Alles wat je moet weten als je via internet een fotoboek wilt maken

Alles wat je moet weten als je via internet een fotoboek wilt maken

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Als je oud genoeg bent dan weet je nog wel dat je vroeger met je wegwerpcamera of met je fotorolletje richting de Kruidvat, Hema of lokale fotografiewinkel ging om je (vakantie)foto’s te laten ontwikkelen. Je kocht een leuk album, haalde na een X aantal werkdagen de ontwikkelde foto’s weer op en begon thuis met plakken. Hoe anders is dat vandaag de dag? Dankzij de smartphone en digitale camera’s maken we vrijwel elke dag wel foto’s. Veel foto’s verdwijnen in de vergetelheid. Ze worden ergens op een harde schijf, USB-stick of op je computer opgeslagen en soms ontdek je ze bij toeval weer, bladert er even doorheen en vergeet ze vervolgens weer. Zonde, want herinneringen ophalen is vaak fantastisch en middels een fotoboek gaat het vele malen makkelijker dan wanneer je foto’s her en der verspreid staan op digitale apparaten. In dit artikel dan ook alles wat je moet weten als je via het internet een fotoboek wilt (laten) maken.


Fotoboeken maken via het internet

Duizenden websites zijn er waar je een fotoboek kunt laten ontwikkelen en ook middels je smartphone draai je collages in een handomdraai in elkaar. Met een beetje creativiteit en leuke rasters, filters en stickers maak je je foto’s levendig en kun je de sfeer overbrengen zoals je deze ervoer ten tijden dat je de foto nam. Van die mooie vakantie naar Italië of van de indrukwekkende Big Ben in Londen bijvoorbeeld. Of van je 18de verjaardag of van je 25-jarig huwelijksfeest. Zoveel mooie momenten die in je geheugen ongetwijfeld zijn blijven hangen, maar qua foto’s vaak ergens in een stoffig hoekje van je computer staan te wachten om weer eens bekeken te worden. Met de fotoboeken die je bij allerhande aanbieders kunt maken en bestellen is dit voorgoed verleden tijden en hoef je enkel nog maar het album uit de kast te trekken om fijne herinneringen op te halen.

Waar laten maken?

Met zoveel aanbieders is het soms nog knap lastig om de aanbieder te selecteren die je fotoboek gaat ontwikkelen. Alhoewel ze in de basis allemaal hetzelfde aanbieden kan er verschil zijn in prijs, kwaliteit en mogelijkheden. Sommige aanbieders werken bijvoorbeeld met software die je in de internetbrowser kunt openen. Reuze handig, maar vaak zijn je opties dan redelijk beperkt. Een X aantal filters, kaders en stickers, maar daar blijft het dan ook bij. Andere aanbieders hebben software beschikbaar gesteld die je gratis kunt downloaden. Doorgaans heeft deze software veel meer opties om je fotoalbum echt uniek te maken. Denk dan aan eigen achtergronden, speciale kaders of panoramafoto’s op twee pagina’s. Aangezien het bij alle aanbieders geheel gratis is om een fotoboek te ontwerpen (in de browser, maar ook via de gratis te downloaden software), loont het om gewoon eens bij verschillende aanbieders aan de slag te gaan met het ontwerpen van je fotoboek. Je ziet dan snel genoeg of de aanbieder beperkingen kent of alles in huis heeft wat jij nodig hebt. De bekendste aanbieders in Nederland waarbij je fotoboeken kunt ontwerpen en bestellen via het internet zijn:

  • Hema
  • Kruidvat
  • AH
  • Pixum
  • Albelli

Maten en vormen

Zodra je aan de slag gaat met de software van de verschillende aanbieders kom je al snel tot de conclusie dat je veel mogelijkheden hebt als het gaat om het formaat en de vorm van je fotoboek. Van piepkleine fotoboekjes die geschikt zijn om je weekendje weg te etaleren tot gigantische fotoboeken die ideaal zijn om je wereldreis in kaart te brengen. Je kunt daarbij kiezen voor een staand, liggend of vierkant fotoboek.

Papiersoort

Misschien wel dé belangrijkste stap in het hele proces. Je kunt de mooiste foto’s op geweldige wijze in het fotoboek plaatsen, maar als je vervolgens niet de juiste papiersoort kiest kan het gebeuren dat je boodschap niet overkomt. Over het algemeen heb je keuze uit ‘gewoon-‘ en fotopapier en deze zijn dan weer te verdelen in mat- en glanspapier. Deze laatste is bij sommige aanbieders nog onder te verdelen in hoog- en zijdeglans papier. Glanspapier heeft het kenmerk dat het het fotoboek beschermt tegen vocht en vuil. Ook vingerafdrukken blijven hier niet op staan. Automatisch betekent dat dat er een hoger prijskaartje aan hangt dan bij mat papier. Mat papier heeft als voordelen dat het je foto’s een unieke look geeft en er geen schittering plaatsvindt wanneer er zonlicht op het fotoboek valt. Bij glans papier kan onder een bepaalde hoek een schittering plaatsvinden waardoor je de foto’s niet goed kunt bekijken.

Tevens van belang is de dikte van de papiersoort. Hoe dikker, hoe steviger. Daarnaast geeft dik papier (zeker in hoogglans uitgevoerd) een extra luxe uitstraling. Over het algemeen wordt dik papier bij de grotere fotoalbums gebruikt en dunner papier bij bijvoorbeeld fotoschriften of albums met een ringband.

Als laatste is de papiersoort nog van invloed op de wijze hoe pagina’s geopend worden. Bij veel fotoalbums heb je te maken met de bekende bindvouw in het midden. Op zich niets mis mee, maar stel dat je een prachtige panoramafoto hebt geschoten van een schitterend landschap, dan wil je natuurlijk dat deze naadloos over twee pagina’s verdeeld kan worden zonder de bekende bindvouw in het midden te tonen. Met speciaal fotopapier heb je hier over het algemeen geen last van. Met ‘gewoon’ papier (zowel mat, als glans) bestaat de mogelijkheid wél dat de bindvouw zichtbaar is.

Afwerking

“Never judge a book by its cover…” zegt men wel eens en toch doen we het allemaal. In de figuurlijke zin van het woord, maar zeker ook letterlijk. Ga zelf maar eens na hoe vaak je in een boekwinkel (of elders) een boek hebt opgepakt omdat de cover je zo aansprak. Gelukkig heb je bij het ontwikkelen van je fotoboek bij de meeste aanbieders voldoende keuze om je fotoboek ook qua afwerking helemaal tip-top in orde te maken.

De afwerking van je fotoboek bestaat uit twee delen: het kiezen van de kaft en het kiezen van de binding. Qua kaft heb je een aantal mogelijkheden. Je kunt je fotoboek met een hardcover, een softcover, een linnen kaft of een leren kaft laten ontwikkelen bij de meeste aanbieders. Logischerwijs zijn de harde-, leren- en linnen varianten duurder dan de softcovers.

De binding bepaalt hoe de bladzijdes in het boek bevestigt worden. Je hebt hier bij de meeste aanbieders twee keuzes: een schroefbinding of een lijmbinding. Sommige aanbieders maken ook gebruik van een leporellobinding. Hierbij worden steeds twee pagina’s aan elkaar gekleefd zodat je geen last hebt van de bindvouw in het midden en kan het boek volledig plat geopend worden.

De kaft (en vaak ook de rug) van je fotoboek kan je helemaal zelf ontwikkelen. Kies bijvoorbeeld je mooiste foto (of een collage) als omslag die perfect weerspiegelt wat er in het fotoboek aangetroffen gaat worden en vergezel de foto met tekst en eventuele stickers om het nog persoonlijker te maken.

Controleren voordat je bestelt

Alles helemaal in kannen en kruiken en ben je er klaar voor om je fotoboek te bestellen? Blader hem dan vooral nog even door voordat je op de bestel-knop klikt en overgaat tot betaling. Veel aanbieders bieden je de mogelijkheid om binnen de software of de browser door je fotoboek te bladeren. Natuurlijk is de impressie niet vergelijkbaar met het tastbaar vasthouden van het fotoboek, maar je krijgt zo vaak wel al een hele goede indruk hoe het boek er uiteindelijk uit komt te zien. Ook kun je eventuele foutjes (denk aan schrijf- of typfouten in de begeleidende tekst bij je foto’s bijvoorbeeld) opmerken en deze aanpassen voordat het fotoboek definitief naar de drukker gaat.


Online fotoalbums

Natuurlijk is een fysiek fotoboek een schitterend cadeautje (aan jezelf of iemand anders), maar is het in deze digitale tijd nog wel echt nodig om een kast vol met fotoalbums te hebben? Je kunt tenslotte ook online je fotoalbums opslaan. Dat scheelt tijd, geld en opslagruimte en bovendien heb je middels je smartphone overal toegang tot je fotoalbums. Iets wat met een fysiek fotoboek natuurlijk onmogelijk is, tenzij je het overal met je meezeult.

Online fotoalbums maken en opslaan kan op diverse manieren. De meest voor de hand liggende optie is Facebook. We beschikken er praktisch allemaal over en in een mum van tijd heb je een fotoalbum in elkaar gedraaid die je kunt delen met de wereld. Of alleen met je vrienden als je niet wilt dat de hele wereld mee kan kijken. Je regelt dit eenvoudig via de privacyinstellingen en hebt zo zelf de regie over wie je foto’s wél en wie je foto’s niet kunt zien. Je kunt via Facebook zelf de volgorde van je foto’s bepalen en eventueel tags, bijschriften en locaties toevoegen. Hier houdt het echter mee op. Speciale kaders en andere opties zul je niet vinden op Facebook en zodoende is dit platform vooral erg geschikt als je snel en eenvoudig je vakantiekiekjes met je vrienden en familie wilt delen.

Die andere grote online jongen, Google, heeft natuurlijk ook een mogelijkheid om al je foto’s netjes in albums te verwerken. Voorheen deed je dit middels Picasa Webalbums en/of Picasa 3, maar inmiddels heeft Google gedaan wat ze altijd doen: het lekker simpel houden en de naam verandert naar Google Foto’s. Net als bij Facebook bepaal je helemaal zelf met wie je je fotoalbums deelt. Helaas zijn ook bij Google Foto’s de overige opties verder beperkt. Een ander filtertje behoort tot de mogelijkheden, maar dat was het dan ook wel.

Wellicht een betere optie om online fotoboeken te maken en op te slaan is MyAlbum.com. Je hoeft je enkel maar te registreren om in een mum van tijd een schitterend fotoboek in elkaar te draaien. De opties zijn daarbij veel ruimer dan bij Facebook en Google, maar ook hier bepaal je weer helemaal zelf wie je fotoboeken mag inzien en wie niet. Naast de online opslag van de fotoalbums kun je je favoriete albums eenvoudig bestellen zodat je ze ook als fysieke exemplaren in de kast kan zetten. De service is gratis tot 5 albums, wil je meer albums ontwikkelen dan zal je moeten upgraden. Voor 5 euro per maand kun je onbeperkt albums aanmaken en heb je bovendien toegang tot de premium templates. Ideaal dus als je wél professionele fotoalbums wilt ontwikkelen, maar niet een boekenkast vol albums thuis wilt hebben!



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kado Internet

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Cadeau.nl
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag