Mollen, ze verschijnen altijd op plaatsen waar je ze liever niet ziet. Je tuin en gazon liggen er netjes bij, tot dit wordt verstoord door mollen. Een mol is in staat om gangen te kunnen graven met een snelheid van 12 meter per uur. Ze komen voor op plaatsen waar ze veel voedsel kunnen vinden, zoals bijvoorbeeld regenwormen en andere bodeminsecten. Mollen komen het meeste voor in de periode Maart – April, dit komt doordat de mannetjes mollen achter de vrouwtjes aan gaan. Ook kan het gebeuren dat je in Juni nog wat molshopen tegen kan komen. In Nederland is de mol geen beschermd diersoort, en mag je deze gewoon bestrijden.
Wat zijn mollen?
Mollen zijn zoogdieren die onder de grond leven. De meeste mollen hebben een zwart grijze vacht, maar er zijn in het verleden enkele albino mollen aangetroffen. De mollen kunnen 18cm groot zijn, de vrouwtjes zijn wat kleiner. Een mol heeft vingers met zeer puntige nagels waardoor ze een stuk makkelijker kunnen graven. Er wordt gezegd dat mollen blind zijn en geen ogen hebben, maar dat is niet helemaal waar. Een mol heeft kleine oogjes die verborgen zitten achter zijn haren. Ze zien dus maar heel weinig, maar zijn niet blind. Wel klopt het dat mollen geen oren hebben, toch horen ze erg goed door middel van hun haartjes op hun snuit en hoofd. Doordat deze twee organen een beetje beperkt zijn, is het reukorgaan zeer goed ontwikkeld.
Wanneer kun je de mollen het beste bestrijden?
Mollen bestrijden is een zeer lastige karwei, ze laten zich niet gemakkelijk vangen. Heb je verder geen extreme last van de mollen? Laat ze dan hun gang gaan, want ze zijn niet alleen nadelig. Zo eten ze bijvoorbeeld allerlei dieren onder de grond zoals regenwormen, slakken en larven. Heb je toch veel last van de mollen, dan kun je ze het beste verjagen of bestrijden in het voor- en najaar, dan zijn de mollen actief. Om de mollen te kunnen bestrijden, dien je als eerste de molshopen plat te stampen. Meestal zijn ze dan binnen 24 uur weer open, op die manier weet je exact welke ingangen gebruikt worden en kun je ze op die manier bestrijden.
Hoe kun je mollen bestrijden?
Om mollen te bestrijden kun je diverse tactieken en gereedschappen gebruiken. Zo kun je gebruik maken van de klem, anti- mollengaas, mollenverjagers en zwavelstokjes of carbid. Ook kun je in de gangen stukjes knoflook leggen, maar deze tactiek is niet bewezen.
De mollenklem
De effectiefste maar minst diervriendelijke variant is de mollenklem. Je hebt ze in verschillende uitvoeringen, de mollenklem plaats je in een ingang van een molshoop. Wanneer de mol in de klem terechtkomt, overleeft deze het niet. De nieuwste mollenklem is de podal-mini, voor je deze gaat plaatsen moet je eerst de molshoop verwijderen. Als er dan een verticale ingang onder zit, dan moet je daar de klem in plaatsen. De oudere manier is de beugelklem, deze werkt in principe gewoon hetzelfde. Weer een andere manier is de podal maxi, deze klem moet met de messen onder de mollengang geplaatst worden. Een mollenklem is bij de meeste tuincentrums te koop voor meestal nog geen 10 euro.
Anti-mollengaas
Een mollen vriendelijke verjager, is het mollengaas. Het anti-mollengaas plaats je onder je gazon op circa 10 cm diepte. Hierdoor krijgen de mollen geen kans om via jouw gazon het prut omhoog te graven. Het nadeel is dat mollengaas niet onder een bestaande gazon geplaatst kan worden. Mollengaas is in principe gewoon vierkant gegalvaniseerd gaas en is bij veel tuincentrums te koop per meter. Mollengaas is wel een vrij prijzige oplossing, het kost tussen de 7 en 15 euro per meter.
Ultrasoon geluiden
Een nog niet bewezen manier is het verjagen van mollen met ultrasoon geluiden. Het geluid verspreid zich door de gehele bodem, en alleen mollen zouden het horen. De apparaten die het ultrasoon geluid verspreiden plaats je in de grond, alleen dieren kunnen deze geluiden horen, wanneer je huisdieren hebt is deze variant af te raden. De apparaten die de ultrasoon geluiden afgeven zijn niet overal te koop. Maar wanneer je op Google zoekt naar ultrasoon geluiden voor mollen, dan krijg je een hoop resultaten. De apparaten zijn in veel verschillende varianten te koop, zelfs als tuinlamp. De prijzen variëren van 10 tot 40 euro.
Exit mollenverjager
Doordat mollen weinig zien net zoals de meeste dieren die ondergronds leven, zijn de andere zintuigen een stuk sterker. Mollen zijn hierdoor uiterst gevoelig voor trillingen en geluiden. De exit mollenverjager is een soort stok die je in een mollengang plaatst. Het apparaat verspreid vervolgens geluiden en trillingen onder de grond, mollen zijn hier zeer gevoelig voor en zullen ergens anders gaan huisvesten. De exit mollenverjager is bij tuincentrums en op internet te koop vanaf 15 euro.
Zwavelstokjes of carbid
Een effectieve manier, maar wel een tijdelijke manier zijn de zwavelstokjes of carbid. Je plaatst ze in de mollengang en steekt het aan. Doordat je het verbrand ontstaat er een zwaveldamp welke zich in het gehele gangenstelsel verspreid. Carbid ken je misschien wel van het carbidschieten rond de jaarwisseling. Mollen carbid bestaat uit kleine stukjes steen en is voor zowel de mol als de tuin vriendelijk, er wordt verder geen schade aangericht. Mollencarbid werkt zo: wanneer het gaat regenen en de stukjes carbid liggen in de gangen, dan komt er gas vrij (acetyleen), door de geur zullen de mollen zich ergens anders gaan huisvesten. Zwavelstokjes of carbid is wel een wat duurdere oplossing, een zak van 10 kilo kost al gauw 70 euro.
Mollenvangkoker
Wil je de mollen levend vangen? Dan kun je gebruik maken van de mollenvangkoker. De kans dat je een mol vangt is zeer groot. Doordat de mol tegen het klepje aan loopt, wordt hij gevangen in de koker. Je kunt de mol dan op een andere plaats vrijlaten. Maar ben je er niet snel genoeg bij, dan heb je kans dat de mol overlijd door de stress. De goedkope en mollen vriendelijke variant is ook op bij veel tuincentrums of op internet te koop voor een relatief lage prijs, namelijk vanaf 5 euro.
Ongediertebestrijding
Als laatste heb je ook nog de mogelijkheid om een professional in te schakelen. Mensen van de ongediertebestrijding zijn gespecialiseerd in het bestrijden van onder andere mollen. Zij zorgen ervoor dat jouw tuin mollen vrij wordt gemaakt. De ongediertebestrijding zorgt zelf voor eventuele mollenklemmen, vallen of andere varianten om mollen te bestrijden. De kosten hiervoor zijn dan ook afhankelijk per bedrijf.
Mollen voorkomen
Er zijn ook een aantal manieren waarmee je kunt voorkomen dat mollen je tuin komen omspitten. Leg je een nieuw gazon aan? Dan kun je daar het anti-mollengaas onder plaatsen. Heb je geen gazon, maar wel last van mollen? Dan kun je ook een aantal sterk geurende planten in je tuin plaatsen. Er zijn een aantal soorten planten, waar mollen absoluut niet tegen kunnen. Het is niet bewezen, maar je kunt het wellicht proberen. Planten waar een sterke geur vanaf komt zijn de keizerskroon en de kruisbladwolfsmelk. Ook zijn er zogenaamde mollenbollen van EcoStyle, deze bollen werken een jaar lang en plaats je gewoon in je tuin, waar vervolgens een mooie bloem vanaf komt. De geur die vrijkomt, kan door de mens nauwelijks waargenomen worden. Daarentegen de mol heeft een gevoelig reukorgaan waardoor ze weg blijven. Per 100m2 heb je slechts 1 bolletje nodig. Ze zijn 100% effectief en diervriendelijk. Ook wanneer je regelmatig je tuin omspit verweer je mollen, ze vinden het namelijk niet prettig als hun huisvesting steeds omgespit wordt.
Zijn mollen gevaarlijk?
Mollen richten een heleboel schade aan, aan de tuin. Wanneer je een mol gevangen hebt, moet je daar met veel zorg mee omgaan. Omdat het beestje niets kan zien, maar wel kan ruiken, ruikt hij alles als gevaar en zal hij gemeen hard bijten. De wondjes die het beestje achterlaat zijn slecht te genezen, omdat een mol hele scherpe tanden heeft.
Hoe kun je molshopen herstellen?
Wanneer je last hebt gehad van mollen, zullen ze ongetwijfeld schade hebben toegebracht aan jouw tuin of gazon. Je kunt deze molshopen herstellen, maar daar gaat wel wat tijd overheen. Het beste is om de molshopen op te ruimen, en dus plat te stampen. Vervolgens zul je het prut of zand open moeten harken en de kale plekken opnieuw moeten zaaien met gras. Het gras zal daarna langzaam weer teruggroeien. Het is helaas geen garantie dat de molshopen niet weer terugkomen. Daarvoor kun je proberen om bovenstaande maatregelen te nemen.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Hoe kun je een wespennest bestrijden?
- Hoe kun je motten bestrijden?
- Wat kun je doen tegen ongedierte in en om het huis?
- Hoe kun je mieren onder tegels bestrijden?
- 8 tips voor het creëren van een landelijke tuin
- Wat kun je doen tegen slakken in je tuin?
- Wat moet je doen als je last hebt van een muggenplaag in of om je huis?
- Wat kun je doen tegen een mierenplaag?
- 7 tips om muizen uit je huis te verjagen
- Hoe kun je duiven verjagen?