Er zijn verschillende scenario’s te bedenken waarbij je behoefte hebt aan het tijdelijk opslaan van je inboedel. Hoe doe je dat? Waar sla je dan tijdelijk je spullen op? Kun je dit bij vrienden/familie kwijt, of is dit niet verstandig? In veel gevallen kan het verstandiger zijn om op een verhuizer of opslagbedrijf in de arm te nemen (ondanks dat de kosten hier flink kunnen oplopen. Soms kan het nog best lastig zijn om een plek te vinden om je spullen tijdelijk onder te brengen. Daarom geven we je in dit artikel een paar tips.
De goedkoopste optie: opslaan bij een particulier
Nederland mag dan redelijk bebouwd zijn, er zijn nog steeds veel panden die leegstaan. Denk bijvoorbeeld aan een boer die een schuur heeft staan waar niets meer mee gebeurt, of een particulier die een grote opslagruimte heeft waar jouw inboedel nog wel bij zou kunnen. Dat klinkt natuurlijk ideaal: je betaalt de particulier een klein bedrag en in ruil daarvoor mag jij je inboedel opslaan. Het klinkt niet alleen ideaal, het kan ook ideaal zijn. Het is echter wel belangrijk dat je hele duidelijke afspraken maakt, anders kan goedkoop zomaar duurkoop worden en dat wil je natuurlijk niet.
Het probleem met huren van (semi-bevriende) particulieren is vaak dat er geen goede afspraken worden gemaakt. Op het eerste gezicht lijkt alles leuk en aardig, maar de realiteit is vaak (helaas) complexer. Als je gaat huren van een particulier, maak dan goede afspraken over de huurvoorwaarden en de aansprakelijkheid. Doe dit helemaal als je gaat huren van iemand met wie je bevriend bent. De grootste ruzies ontstaan vaak omdat mensen in de vriendschappelijke sfeer diensten voor elkaar gaan verrichten zonder duidelijke afspraken te maken.
Lekker makkelijk: je spullen opslaan bij je verhuizer!
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je geen student bent, maar iemand die veel werkt en even tijdelijk zijn spullen op moet slaan. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn omdat je al uit je oude woning moet, maar dat je nieuwe woning nog niet gereed is. Als je een verhuisbedrijf inschakelt om de verhuizing van het ene naar het andere huis te regelen, dan kan dat verhuisbedrijf vaak ook de opslag van je spullen regelen. Daar is een aantal voordelen aan verbonden. In de eerste plaats is het makkelijk. Het verhuisbedrijf brengt nog steeds de spullen van je oude naar je nieuwe woning, maar slaat het eerst even op. Dat bespaart jou veel tijd en gedoe. Daarnaast is een verhuizer natuurlijk ook een professional. Dat wil zeggen dat ze duidelijke afspraken met je maken rondom de opslagvoorwaarden. Zo weet je (bijna altijd) zeker waar je aan toe bent en dat geeft een gerust gevoel.
Er is echter wel een nadeel: een verhuisbedrijf doet dit niet gratis. Sterker nog, er hangt een fors prijskaartje aan. Die afweging moet je natuurlijk zelf maken: wil je het opslaan van je spullen zo gemakkelijk mogelijk laten verlopen, dan doe je er goed aan om je spullen op te laten slaan bij de verhuizer. Houd er echter wel rekening mee dat dit de duurste vorm van opslag is.
Je inboedel opslaan bij een opslagbedrijf
Je kan er ook voor kiezen om je inboedel op te slaan bij een opslagbedrijf. Dit is eigenlijk een combinatie tussen het opslaan van spullen bij een particulier en de spullen laten opslaan bij een verhuizer. Op steeds meer plaatsen in Nederland zie je bedrijven die erin zijn gespecialiseerd om spullen op te laten slaan door particulieren. Zij bieden speciale, vaak verwarmde, opslagruimtes aan die je voor een bepaalde periode kunt huren.
Voor veel mensen is dit een ideale combinatie, omdat het huren van een opslagruimte bij een dergelijk bedrijf relatief goedkoop is, maar tegelijkertijd ook professioneel. Een bedrijf dat zich specialiseert in het opslaan van goederen maakt immers ook duidelijke afspraken over de huurvoorwaarden en de aansprakelijkheid. Ook hanteren deze bedrijven vaak een flexibele opzegtermijn, waardoor verlengen niet echt een probleem hoeft te zijn.
Is deze vorm van opslag dan helemaal perfect? Nee, je zou twee nadelen kunnen noemen. Deze vorm van opslag is over het algemeen duurder dan opslag bij een particulier. Dat is ook logisch, want dit bedrijf moet winst maken en zal in de regel ook speciale verzekeringen afsluiten om ervoor te zorgen dat schade gedekt is tegen bijvoorbeeld brand en diefstal. Daarnaast is deze vorm van opslag natuurlijk omslachtiger dan je spullen opslaan bij de verhuizer. Je moet je spullen in de meeste gevallen zelf naar de opslagruimte brengen. Dat betekent dat je soms een busje of een aanhanger moet huren. Het kost uiteraard ook meer inspanning om je spullen zo op te moeten slaan. Je moet je spullen immers niet alleen naar de opslaglocatie brengen, maar je moet ze ook weer ophalen.
Een combinatie tussen een opslaglocatie huren en een verhuisbedrijf inschakelen
Er is gelukkig ook nog een tussenvorm nodig. Er zijn bedrijven die eigenlijk een combinatie zijn van een opslaglocatie en een verhuisbedrijf. Dergelijke bedrijven brengen feitelijk de opslagruimte naar jou toe en komen die ook weer ophalen. Hoe werkt dat precies? Dergelijke bedrijven ontwikkelen speciale boxen waarin je tijdelijk je spullen op kan slaan. Die boxen worden op locatie geleverd. Vervolgens krijg jij de tijd om je spullen op te slaan. Als je je spullen in de box geladen hebt, dan wordt de box weer opgehaald. De box wordt vervolgens tijdelijk opgeslagen en wordt naar de definitieve locatie gebracht op het moment dat jij hem weer nodig hebt.
Deze manier van het tijdelijk opslaan van goederen heeft een aantal voordelen. In de eerste plaats doe je zaken met een professionele partij, waardoor verzekeringen en dergelijke goed geregeld zijn. In de tweede plaats is deze vorm van opslag gemakkelijk. Je hoeft niet zelf een busje te huren om je spullen naar een opslaglocatie te brengen. In de derde plaats is deze vorm van opslag relatief goedkoop. Je betaalt ongeveer 90 euro per maand voor het opslaan van je goederen. De prijzen variëren uiteraard als je meer of minder kubieke meters nodig hebt.
Conclusie
Uiteraard is het niet zo dat wij kunnen bepalen wat de beste manier is om tijdelijk je spullen op te slaan. Voor een gedeelte hangt dat van je persoonlijke situatie af. Vaak is het opslaan bij een particulier veel goedkoper dan een bedrijf in te huren. Echter, niet iedereen kent een particulier die een opslagruimte beschikbaar heeft. Voor sommige mensen valt deze optie daarom al af. Voor de mensen die wel overwegen om hun goederen bij een (bevriende) particulier op te slaan geven we een tip: leg alle afspraken duidelijk vast. Het voelt een beetje vervelend om dat zo te doen met vrienden, maar de praktijk leert gewoon dat er juist ruzies ontstaan omdat er niets wordt vastgelegd. Het is in het bijzonder belangrijk om te kijken naar aansprakelijkheid (bijvoorbeeld voor brandschade of diefstal) en mogelijkheden tot verlenging van de huurovereenkomst.
Voor mensen die geen opslagruimte bij een bekende kunnen huren zijn er nog drie opties over. In de eerste plaats kan je je spullen opslaan bij een verhuizer. Voorwaarde is wel dat je een verhuisbedrijf in de arm hebt genomen om je spullen naar hun uiteindelijke locatie te verplaatsen. Het voordeel hiervan is dat het gemakkelijk is. Het nadeel is dat het relatief duur is om je goederen op deze manier op te slaan.
Een andere manier om je spullen tijdelijk op te slaan is door een opslagruimte te huren. Er zijn hier twee varianten mogelijk. In de eerste plaats kan je ergens een opslagbox huren. Het nadeel hiervan is dat het een beetje een gedoe is om je spullen naar de opslagbox te brengen en ze daar weer op te halen. Een voordeel is dat deze vorm van opslag relatief goedkoop is. Een variant op deze manier van het opslaan van spullen is dat je de opslagbox naar jou toe laat komen. Je kan dan vervolgens je spullen opslaan en de box wordt weer opgehaald. Deze vorm van het tijdelijk opslaan van spullen is relatief goedkoop én gemakkelijk.