Werken. De één ziet het als een noodzakelijk kwaad en de ander doet niets liever. Hoe je het ook wendt of keert: in het leven dat we leven besteden we een groot deel van de tijd op de werkvloer. Je huis zal tenslotte bekostigt moeten worden. De schoorsteen moet roken. En ook het brood op de plank komt er niet vanzelf. Maar wat als je – om wat voor reden dan ook – zonder werk zit? Hoe geraak je dan zo snel mogelijk weer aan het werk? We zochten het uit en vertellen je in onderstaand artikel hoe je per direct weer aan de slag kunt.
Werk vinden
Werk vinden: vroeg of laat moeten we er allemaal een keer aan geloven. Soms al op jonge leeftijd. Als we bijvoorbeeld door pap en mam worden aangespoord om een krantenwijk te nemen. Een andere keer pas als we klaar zijn met de studie en het leven als ‘arbeider’ echt gaat beginnen. Ook kan het zo zijn dat je al jaren tot de beroepsbevolking behoort, maar dat je je baan gaandeweg bent kwijtgeraakt. Vanwege een faillissement of bezuinigingen binnen het bedrijf bijvoorbeeld. En moet je zodoende op zoek naar nieuw werk.
Werk vinden kan op 1001 manieren en het internet helpt je daar wat dat betreft zeker bij. Denk bijvoorbeeld maar eens aan alle vacaturesites die er te vinden zijn op het internet. Voor elke sector zijn er wel vacatures te vinden op websites als Indeed, Monsterboard en Jobbird. Dat je meestal niet direct een baan hebt als je solliciteert op deze vacatures, moge duidelijk zijn. Al enige jaren daalt het aantal werklozen gestaag, maar op het moment van schrijven van dit artikel zitten er nog steeds een kleine 400.000 Nederlanders thuis. Allemaal op zoek naar een baan. En dan het liefst zo snel mogelijk natuurlijk!
Tips om snel werk te vinden
Thuiszitten is voor de meeste mensen een hel. We zijn sociale wezens en ondanks dat men niet altijd met plezier naar het werk gaat, is het wel goed voor ons. Het ritme, de aanspraak met collega’s en natuurlijk het hebben van meer financiële middelen dragen allen bij aan een gelukkiger gevoel. Zeker als je al tijden aan het solliciteren bent en de ene afwijzing na de andere krijgt, kan het lood je in de schoenen zakken. Uiteraard de ‘beroepswerkelozen’ daargelaten.
Om die reden is het zinvol om zo snel mogelijk (weer) aan het werk te geraken. In dit artikel hebben we een aantal tips voor je verzameld om snel weer aan de slag te kunnen gaan op de werkvloer.
Maak gebruik van je netwerk
Tot de dag van vandaag is en blijft dit dé manier waarop de meeste mensen hun nieuwe baan vinden: gebruik maken van het eigen netwerk. Als je direct op zoek bent naar werk, is het beste wat je kunt doen je eigen netwerk aanspreken. Stel familie, vrienden en kennissen op de hoogte van je zoektocht en – mits je er gebruik van maakt – plaats zeker ook een oproep op social media. Hoe meer mensen ervan af weten, des te groter de kans is dat er iemand in je netwerk is die je in contact kan brengen met je potentiële nieuwe werkgever.
Groepen op Facebook
Aansluitend op bovenstaande tip zou je ook rond kunnen gaan kijken in (lokale) Facebook groepen. Hier worden namelijk ook vaak oproepen geplaatst. Soms direct door organisaties of bedrijven zelf, maar vaak ook door personen die werkzaam zijn voor het bedrijf of de organisatie. Voor bedrijven is het een stuk goedkoper om te adverteren op Facebook voor een advertentie dan wanneer ze een recruitment bureau, uitzendbureau of detacheringsbureau moeten inhuren.
Direct-beginnen-vacatures
Dat veel vacatures op websites als Indeed, Monsterboard en Jobbird terecht komen, dat weten de mensen wel. Echter vind je op deze websites ook vaak “direct-beginnen vacatures”. Werkgevers zijn in dat geval met spoed op zoek naar getalenteerde mensen en is de klik er, dan kun je doorgaans per direct aan de slag voor je nieuwe werkgever. Een andere mogelijkheid om direct aan te slag te gaan is door zelf initiatief te nemen, bijvoorbeeld door het invullen van enquêtes.
Marktplaats
Martkplaats.nl kennen we allemaal als koop- en verkoopsite, maar er is een hele aparte sectie te vinden waar vakmensen hun diensten aan kunnen bieden en waar potentiële werkgevers op zoek zijn naar getalenteerde werknemers. In de meest uiteenlopende branches kun je op zoek gaan naar interessante jobs. Denk aan “Huis & Tuin” (onder andere aannemers, hoveniers, timmerlieden, etc.), “Huishouden, Gezin en Dier” (onder meer huishoudelijke hulp, ongediertebestrijding, oppas, etc.) en “Zakelijke Diensten” (koeriers, boekhouders, juristen, etc.). Het is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt als je per direct op zoek bent naar een baan, maar zoals je ziet kun je er als vakman of -vrouw prima een baan vinden. Uiteraard vind je op alternatieven op Marktplaats (Speurders en Tweedehands.net) eenzelfde sectie.
Lokaal zoeken
Deze tip gaat helaas niet voor iedereen op, maar mits het in je straatje past kun je natuurlijk ook lokaal op zoek gaan naar werk. Denk aan een winkel die op zoek is naar een (parttime) verkoper of een restaurant waar ze nog wel een goede ober of gastheer/vrouw kunnen gebruiken. In veel gevallen zijn deze ondernemingen per direct op zoek naar personeel en kun je meestal meteen aan de slag als je wordt aangenomen. Het werkt hierbij vaak het beste om direct het bedrijf binnen te lopen om te vragen of ze op zoek zijn naar personeel. Ook kun je een dergelijk bedrijf benaderen via Facebook met het verzoek om te solliciteren.
Uitzendbureaus
Uiteraard zijn ‘the good old’ uitzendbureaus ook een prima mogelijkheid als je naarstig op zoek bent naar een nieuwe job. Veel uitzendbureaus werken samen met de eerder genoemde vacaturesites, maar door hun netwerk vernemen ze het vaak als één van de eersten wanneer een bedrijf op zoek is naar nieuw personeel. Als jij over competenties beschikt waar de werkgever naar op zoek is, heb je grote kans dat de vacature niet op de vacaturesites verschijnt, maar dat jij direct al wordt benaderd voor een sollicitatiegesprek. Een prima keuze dus als je per direct op zoek bent naar een nieuwe baan. Ook kan een uitzendbureau vaak beter aanvoelen welke activiteiten jij leuk vind om te doen in je werk en je dus betere suggesties doen voor banen waar je zelf misschien nooit aan had gedacht.
Open sollicitatie
Feitelijk heeft een open sollicitatie bij een bedrijf op zich niet veel te maken met ‘per direct’ een baan vinden. Maar het loont om een open sollicitatie te versturen naar een bedrijf dat je interesse heeft. Zoals gezegd vinden namelijk niet alle vacatures hun weg naar de vacaturesites. Soms wordt een functie ingevuld door mensen vanuit het netwerk (zie onze eerste tip) en een andere keer worden kandidaten benaderd waarvan de gegevens al bekend zijn bij het bedrijf. Denk aan de voorgaande tip (het uitzendbureau), maar dit kan dus ook betekenen dat jouw eerdere open sollicitatie je geen windeieren heeft gelegd. Men noemt dit de zogenaamde verborgen arbeidsmarkt en met je open sollicitatie begeef je je dus mogelijk op deze verborgen arbeidsmarkt.
Plaats je CV online
In navolging van de voorgaande tip en de verborgen arbeidsmarkt: je hoeft natuurlijk niet altijd zelf op zoek te gaan naar je nieuwe job. Dankzij het internet kunnen werkgevers jou ook vinden! Via de eerder genoemde vacaturesites kun je je CV online zetten en kunnen potentiële werkgevers je vinden middels je curriculum vitae. Zorg er dan wel voor dat je CV volledig up-to-date is en geen (spel)fouten bevat. Een eerste indruk maak je tenslotte maar 1 keer.
Thuis werken is misschien een optie
In ons artikel over geld verdienen vanuit huis schreven we al dat thuiswerk helemaal zo gek niet meer is. Mocht je dus per direct op zoek zijn naar werk, dan kan dit een optie zijn en wellicht een nieuw hoofdstuk voor je betekenen. Dankzij het internet zijn de mogelijkheden om vanuit huis te werken een stuk ruimer dan een aantal decennia geleden. Freelance tekstschrijvers kunnen bijvoorbeeld dankzij het internet gemakkelijk vanuit huis werken (of vanuit het buitenland, als de combinatie reizen en werken je wel wat lijkt) en voor webdesigners, programmeurs en vertalers is dit niet anders. Wat dat betreft zijn er zat manieren om online geld te verdienen en het mooiste: je kunt er in principe direct mee starten!
Om thuis te werken hoef je echter niet altijd maar met een computer te werken natuurlijk. Als je affiniteit met kinderen hebt kun je bijvoorbeeld oppas of gastouder worden. Heb je ervaring als kapper, schoonheidsspecialist(e) of masseur? Dan start je zonder al teveel problemen relatief eenvoudig een praktijk aan huis. Bespeel je een instrument? Leer anderen dan piano of gitaar spelen vanuit huis. Ook hier zijn weer opties genoeg en als je ergens specialistische kennis over hebt en/of ergens goed in bent, zijn er altijd wel mensen te vinden die daar geld voor over hebben.
Actie = reactie
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er talloze manieren om snel ergens aan het werk te geraken. Soms moet je daar een beetje geluk bij hebben. Net de juiste mensen kennen bijvoorbeeld of net de juiste persoon treffen bij je sollicitatiegesprek. Wat in ieder geval altijd helpt, is om actie te ondernemen. Actie geeft namelijk altijd een reactie. Hoe meer kanalen jij inzet om een nieuwe job te vinden, des te groter zal de kans zijn dat je snel ergens aan de slag kunt. Schreeuw het dus vooral van de daken (en op social media) dat je per direct op zoek bent naar een nieuwe job. Breng je CV op orde, gooi hem op de vacaturesites en maak desnoods een profiel aan op LinkedIn. Struin Marktplaats.nl, Speurders.nl en Tweedehands.net af en verstuur die open sollicitaties. Niet geschoten is tenslotte ALTIJD mis!
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Thuiswerken door inpakwerk te doen
- 12 tips om je sollicitatiegesprek voor te bereiden
- Hoe kun je werken als taxi chauffeur?
- 5 tips voor een originele sollicitatiebrief
- Hoe vind je werk als social media expert?
- Hoe kun je een marktconform salaris berekenen?
- De voor- en nadelen van thuiswerken
- Voordelen en nadelen van ZZP’er worden