Wanneer moet je onderhoud plegen aan je CV ketel?

Wanneer moet je onderhoud plegen aan je CV ketel?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Moderne CV installaties hebben een levensduur van ongeveer 15 tot 20 jaar. Om de ketel zo lang mogelijk in goede conditie te houden is regelmatig onderhoud wel heel belangrijk. Doorgaans is het aan te raden om minimaal eens per jaar een onderhoudsbeurt aan je CV ketel door te voeren. Je kunt er ook voor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Dat zorgt er niet alleen voor dat je minder snel storingen krijgt, maar ook dat de ketel schoon blijft en dus zo efficiënt mogelijk zijn werk kan doen. Ook voorkom je dat er onveilige situaties ontstaan want ondanks de hoge veiligheidsstandaarden van moderne CV ketels blijft gas nu eenmaal gevaarlijk. Ook koolmonoxidevergiftiging is altijd een reëel risico wat je door regelmatig onderhoud kunt voorkomen.

Kortom, voor een veilige en optimaal functionerende CV ketel laat je hem het beste regelmatig onderhouden. Maar hoe vaak is dat dan precies? In dit artikel lees je hoe vaak je de ketel het beste periodiek kunt laten nakijken om de ketel in topconditie te houden, maar ook in welke situaties je het beste al eerder een monteur in kunt schakelen. Ook bespreken we de voordelen van een onderhoudscontract waarvoor je tegenwoordig bij vrijwel alle installateurs terechtkunt. Daarmee worden alle zorgen uit handen genomen en zit je er altijd warmpjes bij.


Open of gesloten ketel?

Hoe vaak je CV ketel onderhoud nodig heeft hangt er mede vanaf wat voor type ketel het is. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen zogenaamde ‘open ketels’ en ‘gesloten ketels’. Een open ketel gebruikt zuurstof uit de ruimte waar hij is geplaatst om het gas in de ketel te verbranden, bij een moderne gesloten ketel wordt de zuurstof met een extra buis uit de buitenlucht gehaald. Open ketels vind je niet veel meer, want vrijwel alle moderne HR ketels zijn de gesloten variant. Voor open ketels geldt dat ze eens per jaar moeten worden onderhouden om efficiënt en veilig te blijven functioneren, gesloten ketels kunnen over het algemeen toe met eens per twee jaar een onderhoudsbeurt.


Check de garantievoorwaarden van de fabrikant

Elke fabrikant van centrale verwarmingsketels levert een nieuwe ketel met garantie voor een bepaalde periode. Maar om aan de garantievoorwaarden te blijven voldoen is het vaak wel nodig om periodiek onderhoud te plegen. De maximale periode die tussen twee servicebeurten in mag zitten voor je de garantie verliest staat dan in de garantievoorwaarden vermeld. De fabrikant kan bijvoorbeeld vereisen dat er eenmaal per jaar onderhoud moet plaatsvinden, maar dat kan ook per twee of zelfs per drie jaar zijn. Wil je dit zeker weten, check het dan in de garantievoorwaarden die worden meegeleverd met de CV ketel. Soms moet de servicemonteur ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. Maar het is natuurlijk sowieso verstandig om het onderhoud aan je ketel alleen te laten uitvoeren door een erkend installateur. Die herken je bijvoorbeeld aan het OK-CV label.


De CV installatie vertoont kuren

Wanneer je CV installatie af en toe niet werkt zoals zou moeten dan is het slim om niet het jaarlijkse onderhoud af te wachten maar meteen een monteur te laten komen om de installatie na te laten kijken. Je kunt bijvoorbeeld de volgende problemen tegenkomen:

Het water wordt niet meer heet

Als je CV ketel in principe nog wel goed functioneert maar het water niet meer zo heet wordt als voorheen kan dat duiden op een probleem met de ketel. Die kan bijvoorbeeld vies zijn geworden of niet goed meer zijn afgesteld. Dan is het een goed idee om een monteur te vragen hiernaar te kijken. Die zal de centrale verwarming reinigen en opnieuw afstellen zodat de ketel weer optimaal functioneert en het water weer snel op de juiste temperatuur is. Als een versleten onderdeel de reden was dat de ketel niet meer werkte zoals het hoort zal dat natuurlijk ook meteen worden vervangen.

Je moet te vaak water bijvullen

Vlakbij de CV-ketel vind je een drukmeter, waarop je de actuele waterdruk af kunt lezen. Soms kan dit tegenwoordig ook op de display van de ketel. Het is belangrijk om de druk af en toe te checken want deze moet voor zowel de veiligheid als de optimale werking van je CV-installatie tussen 1,5 en 2,0 bar blijven. Het is vrij normaal om ongeveer eens per jaar te constateren dat de druk wat te laag begint te worden. Je kunt dan zelf wat water toevoegen aan het systeem om de druk weer op het juiste peil te krijgen. Als je eens per jaar onderhoud laat plegen zal de monteur als dat nodig is ook de waterdruk weer op het juiste niveau brengen.

Je hoort aldoor tikkende geluiden

Wanneer je tikkende geluiden hoort in de leidingen betekent dit vaak dat er lucht in zit. Ook bij een goed functionerende ketel kun je die geluiden soms horen in de leidingen. Dat komt doordat metaal dat heet wordt uitzet en daarbij geluid maakt. Deze geluiden kunnen ook ineens ontstaan omdat er lucht in de leidingen zit. Dat is op zich geen groot probleem en kun je zelf verhelpen door de radiatoren te ontluchten. Wanneer dat echter niet voldoende helpt kan het ook zijn dat je CV-installatie zelf een probleem heeft. Het is dan verstandig een monteur ernaar te laten kijken want als het probleem in de ketel zit kun je schade en dure reparaties voorkomen als je er op tijd bij bent.


Wat doet de monteur bij een onderhoudsbeurt?

De onderhoudsbeurt van een CV ketel bestaat uit een aantal onderdelen die door een goede installateur stapsgewijs worden afgewerkt:

  1. Eerst wordt de huidige werking van de ketel gecheckt, bijvoorbeeld door de prestaties en de uitstoot te controleren. Ook de waterdruk en de hoeveelheid zuurstof die wordt binnengehaald door de ketel worden aan een meting onderworpen. Zo kan de monteur al goed inschatten hoe efficiënt de ketel functioneert.
  2. Daarna wordt de ketel uitgeschakeld en schoongemaakt. De brander is vaak vies en wordt dus goed gereinigd. Versleten onderdelen worden vervangen en de waterkwaliteit wordt gecontroleerd. Als dat nodig is wordt het water bijgevuld en de ketel wordt ontlucht.
  3. Als al het onderhoud is afgewerkt wordt de CV installatie weer in elkaar gezet en schakelt de monteur hem weer in. Als hij of zij geen gekke dingen is tegengekomen zal het onderhoud in de regel niet langer dan ongeveer 30 minuten in beslag nemen.

Het beste moment kiezen voor het jaarlijkse onderhoud

Het beste moment om de CV-ketel te laten nakijken is zonder twijfel net voor het begin van de winter. De maanden september of oktober hebben daarom de voorkeur. De meeste servicemonteurs hebben dan hun agenda nog vrij leeg en een afspraak maken is meestal vlot geregeld. Door aan het begin van de herfst de ketel te laten nakijken en schoonmaken gaat die in topconditie de wintermaanden in. Zo heb je de minste risico’s op problemen wanneer de CV installatie weer serieus aan het werk moet en gebruikt deze ook zo optimaal mogelijk zijn energie. Wanneer je een onderhoudscontract afsluit heb je de tijd van het jaar niet altijd voor het uitkiezen, maar in overleg is natuurlijk veel mogelijk.


Voordelen van een onderhoudscontract

Wanneer je een onderhoudscontract afsluit worden alle zorgen en ook een groot deel van de kosten van je CV installatie uit handen genomen. Vaak betaal je een vast bedrag per maand en is hier het reguliere onderhoud direct in meegenomen. Een onderhoudscontract voor je CV ketel afsluiten heeft ook nog een aantal andere belangrijke voordelen:

  • Je krijgt automatisch bericht wanneer het tijd is voor het periodieke onderhoud aan de ketel. Je kunt zelf dus niet meer vergeten om een afspraak te maken.
  • Mocht de CV-installatie het ondanks het regelmatige onderhoud toch onverhoopt een keer begeven, dan heb je dankzij het onderhoudscontract altijd snel een monteur bij je in huis om het probleem te verhelpen. Je zit dus nooit lang in de kou.
  • Je kunt vaak kiezen uit meerdere soorten onderhoudscontracten waarbij verschillende kostenposten worden vergoed. Kies je alleen voor het onderhoud zelf dan betaal je vaak wel materiaalkosten. Let daarbij ook even op de voorrijkosten en of die wel of niet worden berekend.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag