Zorg of medische hulp wordt over het algemeen steeds duurder. Niet alleen voor mensen, maar ook voor onze trouwe viervoeters. En hoewel je er misschien niet aan moet denken dat er iets gebeurt met je hond, kan dat helaas wel voorkomen. In veel gevallen brengt dat een hoge rekening met zich mee. Gelukkig kun je je hond laten verzekeren. Je zult dan wel op een aantal punten moeten letten, waarvan we je in dit artikel op de hoogte stellen.
Zorg voor je trouwe viervoeter
Ze noemen een hond wel eens de beste vriend van de mens. En dat is niet zonder reden. Want een hond als huisdier maakt ons leven een stuk aangenamer. Hij of zij vergezelt ons tijdens ons dagelijkse doen en laten, steunt ons wanneer we steun nodig hebben en geeft ons vreugde als we na een lange dag werken eindelijk thuis komen. Een hond is een prachtig huisdier, dat – net zoals de meeste andere huisdieren – echt onderdeel uitmaakt van de familie.
Helaas komt het wel eens voor dat een hond ziek wordt of gewond raakt. En dat kan niet alleen bijzonder vervelend zijn voor jou en het beestje, maar ook voor je portemonnee. Want als je hond ziek wordt of gewond raakt zul je naar de dierenarts moeten. Daar zul je niet alleen voor het consult betalen, maar ook voor de behandeling of de benodigde medicijnen en eventuele attributen. Die kosten kunnen hoog oplopen. Zo betaal je voor een ingreep bij een gebroken pootje al gauw meer dan 1000 euro. Vaak blijft het bij een éénmalige ingreep, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Je hond kan namelijk ook chronisch ziek worden en periodiek medicijnen nodig hebben. En ook die zijn vaak verre van goedkoop. Natuurlijk wil je betalen wat nodig is om je maatje zo snel mogelijk uit de lappenmand te krijgen, maar als dat duizenden euro’s gaat kosten kan dat behoorlijk zwaar drukken op je financiële situatie.
Een hondenverzekering als ontzorging
Gelukkig bestaat er zoiets als een hondenverzekering, speciaal in het leven geroepen om de hond te verzekeren en jou als zorgzaam baasje te ontzorgen. Het ontvangen van de benodigde medische zorg is dan niet enkel meer afhankelijk van de grootte van je beurs. Zo zul je met een goede hondenverzekering vrijwel nooit in de situatie terechtkomen dat je hond geen zorg meer krijgt (en mogelijk sterft) omdat jouw budget niet toereikend is. Tenminste, als je de hondenverzekering netjes en op tijd betaalt natuurlijk. Een hondenverzekering is dus goed om te hebben. Zeker wanneer je op de hoogte bent van de kosten die gerekend worden voor bepaalde zorg. Die kun je vaak niet betalen met kleingeld dat je in een potje opzij hebt gelegd.
Voor een hondenverzekering betaal je – afhankelijk van het ras, het gewicht, de leeftijd en de dekking – gemiddeld tussen de 10 en 30 euro per maand. Hoewel je waarschijnlijk (en hopelijk) niet elke maand naar de dierenarts hoeft te gaan en daar je beurs dient te trekken, is zo’n bedrag zeker geen weggegooid geld. Je zult het profijt van zo’n verzekering met name ervaren wanneer je te maken krijgt met een zware ingreep. Echter vergoeden de meeste hondenverzekeringen ook (gedeeltelijk) consulten en minder zware medische zorg. Zo heb je dus altijd wel baat bij een hondenverzekering, los van het gegeven dat het je een hoop stress scheelt als er iets vervelends gebeurt met je lieveling. Natuurlijk zijn er wel een aantal punten waar je op zult moeten letten bij het uitkiezen van een verzekering.
Kostenverschillen tussen verzekeraars
In het land van verzekeringen voor dieren is de ene verzekering de andere niet en zul je om te beginnen aandacht moeten schenken aan de premie die je per maand voor de verzekering betaalt. Deze is namelijk sterk afhankelijk van het ras, het gewicht en de leeftijd van je hond. In de regel geldt: hoe groter en hoe ouder je hond, des te meer je gaat betalen. Wat eigenlijk vrij logisch is, want ingrepen bij grotere honden kosten over het algemeen meer tijd (en dus geld) en oudere honden hebben een grotere kans op kwaaltjes. De premie die je betaalt om jouw viervoeter te verzekeren kan echter per verzekeraar verschillen. Daarom doe je er verstandig aan verzekeraars met elkaar te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van het prijsniveau.
Dekking en aanvullende pakketten
Hoewel het aantrekkelijk is een zo goedkoop mogelijke verzekering af te sluiten, kan het voorkomen dat deze een povere dekking heeft. Je zult dus aandacht moeten schenken aan wat de hondenverzekering precies dekt en of deze dekking bij je hond past. Zo krijgen grote honden over het algemeen sneller last van de heupen dan kleinere honden en is het verstandig om – indien je bijvoorbeeld een herdershond hebt – een verzekering af te sluiten die ingrepen aan de heupen dekt. Ook kunnen sommige rassen vaak last krijgen van specifieke aandoeningen. Het kan daarom geen kwaad je nog eens goed te verdiepen in het ras hond dat je hebt. Zo kun je de dekking van je hondenverzekering aan laten sluiten op de mogelijke kwalen. Ben je op zoek naar een bepaalde dekking maar wordt deze niet vergoed in het basispakket? Kijk dan eens bij aanvullende pakketten (of plus pakketten). Hier kun je vaak extra dekkingen vinden, bijvoorbeeld voor castratie of sterilisatie.
Maximum bedrag en eigen risico
Waar je verder bij het uitzoeken van een goede hondenverzekering rekening mee moet houden is het maximum bedrag dat de verzekering per jaar uitkeert. Een hondenverzekering is namelijk vooral bedoeld om de hoge kosten op te vangen. Indien de hondenverzekering ondanks de goede dekking een laag maximum aan uitkering heeft, dan schiet deze eigenlijk het doel voorbij. Let dus goed op het maximum dat verbonden is aan de verzekeringen die je met elkaar vergelijkt.
Aanvullend heeft vrijwel elke hondenverzekering een eigen risico. Je zult dus nooit 100% van de benodigde ingreep of medicijnen vergoed krijgen. Dat hoeft geen probleem te zijn, indien je een hondenverzekering kiest waarbij het eigen risico zo laag mogelijk is. Zo worden bij sommige verzekeringen de consulten voor 50% vergoed en de operaties en medicatie (indien deze binnen het pakket vallen) voor 80%. Dat zijn percentages waarbij het eigen risico – afhankelijk van de benodigde zorg – betaalbaar blijft. Echter kunnen deze percentages per verzekeraar sterk verschillen. Het is dus raadzaam ook hier aandacht aan te schenken tijdens je vergelijking. Heeft het basispakket een goede dekking maar is het vergoedingspercentage aan de lage kant? Dan kan het zijn dat je dit percentage kunt ophogen door voor een aanvullend pakket te kiezen. Echter zul je dan uiteraard meer premie per maand betalen.
Koffiedik kijken
Het kiezen van de juiste verzekering voor je hond is misschien niet de makkelijkste keuze. Je zult op een behoorlijk aantal punten moeten letten. Daarnaast is het een beetje koffiedik kijken: je weet immers nooit 100% zeker welke zorg je hond precies nodig gaat hebben. Wat wel zeker is, is dat je op zijn minst een aantal keren naar de dierenarts zult moeten. Zoals eerder gezegd is een hondenverzekering vooral erg fijn om te hebben als je naar de dierenarts moet voor een zware ingreep, omdat deze een groot deel van de kosten daarvoor op kan vangen. En hoewel liefde voor je hond niet uit te drukken is in geld, kan het wel ongelooflijk fijn zijn om een stukje zekerheid achter de hand te hebben wanneer het gaat om hoge medische kosten. Zodat jij met volle teugen en zonder zorgen van je huisdier kunt genieten. Want dat is het hebben van een hond voor de meeste mensen toch wel: genieten van het kameraadschap dat de trouwe viervoeter ons biedt.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Wat kost de crematie van een hond?
- Waar kun je overnachten met een hond in Nederland?
- Wat is de beste gps tracker voor honden?
- Hoe kun je je boot verzekeren?
- 7 dingen die je moet weten voor je een puppy koopt
- 10 Kadotips voor (iemand met) een hond
- Welke hond past bij mij?
- 15 tips voor vakantie met je hond aan zee
- Alles wat je moet weten over een dierenverzekering