Tips om goedkoop boodschappen te doen

Tips om goedkoop boodschappen te doen

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Goedkoop boodschappen doen kan best een uitdaging zijn. De meeste supermarkten zijn helden in marketing, waardoor ze je overtuigen tot het doen van meer aankopen dan je van plan was. Of je haalt heel veel boodschappen en en moet aan het eind van de week de helft weggooien, omdat je het nooit op krijgt. Of misschien let je daar allemaal al op, maar wil je alsnog graag geld besparen. In dit artikel geven we je tips om goedkoop boodschappen te doen.


Koop in het seizoen

Koop groente en fruit uit het seizoen. Dat is veel goedkoper, omdat het verbouwen ervan minder geld heeft gekost en de producten van minder ver hoeven komen. Bovendien is het kopen van producten uit het seizoen om die redenen ook veel beter voor het milieu. Je bespaart dus geld én bent beter bezig voor de wereld, hoppa! Op deze website kun je heel makkelijk checken welke producten er per maand in het seizoen zijn.


Doe eens per week boodschappen

Aan de ene kant is het zo fijn om iedere dag boodschappen doen. Dan kun je gewoon kopen waar je op dat moment zin in hebt en hoef je dat niet al een week van tevoren te bedenken. Als je echter op je geld wilt letten, is dit niet de slimste keuze. Je koopt vrijwel altijd meer dan je nodig hebt en kunt je vaker laten verleiden tot impulsaankopen, wat zich in een gehele week op kan tellen tot een flink bedrag.

Als je één keer per week boodschappen doet, komen daar naast het besparen van geld ook andere voordelen bij kijken. Zo bespaart het je tijd, omdat je maar één keer per week hoeft na te denken over wat je gaat eten en je maar één ritje naar de supermarkt hoeft te maken. Daarnaast, hoe fijn is het als je na je werk- of collegedag alleen nog maar naar huis hoeft te rijden en je maaltijd in elkaar hoeft te flansen?! Tenslotte wordt het makkelijker om producten van maaltijden te combineren, omdat je dit van te voren al kunt bedenken. Maandag tomaten gebruikt voor een curry? Dan kun je woensdag het restje ervan gebruiken om er een tomatensoep of pastasaus van te maken. Zo kun je voorkomen dat je restjes eten weggooit aan het eind van je week en dat bespaart ook weer geld.


Kook en snij zelf

Kook zoveel mogelijk aan je eten zelf. Probeer zo weinig mogelijk uit pakjes en zakjes te koken, maar maak je gerechten helemaal from scratch. Dit hoeft helemaal niet veel meer tijd te kosten, het is vaak alleen kwestie van een makkelijk receptje opzoeken. Koken uit pakjes en zakjes is eigenlijk altijd duurder en bovendien minder gezond.

Ook zijn er veel gemaksproducten te vinden in de supermarkt: zoals voorgesneden groente, voorgekookte aardappelen, geklopte slagroom en natuurlijk kant-en klaarmaaltijden. Dit bespaart je wellicht tijd, maar deze producten zijn altijd duurder dan wanneer je het zelf kookt en snijdt. Weeg dus voor jezelf af of de tijdsbesparing die je krijgt door dit product te kopen, opweegt tegen het grotere bedrag dat je ervoor betaalt.


Ga voor (goede) aanbiedingen

Aanbiedingen kunnen je veel geld besparen, maar kunnen je ook veel geld kosten. Ga voor aanbiedingen van producten waar je ook daadwerkelijk veel van gebruikt. Zo kan een mooie aanbieding op wc-of keukenpapier veel geld besparen, want dat maak je toch wel op. Aanbiedingen op versproducten kunnen aanlokkelijk zijn, maar je hebt er niets aan als je het vervolgens niet opmaakt. Dan kost het eigenlijk alleen maar meer geld. Bedenk dus voor je je laat verleiden tot een ‘goede’ aanbieding, of het voor jou realistisch is dat je dit daadwerkelijk gebruikt.

Bedenk goed of iets wel een aanbieding is

Kijk ook hoe voordelig de aanbieding eigenlijk is. Soms zijn supermarkten bijvoorbeeld zo slim door een 2+1-aanbieding te plaatsen, waar je al met al 50 cent bespaart. Normaal gesproken zou je helemaal niet drie producten van dit voedingsmiddel kopen en op die manier bespaar je dus eigenlijk juist geen geld. Trap hier dus niet in! Denk er dus ook goed over na welke producten je kunt opslaan. Zo zijn aanbiedingen die je in je voorraadkast en diepvries kunt bewaren, soms wel tactisch om in te slaan bij een goede aanbieding.

Verdiep je voordat je boodschappen gaat doen in de verschillende aanbieding per supermarkt. Als je er tijd voor hebt, kan het je veel geld besparen als je langs verschillende supermarkten gaat om de goede aanbiedingen te scoren.


Maak een lijstje van tevoren

Een lijstje maken van tevoren helpt ontzettend, omdat je jezelf op deze manier dwingt om van tevoren over je aankopen na te denken. Hierdoor trap je minder gauw in aanbiedingen en word je minder verleid tot impulsaankopen. Het is daarmee dus makkelijker je aan de boodschappen te houden die je je van te voren voorgenomen had. Zo bespaar je dus de nodige euro’s.

Bereid je daarnaast voor op dat je boodschappen gaat doen. Neem zelf een boodschappentas of mand mee, zodat je die niet steeds plastic tasjes hoeft te kopen.


Ga naar de markt of toko

Op de markt zijn producten als groente, fruit, noten en kruiden vaak vele malen goedkoper dan in de supermarkt. Bovendien vind je er vooral lokale producten en producten uit het seizoen, wat dus ook weer goedkoper is. Zijn er wat grotere markten bij je in de buurt, dan zijn er vaak ook producten als verse pasta’s, (oven)broodjes en lekkere baksels voor een voordelig prijsje te krijgen. Daarnaast zijn deze producten vaak veel lekkerder dan fabrieks geproduceerde producten uit de supermarkt. Als je dus eenmaal per week in de gelegenheid bent om naar een markt te gaan, doe er dan vooral je voordeel mee!

Daarnaast ben je voor sommige producten veel goedkoper uit als je ze haalt bij een toko. Denk hierbij aan groente, fruit, noten, kruiden en veel exotische ingrediënten.


Goedkope producten

Leg een goede basis voor je een voordelig eetpatroon door producten te kopen die over het algemeen goedkoper zijn. Denk hierbij aan diepvriesgroente en blikgroente (en dat is vaak net zo gezond, of soms zelfs gezonder als verse groente!), vlees en vis uit blik of de diepvries. Aardappelen en pasta zijn ook vaak goedkoop en kun je lang bewaren.Ten slotte staan goedkope producten vaak onderin het schap.

Let op de kiloprijs

Kijk voordat je een product uit het schap haalt niet naar de prijs per product, maar naar de (kleiner vermelde) kiloprijs. Vaak lijkt een product voordeliger dan een ander product, maar zit er gewoon minder in de verpakking en is het eigenlijk dus duurder.


Ga voor goedkopere supermarkten

De huismerken bij de Lidl en Aldi blijken de goedkoopste te zijn van Nederland (in 2017). Als je hier je boodschappen doet kun je tot wel 22 procent besparen op je producten. Nadeel van deze winkels is wel dat misschien niet alle producten waar je naar op zoek bent verkocht worden. Wat je dan kunt doen is dat je eerst zoveel mogelijk boodschappen bij één van deze winkels doet en dat je vervolgens de bijzondere producten nog bij een andere supermarkt haalt. Zo bespaar je geld over het grootste gedeelte van je boodschappen.


Doe geen boodschappen als je honger hebt

Een absolute no go is het doen van boodschappen met een rammelende maag. Je zult zien dat het dan bijna onmogelijk is om je aan je voorgenomen lijstje te houden. Je trapt dan zoveel eerder in iedere marketingtruc, laat je overtuigen door aanbiedingen die stiekem helemaal niet zo heel veel voordeliger zijn en doet veel meer impulsaankopen. Je koopt simpelweg meer dan de bedoeling was, omdat je lichaam het signaal geeft dat je je moet vullen.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Boodschappen Eten & drinken Financieel Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Albert
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag