Hoe kun je goedkoop alternatief wonen?

Hoe kun je goedkoop alternatief wonen?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Je bent al een poosje op zoek naar een woning voor jezelf, maar je komt tot nu toe alleen maar huizen en appartementen tegen die ver boven je budget liggen. Dan begin je je toch af te vragen of dat niet wat goedkoper kan. Als je bereid bent en het zelfs leuk vindt om alternatiever te wonen, dan zijn er vele oplossingen om geld te besparen op je woonlasten. In dit artikel bespreken we alternatieven om goedkoper te wonen binnen en buiten de stad.


Antikraak

Wellicht de bekendste manier om goedkoop te wonen: antikraak wonen. Hier kunnen de prachtigste panden tussen zitten, maar dat is wel mazzel hebben. Als anti-kraker ‘bewaak’ je het pand tegen leegstand. Je hebt als anti-kraakhuurder echter vele malen minder rechten dan als reguliere huurder. Je hebt namelijk geen huurcontract, maar een bruikleencontract. Dit betekent dat er een relatief korte opzegtermijn gesteld mag worden. Dit kan dus betekenen dat je tussen de 2 en 28 dagen je woning moet verlaten, als de leegstandbeheerder dit opeist. Je hebt dan, in tegenstelling tot een huurcontract, geen recht op een vervangende woning. Daar staat tegenover dat je voor een anti-kraakwoning relatief weinig geld betaalt voor veel vierkante meters. Als je een goede woning kiest kun je soms jaren blijven wonen en kan dit dus een geweldige manier zijn om goedkoop te wonen.


Samenwonen met vrienden

Een andere slimme en gezellige oplossing is om een appartement niet voor jezelf te huren of kopen, maar samen met vrienden of familie. Dit is erg populair onder starters, omdat je nu wel dat mooie appartement kunt bemachtigen of op die goede locatie kunt wonen, maar je de huur of maandelijkse kosten kunt splitsen. Een soort geüpgrade studentenhuis dus, niets gezelliger dan dat.


Buiten binnenstad / Naastgelegen dorp

Als je niet perse hartje centrum hoeft te wonen, kun je veel geld besparen door te gaan voor een woning in een iets minder centraal gelegen wijk, of in een dorp dat vlak bij je beoogde stad ligt. Dit kan ontzettend verschil maken in prijzen per maand. Zoek eens op wat de populaire wijken zijn in de stad waar je wilt gaan wonen en zoek vervolgens naar huizen die hier buiten liggen.


Wonen op een woonboot

Een woonboot kopen kan in sommige gevallen goedkoper zijn dan het kopen van een appartement. Als je zelf handig bent en bereid bent om flink te willen verbouwen aan je potentiële stekkie, dan kun je een soms voor heel weinig geld een woonboot kopen die een flinke opknapbeurt nodig heeft. Al met al kan je dat heel veel kosten besparen. Als je huis dan eenmaal af is, geniet je van de vrijheid van wonen aan het water, maar toch in de stad.


Goedkoop wonen buiten de stad

Tiny house

Een creatieve en relatief nieuwe oplossing om goedkoper te wonen zijn tiny houses. Deze trend waait langzaam maar zeker over naar ons koude kikkerlandje. Het idee van een tiny house is dat je weinig vierkante leefruimtemeters ervoor zorgen dat je geen onnodige rommel in je leven hebt. Door klein en goedkoop te wonen, houd je geld over voor de dingen die je echt belangrijk vindt. Bovendien verklein je je uitstoot, waardoor je beter voor het milieu bezig bent. De tiny house-projecten beginnen de kop op te steken in Nederland. In dit artikel dat wij eerder schreven vind je meer informatie over de kosten van een tiny house.

Ecologische woongemeenschappen

Een andere trend die ook steeds meer tot Nederland begint door te dringen is het wonen in ecologische woongemeenschappen. Het idee is dat je gemeenschappelijk woont, vaak grotendeels zelfvoorzienend leeft en veel bezittingen met elkaar deelt, waardoor je minder eigendommen nodig hebt. In Nederland bestaan deze initiatieven momenteel op kleine schaal, maar dit zal naar verwachting de komende jaren snel groeien. Op deze website vind je hierover meer informatie.

Wonen op een camping

Als je van natuur houdt kan het geweldig zijn: wonen op een camping. Recreatiewoningen op campings zijn vaak prachtig en de omgeving is er veelal groen. In veel gemeentes in Nederland is dit helaas niet meer toegestaan, maar in een aantal is het nog wel mogelijk. Op verschillende websites vind je meer informatie over de plekken waar je legaal permanent op een camping kunt wonen.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag