Plafonddienst gehad? Grote kans dat je de volgende dag rondloopt met hangende ogen, voorzien van een blauwe rand aan de onderkant. Oftewel wallen, zoals ze in de volksmond doorgaans genoemd worden. Het is een fenomeen waar de meesten van ons vroeg of laat wel mee te maken zullen krijgen. Hetzij door ouderdom, hetzij door een nachtje doorhalen. In dit artikel gaan we dieper in op die blauw kringen onder je ogen en vertellen we je ook wat je kunt doen om dit verschijnsel tegen te gaan.
“Slecht geslapen vannacht?”
Wanneer je blauwe kringen onder je ogen hebt, dan roepen deze vaak veel vragen op bij andere mensen. Vragen zoals “heb je slecht geslapen?” of “gaat het wel goed met je?”. Blauwe kringen onder de ogen geven ons namelijk een vermoeide uitstraling en het kan de zelfverzekerdheid daarom enorm in de weg staan. Het gros van de mensen – waaronder jij als lezer van dit artikel waarschijnlijk ook – wilt namelijk fris voor de dag komen en blauwe kringen horen absoluut niet thuis bij een fruitig aanzicht.
Verschil tussen blauwe kringen en wallen
Blauwe kringen worden vaak wallen genoemd, maar dat is medisch gezien niet correct. Wallen zijn namelijk verdikkingen onder de ogen en deze verdikking is feitelijk een teveel aan vet (of huid). Hoe komt dat vet daar? Allereerst moet je weten dat het vet onder het oog ervoor zorgt dat het oog kan draaien in de kas. Dit vet wordt op de plaats gehouden door een stukje met een functie, namelijk een bindweefselschotje. Als we ouder worden neemt de kracht van dat schotje af, waardoor het vet de kans krijgt (ook door de zwaartekracht) onder het oog uit te zakken en naar buiten toe te bewegen. Vervolgens ontstaat er een verdikking, ook wel een wal genoemd. Deze bestaat voor een groot deel uit vet en slechts voor een klein deel uit water. Wallen ontstaan dus voornamelijk op oudere leeftijd, maar ook jongere mensen kunnen er last van hebben. Blauwe kringen onder de ogen zijn donkere ringen direct onder de onderste oogleden. Indien gesproken wordt over blauwe kringen onder de ogen, dan worden in veel gevallen de wallen onder de ogen bedoeld.
Mogelijke oorzaken
Er kunnen diverse oorzaken aan deze blauwe kringen ten grondslag liggen. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een vochttekort in het lichaam. Hierdoor wordt de huid dunner, waardoor het doorzichtiger wordt. Zodoende zie je niet alleen de kleur van het grijze botvlies van je schedel, maar ook van de bloedvaten die zich in dat gebied bevinden. De combinatie van beiden levert een donkere, vaak blauwe kleur op. Ook kan slechte nachtrust ervoor zorgen dat de huid bleker wordt en de bloedvaten onder de huid zichtbaarder worden. Daarnaast kan slecht slapen een negatieve invloed hebben op de bloedsomloop, waardoor de kringen onder de ogen blauwer of donkerder worden. Een vitaminetekort veroorzaakt hetzelfde effect. Een andere mogelijke oorzaak voor de blauwe kringen is erfelijkheid. Bij sommige mensen is de huid onder de ogen namelijk dunner dan bij andere mensen, waardoor de onderliggende bloedvaten sneller zichtbaar worden. Dit kan genetisch bepaald zijn en dit maakt het bijzonder lastig blauwe kringen te voorkomen.
Adviezen om blauwe kringen tegen te gaan
Over het algemeen kan er dus gezegd worden dat blauwe kringen ontstaan door vermoeidheid (door slaapgebrek) of door een vochttekort. In dergelijke gevallen kun je een aantal stappen ondernemen om blauwe kringen te voorkomen. De meeste zaken liggen vrij voor de hand. Wanneer je tekort hebt aan slaap, dan is het taak om bij te slapen. Natuurlijk kan het een keer voorkomen dat je tot in de vroege uurtjes een feestje hebt, met als logisch gevolg een vermoeide blik op het gezicht de dag erna. Dan is het een kwestie van bijslapen en dus de volgende dag vroeg naar bed. Een mens heeft gemiddeld gezien zo’n 7 tot 9 uur slaap per dag nodig. Wanneer je merkt dat je dit aantal structureel niet behaalt en je daardoor rondloopt met blauwe kringen onder de ogen, dan is het misschien verstandig iets aan te passen qua indeling van je dag. Slaap is hard nodig om ons lichaam te herstellen. Als we slapen vinden er allerlei processen plaats die te maken hebben met regulatie en herstel. Wanneer dit proces verstoord wordt, dan komt dat je lichaam niet ten goede.
Beperk je alcoholconsumptie
Consumeer je regelmatig alcohol en/of drugs en heb je last van blauwe kringen onder je ogen? Dan is dat niet verwonderlijk aangezien alcohol en drugs je nachtrust ruw kunnen verstoren, waardoor je ’s ochtends vermoeid wakker wordt (en dus te maken krijgt met blauwe kringen onder de ogen). Ook zorgt alcohol ervoor dat je lichaam vocht afdrijft, waardoor er een vochttekort kan ontstaan. Zoals je hebt kunnen lezen is dat één van de boosdoeners wanneer het gaat om het ontstaan van blauwe kringen. Wil je blauwe kringen voorkomen, dan kun je het beste deze genotsmiddelen links laten liggen (of in ieder geval met mate nuttigen).
Dat roken niet bevorderlijk is voor de gezondheid, hoeven we je ongetwijfeld niet te vertellen. Je zult vast en zeker ook weten dat roken van invloed is op je doorbloeding. Hoe slechter de doorbloeding, des te donkerder de kleur van de kringen onder de ogen. Zeker wanneer je bedenkt dat de bloedvaten onder je ogen zeer nauw zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de rest van de schadelijke gevolgen van een slechte doorbloeding gehad. Wil je je blauwe kringen verminderen? Dan doe je er goed aan te stoppen met roken.
Het belang van vocht en vitaminen
Veel mensen willen nog wel eens vergeten voldoende vocht tot zich te nemen. De richtlijn van 1,5 tot 2 liter vocht per dag (al dan niet in de vorm van diverse dranken), wordt soms bij lange na niet gehaald. Daardoor kan een vochttekort ontstaan, wat dus een oorzaak kan zijn van een vermoeid uiterlijk (gepaard met blauwe kringen onder de ogen). Om blauwe kringen te voorkomen is het aan te raden iedere dag voldoende water te drinken. Zeker wanneer je in je achterhoofd houdt dat een menselijk lichaam voor meer dan 50% uit water bestaat.
Een andere manier om blauwe kringen onder de ogen te voorkomen, is de inname van bepaalde vitamines, mineralen en antioxidanten. Het gaat dan met name om vitamine C, K, B6, B12 en ijzer. Door een tekort hieraan kunnen blauwe kringen ontstaan, dus je doet er goed aan òf voedingssupplementen te nemen òf voeding tot je te nemen die deze vitaminen en mineralen bevat. Denk daarbij aan fruit (sinaasappels en citroenen), groene bladgroenten (spinazie of boerenkool) en vlees en vis. Met name in fruit en groenten zul je ook antioxidanten vinden die zorgen voor een versterking van de aderen.
Crèmes of een cosmetische ingreep
Blauwe kringen onder de ogen zijn ook te bestrijden met cosmetische middelen zoals crèmes. Over het algemeen zijn er veel crèmes op de markt te vinden die schreeuwen dat ze de blauwe kringen als sneeuw voor de zon zullen laten verdwijnen. Die bewering is in de praktijk niet altijd berust op de waarheid. Waar je goed op moet letten bij de aanschaf van een crème zijn de ingrediënten. Als de crème een gebalanceerde combinatie bevat van vitamine K en retinol, dan heb je de grootste kans van slagen om blauwe kringen te verminderen of te laten verdwijnen.
Mocht je na het opvolgen van de bovenstaande adviezen nog steeds last hebben van blauwe kringen onder de ogen, dan zou je een professionele ingreep kunnen overwegen. Er zijn namelijk laserbehandelingen die – door diep in de huid door te dringen – blauwe kringen sterk kunnen verminderen of zelfs verwijderen. Beschouw dit als een laatste redmiddel wanneer alle andere oplossingen niet blijken te werken, want in veel gevallen zijn hier hoge kosten aan verbonden.
Gezonde levensstijl als beste advies
Om blauwe kringen onder je ogen te voorkomen kun je dus het beste een gezonde levensstijl volgen. Dus voldoende water drinken, je een evenwichtig voedingspatroon (met voldoende groenten en fruit) meester maken en zorgen dat je voldoende nachtrust krijgt. Lukt dit niet, dan is het aan te raden allereerst contact op te nemen met de huisarts. Hij of zij kan je verder op weg helpen om dit te bewerkstelligen. Met een gezonde levensstijl is de kans groot dat de blauwe kringen onder de ogen sterk verminderen of verdwijnen en je fris en fruitig voor de dag komt. Helpt dat allemaal niet? Overweeg dan eventueel een cosmetische ingreep, maar zoals gezegd: zie dit echt als een laatste strohalm. Het is altijd beter om op een natuurlijke wijze je ‘problemen’ op te lossen dan voor de ‘makkelijke weg’ te kiezen. Een mooi uiterlijk mag wat kosten, maar dan het liefst op een gezonde en natuurlijke manier natuurlijk!