Hoe kun je je garagedeur isoleren?

Hoe kun je je garagedeur isoleren?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Wanneer het om klimaatbeheersing in je woning gaat, zijn er altijd een paar vaste plekken die voor ‘problemen’ zorgen. Het zijn de bekende plekken waar kou en tocht eenvoudig de weg naar binnen kan vinden. In vrijwel alle gevallen gaat het dan om openingen in de woning. Denk aan een dakkapel, maar natuurlijk ook ramen, kozijnen en deuren. Als je een inpandige garage hebt in je woning dan zal je ongetwijfeld tot de conclusie zijn gekomen dat de garage niet de warmste plek in de woning is in de winter en dat het er in de zomer wel eens bloedheet kan zijn. De garagedeur (laten) isoleren is een oplossing en over dit onderwerp vertellen we je meer in onderstaand artikel.


De ultieme koudebrug in je woning

Hoe goed je woning bouwtechnisch ook in elkaar zit: elk pand heeft zwakke plekken. Als het om klimaatbeheersing gaat worden deze plaatsen koudebruggen of bouwknopen genoemd. Dit zijn plekken in de woning die als zwakke schakels gezien kunnen worden zoals de gevel, het dak, de vloeren en openingen zoals ramen, kozijnen en deuren. Een koudebrug komt voor op plaatsen waar de thermische isolatie niet doorloopt of in zijn geheel niet aanwezig is. De garagedeur is daar in veel woningen het ultieme voorbeeld van. Dit heeft als gevolg dat er warmteverlies optreedt in de garage en de rest van de woning. Je stookt feitelijk voor niets, want de warmte vloeit eenvoudig de woning weer uit.

Daarnaast kunnen er ook zaken als schimmelvorming en geurhinder ontstaan. Wanneer warme lucht in contact komt met koude oppervlakken kan er schimmel ontstaan op de wanden. Dit is niet alleen hinderlijk voor het oog, maar ook nog eens slecht voor je gezondheid. Nu zal je niet heel veel tijd in de garage doorbrengen in vergelijking met andere ruimtes in je woning, maar fijn is het natuurlijk niet. De reden dat mensen besluiten om de garagedeur te (laten) isoleren is in de meeste gevallen echter vooral gericht op het verlies van warmte en niet zozeer op de neveneffecten zoals schimmelvorming of stankoverlast.


Verschillende soorten garagedeuren

In ons artikel over de spouwmuur isoleren schreven we al dat elke woonsituatie uniek is en er verschillende methodes zijn om te isoleren. Daarnaast zijn er vandaag de dag ook meerdere soorten isolatiemateriaal beschikbaar. Wanneer het gaat om de garagedeur isoleren zijn je opties echter wat beperkter. EPS parels zijn bijvoorbeeld niet aan te brengen op en rondom een garagepoort, ongeacht het type garagedeur dat je in je woning hebt. Want ook daar zit weer veel verschil in. Sectionale garagedeuren zijn bijvoorbeeld van zichzelf al uitgerust met isolatiemateriaal en zijn verkrijgbaar in verschillende isolatiewaardes. Deze sluiten ook nog eens naadloos aan waardoor je maar weinig te maken zult hebben met warmteverlies in de garage. Hier staat dan natuurlijk wel weer tegenover dat deze een stuk duurder zijn dan metalen kantelpoorten of schuifpoorten. Tevens is ook de bediening van de poort van wezenlijk belang. Een garagedeur die middels een automatisch mechanisme opent is moeilijker uit te rusten met bijvoorbeeld PUR schuimplaten dan een garagedeur die handmatig geopend en gesloten moet worden. Het mechanisme is vaak op de centimeter precies afgesteld waardoor het aanbrengen van een extra isolatielaag voor problemen kan zorgen bij het openen en sluiten van de deur. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een rolpoort die zichzelf oprolt in een klein kastje. Deze kun je moeilijk uitrusten met centimeters dik glaswol natuurlijk.


Raadpleeg een specialist!

Juist omdat elke woonsituatie uniek is en om een andere aanpak vraagt, is het raadzaam om een specialist in te schakelen die je precies kan vertellen hoe je je garagedeur het beste kunt laten isoleren. Vaklui weten je precies uit te leggen welke vorm van isolatie het beste is en kunnen de isolatie vakkundig voor je installeren. In sommige gevallen zal de expert adviseren om de oude garagedeur te vervangen voor een nieuw exemplaar omdat dit (aan het einde van de rit) voordeliger is. Zoals gezegd zijn de nieuwste garagepoorten zoals de sectionele garagedeur of een roldeur allemaal al voorzien van isolatiemateriaal en sluiten ze naadloos aan op de opening waardoor warmteverlies tot een minimum beperkt blijft.

Goed om te weten bij het inschakelen van een specialist: vaklui hanteren onderling uiteenlopende tarieven voor dezelfde diensten en de ene garagedeur kan bij de ene vakman duurder zijn dan bij de andere. Ga je een professional inschakelen om de garagedeur te laten isoleren, vraag dan altijd bij verschillende bedrijven een offerte aan. Offertes zijn over het algemeen allemaal vrijblijvend. Je zit dus niet meteen ergens aan vast en kunt op die manier makkelijk verkennen wat een beetje een gangbare prijs is voor jouw persoonlijke situatie.


Zelf aan de slag of laten doen?

In tegenstelling tot andere vormen van isolatie binnen je woning (denk aan isolatie van de spouwmuur of kruipruimte) is de garagedeur isoleren een klusje dat zelf uit te voeren valt. Natuurlijk is dit afhankelijk van je persoonlijke woonsituatie en de hobbyist met twee linkerhanden kan er ook maar beter niet zelf aan beginnen, maar als je een beetje handig bent kun je er zelf mee aan de slag gaan. Uiteraard moet je dan wel van tevoren uitvogelen welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor je garagedeur. In de meeste gevallen worden materialen als glaswol, PUR schuim platen, piepschuim platen en Armaflex-platen gebruikt voor de deur zelf.

De grootste winst zit echter in veel gevallen niet in de deur zelf, maar in de openingen rondom de garagedeur. Dat zijn de plekken waar tocht en kou eenvoudig de woning binnen kunnen treden en warmte vanuit de woning naar buiten gaat. Deze openingen en kieren zijn in de meeste gevallen eenvoudig af te dichten middels bijvoorbeeld tocht-strips. Vergeet ook eventuele ramen en overige deuren in de garage niet. Ook dit zijn weer ultieme koudebruggen waar veel warmte door verloren gaat, zeker als de garage niet op zichzelf staat en als extra toegangsdeur tot de woning wordt gebruikt. Elke keer dat je de deur tussen de garage en de woning opent gaat er warmte verloren. Wanneer deze deur niet goed geïsoleerd is, zal je automatisch veel warmte verliezen. Het loont dus om niet alleen aandacht te besteden aan de garagedeur zelf, maar ook aan alle andere openingen die zich in de garage bevinden.

Een ingrijpendere optie om de garage aangenamer te maken qua temperatuur is isolatie van het (plat) dak van de garage en eventueel de spouwmuur uit te rusten met isolatiemateriaal. Dit zie je vaak terug in woningen waarbij de garage niet meer dienst doet als opslag voor de auto, maar waar bijvoorbeeld een kantoor of werkplaats wordt gerealiseerd. De garage krijgt in dat geval een woon/werk-functie waarbij de temperatuur binnen de garage aangenaam genoeg moet zijn om er langere tijd in te verblijven. Mocht dit je situatie zijn, dan kun je het beste overwegen om de garagedeur in zijn geheel af te gaan dichten (bijvoorbeeld middels een complete nieuwe wand die voor de deur wordt geplaatst). Je gebruikt de garagedeur in de meeste gevallen toch niet en is het dus ook niet bepaald zinvol om de deur te gaan isoleren. Voor zo’n ingrijpende aanpassing aan de garage(deur) is het raadzaam om een specialist in te schakelen in plaats van zelf aan de slag te gaan. Uitzonderingen uiteraard daargelaten, want de handige Harry’s klaren deze klus natuurlijk helemaal zelf in een handomdraai.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag