Rouwvliegjes bestrijden: hoe kom je er vanaf?

Rouwvliegjes bestrijden: hoe kom je er vanaf?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Rouwvliegjes zijn voor plantenliefhebbers een ware nachtmerrie. Deze vervelende beestjes vermenigvuldigen zich razendsnel en als je niet op tijd ingrijpt, heb je binnen de kortste keren met een ware plaag te maken. Heb je last van rouwvliegjes in huis en wil je weten wat je kunt doen om zo snel mogelijk van die beestjes af te komen? In dit artikel vertellen we je er alles over.


Rouwvliegjes

Rouwvliegjes lijken qua uiterlijk eigenlijk precies op fruitvliegjes. Het verschil zit hem dan ook voornamelijk in de kleur, want waar fruitvliegjes vaak bruinig zijn, zijn rouwvliegjes zwart. Daarnaast is het zo dat je fruitvliegjes voornamelijk in de buurt van je groenten en fruit tegenkomt, en dat rouwvliegjes zich om je planten heen verzamelen. Deze vliegjes bevinden zich daarbij het liefst in de buurt van planten waarvan de aarde vochtig is en/of waarvan de wortels aan het rotten zijn. De vliegjes zijn namelijk dol op natte aarde en rottende of dode delen van de plant.


De razendsnelle voorplanting van de rouwvlieg

Een rouwvlieg leeft niet zo lang, vaak maar een paar dagen, dus je zou misschien kunnen denken dat die paar vliegjes die je om je planten ziet niet zo heel veel last kunnen. Dat is een denkfout, want hoewel het zo is dat de vliegjes niet zo lang leven, is het ook zo dat ze zich razendsnel voortplanten. Ieder vrouwtje is in staat om voor zo’n tweehonderd nakomelingen te zorgen. De larven die zij in de potgrond legt worden groot, waarna zij in staat zijn om hetzelfde te doen. Dát is waarom je zo snel mogelijk van deze vervelende vliegjes af moet zien te komen. Maar hoe doe je dat?


1. Wacht niet te lang

Hoe langer je wacht met het aanpakken van de rouwvliegjes en hun larven, hoe meer tijd en ellende het probleem je zal gaan kosten. Daarom is het verstandig om actie te ondernemen zodra je de eerste rouwvliegjes spot. Zo voorkom je namelijk dat het probleem groter wordt en/of uitgroeit tot een plaag.


2. Achterhaal in welke plant de vliegjes zitten

Om te voorkomen dat de rouwvliegjes een enorme plaag worden, is het verstandig om uit te zoeken welke planten door de beestjes ‘besmet’ zijn. Dit zijn de planten waar de vliegjes omheen hangen. Om er zeker van te zijn dat je alle planten waar de beestjes zich in bevinden ertussenuit vist, is het slim om een van de volgende twee testjes op je planten uit te voeren:

  • Geef de plant water. Als je je plant water geeft en er zitten rouwvliegjes in, dan zullen deze direct uit je plant tevoorschijn komen.
  • Ga met een vork (of ander voorwerp) door de aarde. Een andere manier om te ontdekken of er vliegjes in een plant zitten, is door even met een vork door de bovenste laag van de aarde te woelen. Als er vliegjes in de aarde zitten, zullen die opvliegen.

3. Haal de planten waar de vliegjes in zitten weg

Het beste wat je kunt doen als je veel planten in huis hebt, is de planten waar de vliegjes in zitten zo snel mogelijk weghalen bij de planten die nog vrij zijn van deze beestjes. Op die manier voorkom je dat ook die planten het doelwit van de vliegjes zullen worden. Zet de planten waar de vliegjes in zitten simpelweg even in een andere (afgesloten) ruimte. Zodra je de beestjes succesvol hebt geëlimineerd, kun je de planten uiteraard gewoon weer bij de rest zetten.


4. Verwijder de vliegjes

Deze stap en de volgende stap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om van de vliegjes af te komen, zul je namelijk zowel de vliegjes zelf, als hun larven moeten uitroeien. De vliegjes zelf kun je het makkelijkst uitroeien door bakjes om de planten heen te zetten met daarin een laagje rode wijn. De beestjes zijn dol op de geur daarvan en zullen er dus op afkomen, waarna ze verdrinken in de wijn.


5. Verwijder de larven

Om de planten die last hebben van rouwvliegjes weer vrij van larven te maken, zul je moeten zorgen dat de grond van de plant niet meer gunstig is voor de larven. Dit kun je onder andere doen door de grond uit te laten drogen. Zorg er hierbij wel voor dat je de plant niet dood laat gaan. Een andere optie is het vervangen van de grond waarin de plant leeft. Hierbij heb je twee mogelijkheden:

  • Alle grond vervangen.
  • Alleen de bovenste laag van de grond vervangen.

Als je alle grond gaat vervangen, dan zul je de aarde voorzichtig los moeten maken van de plant. Probeer hierbij geduldig te werk te gaan, zodat je de wortels van de plant niet beschadigt. Als je de oude grond zoveel mogelijk los hebt weten te krijgen, kun je de plant in nieuwe grond plaatsen. Kies je ervoor om alleen de bovenste laag te vervangen? Dan schep je ongeveer de bovenste vijf centimeter grond uit de pot en vervang je deze door nieuwe grond.


6. Wacht nog even met het terugzetten van de planten

Nadat je bovenstaande stappen hebt doorlopen, zouden je planten van de rouwvliegjes verlost moeten zijn. Toch is het slim om de planten die ‘besmet’ waren niet direct na het doorlopen van de stappen weer bij de rest te zetten. Je kunt voor de zekerheid beter nog even wachten. Laat de planten die besmet waren het liefst nog een week of twee in een aparte ruimte staan, zodat je zeker weet dat de vliegjes écht weg zijn.


Andere manier: koop nematoden

Nematoden (aaltjes) zijn kleine wormpjes die je in de aarde van je planten kunt stoppen als deze last hebben van rouwvliegjes. Deze beestjes zullen vervolgens alle aanwezige larven uitroeien door zich als een parasiet in de larven te plaatsen. Op het moment dat alle larven uitgeroeid zijn, zullen de aaltjes zelf ook sterven, omdat ze niet kunnen leven zonder ‘gastheer’ om zich mee te voeden.


Andere manier: gebruik kaneel

Een andere manier om van rouwvliegjes af te komen, is met kaneel. Doe hiervoor twee eetlepels kaneel in een kom en schenk daar een liter water bij dat je eerst hebt gekookt en dat weer is afgekoeld. Meng het geheel goed en laat het daarna even staan. Je zult zien dat de kaneel nu naar de bodem zakt. Nu ga je het ietwat slijmerig geworden water uit de kom scheppen, terwijl je de laag op de bodem laat liggen. Het water ga je gebruiken om je planten mee te behandelen. Je kunt het op de aarde (en eventueel op de plant zelf) spuiten om de beestjes uit te roeien. Herhaal deze behandeling een week later. Deze ‘kuur’ zou moeten helpen om de vliegjes te verbannen.

Tip: Je kunt de kaneel ook gewoon in pure poedervorm in de aarde rondom de plant strooien. Als je de plant vervolgens water geeft, trekt het in de grond. Ook dit schijnt te werken tegen rouwvliegjes.


Rouwvliegjes voorkomen

Omdat voorkomen nu eenmaal beter is dan genezen, kun je een aantal dingen doen om jouw planten vrij te houden van rouwvliegjes. Rouwvliegjes houden van vochtige aarde en rottende wortels, daarom is het belangrijk dat je je planten niet teveel water geeft. Het beste kun je ook gebruikmaken van bloempotjes waaruit overtollig water weg kan lopen. Zo voorkom je rotting van de wortels en een te natte potgrond. Als je nieuwe planten gaan kopen, check ze dan altijd in de winkel al op rouwvliegjes. Soms is het zo dat de vliegjes al in de planten zitten, waardoor je ze vanuit de winkel mee naar huis neemt. Als laatste is het slim om dode bladeren en uitgebloeide bloemen zo snel mogelijk uit de planten te verwijderen. Rouwvliegjes zijn hier namelijk dol op.


Rouwvliegjes bestrijden

Rouwvliegjes zijn de nachtmerrie van elke plantenliefhebber. Om een plaag van deze beestjes te voorkomen, is het verstandig om zo snel mogelijk te handelen wanneer je ze in en om je planten vindt. Zet de planten waar de vliegjes in zitten het liefst direct apart, zodat de rest niet ook ‘besmet’ wordt met de vliegjes. Droog vervolgens de potgrond uit, of vervang het voor nieuwe grond, om de larven te bestrijden. De volwassen vliegjes kun je uitroeien door bakjes met rode wijn neer te zetten. Op deze manier zouden je planten razendsnel weer vrij moeten zijn van de rouwvliegjes. Een andere manier om planten vrij te maken van rouwvliegjes is het gebruik van nematoden of kaneel. Om rouwvliegjes te voorkomen, kun je het beste zorgen dat de potgrond niet te nat is, dat je de planten in de winkel checkt op vliegjes en dat je dode bladeren en uitgebloeide bloemen zo snel mogelijk weghaalt.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag