Nederland wordt geassocieerd met tulpen, klompen en kaas. Hoewel we klompen en tulpen niet veel zien tijdens ons dagelijks leven, is een broodje kaas aan de orde van de dag. Of een plankje kaas, onder het genot van een goed glas wijn. Het is dan ook niet voor niets dat wij, Nederlanders, soms ‘Kaaskoppen’ worden genoemd. Als jij ook gek bent op kaas, moet je echt eens een kaasproeverij doen! In dit artikel bespreken we voor iedere provincie in Nederland een goede locatie voor een kaasproeverij.
Beste plekken in Nederland voor een kaasproeverij
De meest gegeten kazen van Nederland zijn Goudse kaas en Edammer. Ook andere soorten, zoals Kernhemmer, Friese kaas, Limburgse kaas, Maasdammer, Bluefort, Old Amsterdam, Maaslander, Beemsterkaas, Leerdammer en Subenhara kruidenkaas zijn populair. Dus als je fan bent van Nederlandse kazen, raden wij aan om die soorten kaas allemaal aan je ‘bucketlist’ toe te voegen.
Vooral de kazen uit Gouda en Edam hebben internationale allure. De steden Gouda en Edam hebben dan ook veel kaasmakerijen, ambachtelijke kaasboerderijen en kaaspakhuizen. Dus voor de echte, Nederlandse kaaservaring kun je in Gouda en Edam altijd wel ergens terecht.
Kaasproeverij in Noord-Holland: Reypenaer (Amsterdam)
De Reypenaerskazen ondergaan een uniek, historisch rijpingsproces. Daardoor krijgen de Reypenaerskazen een krachtige, bijzondere smaak. We kunnen deze smaak lastig omschrijven, ervaar het zelf in het proeflokaal in Amsterdam. Hier krijg je zes verschillende kazen en leer je hoe de kazen gerijpt zijn en hoe je ze het beste kunt proeven. Deze kaasproeverij kan eventueel ook gecombineerd worden met een rondvaarttocht door de grachten van Amsterdam.
In Amsterdam staat het proeflokaal, de kazen worden echter gerijpt in Woerden. Hier staat een historisch kaaspakhuis, die tot op de dag van vandaag in gebruik is. De deuren van het pakhuis gaan een paar zaterdagen per jaar open. Dan krijg je een rondleiding met een aansluitende proeverij. Dit kijkje achter de schermen is zeker de moeite waard!
Kaasproeverij vanuit Friesland: Kaaspakket (Joure)
Ook in het Hoge Noorden weten ze wel hoe ze een lekker kaasje moeten maken. Via Kaaspakket.com kun je een kaasproeverij op locatie boeken. Er wordt een gevarieerd plankje samengesteld, met de lekkerste en meest bijzondere smaken kaas. Zowel pittige, als zachte kazen. Alle kazen hebben een ding gemeen: ze zijn in Friesland gerijpt. Je krijgt ook nog achtergrondinformatie over de boeren die het hebben gemaakt. Dat geeft een persoonlijke twist aan de kaasproeverij van Kaaspakket.
Wil je na de proeverij nog vaker genieten van de Friese kazen van Kaaspakket? Dat kan. In de winkel in Joure verkopen ze deze kazen namelijk.
Kaasproeverij in Groningen: De Kaaskop (Groningen-stad)
De Kaaskop is een kaaswinkel in Groningen. Hier staat Bourgondisch genieten zeer hoog in het vaandel. De focus wordt gelegd op eerlijke streekproducten, die regelmatig zorgen voor verrassende smaaksensaties. Gelukkig biedt De Kaaskop ook kaasproeverijen aan. Deze zijn behoorlijk populair, dus wij raden aan ruim van te voren een proeverij te reserveren. Vanwaar deze populariteit?
Niet alleen omdat de kazen zo lekker zijn, ook omdat de proeverijen net een iets andere insteek hebben. De kaasproeverij kan namelijk ook gecombineerd worden met wijn of thee. Hierdoor komt de smaak van de kaas nog beter uit. Persoonlijk zijn wij heel erg fan van de kaasfondueproeverij. Al helemaal in de barre, boze wintermaanden.
Kaasproeverij in Drenthe: Kaaslust (Veenhuizen)
De ambachtelijke kaasmakerij Kaaslust is gevestigd in een voormalige zuivelfabriek in Veenhuizen. Bijna elk weekend kun je aansluiten bij een uitgebreide rondleiding, waarbij je meer te weten komt over het kaasmaakproces en de geschiedenis van Veenhuizen. Deze rondleiding wordt uiteraard afgesloten met een kaasproeverij, ook weer met de nodige achtergrondinformatie. Oftewel, aan het einde van de dag ben je een stuk wijzer geworden over (de geschiedenis van) kaas.
Los van de kaasmakerij Kaaslust, is Veenhuizen een bijzondere locatie in Nederland. Veenhuizen is namelijk een voormalige kolonie van Maatschappij van Weldadigheid. Dat houdt in dat arme boeren een stuk grond konden krijgen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Om deze reden staat Veenhuizen op UNESCO’s Werelderfgoedlijst.
Kaasproeverij in Gelderland: Het Kaaslokaal (Apeldoorn)
Volgens ons is Het Kaaslokaal in Apeldoorn een van de beste locaties in Gelderland voor een kaasproeverij. Hier maken ze er echt werk van om de kaas zo goed mogelijk te combineren met andere hapjes en bepaalde wijnen. De kaasproeverijen vinden meestal op locatie plaats, maar het is ook mogelijk om er eentje op een kaasboerderij, in een kookstudio of op een beurs te volgen.
Wij zijn vooral te spreken over Het Kaaslokaal omdat ze zoveel verstand hebben van koken. Op de website staan ongelooflijk veel lekkere recepten met allerlei soorten kaas. Ook wordt er veel randinformatie gegeven over de kazen. Bijvoorbeeld welke kazen je wel en niet mage eten gedurende een zwangerschap.
Kaasproeverij in Flevoland: De Kaasmakerij (Almere)
De Kaasmakerij staat bekend als dé kaasspecialist van Flevoland. Dat kunnen wij alleen maar beamen: bijna nergens anders in de provincie is er zo’n ruim aanbod van kazen. Flevoland is natuurlijk een hele recente provincie, waar nauwelijks sprake is van ‘oude ambachten’. Daarom verkoopt de Kaasmakerij diverse kazen uit binnen- en buitenland.
Voor een kaasproeverij bij de Kaasmakerij moet je wel eventjes geduld hebben. En van speciaalbier houden. Er wordt namelijk een aantal keer per jaar (ongeveer elke maand) een bier/kaasproeverij gehouden. Dit is een samenwerking tussen de biervereniging Pint en De Kaasmakerij. Tijdens deze heerlijke smaakbeleving krijg je 8 verschillende kazen en 4 verschillende speciaalbieren voorgeschoteld.
Kaasproeverij in Noord-Brabant: Het Gulle Leven (Eindhoven)
Het assortiment van Het Gulle Leven bestaat uit kaas en mediterrane specialiteiten. Echt een plek waar een bourgondisch hart sneller van gaat kloppen! In dit artikel zoomen we vooral in op de kaasproeverij die Het Gulle Leven organiseert. Bij de meeste kaasproeverijen proef je tussen de 6 tot 10 kazen, maar Het Gulle Leven is inderdaad ‘gul’: maar liefst 25 verschillende soorten kazen passeren de revue. De Nederlandse en buitenlandse kazen worden in 5 verschillende rondes geserveerd. Gedurende de kaasproeverij leer je allerlei feitjes over kaas, bijvoorbeeld waarom boerenkaas anders is dan andere kaas. En wat de kaas in Noord-Holland nou zo speciaal maakt. Deze uitgebreide kaasproeverij kan op locatie van de opdrachtgever worden uitgevoerd, waardoor het een zeer zeer geschikt uitje is voor personeelsfeesten, clubavonden of familiedagen.
Kaasproeverij in Zuid-Holland: Fromagerie Bon (Leiden)
In Zuid-Holland zijn er meerdere locaties voor een kaasproeverij. Het Frans aandoende Fromagerie Bon vinden wij een van de leukste locaties hiervoor. Ten eerste vinden de proeverijen plaats in een knusse setting. Hierdoor is het ook mogelijk om een kaasproeverij met twee personen te doen. Best een leuk idee voor een date, toch?
Tijdens de proeverijen wordt er geitenkaas, schapenkaas, witschimmel kaas, halfharde/harde kaas en blauwaderkaas geserveerd. Daarnaast worden de kazen altijd gecombineerd met wijn, water brood en andere passende hapjes. De kleinste kaasproeverij bestaat uit twee kaasplankjes, de grootste uit 5 kaasplankjes. Het ligt er dus maar net aan hoeveel soorten kaas jouw smaakpapillen aankunnen…
Kaasproeverij in Utrecht: Puur Utrecht (Utrecht)
Evenementenorganisatie Puur Utrecht organiseert regelmatig kaasproeverijen. Deze worden allemaal begeleid door een heuse kaasexpert, die jou helemaal op de hoogte brengt van de lekkerste kazen van Nederland. Deze kaasproeverij vindt plaats in een mooie proeflocatie in centraal Utrecht. Hier proef je zes verschillende kazen van Nederlandse bodem. Het leuke is dat je tijdens het proeven een blinddoek om krijgt: zo wordt de smaak nog intenser. Daarnaast wordt je niet beïnvloed door wat je ziet.
Kaasproeverij in Limburg: Tom Miesen Gastronomie Op Maat
Met meer dan 30 jaar ervaring in het vak, is het bedrijf van Tom Miesen een begrip geworden in Limburg. Hij levert ten eerste kaas en kaasplateaus aan horecabedrijven, dat zegt al veel over de kwaliteit van zijn producten. Daarnaast kun je bij hem terecht voor kaasproeverijen. Zowel op locatie, als bij jou thuis (of op kantoor). Ook biedt Tom Miesen kaasworkshops aan, waarbij je nog beter leert hoe kaas precies wordt gemaakt. Omdat Tom Miesen echt gespecialiseerd is in gastronomie op maat, zijn zijn kaasproeverijen niet voor iedereen even toegankelijk. Maar, voor een clubje echte fijnproevers, zeker de moeite waard.
Kaasproeverij in Overijssel: Landgoed Kaamps (Deurningen)
In het dorpje Deurningen ligt Landgoed Kaamps, een familiebedrijf die in 2018 nog een zilveren world cheese award ontving. Op Landgoed Kaamps lopen 180 koeien rond, die elke dag verse melk leveren voor de lekkerste kaas- en zuivelproducten. Het landgoed is dan ook een boerderij, kaasmakerij, landgoedwinkel en brasserie in een. Als je hierheen gaat voor een kaasproeverij, moet je in ieder geval de selectie ‘Boer’n Trots’ proeven. Dat is een groep zelfgemaakte kazen die zijn gewassen met karamel en honing. De nieuwste smaak is Honing geitenkaas Truffel.
Op Landgoed Kaamps staan belevingen centraal. Het is dus niet zo dat je puur en alleen komt om kaas te proeven (al is dat in overleg vast mogelijk). Je kunt gratis een kijkje nemen in de stallen, de kaasmakerij en de kaasopslag. Daarnaast kun je ook deelnemen aan een georganiseerde rondleiding. De leukste activiteit voor kaasliefhebbers is toch wel een workshop kaasmaken. Hierbij ga je eerst zelf kaas maken. Daarna krijg je een rondleiding, waarbij je zelf verschillende kazen mag proeven. Aan het einde van de dag krijg je jouw zelfgemaakte kaas mee naar huis. Uniek om de week erop van jouw zelfgemaakte kaas te kunnen genieten!
Kaasproeverij in Zeeland: Kaasboerderij “De Stolpe” (Nieuwerkerk)
In Kaasboerderij De Stolpe staat een gezellige kaaswinkel met een groot assortiment aan kaas, zuivel en andere streekproducten. Zoals een heerlijk stukje vlees, of een huisgemaakte jam. Bij De Stolpe staan de producten centraal, deze kun je ook proeven. Voor slechts een paar euro per persoon kun je een selectie van lekkere kazen proeven. Dit onder het genot van een video waarin wordt uitgelegd hoe de kaas wordt gemaakt. Deze kaasproeverij is dus niet heel uitgebreid, wel heel toegankelijk en betaalbaar.
De Nationale Kaasweek
Een keer per jaar is het feest voor alle kaasliefhebbers in Nederland. Gedurende een week, meestal in het voorjaar, wordt deze week georganiseerd. Diverse kaasmakerijen en kaaswinkels in Nederland doen hier aan mee, door gezellige activiteiten en proeverijen te organiseren. Hopelijk valt er in jouw regio ook wat te beleven!
Nationale Kaasweek 2018
In 2018 wordt de Kaasweek gehouden van maandag 30 april tot en met zondag 13 mei.