Wat is de beste offline navigatie app?

Wat is de beste offline navigatie app?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Je gaat op vakantie, hebt een kleine databundel of je bent bang om onderweg je internetverbinding kwijt te raken. Er zijn genoeg redenen om offline te navigeren. Op die manier weet je in ieder geval zeker dat je snel op je bestemming aankomt, zonder hoge kosten te maken voor dataverbruik. Maar welke apps zijn daarvoor het beste om te gebruiken? Wij zetten in dit artikel 7 apps op een rijtje waar jij ook offline mee kunt thuiskomen.


Wanneer gebruik je offline navigatie?

We zijn tegenwoordig niet zo vaak meer offline. Wifi-codes worden overal verstrekt en over enkele jaren hangen overal satellieten boven ons hoofd om ons te voorzien van een constante stroom aan internet. Toch kan het nog voorkomen dat je even offline wilt zijn. Bijvoorbeeld als je met vakantie gaat en geen zin hebt om berichtjes van je werk of familie te ontvangen. Of je wilt tijdens je vakantie niet te veel data gebruiken, omdat je buiten je bundel enorm hoge kosten kunt krijgen. In dit soort gevallen is het ideaal om een app te hebben waarmee je offline kunt navigeren. Je download dan bijvoorbeeld een stad, land of werelddeel. Zo navigeer je tijdens een ritje met de auto of tijdens een vakantie probleemloos naar je eindbestemming.


7 handige apps om offline te navigeren


De volgende 7 apps zijn stuk voor stuk populair onder hun gebruikers. Wij vertellen je de belangrijkste eigenschappen van de apps, waarna je de zelf de keuze kunt maken welke app het beste bij jou past.

Google Maps

Google is één van de grootste bedrijven ter wereld. Het is dan ook niet gek dat hun kaarten het beste worden bijgehouden. Dat doen ze door gebruikers de mogelijkheid te geven om locaties op de kaart te zetten en informatie te updaten. Zo blijft de informatie steeds up-to-date en kun je ervan uitgaan dat de meeste informatie in Google Maps klopt.

Ook de offline kaarten van Google Maps zijn goed en eenvoudig te selecteren. Ga je bijvoorbeeld een weekendje weg naar een stad die je niet kent, dan kun je een kader om die stad heen selecteren. Vervolgens download Google Maps al deze informatie op je telefoon. Hierdoor ben je in staat om tijdens je verblijf alle wegen te zien, maar ook kun je belangrijke informatie terugvinden over bezienswaardigheden. Zo kun je offline blijven en alsnog profiteren van een flinke berg aan informatie. Wel moet je een verbinding hebben om uitgebreide informatie te vinden over bepaalde restaurants en musea. Als al die informatie opgeslagen zou worden op je telefoon, zou deze zelfs bij een klein dorp al snel vol zitten met data.

Google Maps gebruik je gratis en op alle besturingssystemen.

View this post on Instagram

Tag a friend who needs this. #io19

A post shared by Google Maps (@googlemaps) on


Sygic

Ook de navigatie van Sygic is populair. Om jou overal goed naartoe te kunnen navigeren, maakt het bedrijf gebruik van de kaarten van TomTom. De kaarten worden regelmatig geüpdatet, wat het ook een betrouwbare app maakt. Je kunt zowel de kaart van Nederland, als die van vele andere landen vinden in de app. Ga je op reis met de auto en wil je graag je aandacht op de weg houden, dan komt Sygic je ook tegemoet. In de Premium versie kun je namelijk gebruik maken van handige opties zoals onder andere stemgeleide navigatie, live snelheidslimieten en een Heads-Up display. Zo kun je veilig de weg op terwijl je ook nog eens je databundel spaart.

De basis versie van Sygic is gratis. Hiermee kun je zelf selecteren welke kaarten je wilt downloaden voor offline gebruik. Je kunt de app gebruiken op zowel Android als iOs.


TomTom GPS

Net als de Sygic, gebruik TomTom uiteraard gebruik van zijn eigen kaarten. Je heb dus bij zowel Sygic als TomTom de mogelijkheid om gebruik te maken van gecontroleerde en betrouwbare kaarten. De app van TomTom werkt wel iets anders. Zo word je na de installatie direct gevraagd welke kaarten je wilt downloaden voor offline gebruik. Dat is handig, want dan heb je direct de optie om de belangrijkste kaarten te selecteren. In tegenstelling tot Sygic is het gebruik van de TomTom app niet gratis. Na de eerste 75 genavigeerde kilometers moet je een account nodig.

Dit account kost je ongeveer 20 euro per jaar, maar daar krijg je gelukkig ook wat voor terug. TomTom werkt de app namelijk regelmatig bij met updates en ook informatie over bestemmingen wordt goed getoond op de app. Ga je op reis met de TomTom app, dan weet je zeker dat je altijd op veilig op je plaats van bestemming aankomt.


HERE WeGo

De app HERE WeGo is een resultaat van de inspanningen van Nokia en is een populaire app. Voordat de app zijn naam wijzigde naar WeGo, stond hij bekend als HERE Maps. Via de app is het erg eenvoudig om de kaarten van ieder land te downloaden. Wat een handige bijkomstigheid is aan de app, is dat je deze niet alleen maar kunt gebruiken voor het plannen van een autoreis. Ook voor reizigers met het OV of fietsers kunnen de app prima gebruiken. Ga je toch met de auto op pad, dan hoef je niet bang te zijn voor files. Omdat de app live updates kan geven ben je in staat om vertraging te voorkomen en alsnog op tijd op je bestemming aan te komen.

Het downloaden van de kaarten van HERE WeGo is gratis. Daarbij zijn alle functies in de app volkomen gratis. Dat maakt HERE WeGo een interessant reisgezelschap voor iedereen die zijn databundel wil sparen wanneer ze de deur uit lopen.


Waze

De app Waze is net even anders dan de meeste apps in dit rijtje. De app is namelijk zo succesvol omdat vrijwel alle data wordt doorgegeven door andere gebruikers. Om ervoor te zorgen dat andere gebruikers die informatie ook echt doorgeven, kun je punten verdienen wanneer je wegafsluitingen, files of flitsers doorgeeft. Omdat de app steeds meer aan populariteit wint, wordt de app daarom ook steeds leuker om te gebruiken. In elke file is dan wel iemand met de app, waardoor je op tijd een waarschuwing krijgt om de snelweg een afslag eerder te verlaten.

De app downloadt de route wanneer je deze plant als je nog wel bereik hebt. Vervolgens kun je de route dan volledig zonder internetverbinding afleggen. Helaas krijg je dan geen meldingen van andere Waze gebruikers en kan het dus voorkomen dat je af en toe achteraan de file moet aansluiten.

Inmiddels zit Google achter het stuur bij Waze, waardoor de ontwikkeling nog beter en sneller verloopt. Het gigantische technologiebedrijf test namelijk nieuwe technologieën eerst in Waze voordat het in Google Maps wordt toegepast. Zo kun je in Waze live de snelheidslimieten van bepaalde wegen zien en maak je gebruik van Nederlandstaling stembegeleiding. Het gebruik van Waze is volledig gratis. Je kunt de app zowel op Android en iOS besturingssystemen gebruiken.


Maps.me

De app van Maps.me is enorm handig voor offline gebruik. Plan je een route, dan downloadt de app automatisch alle benodigde gegevens voor die route. Zo kun je onderweg toch gebruik maken van informatie over restaurants, pinautomaten en hotels. Ook zijn de kaarten van Maps.me zeer goed. Dat komt omdat de app opensourcekaarten bevat, waar gebruikers zelf wijzigingen in kunnen maken. Het is daarom goed mogelijk dat deze kaarten informatie bevatten die Google Maps nog niet laat zien. Wil je den kaart van een bepaald gebied downloaden, dan kan je dat via de instellingen doen. De app Maps.me is gratis te gebruiken en wordt vandaag de dag door meer dan 100 miljoen mensen gebruikt. De app is te gebruiken op telefoons met alle besturingssystemen.


OsmAnd

De app OsmAnd is ook een app die gebruik maakt van de zogenaamde Open Source Maps. Omdat er duizenden gebruikers zijn die dagelijks wijzigingen doorgeven, is de app vaak erg compleet. De app is te gebruiken voor zowel autorijden als voor fietsen of andere vormen van transport. Wel moet erbij gezegd worden dat de accuraatheid van de app afhangt van het aantal gebruikers die wijzigingen doorgeven. Over het algemeen zijn er vooral fietsers die actief bezig zijn met het bijhouden van de kaarten.

Ben je een echte fietsliefhebber, dan is de kans groot dat je mooie fietsroutes kunt uitzetten die je vervolgens zonder wegversperringen of andere nare verrassingen kunt rijden. Wat ook handig is aan de app, is dat je na voertuigselectie een aangepaste kaart te zien krijgt. Zo ziet de kaart er voor fietsers iets anders uit dan voor bestuurders van een auto. Op die manier wordt het gebruik van de kaarten een stuk persoonlijker en duidelijker.

De app OsmAnd is gratis te gebruiken voor zowel Android als iOS besturingssystemen.


Bonustip: Controleer het benodigde opslaggeheugen

Heb je weinig ruimte op je telefoon? Controleer dan even welke kaarten je nodig hebt, zodat je kunt zien of dat allemaal wel past. Sommige apps laten je een regio kiezen om te downloaden, maar andere apps laten je direct een heel land kiezen. Ga je bijvoorbeeld naar de VS en blijf je in één regio, dan kan Google Maps handig zijn. Daarmee download je gewoon precies het stuk dat je tijdens een road trip gaat afleggen. Dat kan je zomaar een paar Gigabytes aan data schelen ten opzichte van een app die je direct het hele land laat kiezen. Op die manier houd je namelijk ook nog wat ruimte over voor de muziek die je onderweg wilt afspelen.


Met deze 7 apps ben je prima in staat om zonder stress aan te komen op je eindbestemming. Door de snelheid van de huidige technologische ontwikkelen hoeft je hierdoor gelukkig nooit meer de weg te vragen en behoort ook verkeerd rijden tot de verleden tijd. Zelfs als je offline bent. Wil je autorijden nog iets comfortabeler maken? Bekijk dan ook ons artikel met de beste parkeer app. Ben je een ondernemer of wil je gewoon graag bijhouden hoeveel kilometer je rijdt in een maand? Eerder schreven we ook een artikel met de beste app voor kilometerregistratie.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Internet

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag