Vliegen als een vogel. Mensen dromen daar al van sinds het moment dat ze nog een kind waren en omhoog keken naar de voorbijvliegende vogels. Vrij zijn zoals een vogel zit er voor ons mensen niet echt in, maar we kunnen gelukkig wel heel even genieten van het uitzicht dat vogels iedere dag hebben. Parasailen is dan ook een activiteit die je echt een keer gedaan moet hebben. Achter een boot hang je dan onder een parachute, waarbij je eens even goed om je heen kunt kijken. Lijkt dat jou ook wel wat? In dit artikel schrijven we waar je in Nederland kunt parasailen.
Waar in Nederland kun je parasailen?
Wanneer je wilt parasailen in Nederland, heb je helaas weinig keus. Gelukkig zijn de twee locaties die deze activiteit aanbieden wel heel erg mooi. De ene locatie is gelegen aan zoet water, terwijl de andere locatie aan zee is gelegen. Dat maak beide locaties divers en bijzonder genoeg om ze allebei te proberen.
Parasailen Scheveningen
Iedereen in Nederland kent Scheveningen. Zodra de temperatuur boven de 25 graden uitkomt, laat iedereen zijn werk achter om vervolgens massaal hun handdoekje rondom de pier uit te spreiden. In de zomer genieten duizenden mensen iedere dag van het prachtige uitzicht over de Noordzee. Maar afgezien van de bungyjump toren, kun je niet veel hoger komen om van het uitzicht te genieten. Parasailen is de enige manier om het strand op dezelfde manier te bewonderen als de zeemeeuwen die normaal gesproken boven je hoofd cirkelen, op zoek naar een vet patatje of portie kibbeling.
Wanneer je gaat parasailen in Scheveningen ga je eerst met een boot het water op, om vervolgens op een kleine afstand van de kust de eerste parasailer in het harnas te hijsen. Door middel van de parachute vlieg je binnen no-time hoger dan de zeemeeuwen en geniet je van het prachtige uitzicht over de zee. Tijdens de paar minuten durende vlucht ervaar je een uitzicht over Scheveningen en omstreken die maar weinige mensen in hun leven te zien krijgen. Wanneer je gaat parasailen in Scheveningen kun je de activiteit in je eentje doen, maar ook samen een tandemvlucht maken. Zo geniet je dubbel zoveel van deze spannende activiteit.
Parasailen Zeewolde
In het midden van ons land parasailen, is dat wel zo leuk? Jazeker! Want je doet het namelijk niet op een klein riviertje, maar op het reusachtige Wolderwijd. Dit zoetwatermeer is enkele kilometers breed, waardoor je kunt genieten van een weids uitzicht wanneer je omhooggevlogen bent. In tegenstelling tot veel andere parasailing locaties, waaronder op veel vakantiebestemmingen, zie je hier in plaats van de kustlijn juist prachtige natuurgebieden. Zo kun je tijdens de vlucht bijvoorbeeld uitkijken over de uitgestrekte bossen van de Veluwe. Ook zie je vanaf hier de prachtige Hanzenstad Harderwijk onder je langskomen, wat vooral bij mooi weer een prachtig uitzicht is.
De start van het parasailing avontuur is bij de aanlegsteiger van het HMS in Zeewolde. Vanaf hier vertrek je met de boot het open water op, waarna de eerste gegadigde al snel aan de parachute wordt gebonden. Vanaf daar word je omhoog gelaten, zodat je in je eentje of samen kunt genieten van de vlucht. Je kunt namelijk ook met twee personen grote hoogtes bereiken.
Wat kost parasailen?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is parasailen helemaal niet zo duur. In Scheveningen kost een vlucht van 15 minuten 75 euro. De gehele activiteit, inclusief de boottocht van en naar de zee duurt ca. 45 minuten. Je kunt hierdoor extra lang van de spanning genieten en ook na de tocht nog even in de boot kijken hoe de andere mensen in de boot de activiteit ervaren. Ga je parasailen in Zeewolde, dan kun je een nog goedkopere prijs tegemoetzien. Daar kun je al parasailen vanaf 49,50 euro bij twee deelnemers. Bij iedere twee deelnemers die erbij komen wordt de prijs met ca. 5 euro per persoon verlaagd. Kom je met 7 of 8 personen, dan kost de activiteit maar 38 euro per persoon. Wil iemand alleen meevaren, zonder te gaan parasailen, dan betaalt die persoon 10 euro.
De prijs voor parasailen is dus vooral in Zeewolde goedkoop. Kom je met een grote groep is het dan zelfs de helft goedkoper dan in Scheveningen. Maar er zijn soms ook andere manieren om goedkoop te gaan parasailen.
Kortingsacties parasailen
Wil je nog goedkoper kunnen parasailen, dan kun je ook bepaalde kortingswebsites in de gaten houden. Websites als Groupon bijvoorbeeld, hebben regelmatig leuke kortingen op activiteiten. Met hoe meer mensen je komt, hoe goedkoper de activiteit is. Is een kortingsactie op één van die kortingswebsites al verlopen, dan kun je gerust contact opnemen met de locatie om te vragen of je nog steeds kunt profiteren van die korting. Vaak is het dan gewoon nog mogelijk om tegen dezelfde korting de activiteit te doen. Wil je met een grotere groep gaan parasailen, dan kun je ook groepskorting vragen. Wanneer de boot van het parasailing bedrijf anders de hele dag stil had gelegen, zijn ze vast wel bereid om een gunstige korting te geven als je met een groot aantal mensen komt.
Is parasailen gevaarlijk?
In principe is iedere activiteit buiten de deur van je eigen huis gevaarlijk. Fietsen, autorijden en wandelen kunnen ook zomaar fataal aflopen. Voor parasailen geldt precies hetzelfde. In principe is de activiteit veilig, zolang je maar te maken hebt met een professionele partij die weet wat ze doen. Beide bedrijven die we hierboven genoemd hebben, zijn voorzien van alle benodigde papieren en zijn al jaren actief in de wereld van parasailing. Tenzij er iets onverwachts gebeurt wat ook zij niet konden zien aankomen, is parasailen dus betrekkelijk veilig.
Word je nat bij parasailen?
Het is de bedoeling dat een vlucht van start gaat op de boot en ook op de boot eindigt. Dat komt omdat de kabel waar je aan vast zit, ook vastzit aan de achterkant van de boot. Doordat de boot steeds door blijft varen, houdt de parachute zichzelf in de lucht, totdat je op de boot landt en de instructeur de parachute binnenhalen. Het kan voorkomen dat je toch nat wordt, maar dan heeft het vaak te maken met golven die tegen de boeg van de boot aanslaan. Mocht je uiteindelijk toch in het water landen, dan is er ook niets aan de hand. De voorzorgsmaatregelen zijn dat je een zwemvest aan hebt, zodat je bij een waterlanding toch blijft drijven. De parachute heeft een bepaalde vorm die ervoor zorgt dat de parachute nooit over de parasailer valt bij een waterlanding.
Kan de kabel breken tijdens parasailen?
Ja, maar dat gebeurt volgens de parasailing bedrijven zeer zelden. Net als bij alle belangrijke uitrustingen, wordt ook de kabel iedere dag gecontroleerd op scheurtjes. Op die manier wordt kabelbreuk zoveel mogelijk voorkomen. Mocht de kabel uiteindelijk toch breken, dan is er ook weinig aan de hand. De parachute verliest namelijk zijn voorwaartse kracht en zal uit zichzelf langzaam richting het water komen. Omdat de boot dichtbij is, kan deze na de waterlanding al binnen enkele seconden bij je zijn. Om de gevolgen van kabelbreuk zo minimaal mogelijk te houden, moet de afstand tot de kust minimaal 2 of 3 keer de hoogte van de parasailer zijn. Zo beland je dus altijd zachtjes in het water en wordt de schade beperkt.
Tips voor parasailen
Vind je parasailen een beetje spannend, maar wil je het wel graag proberen? Lees dan de volgende tips, zodat je relaxt bent tijdens de vlucht.
– Ga met mooi weer parasailen. Weinig wind maakt de vlucht een stuk aangenamer.
– Kies voor een warme dag, zodat je boven het water geen koud lijdt.
– Ga alleen parasailen bij officiële bedrijven.
– Doe een tandemvlucht met iemand die je vertrouwt. Een tandemvlucht gaat ook minder hoog.
– Controleer zelf nog even de uitrusting waarmee je gaat vliegen.
Parasailen is dus een echte activiteit voor waaghalzen en mensen die niet zoveel last hebben van hoogtevrees. Vind jij parasailen maar kinderspel, dan kun je wellicht iets anders ondernemen. Zo kun je bijvoorbeeld ook paragliden in Nederland. En ben je helemaal op zoek naar een avontuur dat de adrenaline door je lichaam laat gieren, dan kun je ook parachutespringen in Nederland.