Privacy en beveiliging worden in de digitale wereld steeds belangrijker. We controleren daarom ook streng wat onze banken, telefoonproviders en verzekeraars doen met onze persoonsgegevens. Maar hoe zit het met je eigen beveiliging? Is jouw laptop of computer wel echt goed beveiligd? In dit artikel geven we je 15 tips om je computer vandaag nog beter te beveiligen. Pas jij nog niets toe van deze lijst? Dan is het tijd om daar snel mee te beginnen.
15 Tips om je computer beter te beveiligen
Het idee van een veilige computer is dat er niets inkomt wat er niet thuishoort, en dat er niets uitgaat wat privé had moeten blijven. Daar zijn heel veel verschillende hulpmiddelen voor. Helaas kun je niet alles laten afhangen van die hulpmiddelen. Veilig computergebruik komt ook tot stand door het gebruiken van gezond verstand. Hieronder geven we 15 tips om ervoor te zorgen dat jouw computer beter beveiligd is dan ook. Daaronder vallen enkele hulpmiddelen, maar ook tips om jezelf beter in te lezen in bepaalde dreigingen.
1# Verbind alleen met een beveiligd netwerk
Het is je waarschijnlijk wel bekend. Een onbeveiligd netwerk kan binnengedrongen worden door iedereen die maar een beetje handig is met een computer. Omdat jij al jouw informatie via deze internetverbinding stuurt, is er dus heel makkelijk te vinden wat jij precies hebt gedaan op die internetverbinding. Dat betekent dat hackers of ‘digitale inbrekers’ redelijk eenvoudig in jouw computer kunnen komen. Om ervoor te zorgen dat dat niet lukt, moet je dus alleen verbinden met beveiligde netwerken. Ga dus niet internetbankieren in een café met een open Wifi-verbinding, want dat is vragen om problemen.
2# Bekijk of je eigen Wifi-netwerk veilig is.
Hoe zit het met jouw Wifi-netwerk thuis? Is dat wel goed beveiligd? Er zijn namelijk verschillende manieren om die te beveiligen. Beschik je over een WEP beveiliging, dan is het de hoogste tijd om dat om te zetten. WEP is namelijk vrij eenvoudig te kraken door een kwaadwillende. Veel beter is het om een WPA of – nog beter – een WPA2 verbinding in te stellen. Die zijn namelijk voorzien van en veel betere encryptie. Zorg er ook voor dat het admin gedeelte van de router wordt beveiligd met een ander wachtwoord. Vaak is dit standaard ingesteld op ‘admin’ of iets soortgelijks. Je kan dan misschien wel het beste wachtwoord hebben voor de verbinding, maar als je de achterdeur openlaat, loopt iedereen alsnog eenvoudig naar binnen met het standaard wachtwoord.
Om het een potentiële indringer nog iets moeilijker te maken, kun je ook gebruik maken van mac-adres filtering. Daardoor is het alleen voor apparaten met een geaccepteerd mac-adres mogelijk om toegang tot de Wifi te krijgen. Voor bedrijven kan een radius server juist weer handig zijn. Daarmee wordt er voor ieder toestel een aparte authenticatie aangemaakt. Iedere keer als je verbinding wilt maken met de server wordt er door de radius server gekeken of je de juiste inloggegevens hebt gebruikt. Dit is dus een extra laag met beveiliging, die vooral handig is voor professionele toepassingen.
3# Creëer een Firewall
Omdat de veiligheid op een computer vooral betrekking heeft op het buiten houden van criminelen en virussen, moet je een goede bewaker hebben. Een Firewall is daarvoor de perfecte kandidaat. Als extraatje helpt de Firewall ook om inzichtelijk te maken welke delen van de computer contact maken met iets buiten de computer. Dat kan namelijk duiden of besmette software die informatie van jou doorspeelt naar buiten toe. Bekende en goede Firewalls zijn Bitdefender Total Security, Norton Security Deluxe en ESET Internet Security.
4# Installeer antivirus
Een paar minuten nadat je verbindt met internet, kun je al een computervirus krijgen. Het is dus belangrijk om dat te voorkomen. Je doet dat door een goede antivirus te installeren op je computer. Dit programma draait op de achtergrond altijd mee en geeft je een waarschuwing zodra er een dreiging plaatsvindt. Om ervoor te zorgen dat je computer niet te traag wordt, kun je zelf bepaalde instellingen wijzigen in een virusscanner. Zo kun je de computer laten scannen wanneer jij het wil. Vervolgens laat de computer alle dreigingen zien. Herken je iets niet? Dan kan de virusscanner ervoor zorgen dat het van de computer verwijderd wordt. Gelukkig zijn er een aantal goede gratis virusscanner verkrijgbaar. Daarvan zijn AVG en Panda Free Antivirus de meest bekende. Lees meer over antivirus in ons artikel met de beste gratis virusscanners.
5# Schoon regelmatig je computer op
Houd jij de computer helemaal schoon? Veel mensen hebben tientallen gigabytes aan software en documenten waar ze helemaal niets mee doen. Dat is zonde van de opslag, maar ook van de snelheid van de computer en de veiligheid. Hackers gebruiken namelijk fouten in de software om binnen te dringen in jouw computer. Heb je een oud programma op je computer staan dat nog steeds verbinding maakt met internet? Grote kans dat je daardoor een stuk vatbaarder bent voor indringers. Zoek dus eens goed uit welke programma’s je niet meer nodig hebt en verwijder die.
6# Log in via een account met restricties
Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar je zit vaak automatisch achter je computer op het account van de zogenaamde ‘administrator’. Dat is het account waarmee alles gewijzigd kan en mag worden, zonder dat er nog toestemming moet komen van een andere partij. Maar dat is precies waarom je dan kwetsbaar bent. Als een hacker of virus in je computer komt in het account van de administrator, dan heeft deze toegang tot alles in de computer. Creëer dus eens een standaard account voor jezelf en log daar standaard mee in. Je hebt waarschijnlijk maar sporadisch het administrator account nodig, dus kun je voor de alledaagse zaken gewoon een standaard account gebruiken. Als daar dan een hacker op binnenkomt, heeft die in ieder geval weinig rechten binnen de computer.
7# Gebruik een VPN-browser
Privé gegevens en veiligheid zijn met elkaar verbonden. Een indringer in je computer kan aangetrokken worden door de zichtbaarheid van je IP-adres. Ga je het internet op met een VPN-browser, dan gebruik je een IP-adres van een server in India, Engeland, Amerika of een ander land. Het is zo vrijwel onmogelijk om te traceren waar jouw internetverzoek vandaan komt. En hoe minder informatie iemand over jou kan verzamelen, des te beter het is. Lees hier meer over wat een VPN is.
8# Update software direct wanneer het nodig is
Een software update is er niet voor niets. De oude versie wordt dan niet meer gezien als relevant en ook niet meer bijgewerkt. Blijf jij nog weken of maanden zitten met software die niet je niet hebt bijgewerkt, dan ben je veel vatbaarder voor virussen of andere binnendringers. Een softwarebedrijf stopt op een gegeven moment namelijk met de ondersteuning van bepaalde versies. Dat maakt het voor hackers heel eenvoudig om te zoeken naar fouten in de software. Probeer dus al je programma’s automatisch te laten updaten. Zo ben je altijd verzekerd van de meest recente versie.
9# Download geen illegale software
Het blijft voor veel mensen aantrekkelijk. Het downloaden van illegale software. Je komt op die manier gratis aan een programma wat soms honderden euro’s kost. Toch loop je hier een enorm risico op het krijgen van een virus, waardoor je soms een hoge prijs betaald voor de download. Je verliest bijvoorbeeld al je foto’s op je harde schijf omdat je computer niet meer opstart. Met name bekende software programma’s worden vaak gebruikt om allerlei virussen of malware in te verstoppen. Het hele downloadproces lijkt dan goed te verlopen, maar toch haal je een virus binnen. Dit zit vaak verstopt in Autorun programma’s of installaties. Je denkt dat je alleen de software installeert, maar op de achtergrond installeer je ook allerlei malware of virussen. Wanneer je daar later achterkomt is het al te laat. Het opnieuw verwijderen van malware of virussen is voor de meeste mensen onbegonnen werk. Je zult dan de hele computer moeten opschonen of de hulp van een expert in moeten schakelen.
10# Bewaar je wachtwoorden niet op je computer
Een andere belangrijke tip is om je wachtwoorden niet op je computer te bewaren. Ook is het niet verstandig om je wachtwoorden allemaal hetzelfde te maken. Je loopt dan namelijk een grote kans dat al je gegevens op straat komen te liggen als een hacker achter één van je wachtwoorden weet te komen. Hij kan dan op al je accounts inloggen en bij je gegevens komen.
Zorg er in ieder geval voor dat het wachtwoord van je email volkomen uniek en moeilijk te raden is. Zodra een hacker dit wachtwoord heeft, kan hij namelijk nieuwe wachtwoorden aanvragen bij alle andere websites en deze naar je email laten versturen. Zo komt de hacker toch nog bij al je gegevens, ondanks dat alle wachtwoorden uniek zijn. Je moet dus voor iedere website een sterk wachtwoord verzinnen die ook nog eens uniek is. Dat is voor veel mensen vaak iets te lastig om allemaal te onthouden. Vooral omdat we vaak op meer dan twintig websites gebruik maken van wachtwoorden. Wil je weten hoe je dit moet oplossen? Bekijk ook ons artikel met 9 tips om je wachtwoorden te bewaren.
11# Maak een back-up
Een back-up kan je redden wanneer er iets finaal verkeerd gaat met de computer. Wordt je computer geblokkeerd door malware of een virus? In dat geval ben je zonder back-up alles kwijt. Om je computer dan weer te kunnen beveiligen moet je soms de hele harde schrijf formatteren. Dan raak je wel al je bestanden kwijt tijdens het verwijderen van het virus. Zorg dus dat je een back-up hebt van de belangrijkste documenten. Word je dan een keer getroffen door een virus, dan weet je zeker dat je documenten in ieder geval veilig zijn. Dan kun je direct harde maatregelen nemen tegen de indringer in je computer.
12# Schaf een internetbeveiligingspakket aan
Steeds op dreigingen letten is niet echt ontspannend. Daarom kun je heel gemakkelijk een internet beveiligingspakket kopen. Die houdt dan alles voor je in de gaten. Een voorbeeld van zo’n pakket is Ziggo Safe Online. Dit pakket zorgt ervoor dat al het internetverkeer wordt gescand. Dan weet je zeker dat je nooit meer ongewenste e-mails ontvangt, zomaar virussen downloadt of slachtoffer wordt van internetcriminelen. Ben je klant bij Ziggo, dan krijg je een basisvariant van het pakket gratis. Voor de uitgebreide pakketten ben je 4 tot 7 euro per maand kwijt.
13# Verdiep je in phishing emails
Je kunt je computer zo goed beveiligen als je wil, maar je moet wel één ding goed realiseren. Vaak ben je zelf degene die een virus of malware accepteert. Criminelen gebruiken daar vaak phishing emails voor. Ze creëren dan een e-mailadres dat lijkt op die van de bank, waarna ze een email sturen met eenzelfde soort inhoud. Vervolgens vragen ze je om in te loggen in je beveiligde bankomgeving. Ook dat ziet er hetzelfde uit als bij de je eigen bank. Vul je het wachtwoord in, dan krijgen deze criminelen dat vervolgens te zien.
Het resultaat? Ze kunnen bij al je bankgegevens. Als je pech hebt, zijn ze vervolgens in staat om geld te stelen van je rekening. Om dat te voorkomen, moet je goed opletten op de e-mails die je krijgt van je bank. Krijg je een e-mail van een bank die je helemaal niet hebt? In dat geval gaat het dan vaak om phishing. Verdiep je eens in het onderwerp en bekijk hoe ook jij eenvoudig dit soort mails kunt herkennen. Dan kom je er al gauw achter dat je bijvoorbeeld nooit moet inloggen via een email, maar altijd zelf het webadres in moet typen in de adresbalk. Zo voorkom je al gauw grote problemen.
14# Gebruik een toegangswachtwoord
De beveiliging van je computer gaat verder dan alleen het buitensluiten van online binnendringers. Ook in je directe omgeving kan iemand zijn die kwaadwillend is. Hoewel dat waarschijnlijk niet het geval is, kan je voor de zekerheid toch maar beter de computer beveiligen met een wachtwoord. Je doet dat eenvoudig door bijvoorbeeld het scherm te laten blokkeren nadat je de computer 30 seconden niet hebt gebruikt. Om dan weer in de computer te kunnen komen moet je dan een wachtwoord gebruiken. Je weet nooit wat iemand doet met je gegevens als je net eventjes wegloopt van je computer.
15# Ontvang een melding als iemand inlogt op je pc
Ben je bang dat iemand stiekem achter je computer zit als je weg bent? Je kunt dat eenvoudig controleren. In Windows vind je een programma genaamd Task Manager of Taken Plannen. In die planner kun je zelf een actie en trigger selecteren en invullen. Je kan dan dus bijvoorbeeld invullen dat je een email wilt ontvangen als je laptop wordt opgestart. Op die manier ben je direct op de hoogte als iemand stiekem achter je computer gaat zitten. Een groot voordeel? De persoon achter je computer heeft geen idee dat jij geïnformeerd bent. Je kunt met deze Taken Planner dus zo creatief zijn als je zelf wilt.
Zoals je ziet zijn er genoeg manieren om je computer een flinke boost te geven voor de beveiliging. Heb jij al enkele tips uit deze lijst toegepast? Of is het al te laat en heb je nu malware op je computer zitten? Dat is vervelend en het is belangrijk om snel te handelen. Lees daarom ook ons artikel waarin we beschrijven hoe je malware kunt verwijderen.