Au pair worden in het buitenland is een leuke manier om wat van de wereld te zien en kennis te maken met een andere cultuur. Ook kan het de perfecte manier zijn om de lokale taal te leren. Voor jongvolwassenen is het leuk en leerzaam om als au pair naar het buitenland te gaan voor een periode die meestal varieert van 6 tot 12 maanden.
Maar hoe vind je nu een leuk gastgezin, wat wordt er allemaal van je verwacht en welke officiële zaken moet je allemaal zelf regelen? In dit artikel leggen we je er alles over uit en zul je al snel merken dat het allemaal reuze meevalt. En dat het dus vooral heel erg leuk is om als au pair een tijdje in een ander land te wonen!
Wat is een au pair?
Een au pair is een jongvolwassene die in een ander land bij een gezin in huis gaat wonen om deels de zorg voor de kinderen op zich te nemen en te helpen in het huishouden. Vrijwel altijd is een au pair een meisje, gemiddeld tussen de 18 en 25 jaar oud, die het leuk vindt om met kinderen om te gaan en graag wat van de wereld wil zien.
Wat je als au pair precies gaat doen wordt altijd van tevoren afgesproken met het gezin in kwestie en dit kan dus per gezin verschillen. Het is echter nooit de bedoeling dat je helemaal verantwoordelijk wordt voor de kinderen of de huishouding, daarom hoort er ook altijd direct iemand aanspreekbaar te zijn die je kan helpen bij problemen.
Het au pair programma is een internationaal concept wat bedoeld is als culturele uitwisseling. Het is een leuke en goedkope manier voor jonge mensen om wat van de wereld te zien, andere culturen te leren kennen en bijvoorbeeld een vreemde taal te leren. Daarom is het au pair gezin waar je verblijft ook bij wet verplicht om je te helpen een taalcursus te vinden als je die wilt volgen. Bovendien moet het gastgezin hier ook financieel aan bijdragen.
Hoeveel verdien je als au pair?
Als au pair zul je nooit veel geld verdienen. Een au pair in Nederland verdient tussen de 300 en 400 euro per maand, maar in andere landen kan dat ook minder zijn als het leven daar minder duur is. Je krijgt wel kost en inwoning, wat zoveel betekent dat je gratis maaltijden en overnachting krijgt. De relatief kleine hoeveelheid zakgeld die je elke maand ontvangst is bedoeld zodat je in je vrije tijd uitstapjes kunt maken om het land waar je verblijft beter te leren kennen. Toch is het altijd slim om ook zelf wat spaargeld mee te nemen, of om te zorgen dat je dat ter plekke makkelijk kunt pinnen.
Een land kiezen – waar ga je het liefste heen?
Je kunt overal ter wereld als au pair aan de slag. Als je niet te ver wilt hoeven reizen kan dat ook gewoon binnen de EU. Populaire landen zijn daarbij Spanje, Frankrijk, Portugal en Italië, stuk voor stuk prachtige landen om een tijdje te kunnen wonen en de cultuur op te snuiven.
Maar je kunt ook verder weg, want ook in Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten zijn au pairs heel populair. Waar je zelf voor kiest is vooral afhankelijk van je eigen voorkeur en je zin voor avontuur. Want wanneer je besluit voor een jaar naar de VS te verhuizen zit je natuurlijk erg ver weg als je onverhoopt last van heimwee krijgt.
Een gezin vinden om bij aan de slag te gaan
Nadat je een keuze hebt gemaakt voor een of meer landen om naartoe te gaan als au pair is het natuurlijk zaak een leuk gezin te vinden om bij aan het werk te kunnen. Een goede klik is daarbij belangrijk, want je woont een half jaar tot een jaar bij ze in huis en hebt dus veel met elkaar te maken. Daarom is het altijd goed om elkaar eerst goed te leren kennen, iets wat bijvoorbeeld heel makkelijk via Skype kan. Het kan ook een groot verschil maken voor hoeveel kinderen je zult gaan zorgen en hoe oud deze zijn, dat is dus ook iets om goed op te letten.
Wanneer je advertenties van gastgezinnen op internet vindt wordt daar als het goed is al veel geschreven over hoe het gezin is samengesteld, of er huisdieren zijn, welke taken je op je zal nemen en andere informatie. Maar twijfel je over dingen die er niet op te vinden zijn? Vraag het dan gewoon via mail of Skype. Je moet tenslotte wel zeker weten dat het gastgezin echt bij jou past (en omgekeerd).
Een bureau inschakelen of zelf op zoek?
Wanneer het je lastig lijkt om zelf een gezin te zoeken in het andere land dan kun je ook een au pair bureau inschakelen. Dit bureau helpt je niet alleen bij het vinden van een mooi plekje bij een gezin waarmee het goed klikt, maar kan je ook adviseren bij alle administratieve rompslomp zoals het opstellen van een contract en het aanvragen van eventueel benodigde documenten. Dat kan heel handig zijn, want afhankelijk van het land waar je heen gaat kan er nog aardig wat bij komen kijken. Bovendien heb je altijd een officieel aanspreekpunt wanneer er iets aan de hand is. Daar staat tegenover dat het bureau wel een vergoeding vraagt wanneer het een succesvolle match geeft gemaakt tussen het gezin en jou als au pair.
Let op: voor sommige landen is het verplicht om via een erkend au pair bureau een gastgezin te vinden. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, want alleen op die manier kun je daar legaal als au pair aan de slag.
Voorbeelden van betrouwbare au pair bureaus
Wanneer je op zoek bent naar een betrouwbaar au pair bureau dat kennis van zaken heeft en connecties met gastgezinnen overal ter wereld, dan kun je bijvoorbeeld kiezen uit de volgende bureaus:
-
AuPairWorld – Bij de wereldwijd opererende organisatie AuPairWorld kun je heel eenvoudig zelf gastgezinnen zoeken. Je kunt eerst aangeven in welk land je woont en vervolgens in welke landen je wel aan het werk zou willen. Nadat je de periode hebt gekozen en op zoeken drukt krijg je meteen de advertenties te zien. Om op een leuke advertentie te kunnen reageren moet je wel een lidmaatschap hebben.
-
Travel Active – Travel Active, voluit Travel Active Educational Exchange, is een website die zich richt op jongeren die willen studeren en/of werken in het buitenland. Door bij het zoeken te kiezen voor de optie Au Pair en een land van bestemming aan te vinken lees je meteen allemaal nuttige informatie. Wanneer een bepaald programma je aanspreekt kun je jezelf opgeven en wordt er een geschikt gezin voor je gezocht.
-
Grenzelooswerk.nl – Deze website richt zich specifiek op grensoverschrijdend werk, zoals au pair zijn in het buitenland. Hier kun je regelmatig advertenties vinden van gezinnen overal ter wereld die een Nederlandse au pair zoeken en daar direct op reageren.
Kies je een kleiner au pair bureau uit, check dan wel even of die inderdaad officieel erkend zijn. Dan weet je zeker dat je goed geholpen zult worden en niet voor nare verrassingen komt te staan.
Werk als au pair vinden via Facebook
Naast de traditionele bureaus, is het tegenwoordig ook steeds makkelijker om direct via het internet werk te vinden. Via verschillende Facebook pagina’s en groepen worden diverse oproepen gedeeld. Naast het vinden van werk als au pair, werken deze groepen ook goed om ervaringen uit te wisselen met anderen. Op deze pagina’s plaatsen mensen zelf vaak een oproep dat ze op zoek zijn naar een baan als au pair, maar ook andersom gebeurd het vaak; in dat geval zijn gezinnen op zoek naar een au pair.
Officiële zaken goed geregeld
Of je nu een au pair bureau inschakelt of niet, er zijn bepaalde officiële zaken die altijd goed geregeld moeten worden. Een au pair mag bijvoorbeeld niet automatisch voor langere tijd in bepaalde landen verblijven. Voor veel landen buiten de EU heb je een visum of zelfs een verblijfsvergunning en/of werkvergunning nodig. Het is dus zaak om goed te weten wat je daarvoor moet doen.
Word je au pair binnen een land dat bij de EU hoort? Dan hoef je je daar geen zorgen over te maken, want voor populaire au pair landen zoals Frankrijk, Spanje en Portugal hoef je alleen maar een geldig identiteitsbewijs mee te nemen op reis, zoals je ID-kaart of paspoort. Zorg er dus wel voor dat het identiteitsbewijs op zijn minst geldig blijft tot na je terugkeer naar Nederland.
Tip: zorg voor wat relevante werkervaring
Om au pair te kunnen worden is het niet nodig dat je een bepaalde opleiding hebt gedaan. Maar het kan wel helpen als je ervaring hebt met kinderen. Bijvoorbeeld omdat je als bijbaantje al eens hebt opgepast op kinderen bij je in de buurt. Natuurlijk moet je het ook oprecht leuk vinden om voor kinderen te zorgen, ook wanneer die een keer hun dag niet hebben.
Je hebt dus geen diploma’s of getuigschriften nodig, maar toch helpt het soms wel om bepaalde vaardigheden te hebben. Sommige gezinnen willen bijvoorbeeld graag dat hun au pair in het bezit is van een rijbewijs of een bepaalde taal goed machtig is. Sowieso helpt het om redelijk tot goed Engels te spreken, maar niet zelden gaat het om een Nederlands gezin die het ook op prijs stellen als je hun kinderen kunt helpen met de Nederlandse taal.