Hoeveel geld krijg je als je in de schuldsanering zit?

Hoeveel geld krijg je als je in de schuldsanering zit?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

De schuldsanering is een wet voor mensen die niet (meer) in staat zijn hun vaste lasten of betalingsverplichtingen te voldoen. Hoeveel geld je krijgt als je in de schuldsanering zit, hangt af van de hoogte van je schulden, inkomen en vaste lasten. In dit artikel leggen we graag uit hoe dat zit.

Als je in de schuldsanering zit moet je bijna alles wat je verdient gebruiken om je schulden af te lossen. Je krijgt gemiddeld een bedrag van €50 per week om van rond te komen, dit wordt ook wel ‘leefgeld’ genoemd. Naarmate het traject er bijna op zit, kan dit bedrag oplopen tot €80. Als je een gezin hebt krijg je meer geld dan als je alleenstaande bent.

Voordat je aanspraak maakt op de Wet Schuldsanering Persoonlijke Personen (WSNP) worden jouw financiële problemen eerst geanalyseerd door de Sociale Dienst of Kredietbank. Zij beslissen of de schulden ook op een andere manier – zoals een betalingsplan – kunnen worden afgelost.


Wat is de schuldsanering?

De rechter bepaalt of je in aanmerking komt voor de schuldsanering. Als dat inderdaad het geval is, ga je het schuldsaneringstraject in. Dit traject duurt ongeveer 3 tot 5 jaar. Samen met de rechter en een bewindvoerder wordt er een maandelijks aflossingsbedrag afgesproken. Daarna ben je verplicht om zoveel mogelijk inkomsten te genereren om je schuldeisers tegemoet te komen. Daarnaast mag je geen kosten maken die geen betrekking hebben op je dagelijkse levensonderhoud. Nieuwe schulden zijn al helemaal uit den boze. Heb je het traject goed doorlopen? Dan krijgt u van de de rechtbank een ‘schone lei’ en bent u schuldenvrij. Dat betekent dat schuldeisers geen beroep meer kunnen doen.

Wat is de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP)?

De bovengenoemde schuldsaneringsregeling is formeel vastgelegd in de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Deze wet is in 1998 aangenomen in Nederland om inwoners een extra kans te geven op een leven zonder schulden. Als een persoon is gestopt met zijn of haar schulden te betalen, dan kan de rechter een ‘faillissement’ over iemand uitspreken. Zonder de WSNP blijft iemand levenslang met schulden rondlopen. De WSNP tracht hier een tussenoplossing voor te vinden.


Hoeveel geld krijg je als je in de schuldsanering zit?

Feitelijk krijg je geen geld als je in de schuldsanering zit. Je krijgt als het ware uitstel van betaling en hebt kans dat een deel van de schulden wordt kwijtgescholden. Dus met een beetje geluk hoef je een deel van jouw schulden niet af te betalen – mits je het traject goed doorloopt. Hoe hoog dit bedrag is hangt er volledig vanaf welke afspraken er zijn gemaakt met de rechtbank en de bewindvoerder. En natuurlijk hoe hoog jouw schulden zijn.

Vrij te laten bedrag

Als je in de schuldsanering zit heb je recht op een vrij te laten bedrag. Dit bedrag mag je naar eigen inzicht besteden aan vaste lasten zoals huur, boodschappen et cetera. Ook is er een klein gedeelte gereserveerd voor overige uitgaven. Alles wat je boven dit bedrag verdient gaat direct naar de boedelrekening van de bewindvoerder. Hij of zij zorgt er dan voor dat dit bedrag bij de schuldeisers terecht komt.

De hoogte van het vrij te laten bedrag, ook wel leefgeld genoemd, zal per individu verschillen. Het verschilt bijvoorbeeld nogal of je alleenstaand bent of dat je een gezin hebt. Om eenvoudig te berekenen hoe hoog jouw vrij te laten bedrag is, heeft Bureau WSNP een calculator ontwikkeld. Die calculator kun je hier vinden. Je kunt ervan uitgaan dat het bedrag erg laag is en dat je er alleen het noodzakelijke van kunt aanschaffen.


Hoe kom je uit de schuldsanering?

Als je het financieel moeilijk hebt wil je het liefst zo snel mogelijk uit de schuldsanering. Dat betekent namelijk dat je met een schone lei verder kan, oftewel, schuldenvrij. Er zijn twee manieren hoe je uit de schuldsanering kunt komen:

Succesvol doorlopen van de schuldsanering

Een schuldsaneringstraject duurt gemiddeld 5 jaar. Gedurende de 3 tot 5 jaar moet je leven naar de afspraken die zijn gemaakt met de rechtbank en met de bewindvoerder. De bewindvoerder controleert of jouw gedrag goed is. Heb jij je in de looptijd van het schuldsaneringstraject aan de afspraken gehouden en goed financieel gedrag getoond? Dan worden restantschulden kwijtgescholden.

Vervroegde aflossing

Wil je sneller uit de schuldsanering komen? De enige oplossing is om meer af te lossen. Hoe meer je aflost, hoe eerder je schulden zijn opgelost en hoe eerder het traject voorbij is. Heb je nog ergens een spaarpotje? Of geld in een oude sok? Gebruik elk dubbeltje om je schuld af te lossen. Daarnaast kun je ook solliciteren naar een betere baan. Hoe hoger jouw inkomsten, hoe meer je kunt aflossen en hoe eerder je uit de schulden bent.

Jouw benarde financiële situatie kan tijdens het solliciteren in je nadeel werken. Je kunt er ook voor kiezen om een eigen bedrijf te starten. Zonder startkapitaal is dat moeilijk, maar dit artikel laat zien dat er genoeg mogelijkheden zijn. Helaas moet je de winst uit je eigen onderneming afdragen zolang je nog in de schuldsanering zit, maar wellicht is jouw winst zo hoog dat je vervroegd je schulden af kunt lossen. Bovendien heb je dan direct een nieuwe inkomstenbron voor de toekomst.

Wanneer maak je aanspraak op de schuldsanering?

Alleen een rechter kan deze bindende uitspraak doen. Wel zijn er een aantal openbare richtlijnen, die we hieronder kort zullen toelichten:

  • De persoon is niet meer in staat om schulden af te betalen
  • De schulden zijn te goeder trouw ontstaan. Dit is een juridisch begrip dat oordeelt of iets met de goede bedoelingen is gebeurd.
  • De persoon bereid en in staat is om de financiële verplichtingen van het schuldsaneringstraject na te komen.

Wanneer maak je minder kans om aanspraak te maken op de schuldsanering?

In sommige gevallen is het helaas niet mogelijk om de schuldsanering in te gaan. In de volgende situaties wordt de schuldsanering waarschijnlijk afgewezen:

  • De schulden zijn niet te goeder trouw ontstaan. Bijvoorbeeld: boetes van het CJIB, overbesteding (bijvoorbeeld een extra lening of koopverslaving), schulden afkomstig uit verslavingen (bijvoorbeeld drank of gokken).
  • De persoon zit al in de schuldsanering of heeft in 10 jaar voorafgaand aan het verzoek al in de schuldsanering gezeten.
  • De schulden komen voort uit een sanctie van een misdrijf dat binnen vijf jaar voor het verzoek heeft plaatsgevonden.
  • Er heeft geen minnelijk traject plaatsgevonden. Een minnelijk traject is een juridische term, wat betekent dat een instantie een aanbod heeft gedaan aan de schuldeisers, met inachtneming van jouw inkomen. Als de schuldeisers hier niet mee akkoord gaan, dan zijn de schulden dus nog niet kwijtgescholden en heb je baat bij het schuldsaneringstraject.

De rechtbank beoordeelt elke situatie individueel. Het kan natuurlijk zo zijn dat er bepaalde omstandigheden zijn die onlosmakelijk verbonden zijn met jouw financiële situatie. Daarom moet je alles eerlijk en open communiceren, zodat de rechtbank kan bepalen of je een uitzondering kan krijgen.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag