinden. Deze staan verspreid over de hele luchthaven, maar de meeste bankjes hebben wel leuningen. Er zijn ook rondje bankjes en massagestoelen te vinden, hierop zou je ook kunnen zitten/liggen. De vraag is alleen of het luchthavenpersoneel je niet wegstuurt. Dit gebeurt soms, maar lang niet altijd. Vooral niet als je de situatie uitlegt en je boarding pass kan laten zien. Vooral ‘s nachts is dit vaak geen punt.

Zorg in ieder geval altijd dat je jouw belangrijkste spullen in een tasje onder je kleren draagt, zodat je niet tijdens je slaapje bestolen wordt. Dit is het laatste wat je wil! Toch komt dit aardig vaak voor, dus wees je daar bewust van. Misschien is het dan toch zelfs beter een hotel te overwegen, maar die keuze ligt uiteraard bij jouzelf.

Heb je geen plekje gevonden? Dan is het zaak om te wachten tot je kunt inchecken. Doe dat direct als dat kan en ga snel door de douane. Achter de douane zijn namelijk veel betere plekken om je ogen te sluiten!

Achter de douane

Heb je alleen handbagage mee en/of ben je ingecheckt? Dan is de kans groter dat je een plek vindt waar je prima kunt slapen. Er zijn namelijk verschillende loungehoeken met ligstoelen geplaatst. Speciaal voor mensen die een poosje moeten wachten op hun vlucht. Het enige vervelende is alleen dat deze stoelen aardig vaak bezet zijn. Mocht dat zo zijn dan kun je altijd dichtbij de loungehoek op de grond bijvoorbeeld een handdoek neerleggen en een dikke trui als kussen gebruiken. Dit is een prima optie. Je voelt je namelijk ook eens stuk rustiger en veiliger omdat je de douane al door bent. Zelf heb ik daar ook eens uren doorgebracht door een vertraagde vlucht en ik heb prima op de grond tegen een muur een paar uur kunnen slapen. Op plattegronden van Schiphol kun je vaak zien waar deze loungehoeken te vinden zijn. Mocht je het nog niet vinden dan kun je altijd een medewerker vragen. Later dit artikel in het hoofdstuk ‘locaties’ vindt je goede plekken.

Een ander optie is om ‘s nachts naar kindergedeelten bij restaurants te gaan. Bij een van de Burger Kings na de douane is er een hoek te vinden met genoeg plek om te liggen. In de nacht is daar bijna nooit iemand, dus kun je rustig slapen. Wanneer daar nou wel mensen met kinderen zijn is het uiteraard niet netjes om er te gaan slapen. Kijk daar dus wel even goed naar.

Kostbare spullen

Het is best tricky om daadwerkelijk in slaap te vallen op een luchthaven. Je bagage ligt dan namelijk letterlijk voor het oprapen. Dieven kunnen zo gemakkelijk toeslaan, vooral voor de douane. Daarom is het aan te raden om je kostbaarste spullen in een tasje onder je kleren te doen. Het zit misschien wat oncomfortabel, maar het is wel de moeite waard. Als je je paspoort verliest ben je namelijk nog veel verder van huis. Een andere zeer handige optie, voor zowel voor als achter de douane is om touw aan te schaffen. Het klinkt misschien raar, maar werkt uitstekend. Maak jezelf ‘vast’ aan de koffer(s) die je naast je liggen, bijvoorbeeld via je broek. Op deze simpele manier kunnen mensen niet zomaar je koffer stelen terwijl jij aan het slapen bent, je wordt dan namelijk wel wakker omdat je het voelt! Met deze slimme manier hoef jij je geen zorgen meer te maken over je spullen en kun je rustig een paar uurtjes slapen. Vergeet niet je wekker zeer luid te zetten! Straks mis je je vlucht.

Een ander manier om je kostbare spullen te beschermen is om na elkaar te slapen. Dit kan uiteraard alleen als je met nog iemand bent. Zo kan de een slapen, en de ander de spullen in de gaten houden. Na een uur wissel je de taken om. Niet ideaal, maar wel veilig! Zoek desnoods contact met een andere reiziger die ook vertraging heeft en/of op de luchthaven overnacht. Wellicht vindt hij/zij het ook een goed idee.

Locaties

Op Schiphol zijn verschillende rustzones waar je wellicht een plekje kunt vinden om te overnachten. We hebben een aantal locaties waarvan het vermoeden bestaat dat ze geschikt zijn om te overnachten. Ligstoelen zijn te vinden bij gate D, E en C. Vooral bij gate D is een uitstekende overnachtingsplek waar vaak meerdere reizigers die willen slapen te vinden zijn. Bankjes zonder leuningen vind je bij bij de McDonald’s in Lounge 3 helemaal op de bovenste verdieping. Bij eetgelegenheid LEON zijn ook fijne stoelen te vinden. Ook bij vertrekhal 2 kun je goed in een hoekje slapen.

Weet jij nog meer plekken waar je kunt slapen op Schiphol? Laat het ons weten via info@dik.nl

Overige tips

  • Slapen op een luchthaven is niet bepaald comfortabel. Je krijgt te maken met omroepgeluiden, piepjes, pratende mensen, voetstappen, airconditioner en wellicht een stijve nek als je geen kussen hebt. Daarom raden we aan om ergens een nek kussen te kopen, oordoppen en misschien een slaapmasker. Dit zorgt ervoor dat je wat meer nachtrust kunt pakken. Let echter wel goed op je waardevolle spullen.
  • Zorg ervoor dat je weet waar de beveiliging is. Zijn er camera’s? Worden jij en je bagage in de gaten gehouden? Dit kan je een stuk veiliger gevoel geven. Vraag desnoods aan personeel waar je het best veilig kunt slapen. Ze weten ongetwijfeld wel een plekje.
  • Ga liggen bij andere reizigers die overnachten. Om allemaal samen te verzamelen geeft een rustig en veilig gevoel. Je voelt je zo niet raar omdat jij de enige bent die willekeurig ergens slaapt.
  • Uiteraard is het zaak om een wekker te zetten. Zet meerdere wekkers met een hoog volume. Mochten deze op een of andere bijzondere wijze niet af gaan, is er gelukkig altijd luchthaven personeel dat vaak  iedereen wakker maakt wanneer de vluchten weer gaan.
  • Drop je bagage bij een inleverpunt waar ze voor een geld jouw koffers veilig bewaren. Zo hoef je je ook geen zorgen te maken over je waardevolle spullen!
  • Zin om een lekker doucheje te pakken na je overnachting op Schiphol? Dan kun je terecht bij Mercure Hotel en Yorel. Dit kost rond de twintig euro, maar dan heb je wel een moderne douche, shampoo en een handdoek. Gratis douchen kan ook, maar dan dien je wel een eigen handdoek en shampoo mee te nemen. Deze vind je bij lounge 2 naast de MAC store.

Hotels op Schiphol

Geen zin om oncomfortabel op de luchthaven te slapen? Dan kun je altijd nog een hotel pakken op de luchthaven zelf, mits er plek is uiteraard. Dit is vaak wel aan de prijzige kant, maar dan heb je wel een heerlijk bed en een eigen badkamer. Een voordeel is dat je vaak ook per uur kunt betalen. Dus als je even vier uurtjes wil slapen kan dat ook! In dit hoofdstuk laten we je kennis maken met de twee hotels op luchthaven Schiphol.

Yotel

In lounge 2 vind je YotelAir. Het fijne van dit hotel is dat je een slaapcabine per blok van vier uur kunt boeken. Voor vier uur betaal je ongeveer €60,-. Een hele nacht slapen kost vaak rond de €100,-. De prijzen kunnen fluctueren, dus houd de website goed in de gaten. Bedenk wel dat iets meer betalen vaak nog voordeliger is dan een hotel vlakbij Schiphol te zoeken. Je zit dan namelijk soms met taxikosten.

Yotel is niet een hotel dat je gewend bent. Het is een budgethotel met zogenoemde slaapcabines. De compacte kamers zijn een stuk kleiner dan normale hotelkamers, maar hebben wel een uitstekend bed en eigen douche. Het is een betaalbare optie voor mensen die willen overnachten in het hart van de luchthaven. Er zijn zowel één, twee als vierpersoonskamers beschikbaar. In iedere kamer heb je WiFi, een televisie, badkamer en een klein tafeltje. Sommige mensen vergelijken deze slaapcabines met slaapruimten in een cruiseschip. Goed en betaalbaar!

Mercure hotel

Op de eerste verdieping bij lounge 3 (achter de douane) vindt je het Mercure hotel. De ingang is tussen gate F en E. Dit drie sterrenhotel biedt een portie luxe zoals een goed bed, een douche, een stille kamer WiFi, eigen temperatuurregeling, en een klein bureau. Je kunt zowel voor overdag als ‘s nachts een kamer boeken. Per uur is niet mogelijk bij dit hotel. Wanneer je wil inchecken dien je wel een paspoort en vliegticket te tonen. Kosten voor een dag of nacht zijn ongeveer €100,-.


Hotels op loopafstand Schiphol

Geen plek meer bij de twee hotel op de luchthaven? Of kies je liever een andere dichtbij? Dan zijn er godzijdank nog drie hotels op loopafstand van luchthaven Schiphol. Ideaal voor de reiziger die ‘s ochtends vroeg reist, flinke vertraging heeft of na een lange reis eerst even wil bijkomen in een hotel. In dit hoofdstuk lees je alles over hotels op loopafstand van Schiphol Amsterdam.

Sheraton

Heb je behoefte aan luxe? Dan is Shareton Amsterdam Airport Hotel de juiste keuze. Dit viersterrenhotel zorgt er voor dat jij helemaal in de watten wordt gelegd en heerlijk kunt bijkomen na een lange reis of voordat je op reis gaat. Via een overdekte looproute wandel je in vijf minuten van de luchthaven naar het hotel. Zoals gezegd is het een prijzig hotel, maar daar krijg je wel veel voor terug. Zo heb je geen last van lawaai, heb je geweldige matrassen, een mooie bar, café, spa, fitnessruimte en een lounge. Alles wat je maar kunt wensen dus. Qua kamers heb je ook veel mogelijkheden. Van luxe kamers tot een complete suite met kingsize bed. De prijs per nacht begint bij een grove €150,-.

Hilton

Over luxe gesproken; Hilton hotel Amsterdam Airport is een schitterend gebouw op een kleine tien minuten lopen van de luchthaven. Dit vier sterrenhotel heeft net als Sheraton alles wat je maar kunt wensen. Er zit een restaurant in, een enorme lobby, businesscenter, lounge, spa, fitnessruimte en cocktailbar. Daarnaast laten de kamers ook niets te wensen over. Prijzen liggen tussen de €250,- en €1.000,- per nacht.

CitizenM

Terug naar de wat lagere prijzen! CitizenM is een hip hotel met basiskamers. Verwacht geen luxe, extreem goede bedden en een grote kamer. Alles is vrij simpel, maar wel schoon en vooral heel gezellig. De hotellobby heeft een huiskamersfeer waardoor het hotel erg relaxt aanvoelt. Qua kameraanbod heb je niet zo veel keuze. Er zijn namelijk uitsluitend kamers met tweepersoons bedden. Wel kingsize bedden gelukkig! Daarnaast heb je een bureautje en een badkamer. Prima voor een nachtje toch? Uiteraard kun je in dit hotel ook eten, drinken, loungen en gebruik maken van gratis WiFi. Met een beetje geluk betaal je nog geen honderd euro per nacht.


Hotels met gratis shuttle van en naar Schiphol

Zijn de hotels op Schiphol of loopafstand daarvan vol of te duur? Dan kun je altijd nog een van de hotels boeken met een gratis shuttle service, mits je daar de tijd voor hebt. Op deze manier wordt je gratis heen en weer gebracht. Ideaal toch? In dit hoofdstuk vind je alle hotels vlakbij het vliegveld met een gratis shuttleservice.

Ibis Budgethotel

Op een minuut of 8 rijden van Schiphol staat een Ibis hotel. Misschien ken je dit hotelketen wel. Het staat bekend om haar simpele uitstraling en goedkope prijzen. Je kunt een zeer basic kamer verwachten met normale faciliteiten, zoals een tweepersoons bed, badkamer, lounge, televisie en gratis WiFi. Het fijne is dat ze je gratis van en naar de luchthaven brengen. Iedere twintig minuten gaat een shuttleservice. Prijzen beginnen bij €75,-. Een zeer goede optie dus als je niet zo veel te besteden hebt.

Van der Valk A4

Bij van der Valk zit je altijd goed. Dit viersterrenhotel staat al jaren bekend om haar oerdegelijke service, fijne kamers, goede sfeer en prima eten. Het fijne van dit hotel is dat er een gratis shuttleservice naar de luchthaven is. Er zijn verschillende kamers te boeken van één tot vier personen. Het hotel heeft tevens een zwembad, sauna, stoombad, ligstoelen, atletiekbaan en nog veel meer. Zeer geschikt om de nacht door te brengen terwijl je dichtbij Schiphol bent! Prijs ligt respectievelijk rond de €115,- per nacht.

Ramada

Met een gratis shuttle ben je binnen tien minuten bij het hotel en weer terug op de luchthaven. Het hotel heeft de nodige faciliteiten voor iedereen die een of meerdere nachten wil slapen na of voor hun reis. Denk daarbij een ruimte kamer, goed bed, badkamer, lounge, restaurant, bar en zelfs een dakterras met prachtig uitzicht. De prijzen beginnen bij €120,-.


Conclusie

Er zijn verschillende omstandigheden denkbaar waarom je op Schiphol wil overnachten. Wat jouw reden ook mag zijn, het is altijd mogelijk om op of nabij de grootste luchthaven van Nederland te overnachten. Dit kan zowel op bankjes en ligstoelen als in hotels die je soms per uur kunt afrekenen. Afhankelijk van jouw wensen is vrijwel alles mogelijk. Als je een optie in gedachten hebt is het zaak om de informatie uit dit artikel erbij te pakken. Zo weet je exact waar je moet zijn en hoe je veilig en zo goedkoop mogelijk kunt overnachten. Ook voor mensen die wat meer luxe willen zijn er voldoende opties. Al met al hoef je niet in paniek te raken als je plots op Schiphol moet overnachten. Misschien is het niet ideaal, maar er zijn mogelijkheden zat. Slaap lekker!


foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen Hotel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag