Wat is een binnenveringsmatras?

Wat is een binnenveringsmatras?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Een binnenveringsmatras is een matras waarvan de binnenkant bestaat uit veren van staaldraad, die met een spiraaldraad met elkaar verbonden zijn. Bovenop die veren wordt een toplaag gemaakt welke uit diverse soorten schuim kan bestaan. De toplaag zorgt samen met de binnenvering voor de lichaamsondersteuning. Maar wat zijn nu eigenlijk de kenmerken van een binnenveringsmatras? Waar moet je op letten bij de aanschaf van zo’n matras, en hoe weet je welk matras het beste bij jou past? In welke prijsklasse valt zo’n matras eigenlijk? En is een binnenveringsmatras hetzelfde als een pocketveringmatras, of zit daar een groot verschil tussen? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen, zodat je precies weet wat een binnenveringsmatras is, en waarom deze wel of niet geschikt voor je is.


De kenmerken van een binnenveringsmatras

Een binnenveringsmatras kenmerkt zich door de binnenkant van veren van staaldraad die in elkaar zijn gevlochten met spiraaldraad. De matrassen worden voorzien van een toplaag om het comfort te verhogen en de lichaamsondersteuning te verbeteren. Binnenveringsmatrassen hebben een goede luchtcirculatie, waardoor het matras koel blijft. Dit is voor veel mensen die binnenveringsmatrassen gewend zijn dé reden om opnieuw voor zo’n matras te kiezen. Binnenveringsmatrassen bestaan al jaren. Het zijn matrassen die over het algemeen vrij stug aanvoelen en slechts een gemiddelde lichaamsondersteuning bieden. Doordat de druk van alle veren gelijk is, zijn deze matrassen ergonomisch gezien niet heel verantwoord. Hierdoor zouden klachten aan bijvoorbeeld rug en schouders kunnen ontstaan. De prijs is daarentegen vaak wel gunstig.

De toplaag

De toplaag van binnenveringsmatrassen bepaald samen met het soort veren het comfort van een matras. De meeste binnenveringsmatrassen worden gemaakt met een toplaag van polyether schuim, omdat dit het meest voordelig is. Er bestaan echter meer soorten toplagen, zoals toplagen van koudschuim, traagschuim of latex. Elk soort toplaag heeft zijn eigen persoonlijk eigenschappen. De keuze tussen deze toplagen hangt voornamelijk af van jouw persoonlijke voorkeur en budget.

Het soort veren

Hoe meer veren een matras per vierkante meter heeft, hoe beter de gewichtsverdeling van het matras is. De hoeveelheid veren per vierkante meter bepaald op die manier onder andere het slaapcomfort van een matras. Daarnaast is de draaddikte van de veer belangrijk. Hoe dikker de veerdraden zijn, hoe harder het matras is. De keuze qua draaddikte, en dus de hardheid van een matras, is voornamelijk een kwestie van smaak. De een vindt het fijn om op een hard matras te slapen, terwijl de ander liever kiest voor een iets zachter exemplaar. Het aantal slagen van de veren tellen ook mee. Hoe meer slagen de veer maak, hoe soepeler het matras wordt. Al laatste is ook de vorm van de veer belangrijk. De veer kan diabolisch, tonvormig of cilindrisch zijn. Al deze vormen hebben hun eigen specifieke eigenschappen. Zo kan een binnenveringsmatras met tonvormige veren bijvoorbeeld als enige gebruikt worden op een verstelbare bedbodem.

Is een binnenveringsmatras hetzelfde als een pocketveringmatras?

Het binnenveringsmatras en pocketveringmatras worden nog weleens door elkaar gehaald. De eigenschappen van deze matrassen zijn echter totaal verschillend. De binnenkant van een pocketveringmatras bestaat net als de binnenkant van een binnenveringsmatras uit veren, maar dat is eigenlijk ook de enige overeenkomst. Bij een pocketveringmatras zijn alle veren in een hoesje van textiel verpakt. Daarnaast zijn de veren niet door middel van een spiraaldraad aan elkaar verbonden. Dit zorgt voor een betere ondersteuning van het lichaam en meer comfort, doordat alle veren los van elkaar kunnen bewegen. Mocht je twijfelen tussen het kopen van een binnenveringsmatras en een pocketveringmatras, dan zetten we hier even kort wat voor en nadelen voor je achter elkaar:

Een binnenveringsmatras is goedkoper, maar kan wel gaan piepen of kraken. Daarnaast is de ondersteuning van het lichaam lager. Het slaapcomfort en de lichaamsondersteuning is bij een pocketveringmatras vele malen hoger, wat onder meer komt door de verschillende comfortzones.


Verschillende soorten en prijzen

Er zijn veel verschillende soorten binnenveringsmatrassen in uiteenlopende prijsklassen verkrijgbaar. Zo kun je een binnenveringsmatras voor een paar tientjes kopen, maar ook een voor tweehonderd euro. Het verschil in prijs heeft alles te maken met de eigenschappen en kwaliteit van het matras. Wat voor veren worden er gebruikt en hoe zijn die verdeeld? En van welk materiaal is de toplaag gemaakt? Online kun je je eenvoudig oriënteren op de verschillende soorten matrassen en de prijzen die daarbij horen. Voor een deskundig of persoonlijk advies is het echter aan te raden om eens naar een beddenwinkel te gaan. Daar kunnen ze je alles vertellen over de verschillende soorten veren en toplagen, en je advies geven over welk matras het meest geschikt voor jou zou zijn.

Voordelen van een binnenveringsmatras

De voordelen van een binnenveringsmatras zijn onder andere:

  • De prijs; Over het algemeen zijn binnenveringsmatrassen goedkoop.
  • Ademend vermogen; Binnenveringsmatrassen staan bekend om hun goede ventilerende eigenschappen. Hierdoor blijft het matras koel en wordt vocht goed afgevoerd.
  • Levensduur; Afhankelijk van de gebruikte materialen, hebben binnenveringsmatrassen een vrij lange levensduur. Dit kan, in combinatie met de vaak voordelige prijs, een reden zijn om voor een binnenveringsmatras te kiezen.
  • Geschikt voor ieder gewicht; Afhankelijk van de veren die gebruikt worden, is het binnenveringsmatras geschikt voor zowel mensen met een zwaar gewicht, als voor mensen met een licht gewicht.

Nadelen van een binnenveringsmatras

De nadelen van een binnenveringsmatras zijn onder andere:

  • Matige lichaamsondersteuning en/of comfort; Binnenveringsmatrassen staan niet bekend om hun ergonomische kwaliteit. De ondersteuning van het lichaam is vaak slechts gemiddeld, wat dan weer zorgt voor een gemiddeld comfort.
  • Geen comfortzones; Binnenveringsmatrassen hebben, doordat de veren met elkaar verbonden zijn, geen comfortzones. Voor de beste ondersteuning van je lichaam zouden de veren rond de heupen en schouders bijvoorbeeld zachter/flexibeler moeten zijn. Bij een binnenveringsmatras is dit niet mogelijk, waardoor de matrassen vaak als stug worden ervaren en zelfs kunnen zorgen voor bijvoorbeeld rugpijn.
  • Kan niet op verstelbare bodem; Tenzij je een binnenveringsmatras met tonvormige veren koopt, is het binnenveringsmatras niet geschikt voor een verstelbare bedbodem.
  • Matras kan gaan piepen of kraken; Doordat alle veren met elkaar verbonden zijn, kan het matras op den duur gaan piepen of kraken.

Een binnenveringsmatras kopen

Wanneer je een binnenveringsmatras wilt kopen, dien je rekening te houden met de verschillende eigenschappen van dit matras en de specifieke eigenschappen van de binnenvering. Ga eens langs bij een winkel waar bedden en matrassen verkocht worden om op de verschillende soorten binnenveringsmatrassen te gaan liggen. De beste manier om tot een keuze qua matras te komen, is namelijk door zelf te ervaren hoe het matras ligt, en of deze past bij jouw lichaam en jouw manier van slapen. Laat je goed informeren door een verkoper, zodat je zeker weet dat je voor een matras kiest waar je nog jaren plezier van hebt. Slaap is immers belangrijk, dus het matras waarop je slaapt is dat ook.

Toch een ander matras?

Heb je door bovenstaande informatie toch het idee dat je misschien beter voor een ander matras kan kiezen? Heb je snel last van je rug of schouders, of vind je het prettig als een matras zacht en comfortabel is? Dan is het aan te raden om ook eens naar andere matrassen en hun eigenschappen te kijken. Een goed alternatief voor een binnenveringsmatras is een pocketveringmatras. Deze matrassen hebben net als het binnenveringsmatras een kern van veren, maar zijn een stuk beter voor je lichaam door de verschillende zones die gebruikt worden. Het voordeel is dat ook deze matrassen tegenwoordig helemaal niet meer zo duur zijn. Het kan dus zeker nuttig zijn om je ook eens te verdiepen in deze matrassen, voordat je overgaat tot het kopen van een binnenveringsmatras.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Matras Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Emma
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag