9 tips om katten uit je tuin te houden

9 tips om katten uit je tuin te houden

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Katten, je vindt ze leuk of niet. En zelfs als je ze wel leuk vindt, is het toch vervelend als er vreemde katten in je tuin komen. Het is dan ook een van de grootste ergernissen in woonwijken: katten die hun behoeften in jouw tuin doen. Niemand wordt er immers vrolijk van als hij tijdens het tuinieren ineens met zijn vingers tussen de kattendrollen zit. Ook katten uit de buurt die tegen jouw deur of tuinmeubels sproeien, zijn erg vervelend. Dus, om je nog meer ergernissen te besparen, geven we je hierbij 9 tips om ongewenste katten uit je tuin te houden.


1.  De katten verjagen

Deze tip is misschien wat voor de hand liggend, plus je moet wel thuis zijn om het uit te kunnen voeren, maar het wegjagen van katten uit je tuin kan heel effectief zijn. Je kunt hierbij gebruik maken van glas water, tuinslang of waterpistool om het dier op diervriendelijke wijze te laten weten dat je hem niet in je tuin wilt hebben. Gooi of richt het water op de kat zodra hij in je tuin komt. De kat schrikt van het water en kiest het hazenpad.

2.  Planten

Een andere manier om katten uit je tuin te weren, is er een waarbij je zelf niet iedere keer uit je luie stoel hoeft te springen, namelijk: het gebruik van planten. Er zijn namelijk heel wat planten waar katten absoluut niet van houden. Wanneer je deze planten in je tuin zet, wordt je tuin direct een stuk minder aantrekkelijk voor alle katten uit de buurt. Welke planten je precies moet hebben om de katten uit je tuin te houden? Katten hebben een hekel aan de geur van citroen, dus is het kiezen van een plant die die geur verspreidt slim. Je zou kunnen kiezen voor de ooievaarsbek, vuurwerkplant of citroenverbena. Maar ook wijnruit en afrikaantjes zijn effectief. Daarnaast houden katten niet van planten die stekelig zijn. Zet daarom bijvoorbeeld mei- of vuurdoorn op plekken waar de kat de tuin binnenkomt. Hierdoor is de kans groot dat de kat liever een andere kant op loopt.

3. Bodembedekkers (planten)

Katten doen hun behoeften in losse grond. Om te voorkomen dat er katten in je border of tuin gaan zitten, is het daarom aan te raden om zoveel mogelijk van de grond te bedekken met planten. Door de planten en zijn wortels is er voor de kat geen ruimte meer om in de aarde te wroeten, waardoor hij liever zoekt naar een andere plek. Om de aarde in de tuin te bedekken kun je natuurlijk veel planten dicht bij elkaar zetten, maar je kunt ook kiezen voor speciale bodembedekkers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klimop, dwergmispel of maagdenpalm. In een aantal bodembedekkers groeien kleurrijke bloemen, waardoor de tuin er ook nog eens een stuk gezelliger van wordt.

4. Cacaodoppen

Cacaodopjes zijn voor katten niet prettig om op te lopen. Hierdoor zullen ze op de plekken waar de cacaodoppen liggen niet snel hun behoefte doen. Cacaodoppen kennen echter nog meer voordelen. Zo helpt het tegen onkruid, houdt het vocht vast en geeft het voedingsstoffen af aan de planten die ertussen staan. Strooi wel een laag van minstens enkele centimeters hoog om het effectief te laten zijn. Cacaodoppen zijn te koop bij het tuincentrum of een doe-het-zelf-zaak. Waarschuwing: gebruik geen cacaodoppen in je tuin als je een hond hebt. De geur van de doppen is voor honden heel aantrekkelijk, waardoor er een kans bestaat dat ze ze op zullen eten. De doppen zijn echter giftig voor honden, waardoor de hond erg ziek kan worden. Kies wanneer je een hond hebt dus voor een andere bodembedekking.

5. Andere bodembedekking

Naast cacaodoppen zijn er ook andere vormen van bodembedekking verkrijgbaar die minstens zo geschikt zijn. Denk bijvoorbeeld aan boomschors, dennenappels of beukensnippers. Het idee is bij al deze opties hetzelfde: de katten vinden het vervelend om eroverheen te moeten lopen, dus kiezen ze liever voor een andere plek om hun behoefte te doen.

6. Kattenschrik

KattenSchrik van ECOstyle is een natuurlijk middel dat zowel in korrel- als vloeibare vorm verkrijgbaar is. De geur die aan dit middel zit, is er een waar katten een enorme hekel aan hebben. Hierdoor maakt het de plekken waar het middel gebruikt wordt erg onaantrekkelijk voor katten. ECOstyle is natuurlijk en kan daardoor met een gerust hart gebruikt worden. Strooi de kattenschrik in de tuin en op losgemaakte tuingrond, of spray het op de schutting, tuinmeubels, deuren en bloembakken om katten uit de buurt te houden.

7. Schutting of gaas

Om ervoor te zorgen dat het voor katten lastig is om jouw tuin binnen te komen, kun je zorgen dat de plekken waar ze nu langs komen, minder toegankelijk worden. Als katten je tuin in komen door over de schutting te klimmen, dan zou je die schutting zo kunnen maken dat het voor katten onmogelijk wordt om eroverheen te klimmen. Dit kun je onder andere doen door draden of een net te spannen, of door een strook gaas bovenop de schutting te maken. Ook kun je ronde buizen over de lengte van je schutting maken, die zullen draaien als de kat erop probeert te klimmen. Door het meedraaien van die buizen is het voor katten onmogelijk om houvast te vinden, waardoor ze dus niet in jouw tuin terecht kunnen komen. Voor plekken en openingen (in bijvoorbeeld struikgewas) waar katten doorheen klimmen, zou je een stuk gaas of eventueel een hekwerk kunnen plaatsen, zodat de kat er niet of moeilijk langs kan.

8. Apparaten – Ultrasoon

Er zijn verschillende apparaten op de markt die ervoor zorgen dat katten uit de buurt van je tuin blijven. Zo zijn er apparaten die een ultrasoon geluid afgeven waar katten een hekel aan hebben. Er zijn wel wat discussies over het gebruik van dit soort apparaten. Zo is de toon die gebruik wordt voor de meeste mensen niet te horen, maar jongeren en kinderen vaak wel, wat voor problemen zoals geluidsoverlast kan zorgen. Houd daar bij het plaatsen van het apparaat rekening mee.

9. Apparaten – Sproeiers

Naast apparaten die geluid maken om katten uit je tuin te houden, zijn er ook sproeiers verkrijgbaar die werken met een bewegings- of infraroodsensor. Deze kun je op strategische plekken in de tuin neerzetten, zodat een kat die nietsvermoedend je tuin betreedt, wordt weggejaagd door middel van een krachtige waterstraal. Vaak is het mogelijk om de detectieafstand van zo’n apparaat in te stellen, waardoor je zelf kunt bepalen waar in de tuin het apparaat precies zijn werk moet doen. Wanneer het apparaat de beweging of warmte van het dier detecteert, zal hij gedurende een aantal seconden water spuiten. Dit apparaat is zelfs effectief als de straal het dier niet raakt, daar het plotselinge geluid in combinatie met het water het dier zo zal laten schrikken dat hij ervandoor zal gaan. Een kat zal niet snel meer terugkeren naar een tuin waar hij in paniek uit vertrokken is.


Katten uit de tuin houden

Bovenstaande 9 tips zijn allemaal op hun eigen manier effectief om ongewenste katten uit je tuin te houden. Daarnaast zijn ze ook nog diervriendelijk, dus je doet er niemand kwaad mee. We hopen dat een van bovenstaande middelen jou ook kan helpen om jouw tuin kat-vrij te maken. Mocht je weten van wie de kat is die steeds in jouw tuin komt, dan zou je eventueel ook een gesprek met de eigenaar van het beestje aan kunnen gaan. Wellicht dat zij met je mee kunnen denken om tot een oplossing te komen. Directe buren zouden bijvoorbeeld kunnen zorgen dat de kat niet meer over de schutting naar jouw tuin kan klimmen. Hiervoor zijn verschillende diervriendelijke oplossingen te vinden, zoals ook bij tip nummer 7 te lezen valt. Voor precieze instructies voor het maken van een schutting waar katten niet overheen kunnen klimmen, kun je terecht op internet. Er zijn verschillende websites die je stap voor stap uitleggen hoe je zo’n aanpassing aan je schutting gemakkelijk kunt realiseren.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin Ongedierte Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag