Waar let je op bij de aanschaf van antipronatie schoenen?

Waar let je op bij de aanschaf van antipronatie schoenen?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Hardlopen is goed voor je, zeggen ze. Maar is dat in alle gevallen het geval? Wat als je gaat hardlopen en voortdurend te maken krijgt met kwaaltjes en blessures? Is hardlopen dan nog steeds zo goed voor je? In dit artikel gaan we het hebben over antipronatie schoenen. Wat het precies is en waar je op moet letten als je antipronatie hardloopschoenen gaat aanschaffen. Want hardlopen is inderdaad goed voor je. Maar dan wel met het juiste schoeisel!


Wie serieus bezig wilt zijn met hardlopen heeft de termen pronatie en antipronatie vast al wel eens ergens gehoord. Maar ook als je niet bekend bent met alle ins- en outs rondom hardlopen weet je wel wat de termen zijn, al is de precieze betekenis van de termen nu misschien nog een raadsel. In Jip-en-Janneke-taal een korte uitleg:

“Bij het hardlopen landt je voet logischerwijs op de ondergrond. Deze landing kan op drie verschillende manieren plaatsvinden. In de eerste plaats landt je voet op de buitenkant van de hiel en kantelt vervolgens om de schok te dempen en het lichaamsgewicht op te vangen. Dit noemt men normale pronatie. Kantelt je voet teveel naar binnen na de landing, dan noemen we dat overpronatie. Er komt in dat geval veel druk op de binnenkant van de voet te staan. Onderpronatie is de term die men gebruikt wanneer de voet niet of nauwelijks naar binnen kantelt. In dat geval komt er erg veel druk op de buitenkant van de voet te staan met alle gevolgen van dien.”

Je kunt dus stellen dat elke hardloper te maken krijgt met pronatie en daar is niets mis mee. De mate en wijze van pronatie zijn echter wel belangrijke factoren bij het hardlopen. Hardloopschoenen kunnen namelijk corrigeren, maar dan moet je wel weten op welke wijze je voet landt tijdens het hardlopen. Bij normale pronatie of onderpronatie kun je prima uit de voeten met neutrale hardloopschoenen. Bij overpronatie heb je antipronatieschoenen nodig om blessures te voorkomen.


Hoe werkt een antipronatieschoen precies?

Zoals gezegd kunnen degelijke hardloopschoenen blessures voorkomen en het hardlopen aangenamer maken. Met de hype van de laatste jaren (meer mensen doen aan hardlopen als ooit tevoren) heb je keuzes te over. Er zijn miljoenen merken en nog veel meer blitse kleuren en tal van extra toeters en bellen. Ja, het oog wilt ook wat, maar uiteindelijk is de werking van de schoen het allerbelangrijkste.

Bij antipronatieschoenen is aan de binnenzijde van de schoen een stevig blokje verwerkt dat je bewegingen tijdens het hardlopen corrigeert tijdens de landing. Het zorgt ervoor dat je niet teveel naar binnen of buiten kantelt met je voet waardoor de kans op blessures automatisch afneemt. Juist daarom is het zo enorm belangrijk dat een ‘overproneerder’ niet op normale schoenen gaat lopen en iemand die met normale pronatie of onderpronatie te maken heeft, op antipronatieschoenen gaat hardlopen.


Antipronatieschoenen kopen

In de meeste gevallen weet je zelf nog niet goed op welke wijze je voet landt tijdens het hardlopen. Om die reden is het slim om een analyse te laten doen in een professionele hardloopwinkel. Hier zien ze direct met welke vorm van pronatie je te maken hebt en kunnen ze je dus een advies op maat geven.

Daarbij is niet alleen de wijze waarop je voet landt tijdens het hardlopen belangrijk, maar ook zaken als je gewicht, welke afstanden je wilt gaan lopen en op welke ondergrond je loopt. Iemand die voornamelijk op asfalt loopt heeft ander schoeisel nodig dan iemand die voornamelijk op onverharde bospaadjes rent. Ditzelfde geldt natuurlijk voor je gewicht. Je voeten, enkels, knieën en rug krijgen bij iedere stap een klap te verduren en zodoende heeft iemand die zwaarder is, andere hardloopschoenen nodig dan iemand die lichter van gewicht is. Door al deze vragen te beantwoorden wordt de volledige collectie automatisch verkleind en blijven er uiteindelijk een x aantal schoenen over die geschikt zijn voor jou.


Extra tips voor het kopen van hardloopschoenen

Om blessures te voorkomen is het belangrijk dat je je aan bovenstaande tips houdt. Ja, bij de Decathlon, Perry Sport of Van Haren kun je supergoedkope hardloopschoenen kopen. Vaak ook nog van goede merken als Asics, Nike of Adidas. Maar gedegen advies krijg je er niet. Een hardloopanalyse laten maken is hier niet mogelijk en zoals je hebt kunnen lezen is dit een absolute noodzaak.

Ga dus vooral naar die professionele hardloopwinkel om jouw manier van lopen te laten analyseren en verder advies in te winnen rondom je persoonlijke voorkeuren (afstand en terrein bijvoorbeeld). Wil je het extra goed doen, neem dan vooral ook onderstaande extra tips in overweging als je op zoek gaat naar antipronatieschoenen.

Passen aan het einde van de dag

Als je van plan bent om antipronatie hardloopschoenen te gaan kopen, doe dit dan aan het einde van de middag. Je voeten zijn dan namelijk iets meer opgezet waardoor je de kans verkleint om met te krappe schoenen thuis te komen.

Loop rond met de schoenen

Vooral manen hebben er nog wel eens een handje van: zitten, schoenen aantrekken, even voelen en duimpje omhoog. Niet slim, want zodra je gaat staan schuift je voet iets naar voren. Er moet zo’n 5 tot 7 millimeter ruimte tussen de schoen en je langste teen zitten en dit beoordeel je dus het best door even te gaan staan. Nog beter is het om even rond te lopen in de winkel met de schoen. Zo voel je direct of de hardloopschoenen comfortabel zitten of niet.

Pas beide schoenen

In navolging op voorgaande tip: pas altijd beide schoenen. Je voeten verschillen onderling van elkaar namelijk qua lengte, breedte en dikte en alleen door beide schoenen te passen ontdek je of de hardloopschoenen geschikt voor je zijn of niet.

Neem sport- en/of hardloopsokken mee

Als je niet van plan bent om speciale sport- en/of hardloopsokken te kopen als je je antipronatieschoenen gaat aanschaffen, neem ze dan vooral zelf mee voor tijdens het passen. Het zijn tenslotte de sokken die je draagt tijdens het hardlopen en zodoende is het slim om ze ook te dragen tijdens het passen van de schoenen.

Let op ventilatie

In de meeste moderne hardloopschoenen zit dit wel snor, maar toch even apart benoemen: ventilatie tijdens het hardlopen is van belang. Warmte en vocht moeten goed afgevoerd kunnen worden tijdens het hardlopen. Daar staat dan weer tegenover dat het gedurende koudere weersomstandigheden juist niet fijn is als de schoen teveel ventileert. Ga je in de herfst hardlopen? Let dan ook op waterdichtheid. Er zijn waterbestendige hardloopschoenen die zelfs tijdens de meest intense stortbui je voeten ‘droog’ houden.

Probeer meerdere schoenen

Zoals we hierboven al stelden zal het aanbod in een professionele hardloopwinkel slinken naarmate je vragen hebt beantwoord over pronatie, afstanden, gewicht en terrein. In veel gevallen blijft er dan slechts een handjevol opties over en dan is het verleidelijk om voor het mooiste exemplaar te kiezen of voor de eerste de beste die je past. Ons advies is om ze vooral allemaal even te proberen. Zo kun je goed vergelijken en de voors- en tegens tegen elkaar afstrepen.

Beknibbel niet op de prijs

Wie voor het eerst op zoek gaat naar (antipronatie) hardloopschoenen kan zich een hoedje schrikken van de prijs. Hardloopschoenen (en dan vooral GOEDE hardloopschoenen) kosten wel wat. Zet daar dan altijd tegenover dat het om je lichaam gaat. Om je gezondheid. Om comfort tijdens een inspannende activiteit. Als je lichaam je lief is moet je NOOIT beknibbelen op de prijs voor hardloopschoenen. Liever iets meer investeren en lekker blessurevrij rondrennen dan voor een appel en een ei schoenen kopen en vanaf dag 1 in de lappenmand zitten. Toch?



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag