7 gezondheidsvoordelen van een darmspoeling

7 gezondheidsvoordelen van een darmspoeling

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Veel mensen zweren erbij: een darmspoeling. Deze spoeling, ook wel een klysma of colonhydrotherapie genoemd, reinigt je darmen zodat je weer ‘als nieuw’ kunt beginnen. Hoewel de meningen in de gezondheidszorg ernstig zijn verdeeld over deze ontgiftingskuur, zou een darmspoeling veel gezondheidsvoordelen hebben. In dit artikel zetten we zeven gezondheidsvoordelen van een darmspoeling voor je op een rij.


Wat is een darmspoeling nou precies?

Een darmspoeling is eigenlijk het schoonmaken van je darmen. Een darmspoeling is niet nieuw, want dit proces wordt al eeuwen toegepast: zelfs in het oude Egypte al! Ook Hippocrates was fan van dit natuurlijke reinig proces. Veel artsen vinden een darmspoeling maar onzin en zelfs gevaarlijk, maar er zijn ook doctoren die veel voordelen zien in het spoelen van de darmen.

Hoe werkt een darmspoeling?

Bij een darmspoeling wordt de darm schoongespoeld met meestal gefilterd water of een speciale klysma vloeistof. Tijdens een darmspoeling worden er via een apparaatje twee slangetjes aangebracht in de anus, waar via de ene slang met een lage druk water in de darm wordt gebracht en via de andere slang de afvalstoffen uit de darm worden afgevoerd. Zo worden alle afvalstoffen uit het lichaam verwijderd. Een klysma duurt gemiddeld twintig minuten en doet geen pijn, maar kan wel een ongemakkelijk gevoel opleveren.

Verschillende soorten darmspoelingen

Er zijn verschillende methodes om de darm te reinigen. Om je te informeren, zetten wij de verschillende soorten darmspoelingen voor je op een rij.

  • De ‘normale’ klysma: dit is de vorm van darmspoeling die het meeste wordt gebruikt en werkt zoals hierboven staat beschreven
  • Een hoog-opgaand klysma: bij een hoog-opgaand klysma wordt de slang zo ver mogelijk in de dikke darm ingebracht, zodat de gehele darmen worden schoongespoeld.
  • Colonhydrotherapie: met een moderne machine wordt een darmspoeling uitgevoerd, deze manier heet colonhydrotherapie, maar werkt in principe hetzelfde als een ‘normaal’ klysma
  • Een klysma-pakket: er zijn ook darmspoelingen die je thuis kunt doen. Dat is voor veel mensen fijn, omdat een darmspoeling nogal fysiek. Met een klysma-pakket kun je zelf een klysma toedienen.

https://nl.pinterest.com/pin/562668547171680212/

Overleg eerst met je huisarts

Als jij graag een darmspoeling wil door de gezondheidsvoordelen die dit kan opleveren, is het een goed idee om eerst met je arts te overleggen. In sommige gevallen kan het gevaarlijk zijn om (zelf) een klysma te doen: als je een nieraandoening hebt, bijvoorbeeld, of buikpijn hebt en niet weet waarom. Het gaat wel om je gezondheid, dus check altijd even bij je arts of een darmspoeling een goed idee is voor jou. Hieronder vertellen we je meer over de gezondheidsvoordelen van een darmspoeling.


1. Herstel je natuurlijke evenwicht door een darmspoeling

Door een darmspoeling kun je als het ware je darmen resetten. Je hebt maar één lijf, maar vaak doen we niet alles om dat lichaam zo goed mogelijk te behandelen. Door wat minder goede eetgewoonten, zoals junkfood en kant-en-klaar maaltijden, en niet genoeg beweging kan het evenwicht in de darmen uit balans raken. Dat kan zorgen voor verstopping en vervuiling van de darmen, waardoor je te maken kunt krijgen met vervelende symptomen. Met een reiniging van de darmen ga je weer terug naar de start: de balans in de darmen wordt weer hersteld. Eventuele schimmels, de verkeerde bacteriën en afvalstoffen maken geen kans mee na een darmspoeling. Zo kun je opnieuw werken aan het natuurlijke evenwicht in je lichaam en zul je je al gauw stukken beter voelen.


2. Een darmspoeling kan wonderen doen voor je lever

Je lever zorgt ervoor dat stoffen die niet in je lijf horen, worden afgevoerd. De lever werkt nauw samen met de darmen: door je stoelgang gaan overbodige afvalstoffen je lichaam uit. Als je geen soepele stoelgang hebt, kunnen gifstoffen in je lichaam blijven en moet je lever heel hard werken om deze afvalstoffen alsnog weg te werken. Dat kan zorgen voor een overbelaste lever en vervelende ontstekingen. Door een darmspoeling te ondergaan help jij je stoelgang beter te worden en geef jij je lever de rust om zich weer met de ‘eigen taak’ bezig te houden. Zo hou jij je lever gezond en daarbij is het ook wel zo fijn om normaal naar de wc te kunnen, natuurlijk…


3. Met een klysma kun je het afvallen een kick-start geven

Als je overgewicht hebt, kan dat slecht zijn voor je gezondheid. Mensen met overgewicht hebben meer risico op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker en hebben soms te maken met vervelende gezondheidsproblemen als schurende huid en spataderen. Het kan best ingewikkeld zijn om af te vallen. Met een darmspoeling kun je een soort vliegende start maken met gewicht verliezen: er zit soms tussen de twee en zes kilo afval in de dikke darm die er niet in hoort. Door een darmspoeling raak je dit – vaak giftige – afval kwijt en kun je, zoals uitgelegd in punt 1, een nieuwe start maken met je eetgewoontes. Zo stimuleer je het afvallen en zul je een gezonder leven gaan leiden.


4. Een darmspoeling zorgt voor een sterkere dikke darm

Het is voor je gezondheid belangrijk dat je spieren sterk en soepel zijn. Door de jaren heen kan je darmwand vervormd raken, helemaal als je vaak last hebt van verstoppingen. Dat kan zorgen voor vervelende klachten, zoals aambeien en buikpijn. Door een darmspoeling te ondergaan kan je darmwand een stuk sterker worden: het water dat wordt ingebracht tijdens een klysma circuleert met een lage druk door de darmen, waardoor de darmwand een soort tegendruk krijgt. Daardoor wordt de darmwandspier sterker en zullen die vervelende klachten minder snel voorkomen. Eigenlijk kun je een darmspoeling dus ook wel zien als een soort training voor je darmwandspier. Na een aantal darmspoelingen kan je darm zelf terug komen in zijn natuurlijke vorm.


5. Een klysma kan helpen bij mentale klachten

Het klinkt misschien gek, maar een darmspoeling kan helpen bij psychische klachten als depressie en als je last hebt van emotionele trauma. Problemen in de dikke darm kunnen je humeur flink bepalen: dat komt omdat de zenuwen in je darm in verbinding staan met je hersenen. Bij je hormoonbalans speelt de darm ook een grote rol. Het is bekend dat bij een darmspoeling sommige mensen ook soort emotionele opluchting voelen: sommigen moeten zelfs huilen of krijgen plotseling te maken met woede of andere emoties. Door een klysma komen zulke mentale klachten ook los, waardoor jij je heel opgelucht kunt voelen. Bij mentale klachten waar je de oorzaak niet van kunt bepalen, kan een darmspoeling dus een heel goed idee zijn.


6. Door een darmspoeling een betere bloedsomloop zonder vervuiling

Ook via je bloed worden afvalstoffen afgevoerd. Als je dikke darm vervuild is, omdat giftige stoffen via je darm je lichaam niet kunnen verlaten, betekent dat ook iets voor je bloed. Het bloed kan ook vervuild raken door de gifstoffen die in je darmen blijven zitten, wat de zuurstoftoevoer in je lichaam kan beïnvloeden. Dat kan zorgen voor concentratieproblemen, moeheid en een futloos gevoel, en kan op lange termijn zelfs gevaarlijk zijn. Door een darmspoeling is je darm niet meer vervuild, en kan je bloed weer beter door je lichaam circuleren.


7. Minder last van pijn door een klysma

Als je pijn hebt in je lichaam, kan dat je leven flink beïnvloeden. Misschien heb je last van een (schimmel)infectie, veel pijn bij je menstruatie of een zeurende buikpijn. Door een klysma te nemen kun je korte metten maken met slechte bacteriën, schimmels en parasieten. Het afval in je darmen is de perfecte plek voor deze ongewenste gasten om te overleven, maar zonder afval zullen ze snel je lijf verlaten. Daardoor zul je minder snel last hebben van infecties. Omdat je hormonen hierdoor ook beter in balans zijn, zul je in veel gevallen ook minder last hebben van de maandelijkse bloeding.


Een darmspoeling kan veel gezondheidsvoordelen hebben. Het kan helpen bij het afvallen, bij pijn en zelfs bij mentale klachten. Bespreek voordat je een klysma neemt wel met je dokter of dit in jouw situatie een goed idee is.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag