Overweeg je om een nieuw matras te kopen? Dan schrik je vast van alle mogelijke opties. In dit artikel bespreken we het latex matras: een veerkrachtig matras wat goed ondersteunt maar iets minder goed vocht reguleert. We nemen je mee door de voor- en nadelen, bespreken de kosten en de verschillende soorten latex matrassen. Ten slotte bespreken we nog wat alternatieve matrassen voor het geval latex jou niet echt aanspreekt.
Wat is een latex matras?
Een latex matras heeft een rubberen kern (namelijk latex). Dat onderscheidt dit matras van andere matrassen. Latex is een natuurproduct dat groeit aan een rubberboom. Het is een vloeibaar materiaal dat wordt gemengd met ammoniak, zodat het niet gaat rotten. Daarna wordt het flink verhit om te komen tot het materiaal wat in producten wordt verwerkt. De meest bekende latexproducten zijn laarzen, condooms, hygiënische handschoenen en dus ook matrassen. Dit artikel gaat in op de laatste categorie. Want waarom zou je kiezen voor een latex matras?
Voor- en nadelen van een latex matras
Bij het maken van een aankoopbeslissing, al helemaal over een duurzaam product als een matras, wil je natuurlijk goed zicht hebben op de voor- en nadelen.
Voordelen
Latexmatrassen worden vaak gekocht omdat het natuurproducten zijn. Dus het is een stuk minder chemisch dan andere materialen. In tegenstelling tot sommige kunstmatige producten, zijn latexmatrassen veel beter bestand tegen bacteriën en schimmels. Daarnaast is latex een zeer puntelastisch materiaal. Dat zegt je misschien niet zo veel. Het betekent simpelweg dat het materiaal enorm soepel, zacht en rekbaar is. Misschien wel het meest flexibele matras dat je kunt krijgen! Dus als jij veel waarde hecht aan een soepel en comfortabel matras, dan is het latex matras een goede keuze voor jou.
Nadelen
Tegen al deze voordelen staan echter ook wat nadelen. Ten eerste is latex niet echt geschikt om vocht af te voeren. Dus als je ’s nachts veel transpireert, is een latex matras wellicht een minder goede keuze. Daarnaast houdt latex warmte relatief lang vast. Dus in de zomer kan een latex matras een beetje (te) warm aanvoelen. Ten slotte is latex vrij prijzig, met name omdat het een natuurproduct is. Die prijs wordt gelukkig weer gerechtvaardigd door eerdergenoemde voordelen.
Twee soorten latex matrassen
Als je voor een latex matras kiest, ben je nog niet helemaal klaar. Latexmatrassen worden namelijk op twee verschillende manieren geproduceerd: Dunlop en Talalay. Dat zegt je nu waarschijnlijk niets, maar wij zullen de verschillen toelichten. Zodat je goed weet waar je aan toe bent als je een nieuw matras wilt aanschaffen.
Dulop of Talalaly?
Een Dunlop latex matras en een Talalay latex matras hebben dezelfde ondersteuning, dus het ligt allebei evengoed. De verschillende soorten reageren echter anders op klimaatschommelingen en vocht. Een Dunlop latex matras is prima als je het niet snel warm hebt en niet veel zweet. Het neemt minder goed vocht op dan een Talalay matras, maar daar zal je in dit geval weinig hinder van ondervinden. Een Talalay latex matras, daarentegen, is beter in staat om vocht af te voeren en warmte te reguleren. Dus eigenlijk is een Talalay matras beter dan een Dunlop matras. Nogmaals, als je in een temperatuurstabiele kamer slaapt en zelf ook niet erg veel zweet, dan is een Dunlop matras goed genoeg.
Wat kost een latex matras?
Voor een latex matras trek je wel even de portemonnee. Je betaalt ongeveer €700 tot €1000 voor een latex matras. De exacte prijs hangt er vanaf uit hoeveel procent latex het matras bestaat.
Als je investeert in een latex matras wil je natuurlijk weten hoeveel jaar je ermee kunt doen. Naargelang de levensduur van een matras, is de aanschaf ‘goedkoop’ of ‘duur’. Gemiddeld gezien gaat een natuurlatex matras (Dunlop) ongeveer 7 jaar mee en een Talalay latex matras 10 jaar. Dat is een stuk langer dan goedkope polyester matrassen. Dus als je de kosten in perspectief van het aantal jaar ziet, valt het echt reuze mee.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een latex matras?
In ieder geval raden we je aan om het matras te testen voordat je het definitief koopt. Op z’n minst door het matras even te testen in de winkel. Sommige beddenwinkels bieden je de mogelijkheid om het matras vrijblijvend te proberen en later geld terug te vragen. Op die manier kom je erachter of het flexibele, soepel latex materiaal datgene is waar je naar op zoek was. Daarnaast zijn er nog meerdere factoren waar je op kunt letten bij de aanschaf van een latex matras.
Certificering
Als je verzekerd wil zijn van kwaliteit op de lange termijn, kun je het beste gekwalificeerde producten in huis nemen. De meest bekende certificaten zijn: ÖKO TEX, LGA Certificaat, CertiPUR, Euro-Latex, TÜV, Traumpass, TÜV GS en LGA GS. Voor het aanschaffen van een latex matras is met name het Euro-Latex certificaat van belang.
Euro-Latex is een Europees instituut dat alle grote Europese producten van latex matrassen controleert op de Euro-Latex eco standaarden. Ze zijn erop gebrand om alleen nog ecologische veilige matrassen op de markt te brengen. Zo definieert deze organisatie de hoeveelheid natuurlijke en synthetische materialen. Ook controleren ze de aanwezigheid van zware metalen, pesticiden, oplosmiddelen en organische materialen.
Soort materiaal
Na het lezen van dit artikel ben je vast overtuigd van de kwaliteit van een latex matras. Laat je echter niet al te snel overtuigen, want er zijn erg veel soorten matrassen. Een materiaal kan je nog zo goed in de oren klinken, het hoeft niet per se bij je te passen. Overleg met de beddenwinkel welk materiaal het beste bij je past en test – zoals eerder beschreven – verschillende matrassen uit.
Latex allergie
Voordat je overgaat op de aanschaf van een latex matras moet je onderzoeken of je allergisch bent voor latex. Je zal namelijk niet de eerste zijn die te kampen heeft met deze allergie. Ook als je niet allergisch bent, maar slechts een beetje intolerant bent, moet je niet overgaan tot de aanschaf van een latex matras. Het is namelijk niet wenselijk dat je elke dag op een lading latex slaapt als je lichaam hier niet op reageert. Ben je allergisch voor latex en wil je toch dezelfde voordelen ervaren? Dan adviseren zij om een koudschuim matras uit te kiezen.
Grootte van het matras
Wellicht is het een inkoppertje, maar een matras moet goed passen in het bedframe dat je hebt (tenzij je direct een nieuw frame aan wilt schaffen). Let erop dat dit frame goed in de kamer past, zodat er aan weerszijden van het bed nog plaats is om in- en uit te stappen.
Alternatieven voor een latex matras
Heb je na het lezen van dit artikel je twijfels over waarom je moet kiezen een latex matras? Of wil je gewoon even uitsluiten dat er geen beter alternatief voor je is? Voor een zo compleet mogelijk beeld sommen wij ook de andere soort matrassen kort op.
- Polyester. Dit is het goedkoopste materiaal dat er op de markt is. Dit materiaal is niet echt ventilerend, is weinig comfortabel en is vatbaar voor ligkuilen.
- Koudschuim matras. Koudschuim is net als latex erg veerkrachtig. Het ligt prettig, biedt veel steun en heeft een goed ventilerend vermogen. Dit is een van de beste alternatieven voor een latex matras. Vooral omdat koudschuim ook ontzettend lang mee gaat, gemiddeld zo’n 10 tot 12 jaar.
- Traagschuim matras. Vaak is dit een koudschuim matras met een ectra laag traagschuim bovenop. Traagschuim zorgt voor minder drukpunten en voor een extra comfortabele lig.
- Pocketvering matras. Dit matras bestaat uit metalen veren, omringd met schuimrubber. Het biedt uitstekende ventilatie, maar sommige mensen beweren last te krijgen van het magnetisch veld dat de veren veroorzaken.
- Luchtgeveerd matras. Als je op zoek bent naar een matras dat je harder en zachter kunt maken, dan is dit de beste keuze voor jou. De kern bestaat namelijk uit een vinylen luchtzaak, die is afgewerkt met een laag latex of koudschuim.
Waarom niet iedereen een latex matras als ‘natuurproduct’ beschouwt
Een natuurproduct, dat klinkt toch enorm ecologisch en milieuvriendelijk? Niet iedereen denkt daar zo over. Het is namelijk vrij milieuvervuilend om het rubber van Azië naar Europa te vervoeren. Daarnaast zijn natuurlijke producten natuurlijk niet oneindig. Dus ook de rubberboom komt langzaam in gevaar, omdat er ieder jaar zoveel rubber wordt afgetapt. Niet alleen voor de bedden natuurlijk. Sommige critici beweren dat latex door kinderen wordt ingewonnen. Als jij zelf veel waarde hecht aan deze beweringen, dan raden we je aan om een latex matras te kopen waarvan het productieproces goed bekend is. Zo kies je op een verantwoorde manier voor een latex matras.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Waar moet je op letten bij de aanschaf van een boxspring?
- Waarom kiezen voor een matras met pocketvering?
- Waar let je op bij de aanschaf van een topper voor je matras?
- Welk matras past bij mij?
- Waaraan voldoet een goed kussen?
- Waar let je op bij de aanschaf van een goed matras?
- Koudschuim matras: de voor- en nadelen
- Waar koop je een goedkoop matras?
- 5 redenen om een goed bed of matras te kopen