Tuinkantoor: wat zijn je opties voor een kantoor in je tuin?

Tuinkantoor: wat zijn je opties voor een kantoor in je tuin?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Werken waar, wanneer en op welk tijdstip je maar wil. Nooit meer 9-tot-5, nooit meer overlast van collega’s. Dit zijn slechts enkele voordelen van een kantoor aan huis. Waar in huis richt je een thuiskantoor in? Het liefst op een plek waar je de ruimte en de rust hebt. Wat dacht je van… de tuin? In dit artikel bespreken we uitgebreid de voor- en nadelen van een kantoor in je tuin. Ook bespreken we drie opties om jouw tuin om te toveren tot een geweldige werkplek. 


Wat zijn je opties voor een kantoor in je tuin?

Het klinkt ideaal, zo’n kantoor in je tuin. Je hebt je eigen plekje om je terug te trekken, midden tussen het groen. In vele opzichten is het ook wel ideaal. Maar hoe pak je dat aan, zo’n kantoor in de tuin? Wat zijn je opties?

Tuinhuisje omtoveren tot thuiskantoor

In het meest ideale scenario heb je al een tuinhuisje waar jij je thuiskantoor van kan maken. In dat geval staat de basis namelijk al. Nu hoef je het tuinhuisje alleen nog te transformeren tot een thuiskantoor. Afhankelijk van de huidige staat van je tuinhuisje, moet er nog het een en ander gebeuren. Je moet zorgen voor elektriciteit, gas en water. Je kunt niet werken zonder stopcontacten en in de winter is een verwarming essentieel. Ook is het belangrijk dat je een goede internetverbinding hebt. Daarnaast moet je nog de standaarddingen regelen, zoals een bureau, bureaustoel, kastjes et cetera. Alles wat je nodig hebt in je dagelijkse werk. Ten slotte raden we je aan om het tuinhuisje een goed slot te geven, om inbraken te voorkomen.

De schuur of garage verbouwen tot kantoor

Heb je een schuur of garage in de tuin? Waarschijnlijk grenst deze ruimte aan je eigen huis. Dus dan heb je minder gedoe met het aansluiten van gas, water, elektra en internet. Iets waar je wel echt rekening mee moet houden is daglicht. Heeft jouw schuur of garage geen raam? Zorg dan dat je er eentje in maakt. Het is namelijk heel ongezond om in kunstmatig licht te werken. Niet alleen voor je zuurstofniveau, ook voor je concentratie en je gemoedstoestand.

Kantoor zelf bouwen

Heeft jouw tuin geen schuur, tuinhuisje of garage? Wat houdt je tegen om er zelf een te maken! Bij woonwinkels zoals de Praxis vind je al het materiaal dat je nodig hebt om een ruimte in je tuin te maken. Er zijn echter wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden:

Huurhuis of koophuis

Niet alle huurbazen staan te springen om een aanpassing aan hun woning. Je zal altijd toestemming moeten vragen als je de tuin wil veranderen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een nieuw tuinhuisje bijdraagt aan de waarde van de woning. Dus in feite sponsor je dan jouw huurbaas. Tenzij je alles netjes weer afbouwt en mee verhuist naar een nieuw huis. Mocht je zelf een eigen huis hebben, hou dan rekening met vergunningen. Voor sommige verbouwingen moet je namelijk expliciet toestemming hebben.

Belastingdienst

Ja, waar bemoeit de belastingdienst zich niet mee… Je rekent jezelf te rijk als je denkt dat je de kosten voor een kantoor aan huis (of in de tuin) van de inkomstenbelasting aftrekken. Er moet worden voldaan aan twee criteria; van je inkomen en van je zelfstandigheid. En daar komen weer heel veel regeltjes bij kijken. Als we even kijken naar het zelfstandigheidscriterium blijkt het dat de werkruimte moet beschikken over een eigen ingang én eigen voorzieningen (zoals een wc). In theorie moet het mogelijk zijn om je ruimte aan iemand anders te verhuren. Bij een kantoor in de tuin is dat meestal wel mogelijk. En zo zijn er nog een aantal andere regeltjes waar je aan moet voldoen. Je moet bijvoorbeeld 70% van je inkomen op de het thuiskantoor verdienen. Al dit soort regels zijn van juridische aard, dus we gaan hier verder niet te diep op in. Het is alleen even om aan te geven dat de kans groot is dat de kosten voor het thuiskantoor helemaal op eigen rekening komen.


Voordelen kantoor in de tuin

Een thuiskantoor kan op meerdere plekken worden ingericht. Niet alleen in de tuin, maar ook best in de woonkamer, studeerkamer of op zolder. Er zijn echter een aantal voordelen van een kantoor in je tuin, die we graag even bespreken.

Duidelijke scheiding tussen werk en privé

Het schijnt heel slecht te zijn om te werken in je slaapkamer. Dat is omdat je hersenen de slaapkamer steeds minder gaan associëren met slapen. En ja, dan kom je op den duur moeilijker in slaap. Nu is het niet zo waarschijnlijk dat je in de slaapkamer gaat werken. Het is slechts een voorbeeld. Want ook als je in een andere kamer in het huis werkt, is het lastig om voor jezelf de grens tussen werk en privé te trekken. Want je wilt niet werken op dezelfde bank als waar jij ‘s avonds je serie gaat kijken. Of zitten aan een tafel waar je gaat dineren. Zie jij al een link met een kantoor in de tuin?

De tuin is een plek waar je niet dagelijks komt. Althans, niet als je het Nederlandse klimaat in je achterhoofd houdt. En als je er al komt, dan sluit je jezelf niet op in een opbergruimte, schuur of tuinhuisje. Nee, dan zit je liever in de zon. Daarom is het ook perfect om een kantoor in je tuin neer te zetten. Je gaat hier alleen zitten als je naar kantoor gaat. Zodoende associeer jij alleen het gebouwtje met jouw werk en staat de rest van jouw huis in het teken van ontspanning. Ook voor jouw hersenen.

De rust en de ruimte

Een thuiskantoor is niet altijd makkelijk te realiseren. Zelfs als je de ruimte hebt gevonden, is het de vraag of je de rust hebt. Als je alleen woont zal het geen probleem zijn om een kantoor in het huis zelf te hebben. Maar zodra je huisgenoten hebt – hetzij in de vorm van familie, hetzij in de vorm van huisdieren – is het een ander verhaal. Je kan eigenlijk geen afleiding gebruiken. Het is heel gezellig, zo’n spinnende kat op schoot. En natuurlijk wil je jouw kinderen niet verwaarlozen. Dus door een kantoor in de tuin te zetten creëer je wel echt een plekje voor jezelf. Als je daar bent, weet iedereen dat je aan het werk bent. Waarschijnlijk word je alleen nog maar efficiënter, daar profiteert de rest ook van. Want schuif je na een productieve dag op tijd aan bij het avondeten.

Geen geluidsoverlast

Sommige mensen kunnen heel goed tegen audio(visuele) prikkels. Waarschijnlijk gaat dat voor jou niet op, want dit is alleen weggelegd voor een klein groepje ondernemers. Met name voor mensen die in de creatieve industrie werken. Wil jij het liefst stilte als je aan het werk bent? Ook dan is een kantoor in je tuin een goed idee.

In huis ben je nooit helemaal weg van al het geluid. Je hoort altijd wel wat. De ene keer is het een wc die doorspoelt, de andere keer een gillende fluitketel. Of een blaffende hond, muziek van je partner of iets anders. Het is niet altijd makkelijk (of goed koop) om je thuiskantoor geluidsdicht te maken. In de tuin is dat makkelijker. Je bent hier als het goed is wat verder verwijderd van dagelijkse geluiden in het huis. Daardoor heb je automatisch minder geluid. Ook zou je de muren van het tuinkantoor extra kunnen isoleren.


Nadelen kantoor in tuin

Tegenover bovenstaande voordelen staan een aantal nadelen. Niet alle nadelen zullen op jou van toepassing zijn, net als dat je je misschien niet kan vinden in alle voordelen. Toch goed om ze even te benoemen, zodat jij kan besluiten of een kantoor in je tuin een goede optie is.

Minder ruimte in de tuin of in je schuur

Niet het meest originele nadeel, wel eentje om serieus rekening mee te houden. Want stel je voor dat je een tuinhuisje of berging neer gaat zetten, speciaal voor je thuiskantoor. Dan gaat dit wel ten koste van de rest van je tuin. Datzelfde ‘probleem’ geldt ook als je een thuiskantoor in een bestaand gebouw gaat zetten. Want je wilt niet werken tussen de opslag van een tent, roeiboot, grasmaaier et cetera. Dus voor alle spullen die je normaal gesproken in het tuinhuisje of in de schuur zet, moet je nu een nieuwe locatie vinden.

Meer gedoe dan een kantoor in huis

Als je een kleine slaapkamer omtovert tot kantoor kost het relatief weinig moeite en weinig geld. De tuin daarentegen, is niet automatisch aangesloten op het licht, het internet, gas, water en elektra. Je moet natuurlijk wel stopcontacten en verlichting hebben, anders wordt het niets. Ook is het heel belangrijk om rekening te houden met een goede verwarming. In de zomer denk je hier niet zo snel aan, maar in de winter moet je echt flink stoken om het een beetje warm te krijgen. Dat kan best wel oplopen in de energierekening. Een goede isolatie helpt al heel erg.

Kantoor in de tuin gevoeliger voor inbraken

De meeste huizen zijn heel goed beveiligd, maar geldt dat ook voor het kantoor in de tuin? In de tuin is het veel makkelijker om ongezien in te breken. Als je binnen slaapt hoor en zie je niets. Een ruitje is zo ingetikt. Dat maakt het kantoor in de tuin een gevoeliger voor inbraak. Onze tip is dan ook om het huisje goed af te sluiten en om gordijnen te kopen. Neem waardevolle spullen zoals een laptop of een harde schijf ‘s avonds mee naar binnen en geef de dieven niet het idee dat er veel te halen valt.

 


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk Tuin Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag