Welk matras past bij mij?

Welk matras past bij mij?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Matrassen. Ze zijn er in vele vormen, soorten en maten. Logisch, want als er één ding van grote invloed is op je dagelijkse portie nachtrust, dan is het je matras wel. De keuze voor een matras is dan ook een hele persoonlijke. Je favoriete slaaphouding, je lengte, je gewicht en je voorkeur voor warmte of kou zijn onder meer van invloed op de keuzes die je moet maken. Daarom kan het kiezen van de juiste matras soms een lastige opgave te zijn. Om het je makkelijker te maken schreven we dit artikel en geven we antwoord op de vraag: “welk matras past bij mij?”


Een matras kopen

Een matras kopen doe je – als je het goed doet tenminste – maar een paar keer in je leven. Met een gemiddelde levensduur van 8 à 10 jaar zul je tenslotte maar eens in de zoveel jaar op zoek moeten naar een goed matras. Wat JOUW ideale matras is, is afhankelijk van meerdere factoren. De manier waarop je slaapt bijvoorbeeld, maar ook eventuele allergieën, gezondheidsproblemen en de mate van transpiratie. Gelukkig is er keuze genoeg. We helpen je een handje bij het kiezen van het juiste matras.


De drie belangrijkste eigenschappen

Bij het kopen van een nieuw matras moet je vooral goed naar jezelf kijken. Je nachtrust is allesbepalend voor je algehele gesteldheid in het leven. Onnodig om nog te zeggen dat je daarom een matras nodig hebt dat helemaal aansluit bij jouw persoonlijke wensen, voorkeuren en eigenschappen.

Daarbij moet je vooral kijken naar een drietal zaken:

  • de wijze waarop je slaapt (rug, buik of zij)
  • vochtregulatie
  • warmtegevoeligheid

Buikslapers, rugslapers en zijslapers

We hebben allemaal een favoriete slaaphouding. De één krult zich ‘s avonds graag in de foetushouding, de ander vindt het heerlijk om op de rug in slaap te vallen. Hoe jij het liefst in slaap valt vertelt alles over het soort matras dat je nodig hebt. Zo hebben buikslapers bijvoorbeeld meer kans op een pijnlijke onderrug. Je positie op de matras zorgt er namelijk voor dat je met je nek gedraaid ligt en er een holle ruimte wordt gevormd in je (onder)rug. Een steviger matras is voor de 5% buikslapers die er zijn (vaak denk je dat je op je buik slaapt, maar lig je zodra je echt slaapt gewoon op je zij) dus een absolute must. Voor rug- en zijslapers is een minder hard matras vaak de beste oplossing.

Transpireren tijdens je slaap

Tijdens onze slaap transpireren we. Gemiddeld zelfs zo’n 300 militer per nacht. Hoe meer je transpireert ‘s nachts, des te beter moet je matras vocht af kunnen voeren. Een goed ventilerend matras zorgt ervoor dat het vocht goed wordt afgevoerd en verdampt buiten het matras. Zo voorkom je dat je matras muf gaat ruiken of dat er zelfs schimmelvorming plaatsvindt en uiteraard gaat je matras dan ook een stuk langer mee.

Warmtegevoeligheid

Samenvallend met vochtregulatie, want hoe minder goed een matras ventileert, des te beter kan warmte vastgehouden worden. Heb je het dus ‘s nachts altijd ijskoud, kies dan voor een latex- of traagschuim matras. Deze ventileren minder goed en zorgen er dus voor dat je het een stuk minder koud zult hebben. Ben je juist het type dat bij een beetje warmte al de dekens van je afschopt? Ga dan voor een koudschuim– of pocketvering matras. Deze ventileren uitstekend waardoor je minder snel geneigd zult zijn om jezelf van dat warme dekbed te ontdoen.


Soorten matrassen

Nu je weet op welke zaken je moet letten bij het kopen van een matras, is het tijd om de verschillende soorten matrassen en hun eigenschappen eens onder de loep te nemen. Er zijn 6 verschillende soorten matrassen te onderscheiden. We hebben ze hieronder inclusief hun kenmerken voor je op een rijtje gezet.

Polyether matras

Goedkoop, maar vaak ook duurkoop. Ze kennen namelijk een mindere ventilatie en een matige tot redelijke conformiteit (gelijkvormigheid). Polyether matrassen kenden hun opmars in de jaren 60 van de vorige eeuw. Ze vervingen de traditionele matrassen van kapok en veren. Tegenwoordig worden ze steeds minder gekocht vanwege betere alternatieven, maar qua prijs zijn ze nog steeds onverslaanbaar. Daar staan dan wel tegenover dat ze de minst lange levensduur kennen van alle matrassen: na 4 à 6 jaar zal je een nieuw exemplaar aan moeten schaffen.

Koudschuim matras

Koudschuim matrassen vormen één van die betere alternatieven op polyether matrassen. Ze hebben tal van goede eigenschappen: ze zijn bijzonder duurzaam (de betere varianten kunnen 12 tot 15 jaar meegaan), ventileren vanwege de open celstructuur uitstekend en kennen geen kuilvorming. Koudschuim matrassen bestaan volledig uit veerkrachtig schuim waar een zogenaamde HR-waarde is gekoppeld. Hoe hoger de waarde, des te meer schuim er in de matras is verwerkt en des te veerkrachtiger de matras wordt. Ideaal dus om ondersteuning te bieden op plekken waar het het meest nodig is zoals bijvoorbeeld de heupen.

Traagschuim matras

Traagschuim matrassen danken hun naam aan de trage reactie van het schuim als je het indrukt. Langzaam komt de matras weer omhoog en daarmee zijn traagschuim matrassen erg geschikt voor mensen die wat zachter willen slapen of die lichamelijke klachten ondervinden. Traagschuim matrassen reageren daarnaast op lichaamswarmte en voelen daarom vaak warm aan. Minder geschikt dus voor de transpirerende medemens. Ook is een traagschuim matras minder geschikt voor zwaardere mensen. Er kan eenvoudig kuilvorming ontstaan na verloop van tijd waardoor dit ten koste gaat van de levensduur van de matras. Gemiddeld gezien gaat een traagschuim matras zo’n 8 à 10 jaar mee.

Pocketvering matras

Een matras waar je (iets) dieper voor in de buidel moet tasten, maar dan heb je ook wel wat. Pocketvering matrassen bestaan uit twee lagen: de veren die allemaal los van elkaar verpakt zijn in zakjes (pockets) en de afdeklaag. De veren kunnen afzonderlijk van elkaar bewegen en zodoende op het gewicht van het lichaam reageren. Veel pocketvering matrassen bestaan daarnaast uit meerdere zones met elk een aparte hardheid. Zo kan de matras de juiste tegendruk geven op specifieke lichaamsdelen. De afdeklaag van een pocketvering matras kan bestaan uit polyether, koudschuim, traagschuim of latex. Zo kun je dus een matras samenstellen die qua kenmerken precies op jou aansluit én perfecte ondersteuning biedt aan je lichaam tijdens je slaap, maar zoals gezegd: daar betaal je een bepaalde prijs voor. Weet dan wel dat je investering zo’n 8 à 10 jaar meegaat, want dat is de gemiddelde levensduur van een pocketvering matras.

Latex matras

Opnieuw een matras die qua prijsgemiddelde hoger ligt dan de rest. Latex matrassen zijn relatief duur, maar dat komt door de goede kenmerken van de matras. Ze houden warmte bijvoorbeeld goed vast en kennen een hoge puntelasticiteit. Hierdoor vormen ze goed naar het lichaam en bieden ze een goede ondersteuning op plekken waar het lichaam dat nodig heeft. Daarnaast zijn latex matrassen anti-allergisch. Latex is een natuurproduct en van nature antibacterieel waardoor schimmel en huisstofmijt geen kans maken. Gewone latex matrassen zijn minder geschikt voor de transpirerende slapers omdat de matras niet goed ventileert. Talalay latex matrassen zijn hier een uitzondering op. Deze kennen een open celstructuur en ventileren zodoende uitstekend. Logischerwijs hangt hier een hoger prijskaartje aan. Gemiddeld gezien gaan latex matrassen ongeveer 7 à 9 jaar mee.

Bonellvering matras

De goedkopere variant van de pocketvering matras. De matras bestaat uit veren die door één spiraaldraad met elkaar verbonden zijn. Hierdoor geven ze veel minder ondersteuning op essentiële punten van het lichaam dan bijvoorbeeld een pocketvering matras doet. Net als de pocketvering matras kent de bonellvering matras een afdeklaag die kan bestaan uit polyether, koudschuim, traagschuim of latex. Gemiddeld gezien gaan ze tussen de 6 en 8 jaar mee.


Overige punten waar je rekening mee moet houden

Een open deur wellicht, maar met het bepalen van het type slaper dat je bent, of je veel transpireert en of je het snel warm of koud hebt gedurende de nacht ben je er natuurlijk nog niet. Je zult bijvoorbeeld de afmetingen moeten bepalen van je ideale matras. Daarbij zijn twee factoren allesbepalend: je lengte en je postuur. Gemiddeld gezien moet je matras zo’n 20 centimeter langer zijn dan je zelf bent. Lange mensen zullen dus al gauw uit moeten kijken naar een matras met een lengte van 210 centimeter of misschien wel 220 centimeter. Hetzelfde geldt voor je postuur. Gemiddeld is voor een normaal postuur zo’n 90 centimeter breedte prima, maar als je meer ruimte nodig hebt is het verstandig om naar matrassen uit te kijken die een breedte van 100 centimeter of meer hebben.

Ook je levenssituatie is van invloed. Koppels slapen bijvoorbeeld in hetzelfde bed veelal op dezelfde matras. Het is heerlijk om tegen elkaar aan te kruipen zonder vervelende geul in het midden, maar wat als de één een koukleum is en de ander zich doodzweet bij het kleinste beetje warmte? Zou het dan niet verstandiger zijn om beiden een matras aan te schaffen die compleet aansluit op jouw persoonlijke kenmerken?

Een laatste puntje waar je ook nog rekening mee moet houden is een eventuele allergie. Huisstofmijt komt bijvoorbeeld overal ter wereld voor en gedijt goed in matrassen. De uitwerpselen van deze minuscule geleedpotige kunnen bij mensen een allergische reactie opleveren zoals astma of eczeem. Er zijn matrassen op de markt die vrij zijn van schadelijke stoffen en anti-allergisch zijn. Zeker iets om rekening mee te houden dus als je last hebt van lichamelijke klachten en/of allergische reacties!



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Matras Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Emma
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag